Jump to content

Recommended Posts

Αγαπητοί Φίλοι

Σε προηγούμενη συζήτηση είχε αναφερθεί από πολλούς ότι το ρεφρακτόμετρο είναι το καλύτερο όργανο για τη μέτρηση της αλατότητας από πλευράς αξιοπιστίας ενδείξεων.

Σήμερα λοιπόν απέκτησα και εγώ το όργανο αυτό.

Διαπίστωσα όμως ότι οι καινούργιες ενδείξεις είναι εντελώς διαφορετικές από αυτές που έπαιρνα μέχρι στιγμής.

Συγκεκριμένα θεωρούσα αξιόπιστα, το ηλεκτρονικό όργανο PinPoint και το βυθιζόμενο γυάλινο με διόρθωση θερμοκρασίας της JBL. Και αυτό γιατί πάντα οι τιμές τους συνέπιπταν. Οι μετρήσεις με αυτά τα όργανα μου έδειχναν 1.026.

Αντίθετα τα υπόλοιπα πλαστικά όργανα μου έδειχναν τιμές από 1.022 έως 1.024 για το ίδιο νερό.

Τώρα που απέκτησα το ρεφρακτόμετρο πήρα την ένδειξη 1.028! Δοκίμασα και ένα άλλο ρεφρακτόμετρο άλλης εταιρείας κατασκευής, που δανείστηκα από ένα φίλο, και πήρα την ίδια ακριβώς ένδειξη.

Θα ήθελα την άποψή σας. Πιο όργανο τελικά να εμπιστευτώ?

Αν μου προτείνετε το τελευταίο τότε θα πρέπει να κατεβάσω κατά πολύ την αλατότητα του ενυδρείου μου.

Μέχρι στιγμής, όμως, δεν είχα ποτέ κάποιο πρόβλημα στους οργανισμούς του ενυδρείου μου, που λειτουργεί σχεδόν 7 χρόνια, αν υποθέσουμε ότι η αλατότητα ήταν πολύ υψηλή όπως δείχνει το ρεφρακτόμετρο. Τότε γιατί να αλλάξω την παράμετρο αυτή του νερού εφ' όσον όλα πάνε καλά? Κι αν την κατεβάσω και παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα?

Εσείς τι μου προτείνετε?

Link to comment
Share on other sites

Το διαθλασιομετρο (για να ειμαστε σωστοι) ειναι ο ακριβεστερος και πιο αξιοπιστος τροπος μετρησης της αλατοτητας για εμας τους χομπιστες.

Προυποθεση ειναι να εχει καλιμπραριστει σωστα (με νερο απο Α/Ο στους 25 βαθμους).

Εννοειτε πως στην θεση σου θα εμπιστευομουν μοναχα το διαθλασιομετρο μου και μιας και ολα πανε καλα εδω και 7 χρονια δεν θα εριχνα την αλατοτητα κατω απο το 1,027 και με πολυυυυ αργουουους ρυθμους. Ασε που σκιμαρετε και καλυτερα το νερο σου με μεγαλη αλατοτητα.

Βλεπεις πολλες φορες η πραξη απεχει κατα πολυ απο την θεωρια.... :rockon:

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ αγαπητέ Φίλε Gorgi για τις χρήσιμες πληροφορίες που μου δίνεις και τις συμβουλές σου.

Το διαθασιόμετρο είναι μάρκας Sybon.Δεν ξέρω αν αυτό έχει να κάνει με την αξιοπιστία του, μιας και είναι από τα πιο φτηνά, αν όχι το φτηνότερο στην αγορά.

Το καλυμπράρισμα το έκανα με απεσταγμένο νερό που υπήρχε στην συσκευασία αλλά το επαλήθευσα και με το νερό από την α/ο σε θερμοκρασία δωματίου.

Στις οδηγίες του αναφέρει ότι η μέτρηση δεν επηρεάζεται από τη θερμοκρασία του νερού, γιατί το όργανο κάνει τις απαιτούμενες διορθώσεις.

Αν όμως γνωρίζεις ότι απαιτείται θερμοκρασία 25 βαθμών, δεν έχω πρόβλημα να το επαναλάβω.

Όσον αφορά την μείωση της αλατότητας, είχα σκοπό να την κάνω με πολύ βραδείς ρυθμούς, όπως σωστά ανάφερες, αλλά με τελική τιμή το 1.026 ώστε να υπάρχει μια λογική διακύμανση όταν έχω μεγάλη εξάτμιση.

Συμφωνώ με την άποψή σου για την καλύτερη απόδοση των skimmer.

Με εκτίμηση Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Νίκο το Sybon που έχεις είναι μια χαρά, το έχει και ένας συνάδελφος ριφας και είναι ευχαριστημένος απ'οσο ξέρω. Επίσης μου φάνηκε καλό σαν κατασκευή (πάντα σε σχέση με την τιμή του) και πίστεψε με δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από άλλα επώνυμα όργανα π.χ. Aqua Medic που είναι και ~25€ πιο ακριβό.

Σωστά αναφέρουν οι οδηγίες ότι δεν επηρεάζετε από την θερμοκρασία του νερού αρκεί να έχει γίνει σωστά το καλιμπρáρισμα. Εγώ θα ακολουθούσα τις οδηγίες, αν σου λένε θερμοκρασία δωματίου όμως πρέπει να εννοούν 25 βαθμούς. Το δικό μου το αναφέρει ξεκάθαρα (νερό από Α/Ο και στους 25).

Όσο για την μείωση της αλατóτητας λες ότι στοχεύεις το 1,026 για να έχεις μια "λογική διακύμανση" με την εξάτμιση. Άρα θεωρείς ότι μέχρι τώρα η εξάτμιση που είχες έφερνε την αλατóτητα εκτός λογικά αποδεκτών ορίων...σωστά?

Γιατί όμως τα ζωντανά σου πάνε καλά? Μήπως δεν δημιουργείται ουσιαστικό πρόβλημα και με το να κατεβάσεις την αλατóτητα αλλάξεις μια ισορροπία 7 χρονών? Τι να σου πω φίλε...δεν ξέρω.

Μια άποψη είναι…"If it works, don't fix it"

Link to comment
Share on other sites

Το διαθλασιομετρο και κατά την δικιά μου άποψη είναι μακράν το πιο αξιόπιστο. :rockon:

Προυποθεση ειναι να εχει καλιμπραριστει σωστα (με νερο απο Α/Ο στους 25 βαθμους).

Γιώργο στο δικό μου δεν έλεγε πουθενά στις οδηγίες για 25c θερμοκρασία του νερού κατά το καλιμπραρισμα του.

Νίκο εφόσον τα νέα δεδομένα δείχνουν ότι η αλατοτητα σου είναι στα 1.028 θα σε συμβούλευα με πολύ αργές κινήσεις να την χαμηλώσεις στο 1.027 με τελικό σκοπό το 1.026 μέσα στο επόμενο εξάμηνο έτσι ώστε να μην στρεσαριστουν τα ζωντανά σου.

Έχω δει το ενυδρείο σου και πραγματικά τα κοράλλια αλλά και τα ψάρια δείχνουν υγιέστατα παρόλο αυτά με αγχώνει αρκετά αυτή η τιμή(1.028) νομίζω ότι είναι στην κόψη του ξυραφιού. Τελικά ένα reef ενυδρείο κρύβει πολλές εκπλήξεις και στην πράξη μπορεί να αναιρεθούν αρκετά πράγματα. Να τονίσω ότι πολλοί μεγάλοι του χώρου τελευταία προτείνουν 28c βαθμούς κελσίου σταθερά για όλο τον χρόνο στα ενυδρεία μας κάτι που πριν από λίγα χρόνια θα χαρακτηριζόταν εντελώς άτοπο και όμως..

Link to comment
Share on other sites

Γιώργο στο δικό μου δεν έλεγε πουθενά στις οδηγίες για 25c θερμοκρασία του νερού κατά το καλιμπραρισμα του.

Παιδια το θεμα ειναι απλο. Για να μπορεσει να κανει το οργανο την αυτοματη διορθωση της αλατοτητας αναλογα με την θερμοκρασια πρεπει να εχει καλιμπραστει σε συγκεκριμενη θερμοκρασια για να εχει ενα σημειο αναφορας.

Μπορει οι 25 βαθμοι να ειναι μονο για την Aqua Medic αλλα και οι αλλες εταιριες καποια παρομια (αν οχι την ιδια) θερμοκρασια θα θελουν.

Θα ρωτησω και τον φιλο μου με το Sybon για να σας πω.

Link to comment
Share on other sites

Θα συμφωνησω με Gorgi και Tan οσο αφορα την αξιοπιστια του refractometer...εχω διαβασει πολλα πολλα περιστατικα αναλογα με το δικο σου Νικο, οτι δηλαδη οι προυγουμενες μετρησεις τους εδειχναν χαμηλοτερες τιμες απο τις πραγματικες οποτε δεν μου κανει εντυπωση το γεγονος...Επισης δεν μου κανει εντυπωση το γεγονος οτι το ενυδρειο σου παει καλα τοσα χρονια μιας και η φροντιδα σου και η γνωσεις σου το καταφερνουν...στο κατω κατω η Ερυθρα εχει περισσοτερo :rockon:

Μιας και εγω εχω Sybon να πω οτι οι οδηγιες του δεν αναφερουν πουθενα σχετικα με θερμοκρασια για το καλιμπραρισμα.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι ένα αρκετά προσεγμένο σύστημα δεν καταλαβαίνει από αλατοτιτα γιατί μόλις αυτές τις μέρες ανακάλυψα και εγώ με το ρεφρακτομετρο ότι δεν έχω 1026 αλλαααααα 1030 παρακαλώ….

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν να σας ευχαριστήσω όλους για την πολύτιμη βοήθεια που μου προσφέρατε και κάπως ηρέμησα από το αρχικό σοκ.

Τι να πει βέβαια και ο φίλος kyriakosmk με αλατότητα, στο επίσης πολύχρονο ενυδρείο του, 1030!!

Αφού λοιπόν θεωρούμε αξιόπιστες τις ενδείξεις του διαθλασιόμετρου θα ακολουθήσω τους "κανόνες" παρόλο που όλα πήγαιναν τέλεια μέχρι σήμερα.

Θα προσπαθήσω να κατεβάσω την αλατότητα με πολύ βραδείς ρυθμούς. Έτσι νομίζω θα δώσω την ευκαιρία στους οργανισμούς του ενυδρείου μου να προσαρμοστούν και ταυτόχρονα θα μπορέσω να αντιληφθώ εγκαίρως κάποια επιζήμια αλλαγή στην ισορροπία του συστήματος και να κάνω τις απαραίτητες διορθώσεις.

Με εκτίμηση Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν να σας ευχαριστήσω όλους για την πολύτιμη βοήθεια που μου προσφέρατε και κάπως ηρέμησα από το αρχικό σοκ.

Τι να πει βέβαια και ο φίλος kyriakosmk με αλατότητα, στο επίσης πολύχρονο ενυδρείο του, 1030!!

14326[/snapback]

Οντως παιδια... Παλι καλα που ολλα πανε οκ. Αυτη η περιπτωση διχνει ποσο συμαντικο ειναι να εχουμε οτι καλυτερο σε εργαλεια για τη μετρηση του νερου μας. Η δικη μου εμπειρια πριν απο 3 χρονια που αλλαξα το γυαλινο μετρητη της Sera και ενω νομιζα πως ειχα 1022, τελικα ειχα 1028!! Υπαρχουν και χειροτερα... :rockon:

Τα ρεφρακτομετρα συνηθως διωρθωνουν την αποκλιση της θερμοκρασιας. Αρα δεν χρειαζονται να ελενχουμε την θερμοκρασια μας. Ποιο συμαντικο ειναι να εχουμε καλιμπραρισμενο σωστα το ρεφρακτομετρο μεσω απιονισμενου νερου ή αντιστροφης οσμωσης. Περα απο το τακτικο καθαρισμα του για να μην πιανει αλατια στο τζαμακι ή στις σχισμες στα ακρα του, που πιθανον να επειρεασει τις μετρησεις μας.

Έγινε επεξεργασία - Discos
Link to comment
Share on other sites

Η δικη μου εμπειρια πριν απο 3 χρονια που αλλαξα το γυαλινο μετρητη της Sera  και ενω νομιζα πως ειχα 1022, τελικα ειχα 1028!!

14359[/snapback]

Επανέφερες την αλατότητα στο 1022 σύμφωνα με τις ενδείξεις του ρεφρακτόμετρου? Εαν ναι, παρατήρησες κάποια μεταβολή στο σύστημα ? Προς το καλύτερο, χειρότερο ή καμία?

Link to comment
Share on other sites

Λοιπον παιδια οντως το Sybon δεν απαιτει νερο συγκεκριμενης θερμοκρασιας, το ειπε και ο Manogr αλλα το τσεκαρα κι εγω με αλλους δυο συναδελφους που το εχουν.

Το θεμα ειναι οταν το καλιμπραρετε να του δινετε νερο σε σχετικα "νορμαλ" θερμοκρασια (22-30 βαθμους) ακομα κι αν δεν το ζητανε οι οδηγιες.

Ο λογος που προτεινω κατι τετοιο ειναι απλος...σε χαμηλες θερμοκρασιες μειωνετε η κινητικοτητα των μοριων του νερου με αποτελεσμα να αυξανετε η πυκνοτητα του. Αν καποιος το καλιμπραρει Γεναρη-Φλεβαρη μηνα και η οσμωση του βγαζει 5 βαθμους θερμοκρασια ειναι αναμενομενο να υπαρχει μια αποκλιση στην ακριβεια του οργανου.

Αυτα ειχα να προσθεσω.

Link to comment
Share on other sites

Επανέφερες την αλατότητα στο 1022 σύμφωνα με τις ενδείξεις του ρεφρακτόμετρου? Εαν ναι, παρατήρησες κάποια μεταβολή στο σύστημα ? Προς το καλύτερο, χειρότερο ή καμία?

14360[/snapback]

Οταν καταλαβα την διαφορα που ειχα, αποφασισα να μην κατεβω στο 1022 αλλα στο 1025 μεσα σε διαστημα ενος μηνος. Δεν ειχα καποιο προβλημα ετσι, αλλα παντα μου εκανε εντυπωση πριν, πως τα κοραλια πηγαινανε θαυμασια ενω ειχα μονο 1021-1022 και ειδικα κοραλια-ασπονδυλα οπως το πρωτο μου clam που ειναι παριγνωστο πως δεν τα πανε καλα σε λαθος αλατοτητα και ιδιαιτερα ποιο χαμηλη.

Φανταστειτε να ειχα δοκιμασει να ανεβασω την αλατοτητα στο 1024-1026 με το γυαλινο μετρητη της SERA. Δεν θα εκανα ουτε καν μεσογειακο νερο αλλα θα προσομοιωνα την νεκρα θαλλασα απο το πολυ αλατι.

Τελος καλο ομως, ολα καλα. :rockon:

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Επαναφέρω αυτό το θέμα για να ρωτήσω πόσο μπορεί να αποκλίνει το ρεφρακτόμετρο μετά από 1 μήνα που καλιμπραρίστηκε με DI. Μιλάμε πάντα σε βαθμούς ειδικής βαρύτητας. Αφού μου πείτε θα σας πω τι διαπίστωσα στο δικό μου μετά από 1 μήνα και πλέον δεν έχω εμπιστοσύνη ούτε στο ρεφρακτόμετρο. Η περίπτωση να ξεβιδώθηκε η βίδα είναι αδύνατη

Link to comment
Share on other sites

Επαναφέρω αυτό το θέμα για να ρωτήσω πόσο μπορεί να αποκλίνει το ρεφρακτόμετρο μετά από 1 μήνα που καλιμπραρίστηκε με DI. Μιλάμε πάντα σε βαθμούς ειδικής βαρύτητας. Αφού μου πείτε θα σας πω τι διαπίστωσα στο δικό μου μετά από 1 μήνα και πλέον δεν έχω εμπιστοσύνη ούτε στο ρεφρακτόμετρο. Η περίπτωση να ξεβιδώθηκε η βίδα είναι αδύνατη

Προσωπικά δεν έχω παρατηρήσει απόκλιση, από το αρχικό καλιμπράρισμα.

Συχνά το ελέγχω, και δεν χρειάστηκε μέχρι στιγμής να επαναλάβω τη διαδικασία καλιμπραρίσματος.

Έχω το Sybon και το χρησιμοποιώ εδώ και αρκετούς μήνες.

Link to comment
Share on other sites

Χρησιμοποιώ περίπου ένα μήνα το refractometer της aqua medic και δεν έχω αποκλιση απο την αρχική μέτρηση. Δηλαδή απο το πρώτο καλιμπράρισμα

Link to comment
Share on other sites

Χρησιμοποιω ενα χρονο ρεφρακτομετρο sybon και δεν εχει χρειαστει να το καλιμπραρω ποτε αν και το τσεκαρω συχνα.

Link to comment
Share on other sites

Το καλιμπραρω προαιρετικα καθε 3 περιπου μηνες, καμοια φορα εχει φυγει μιση μοναδα. Αλλα μονο αυτο.

Link to comment
Share on other sites

Ε ωραία ακούστε τώρα και τα δικά μου. Πριν από 30-45 μέρες καλιμπράρισμα και λέω δεν το τσεκάρω για να έχω απόλυτη ακρίβεια λόγω της καραντίνας και των νερών που φτιάχνω και βλέπω να είναι 5 βαθμούς πιο πάνω από την πραγματική ένδειξη. Το δοκίμασα και με νερό DI και με νερό βρύσης. Τόσο καιρό ουσιαστικά έκανα υποαλατότητα χωρίς να το γνωρίζω (φανταστείτε το σοκ που πάθαιναν τα ζωντανά μου όταν έμπαιναν μέσα από νερό 1025). Επίσης έλεγα γιατί δεν λειτουργεί το skimmer όπως παλιά (Το αλάτι βοηθάει στο άφρισμα)

Το καλύτερο είναι ότι δεν έχω εμπιστοσύνη πλέον γιατί προσθέτω αλάτι στο νερό που φτιάχνω και δεν βλέπω αλλάγές ουσιαστικές στην ένδειξη (Εριξα 100 γρ αλάτι σε 11 λίτρα νερό και από 1010 πήγε στο 1012 μετά από 3-4 ώρες που μέτρησα). Νομίζω πως το πρόβλημα είναι σε όλο το φάσμα των ενδείξεων και δε μιλάμε για μια μετακίνηση κατά 5 βαθμών συνολικά. Το ρεφρακτόμετρο είναι noname από ελληνικό μαγαζί ακριβοπληρωμένο σχετικά και το πρώτο πράγμα που αγόρασα για θαλασσινό εξοπλισμό.

Πως μπορεί όμως ένας τόσο εύκολος μηχανισμός να χαλάσει?? Κακής ποιότητας πρίσμα? Η βίδα δεν φαίνεται λασκαρισμένη.

Έγινε επεξεργασία - andreas2000gr
Link to comment
Share on other sites

Ε ωραία ακούστε τώρα και τα δικά μου. Πριν από 30-45 μέρες καλιμπράρισμα και λέω δεν το τσεκάρω για να έχω απόλυτη ακρίβεια λόγω της καραντίνας και των νερών που φτιάχνω και βλέπω να είναι 5 βαθμούς πιο πάνω από την πραγματική ένδειξη. Το δοκίμασα και με νερό DI και με νερό βρύσης. Τόσο καιρό ουσιαστικά έκανα υποαλατότητα χωρίς να το γνωρίζω (φανταστείτε το σοκ που πάθαιναν τα ζωντανά μου όταν έμπαιναν μέσα από νερό 1025). Επίσης έλεγα γιατί δεν λειτουργεί το skimmer όπως παλιά (Το αλάτι βοηθάει στο άφρισμα)

Το καλύτερο είναι ότι δεν έχω εμπιστοσύνη πλέον γιατί προσθέτω αλάτι στο νερό που φτιάχνω και δεν βλέπω αλλάγές ουσιαστικές στην ένδειξη (Εριξα 100 γρ αλάτι σε 11 λίτρα νερό και από 1010 πήγε στο 1012 μετά από 3-4 ώρες που μέτρησα). Νομίζω πως το πρόβλημα είναι σε όλο το φάσμα των ενδείξεων και δε μιλάμε για μια μετακίνηση κατά 5 βαθμών συνολικά. Το ρεφρακτόμετρο είναι noname από ελληνικό μαγαζί ακριβοπληρωμένο σχετικά και το πρώτο πράγμα που αγόρασα για θαλασσινό εξοπλισμό.

Πως μπορεί όμως ένας τόσο εύκολος μηχανισμός να χαλάσει?? Κακής ποιότητας πρίσμα? Η βίδα δεν φαίνεται λασκαρισμένη.

Εννοείς, ότι μετά από 30-45 μέρες από το καλιπράρισμα, που έκανες, σου δείχνει 5 μονάδες περισσότερες όταν το ξανακαλίμπραρες?

Δηλαδή αντί για 0 δείχνει 5?

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς έτσι αγαπητέ Νίκο.

Εβαλα νερό από DI και από βρύση και μου τα έδειχνε 1005!!! Τόσο καιρό νόμιζα ότι είχα 1020 ενώ είχα 1015. Κάποια στιγμή πριν 1 εβδομάδα έριξα 2 γαρίδες καθαριστές ακόμα, για να βοηθήσουν στο ick και πέθαναν στη σακούλα κατά τη 2ωρη προσαρμογή στο ενυδρείο και έπαθα σοκ, λέω δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό. Τώρα βέβαια κατάλαβα το γιατί αφού από 1025 στο 1015 έπαθαν οσμωτικό σοκ!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...