Jump to content

Πρόβλημα με σαρκόφυτο


Yautja

Recommended Posts

Αγόρασα πρόσφατα ένα κατά κίτρινο σαρκόφυτο. Στην αρχή της πρώτες μέρες άνοιγε κανονικά. Τώρα εδώ και περίπου καμιά βδομάδα έχει μαζέψει και στο σώμα του βγαίνει κάτι σαν βλενη..

Το χάνω? :rockon:

Παρακαλώ όποιος μπορεί ας βοηθήσει…

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Φίλε kostas

Συνήθως το σαρκόφυτο εμφανίζει τέτοια συμπεριφορά όταν βρεθεί σε καινούργιο περιβάλλον ή όταν αλλάξουν οι παράμετροι του νερού.

Πιθανά να έχεις κάνει κάποια αλλαγή στο νερό σου πρόσφατα, όπως είναι αλλαγή μεγάλης ποσότητας άνθρακα, αλλαγή φωτισμού, ροής νερού ή συσσώρευση πολλών πρόσθετων στην προσπάθειά σου να ανεβάσεις κάποια τιμή των παραγόντων του νερού σου και άλλα παρόμοια. Εάν ισχύει κάτι τέτοιο και οι νέες συνθήκες είναι συμβατές με το σαρκόφυτο τότε θα επανέλθει στα φυσιολογικά του και ακόμα καλύτερα. Αυτό το φαινόμενο θα το ακούσεις να λέγεται "κύκλος". Συνήθως ο κύκλος αυτός του σαρκόφυτου κρατάει τρεις με τέσσερις μέρες αλλά πολλές φορές και περισσότερο.

Για να το βοηθήσεις καλό είναι να βάλεις επάνω του μεγάλη ροή νερού ώστε να μπορέσει να αποβάλει γρήγορα τη βλένη.

Αν όμως περάσουν αρκετές μέρες , πάνω από δέκα και δεν λέει να επανέλθει στο φυσιολογικό, τότε καλό είναι να αναζητήσεις τις αιτίες που σου προανέφερα. Αν δεις επίσης στη σάρκα του λεκέδες διαφορετικού χρώματος που εξαπλώνεται τότε σημαίνει ότι έχει κάποια μόλυνση ή ακόμα και κάποιο παράσιτο ή μικρό οργανισμό ο οποίος περιφέρεται στο σώμα του κυρίως τη νύχτα.

Τέλος η γειτόνευση με κάποιο άλλο κοράλλι κυρίως LPS ή γκλαντιέλας είναι πιθανό να το ενοχλεί.

Για μένα πάντως το πιθανότερο είναι να το επηρέασε κάποια αλλαγή στις παραμέτρους του νερού σου και θα έλεγα εκεί να εστιάσεις τις έρευνές σου.

Για να το χάσεις θα περάσει πολλής καιρός χωρίς να ανοίγει τα πλοκάμια του. Το σώμα του θα υποστρέφει σιγά σιγά μέχρι που θα πεθάνει. Σε οποιοδήποτε στάδιο υποστροφής και αν συνέλθει, δηλαδή ανοίξει και πάλι, τότε σταδιακά θα μεγαλώνει μέχρι που θα επανέλθει στο αρχικό του μέγεθος και θα το ξεπεράσει εφόσον όλα πάνε καλά.

Κάτι που πρέπει να φροντίσεις, στο χρόνο που παραμένει κλειστό, είναι να απομακρύνεις την λεπτή άλγη από το σώμα του. Αυτό θα το καταφέρεις με την δυνατή ροή νερού αλλά και με ελαφρύ τρίψιμο με το χέρι σου.

Καλή επιτυχία Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Μην αγχώνεσαι Κώστα.Αυτό που περιγράφεις είναι κάτι αρκετά φυσιολογικό στα σαρκοφυτα αλλά και σε πολλά μαλακά κοράλλια. Κάνε αυτά που σε συμβούλεψε ο Νίκος για την κυκλοφορία έτσι ώστε να καθαρίσει από την βλένη. Επίσης αν είναι αρκετά κοντά σε κάποιο άλλο κοράλλι καλό είναι να το μετακινήσεις.

Καλή επιτυχία…:rockon:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας.

Όντος μετά από 2 μέρες. γύρισε στα φυσιολογικά του. :rockon:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...