Jump to content

Στήσιμο του νέου ενυδρείου.


Recommended Posts

Να μια και πάλι εδώ με φρέσκιες ερωτήσεις, για το νεοαποκτηθέν μου ενυδρείο των 240 λίτρων.

Θα χρειαστώ φυσικά και πάλι τη βοήθειά σας, σχετικά με τη σωστή επιλογή φυτών και ψαριών που θα ζήσουν μέσα σ΄αυτό.

Και θα αρχίσω από τα ψάρια, για να καταλήξουμε και στο τι φυτά θα ταιριάζανε καλύτερα.

Φυσικά τα φυτά θα τοποθετηθούν σε πρώτη φάση.

Σκέφτομαι λοιπόν να βάλω: 2-4 σκαλάρια(έχω ήδη ένα ενήλικο, άραγε θα δημιοουργούσε πρόβλημα να βάλω μικρότερά του; ), μερικές κιχλίδες αμερικής όπως τα πολύ όμορφα ραμιρεζι που μου προτείνατε σε άλλο ποστ, ότι από τα απιστογραμα δεν θα είχε πρόβλημα μαζί τους(γιατί επίσης διάβασα πως τα κριμπενσις δεν προτείνονται για συγκατοίκηση με ραμιρεζι), και μια ομάδα από κοπαδόψαρα εάν είναι δυνατόν.

Προτείνετε κάτι αν γνωρίζετε, γιατί το μόνο που ήξερα(νέον) δεν πολυπάει με τα σκαλάρια.

Τέλος αν κάποια στιγμή αργότερα δω ότι μπορώ να τα καταφέρω, θα ήθελα πολύ να βάλω και ένα ζευγάρι δίσκων.

Να επαναλάβω και σε αυτό το ποστ, ότι οι διαστάσεις του ενυδρείου είναι 120*40*50.

Για τα φυτά τώρα, θα προσπαθήσω να το γεμίσω όσο περισσότερο μπορέσω.

Κάτι που σύντομα, από όσα έχω διαβάσει, θα με αναγκάσει να αυξήσω το φωτισμό, και να προσθέσω και διοξείδιο του άνθρακα.

Είμαι διατεθειμένος να προχωρήσω.

Έχω επίσης μια λίστα εύκολων φυτών που ήδη μου προτείνατε εδώ, αλλά ρωτάω(χαζή ερώτηση ίσως) εάν υπάρχει κάποιο από τα φυτά αυτά που δεν προτείνεται για τα παραπάνω ψαράκια.

Αν μπορώ να βρω και κανένα σχεδιάκι για την τοποθέτηση τους θα με βοηθούσε πολύ.

Ξέρω βέβαια πως πάνω απ όλα είναι το προσωπικό γούστο του καθενός, αλλά για την ώρα λόγω πλήρης άγνοιας δεν νομίζω πως από μόνος μου θα πετύχαινα το καλύτερο αποτέλεσμα.

Αυτά και εν αναμονή της ολοκλήρωσης του στρωσίματος του ενυδρείου, περιμένω τις συμβουλές σας.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Μανώλη.

Το καλό είναι ότι το σχεδιάζεις σωστά δεν είσαι βιαστικός. Σου προτείνω να φτιάξεις ένα σχεδιάγραμμα με το ντεκόρ και τα διακοσμητικά, όπως επίσης και με τα φυτά που σκέφτεσαι να βάλεις. Αυτό έχουν κάνει αρκετοί φίλοι εδώ και αφού τα μοιράστηκαν με τους υπόλοιπους δέχθηκαν και αντίστοιχα και διάφορες προτάσεις. Όλα βέβαια είναι θέμα γούστου και προπάντων αντίστοιχα με τις απαιτήσεις των ψαριών που θα βάλεις.

Εκτός από αυτά που αναφέρεις παραπάνω θα πρότεινα και ένα κοπάδι με γατόψαρα. Για τους 2 δίσκους δεν θα συμφωνήσω, άστο για αργότερα που θα στήσεις ακόμα μεγαλύτερο ενυδρείο.

Link to comment
Share on other sites

Μιχάλη καλημέρα.

Ο βασικότερος λόγος που προχώρησα στην αγορά μεγαλύτερου ενυδρείου, είναι το ότι ανακάλυψα αυτό εδώ το site, και σιγουρεύτηκα ότι μπορώ να κάνω πλέον ασφαλή βήματα, υπό την παρακολούθηση όλων των έμπειρων ενυδρειόφιλων που συμμετάσχουν και συμβουλεύουν.

Ειλικρινά από μόνος, ή απλά κάτω από τις οδηγίες μόνο των καταστηματαρχών του είδους, δεν θα προχωρούσα.

Και που τους άκουσα για το στρώσιμο με ψάρια το μετάνιωσα(ευτυχώς που πήγαν όλα καλά, τουλάχιστον για την ώρα).

Είναι πάντως η τελευταία φορά που τους λαμβάνω υπ όψη μου.

Και όπως είπες η βιασύνη δεν είναι ο καλύτερος οδηγός, πάμε με το πάσο μας.

Θα προσπαθήσω να κάνω ένα σχεδιάκι όπως προτείνεις, αν και οι γνώσεις μου σε φυτά και στις ιδιαιτερότητες τους είναι ελάχιστες έως ανύπαρκτες.

Θα το δουλέψουμε όμως όλοι μαζί, και πιστεύω θα βρούμε την άκρη. :welcome:

Εν αναμονή λοιπόν.

Για τα ψάρια τι εννοείς γατόψαρα; τα κορυντόρας ; τα οτοσινκλους για τις άλγες, ή κάτι όπως τα ανσιστρους;

Και το κοπάδι σε τι νούμερα ανέρχεται;

Ακόμα κάποιο κοπάδι μικρότερων ψαριών είναι δυνατόν να προστεθεί ή δεν προτείνεται;

Τα απιστόγραμα είναι όλα "συμβατά";

Όσο για τους δίσκους βλέπουμε στο μέλλον.

Αν όλα δεν είναι εγγυημένα δεν παίρνω το ρίσκο.

Λες να πάμε τελικά και για μεγαλύτερο; Πολύ πιθανό! Αρρώστια είναι αυτή, αν σε πιάσει δεν ξεκολλάει εύκολα…. :rockon:

Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω(δεν κάνω και τίποτα άλλο από πότε σας βρήκα ε; ) κάτι για τα συστήματα CO2.

Είναι καλύτερα με φιάλη μιας χρήσης, ή με φιάλη που ξαναγεμίζει;

Το μόνο που έχω βρει είναι το COMFORT LINE CO² PROFESSIONAL DENNERLE ,κάπου στα 200 ευρώ .

Αξίζει τα λεφτά του, ή μπορώ να βρω κάτι καλύτερο και σε καλύτερη τιμή;

Τα μαγαζιά on-line, είναι αξιόπιστα, και μήπως έχετε να προτείνετε κάτι;

Αυτά για την ώρα, και επανέρχομαι.

Link to comment
Share on other sites

Guest theokyr

Φίλε Γιάννη (μας έχεις μπερδέψει όλους με το όνομά σου :rockon: )

Αρχίζω από το τέλος του μηνύματός σου... Οι δίσκοι ενδείκνυται να μπαίνουν μόνοι τους σε κοπάδι (στα λίτρα που έχεις 4 ψάρια είναι καλά) μαζί με κάποιο είδος tetra (πχ neon ή cardinals), γατόψαρα και ανγκίστρους. Αυτά τα ψάρια υπάρχουν στο δικό μου ενυδρείο. Προσωπική μου άποψη ότι είναι πιο απαιτητικά από τα άλλα ψάρια αλλά όχι κάτι το εξωφρενικό.

Σκαλάρια μπορείς να βάλεις διαφόρων μεγεθών. Επίσης θα μπορούσες να τα συνδυάσεις με άλλα είδη νανοκιχλίδων της Ν. Αμερικής (dwarf cichlids) όπως τα rams. Ο λόγος που δεν προτείνεται η συγκατοίκηση με kribensis είναι ότι δεν προέρχονται από την ίδια γεωγραφική περιοχή άρα έχουν διαφορετικές απαιτήσεις σε pH και GH.

Ως προς τα φυτά οι περιορισμοί τίθονται κυρίως από εσένα και είναι τεχνικής φύσεως (φωτισμός, λίπανση, διάχυση ή όχι CO2). Τα φυτά που σου έχουμε προτείνει είναι πολύ καλά για αρχή. Κανένα ψάρι δεν θα έχει πρόβλημα με κανένα φυτό. Αν θελήσεις να φτιάξεις βιοτοπικό ενυδρείο θα πρέπει να ψάρια και τα φυτά που θα βάλεις να προέρχονται από τον ίδιο βιότοπο (μόνο για λόγους αισθητικής) αλλά μάλλον αυτό είναι ένα επόμενο στάδιο.

Σχέδιο για την φύτευση των φυτών θα κάνεις μόνος σου. Βασικός κανόνας είναι ότι τα ψηλά φυτά τα βάζουμε πίσω και στις γωνίες ενώ τα κοντά μπροστά. Συνήθως συμπληρώνουμε με κάποιες ρίζες ή πέτρες ή με κάποια πολύ μεγάλο και εντυπωσιακό φυτό (echinodorus ή aponogeton).

Θεόφιλος

ΥΓ. Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα ξαναέρθω για 2-3 ημέρες οπότε αν χρειαστείς κάτι μου λες.

Έγινε επεξεργασία - theokyr
Link to comment
Share on other sites

Guest theokyr

Γατόψαρα είναι τα corydoras.

Κοπάδι θα έλεγα πάνω από 4 άτομα του ίδιους είδους. Για μικρά τέτρα πάνω από 6.

Για τους δίσκους δεν παίρνει κανείς ρίσκο. Ούτε χειροβομβίδα είναι, ούτε πυρηνικός αντιδραστήρας, απλά ψάρια που ίσως θέλουν κάποιες πιο προσεγμένες συνθήκες. Νερό βρύσης, καλή φίλτρανση, συχνές αλλαγές νερού (μία φορά την εβδομάδα), καλό φαγητό και υπομονή. Τόσο απλά.

Θ.

Link to comment
Share on other sites

Θεόφιλε καλή σου μέρα.

Έχεις δίκιο για το όνομα, Μανώλης είναι το επίθετο και Γιάννης το όνομα.

Αλλά όπως και να με φωνάξουν καταλαβαίνω οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. :welcome:

Στο θέμα των δίσκων, για τους οποίους με ενθαρρύνεις στο δεύτερο ποστ σου, δηλαδή δεν έχουν πρόβλημα με τα neon πχ. ,γιατί σε άλλο ποστ αναφέρθηκε πρόβλημα ασυμβατότητας με τα σκαλάρια.

Και αν κατάλαβα καλά, ή δίσκοι ή σκαλάρια!

Αν, λέω αν τελικά αποφασίσω να βάλω 2 δίσκους(ή αναγκαστικά4; ), μαζί με τα άλλα ψάρια που προτείνεις θα μπορέσω να βάλω και μερικά dwarf cichlids, ή όχι; δεν πολυκατάλαβα το σημείο αυτό :rockon: , και θα με ευχαριστούσε πολύ να έχω μερικά του είδους αυτού.

Τα κριμπενσις τα ξεχνάω.

Κορυντόρας σκέφτομαι για 4-5, και κοπάδι μικρών αν βάλω θα είναι καμιά 10αριά(+ τα οτοσινκλους κρινονται απαραίτητα; ).

Για τα φυτά θα ψάξω από φωτγραφίες τους, να κάνω ένα αρχικό σχέδιο και βλέπουμε στη συνέχεια.

Στο υστερόγραφο σου τι εννοείς; Θα έρθεις Βρυξέλλες ή θα ξαναμπείς στο φόρουμ σε 2μήνες;

Φιλικά Μανώλης Γιάννης :hysterical::hysterical:

Link to comment
Share on other sites

Ας πω και εγώ την άποψη μου.

Λοιπόν χαίρομαι πρώτα από όλα που αποφάσισες να ασχοληθείς με το τόσο όμορφο χόμπυ του ενυδρείου. Το ενυδρείο που διάλεξες έχει το σωστό μέγεθος για πολλά είδη.

Βλέπω ότι αναφαίρεστε σε δίσκους. Για αρχή να ξέρεις ότι δεν θα στους πρότεινα γιατί είναι αρκετά απαιτητικά ψάρια για να πειραματιστείς μαζί τους και δεν συγχωρούν εύκολα λάθη. Αν όμως κάνεις τα σωστά βήματα και δεν το παραμελήσεις τότε δεν νομίζω να έχεις προβλήματα ακόμα και με τέτοια είδη. Επίσης αν αποφασίσεις να βάλεις δίσκους να ξέρεις ότι στο φυσικό τους περιβάλλον τα φυτά είναι λίγα καθώς επικρατούν οι ρίζες και ο φωτισμός δεν είναι τόσο έντονος όσο απαιτείται για ένα φυτεμένο ενυδρείο.

Αλήθεια για το νερό θα χρησιμοποιήσεις συσκευή αντίστροφης όσμωσης?

Τα Microgeophagus Ramirezi που αναφέρεσε είναι ένα επίσης ευαίσθητο ψάρι τόσο στις μεταβολές του νερού αλλά και στην σκληρότητα. Απαιτεί μαλακό νερό και χαμηλό Ph. Αν βέβαια βάλεις δίσκου αυτά θα είναι μονόδρομος.

Σίγουρα θα χρειαστείς ψάρια που να μπορούν να συντηρήσουν/καθαρίσουν το ενυδρείο σου. Εδώ μπορείς να συνδιάσεις πανέμορφα corydoras για τον βυθό και ottocinclus affinis για τις διάφορες άλγες σε συνδιασμό με κάποια ancistrus που δεν μεγαλώνουν αρκετά.

Και πάμε στα σμηνόψαρα. Μπορείς να διαλέξεις κάποιο είδος της οικογένειας των tetra που να έχει όμως ανάλογες απαιτήσεις με τα υπόλοιπα ψάρια σου.

Αν αντί για δίσκους βάλεις Σκαλάρια στα σμηνόψαρα ξεχνάς τα neon αφού για τα σκαλάρια αποτελούν φυσική τροφή όταν είναι ενήλικα. Βέβαια υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου θα τα δείς να συνυπάρχουν σε ενυδρεία αλλά αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα και πιθανότατα σε αυτές τις περιπτώσεις τα neon προυπήρχαν στο ενυδρείο πριν την εισαγωγή των σκαλαριών.

Τα σκαλάρια είναι ένα είδος που εγώ προσωπικά το αγαπώ πολύ και μπορείς με σωστή φροντίδα και υπομονή να αποκτήσεις και γέννα αρκετά πιο εύκολα από ότι με τους δίσκους.

Το σύστημα που αναφέρεις για το CO2 δεν το έχω δουλέψει αλλά μου φαίνετε πολύ ακριβό έχοντας μπουκάλα του μισού κιλού.

Εδώ στην Ελλάδα μπορείς να βρείς OXI ΣΕ FISHSHOP/PETSHOP φυάλη CO2 5-6 κιλά με μανόμετρα, βάνες, κτλ αρκετά φθηνότερα από την τιμή που αναφέρεις. Συνήθως σε καταστήματα με αέρια μπορείς να βρείς τέτοιες φυάλες ή με αέρια πυρόσβεσης αλλά στην δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να βρείς μόνος σου βάνες αφού συνήθως δεν έχουν για τους πυροσβεστήρες. Τα μανόμετρα καλό είναι να είναι πάντα 2 ένα για την υψηλή πίεση που βγαίνει από την μπουκάλα και ένα για την χαμηλή που πάει στο ενυδρείο και μετά να ακολουθεί βελονοειδής βαλβίδα ή βαλβίδα χαμηλής πιέσεως (needle valve) που ρυθμίζεις σε φυσαλίδες το δευτερόλεπτο την ροή CO2 που θα έχεις στο ενυδρείο. Επίσης αν δεν σε πονάει στην τσέπη μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα και να την συνδέσεις με έναν Ph Controller και να το ρυθμίζεις ώστε το Ph σου να είναι σταθερό στην τιμή που εσύ θελείς.

Νομίζω όμως ότι αρκετά σε κούρασα.

Ας δούμε τι σκέφτεσε να κάνεις και προχωράμε με τα επόμενα βήματα σιγά σιγά.

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη ευχαριστώ και εσένα για το χρόνο και τη βοήθεια.

Που θα πάει, σιγά σιγά θα τη βρούμε την άκρη :rockon: .

Για τα φυτά ξεκαθαρίστηκε πιστεύω πως δεν αποτελούν εμπόδιο για την επιλογή των ψαριών, όποια και αν φυτέψω, εκτός από την περίπτωση των δίσκων οι οποίοι δεν θέλουν και πολλά πολλά(χμ, ίσως αυτό τελικά παίξει αποφασιστικό ρόλο).

Και πάμε στα ψάρια.

Αν καλά κατάλαβα(αν όχι διορθώστε με), έχω δυο επιλογές.

Επιλογή πρώτη:

4-5 Σκαλεράκια

Ζευγάρια από ρεμιρεζι+ απιστογραμα και γενικά μικρές αμερικάνικες κιχλίδες.

5-6 Κορυντορας

5-6 ottocinclus affinis

2 ancistrus

?? ένα κοπάδι σμηνόψαρα θα μπορέσω να βάλω, και αν ναι ποια;

Επιλογή δεύτερη:

2-4 δίσκοι

10-15 neon

5-6 Κορυντορας

5-6 ottocinclus affinis

2 ancistrus

Και ίσως ένα ζευγάρι ραμιρεζι.

Θα έλεγα λοιπόν ότι η δεύτερη κατηγορία μειονεκτεί λόγω του ότι δεν τα πάει καλά με τα πολλά φυτά τα οποία σκοπεύω να βάλω.

Άρα οι πιθανότητες μάλλον συγκλίνουν στην πρώτη επιλογή, η οποία μου αρέσει εξίσου, αρκεί να διαθέτει και ένα κοπάδι από σμηνόψαρα.

Το τοπίο ξεκαθαρίζει σιγά σιγά.

Τέλος για τον εξοπλισμό, σκοπεύω άμεσα να βάλω ένα σύστημα CO2, είδα μάλιστα μια ενδιαφέρουσα συζήτηση ΕΔΩ.

Αργότερα να προσθέσω 2 λάμπες Τ5 στα 54 watt, και πιο μετά να αγοράσω και ένα μικρό μηχάνημα όσμωσης.

Για αρχή θα αγοράσω έτοιμο(νερό) από μαγαζί.

Αυτά.

Συγχωρήστε με για το πλήθος των ερωτήσεων που ίσως κουράζουν, αλλά ελπίζω με την πάροδο του χρόνου τα πράγματα να ξεκαθαρίζουν και για μένα, και να σας ζαλίζω λιγότερο.

Φιλικά Γιάννης

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου Γιάννη κι από μένα :welcome:

Εγώ βάση της εμπειρίας μου, θα ήθελα να πω ότι αν τελικά βάλεις δίσκους, ίσως να ήταν καλύτερα να προτιμήσεις αντί για neon, κάποιο άλλο είδος όπως cardinal tetra ή ροδόστομους, μια και τα neon είναι λίγο πρόβλημα με τις υψηλές θερμοκρασίες που συνήθως κρατάμε τους δίσκους. Επίσης οι καρδινάλιοι είναι και πιο ανθεκτικοί στις συνθήκες των δίσκων και κινούνται πιο κοπαδιαστά απ' ότι τα neon. Αυτά τα λέω καθαρά από προσωπικές εμπειρίες μια και έχω δίσκους... και είχα neon, ενώ τώρα με τους καρδινάλιους είναι πολύ καλύτερα.

Πάντως ότι κι αν αποφασίσεις, θα έχεις την βοήθεια όλων μας :hysterical:

:rockon:

Link to comment
Share on other sites

Guest theokyr

Επιμένω για τους δίσκους (επειδή είναι τα ψάρια που έχω):

1) Οι δίσκοι εκτροφής δεν χρειάζονται απαραίτητα νερό Α.Ο. (έχω KH 7, GH 9, pH 7.6)

2) Οι δίσκοι δεν έχουν πρόβλημα με φωτισμούς 0.5 - 0.7 w/lt.

3) Οι δίσκοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με πυκνοφυτεμένα ενυδρεία. Άλλο πράγμα αν το φυσικό τους περιβάλλον είναι διαφορετικό. Ο μοναδικός περιορισμός είναι ότι λόγω σχετικά υψηλής θερμοκρασίας (28-30 C) περιορίζεται η ποικιλία των φυτών που μπορεί κάποιος να διαλέξει. Αλλά τα φυτά που σου έχουμε ήδη προτείνει κάνουν απόλυτα (vallis, crypts, anubias, rotala, echinodorus).

4) Οι δίσκοι πάνε σε κοπάδι. Τουλάχιστον 4 ψάρια εκτός αν πάρει κάποιος ένα "πιστοποιημένο" ζευγάρι που όμως ίσως έχει υψηλό κόστος (200 - 300 Ευρώ).

5) Καλύτερα όταν βάζουμε δίσκους να μην βάζουμε άλλες κιχλίδες.

Κατά τα άλλα και οι δύο συνθέσεις που προτείνεις είναι συγκροτημένες. Ότι σου αρέσει περισσότερο.

Γιάννη, εννοώ ότι θα είμαι Βρυξέλλες.

Θεόφιλος

Link to comment
Share on other sites

Αμάν παιδιά….

Από απορίες συμβατότητα και όλες τις άλλες λεπτομέρειες, καλά πάμε,χάρη στη βοήθεια όλων σας.

Το δίλλημα όμως αντί να μικραίνει , μεγαλώνει :hysterical:

Τι να διαλέξω τώρα από τα δυο, πήγα και στο μαγαζί πάλι σήμερα και τα είδα.

Είμαι 50-50, μάλλον η επιλογή τελικά θα γίνει βάση κλήρωσης, ή θα αφήσω την κόρη μου να αποφασίσει :hysterical::welcome: .

Μην ξαναρχίσουμε και με το έλκος πάλι στα καλά καθούμενα!

Είμαι και σε αναζήτηση λύσεων για φωτισμό και CO2, αλλά εκεί οι επιλογές ελπίζω να είναι λιγότερες και πιο ξεκάθαρες.

ΘΑ προσθέσω στο σημείο αυτό και μερικές από μετρήσεις που έκανα την τελευταία βδομάδα στο νερό του ενυδρείου, για να δούμε αν έχει εξελιχτεί και κατά πόσο.

12/3

PH=7.5 , GH=14 , KH=11 , NH4/NH3=1mg/l , NO2=<0.3mg/l , NO3=40mg/l

Έριξα βακτηρίδια.

15/3

Αλλαγή 30% του νερού.

14/3

PH=7.5 , GH=12 , KH=7 , NH4/NH3=0mg/l , NO2=<0.3mg/l , NO3=20mg/l

16/3

PH=7.5 , GH=14 , KH=10 , NH4/NH3=0mg/l , NO2=<0.3mg/l , NO3=40mg/l

17/3

Αλλαγή 20% του νερού, και μετά ξαναέριξα βακτηρίδια.

Καλά πάω;

Για πείτε μου ακόμα, χρειάζονται κάθε φορά όλες οι μετρήσεις, ή απλά κάποιες πιο σημαντικές από αυτές και τις υπόλοιπες να τις κάνω σε αραιότερα διαστήματα;

Να είστε καλά, και καλό Σαββατοκύριακο σε όλους.

Θεόφιλε όταν με το καλό έρθεις από εδώ, ενημέρωσε με, να βρεθούμε και να δεις και το ενυδρείο :rockon: .

Έγινε επεξεργασία - Manolis
Link to comment
Share on other sites

καλησπερα γιαννη

ph:πρεπει να εχει μια σταθερη τιμη η οποια καθοριζεται

απο το ειδος που φιλοξενεις στο ενυδρειο σου..

αμμωνια: πρεπει παντα να ειναι μηδεν.....η οποια

διαφοροποιηση της τιμης μπορει να αποβει μοιραια

για τα ψαρακια σου....

no2:οτι ισχυει και για την αμμωνια

no3:κυμαινομενη τιμη η οποια δεν πρεπει να ξεπερναει

την τιμη 20....

καλο ειναι να χρησιμοποεις τεστ σταγονων

για τις μετρησεις σου :welcome:

περιμενουμε την επιλογη ψαριων και την

παρουσιαση του ενυδρειου σου :rockon:

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Πέτρο.

Το PH Προφανώς θα πρέπει να το κατεβάσω λιγάκι, γύρω στο 7 φαντάζομαι, αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει μετά το στρώσιμο; (ή μήπως ολοκληρώθηκε ήδη; ).

Τα τεστ που χρησιμοποιώ είναι σταγόνες από ένα τεστ της sera.

Νομίζω πως είναι αρκετά ακριβή.

Θα πρέπει να τα κάνω όλα κάθε φορά, ή μόνο ότι έχει σχέση με τις αμμωνίες; (NO2-3 NH)

Όσο για την παρουσίαση του τελικού αποτελέσματος δεν το βλέπω και πολύ γρήγορα.

Άντε τώρα να αποφασίσω ποια από τις δυο επιλογές θα βάλω, είπα, η μόνη λύση είναι ο τρόπος που αναφέρω παραπάνω(ή η αγορά ενός ακόμα ενυδρείου, αλλά λύση πολύ επικίνδυνη γιατί κάποιος θα έχει σοβαρές αντιρρήσεις ).

Ξέχασα να αναφέρω ότι έβαλα και ένα σύστημα CO2 που είχα από πριν, αυτό με το μίγμα στο πλαστικό μπουκαλάκι, αλλά δεν το βλέπω να πάει και τόσο καλά.

Όλο και όλο, 3-4 φυσαλίδες το λεπτό, μάλλον θα πρέπει να βιαστώ για την τοποθέτηση σοβαρού συστήματος…

Link to comment
Share on other sites

εφοσον βλεπεις

αμμωνια 0

και no2 να τινει στο μηδεν

εχει στρωσει..

συνεχισε καθημερινα για 1-2 μερες

της μετρησεις σου,για να ειμαστε σιγουροι.....

καλο θα ηταν τα ψαρακια να τα εισαγεις

σιγα σιγα και οχι ολα μαζι....

(ή η αγορά ενός ακόμα ενυδρείου, αλλά λύση πολύ επικίνδυνη γιατί κάποιος θα έχει σοβαρές αντιρρήσεις ).

αυτο ξαναπες το.....

Link to comment
Share on other sites

Ξέχασα να αναφέρω ότι έβαλα και ένα σύστημα CO2 που είχα από πριν, αυτό με το μίγμα στο πλαστικό μπουκαλάκι, αλλά δεν το βλέπω να πάει και τόσο καλά.

Όλο και όλο, 3-4 φυσαλίδες το λεπτό, μάλλον θα πρέπει να βιαστώ για την τοποθέτηση σοβαρού συστήματος…

15165[/snapback]

Πρεπει να φτιαξεις νεο μειγμα μαγιας και ζαχαρης.

Παντος η καλυτερη λυση ειναι η μπουκαλα CO2

Link to comment
Share on other sites

εφοσον βλεπεις

αμμωνια 0

και no2 να τινει στο μηδεν

εχει στρωσει..

συνεχισε καθημερινα για 1-2 μερες

της μετρησεις σου,για να ειμαστε σιγουροι.....

καλο θα ηταν τα ψαρακια να τα εισαγεις

σιγα σιγα και οχι ολα μαζι....

(ή η αγορά ενός ακόμα ενυδρείου, αλλά λύση πολύ επικίνδυνη γιατί κάποιος θα έχει σοβαρές αντιρρήσεις ).

αυτο ξαναπες το.....

15168[/snapback]

Πιστεύεις δηλαδή πως είναι έτοιμο κιόλας;

Μόνο μια βδομάδα έχει που το γέμισα.

Σημειώνω πως κατόπιν οδηγίας του καταστηματάρχη(και όπως εχω ξαναπεί, ήταν η τελευταία του), έχω ήδη βάλει 5 ψαράκια απο το παλιό μου ενυδρείο(σύντομα θα επιστρέψουν εκεί)

Παρεπιπτώντως.

Ποια είναι η σωστή σειρά εισαγωγής των ψαριών;

Πρώτα τα κορυντόρας, ανσιστρους, οττο, μικρά σμηνόψαρα, νανοκιχλίδες και τέλος τα μεγάλα(σκαλάρια ή δίσκοι, αναλόγως την απόφαση) ή πρώτα βάζω τα μεγαλύτερα;

Όσο για την αγορά και άλλου ενυδρείου, σε κανα 2-3 χρόνια ίσως την πείσω την κυρά, αν μάλιστα το αποτέλεσμα αυτού εδώ είναι καλό, θα ειναι πιο εύκολη η όλη επιχείρηση :rockon:

Βασίλη, το μείγμα είναι καινούριο"αγοραστό", και το έβαλα μολις προχτές...

Κάτι δεν πάει καλά, τελευταία φορά που είχα ξαναβάλει έβγαζε καμια 60αριά φυσαλίδες το λεπτό.

Ετσι και αλλιώς θα το ανικαταστήσω με κάτι σοβαρότερο.

Εχω γράψει και κάτι σχετικο ΕΔΩ

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύεις δηλαδή πως είναι έτοιμο κιόλας;

Μόνο μια βδομάδα έχει που το γέμισα.

Σημειώνω πως κατόπιν οδηγίας του καταστηματάρχη(και όπως εχω ξαναπεί, ήταν η τελευταία του), έχω ήδη βάλει 5 ψαράκια απο το παλιό μου ενυδρείο(σύντομα θα επιστρέψουν εκεί)

15171[/snapback]

Αν μετρας αμμωνια και ΝΟ2 0 ειναι στρωμενο.

Παρεπιπτώντως.

Ποια είναι η σωστή σειρά εισαγωγής των ψαριών;

Πρώτα τα κορυντόρας, ανσιστρους, οττο, μικρά σμηνόψαρα, νανοκιχλίδες και τέλος τα μεγάλα(σκαλάρια ή δίσκοι, αναλόγως την απόφαση) ή πρώτα βάζω τα μεγαλύτερα;

15171[/snapback]

Τα ψαρια βυθου τα βαζουμε τελευταια,αν εχει στρωσει βαζε ψαρια σταδιακα και οχι ολα μαζι.

Βασίλη, το μείγμα είναι καινούριο"αγοραστό", και το έβαλα μολις προχτές...

Κάτι δεν πάει καλά, τελευταία φορά που είχα ξαναβάλει έβγαζε καμια 60αριά φυσαλίδες το λεπτό.

Ετσι και αλλιώς θα το ανικαταστήσω με κάτι σοβαρότερο.

Εχω γράψει και κάτι σχετικο ΕΔΩ

15171[/snapback]

Κοιταξες μηπως χανει απο πουθενα?

Τις οδηγιες για το μειγμα τις εκανες κατα γραμμα?

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα, φτάσαμε δηλαδή στο τελικό και πιο δύσκολο στάδιο…..

Θα πρέπει να κάνω την επιλογή των ενοίκων

Άντε τώρα να βρω λύση μέχρι το Σάββατο.

Ετοιμάζω την κλήρωση.

Για το CO2 το έλεγξα.

Έβγαζε ελάχιστες φυσαλίδες κιόλας από το μπουκάλι.

Το ταρακούνησα λίγο και πάει κάπως πιο γρήγορα.

Πάντως είναι απλά προσωρινή λύση μέχρι να βάλω το κανονικό.

Άλλωστε είναι για μικρά ενυδρεία μέχρι 120 λίτρα, οπότε δεν κάνουμε έτσι και αλλιώς δουλειά.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, η μεγάλη μέρα έφτασε!

Αύριο με την αυγούλα, πάμε για την πρώτη ψαριά.

Μετά από εφιαλτικά ατέλειωτη σκέψη, αποφάσισα να πάρω την επιλογή 1 , δηλαδή :

4-5 Σκαλεράκια

Ζευγάρια από ρεμιρεζι+ απιστογραμα και γενικά μικρές αμερικάνικες κιχλίδες.

5-6 Κορυντορας

5-6 ottocinclus affinis

2 ancistrus

Για αρχή λέω να βάλω τα σκαλάρια.

4 μετρίου προς μικρό μεγέθους.

Ελπίζω μόνο να μην τα πάρει στο κυνήγι το μεγάλο που είχα ήδη από το παλιό ενυδρείο.

Θα έπεφτε πολύ να βάλω και το ζευγάρι ramirezi, ή να το άφηνα καλύτερα για το ερχόμενο Σάββατο;

Έχω δει και κάτι στρογγυλεμένα με πιο κοντό και φουσκωμένο σώμα, τι παίζεται μ΄αυτά;

Επίσης είδα στα προφίλ των ψαριών και το Mikrogeophagus altispinosa, το οποίο τα πάει καλύτερα με το ανεβασμένο ΡΗ.

Θα ήταν προτιμότερο από τα κλασικά Mikrogeophagus ramirezi ;

Κανονικά θα κατεβάσω το ΡΗ, πρώτα με καμιά 20αριά λίτρα νερού από αντίθετη όσμωση, και μόλις έχω και το μηχάνημα για το CO2, νομίζω πως θα κατέβει ακόμα, έτσι δεν είναι;

Βάζω και τις τελευταίες μετρήσεις οι οποίες νομίζω πως είναι εντάξει:

PH=7.5

GH=10

KH=7

NH4NH3=0

NO2= <0.3mg /lit

NO3=0

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Φίλε Manolis

Αύριο πρωί- πρωί με την αυγούλα το μόνο που θα μπορέσεις να κάνεις είναι να πας να πιάσεις καμιά καλή θέση για να δεις την στρατιωτική παρέλαση, αφού αύριο είναι εθνική γιορτή και τα ψαράδικα είναι κλειστά.

Αναβολή του ψαρέματος λοιπόν για το ερχόμενο Σάββατο.

Καλή ψαριά!

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Φίλε Manolis

Αύριο πρωί- πρωί με την αυγούλα το μόνο που θα μπορέσεις να κάνεις είναι να πας να πιάσεις καμιά καλή θέση για να δεις την στρατιωτική παρέλαση, αφού αύριο είναι εθνική γιορτή και τα ψαράδικα είναι κλειστά.

Αναβολή του ψαρέματος λοιπόν για το ερχόμενο Σάββατο.

Καλή ψαριά!

Φιλικά Νίκος

15936[/snapback]

Ακουσέ με που σου λέω.....

Πρωί πρωί θα γίνει η δουλειά :rockon:

Οι βέλγοι δεν χαμπαριάζουν απο 25 Μαρτίου!

Εσείς εκεί θα φάτε ψάρια λόγω ευαγγελισμού, εγώ θα τα βάλω στο ενυδρείο, 1-1 το σκορ λοιπόν :welcome:

Καλά να περάσετε στην παρέλαση(εγώ χώρτασα, πέντε χρόνια επί 2......φτάνει), και χρόνια πολλά.

Link to comment
Share on other sites

Την καλημέρα μου αγαπητέ Φίλε Manolis και στο Βέλγιο

Με συγχωρείς πολύ, αλλά τώρα μόλις διαπίστωσα την χώρα στο προφίλ σου.

Βλέπεις είχα ξεχάσει ότι το Aquazone δεν έχει σύνορα.

Καλές επιλογές λοιπόν στα ψώνια σου.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο στο aquazone που δίνει τα φώτα του παντού και άντε Μανώλη να δούμε και τα ψάρια σου!!!!! Είμαι περίεργος και για τις τιμές που κυκλοφορούν εκεί!

Link to comment
Share on other sites

Αναμείνατε, μόλις το ενυδρείο σουλουπωθεί λιγάκι, θα έχετε φωτό + λεπτομέρειες :welcome:

Tώρα φεύγω για την πρώτη "ψαριά" :rockon:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...