Jump to content

ICK Θαλασσινό


Recommended Posts

καλησπέρα σας

θα μπορούσε παρακαλώ πολύ κάποιος να μου πει σε τι ωφείλεται η αρρώστεια ICK?

Απότομη αλλαγήξ θερμοκρασίας?

Περισσότερο αλλάτι από 1.023?

Εκτός από την μέθοδο υποαλατοτητας και του χαλκού υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης? π.χ πολλές Γαρίδες

το ενυδρείο είναι 130 Λίτρα

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Φίλε Clown

To Cryptocaryon Irritans ή Θαλασσινό Ick οφείλεται σε παράσιτο το οποίο χρησιμοποιεί το δέρμα και τα βράγχια του ψαριού, σαν ενδιάμεσο ξενιστή, για να ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής του.

Μία από τις αιτίες, που μπορούν να προκαλέσουν την εκδήλωση της ασθένειας η οποία παίρνει γρήγορα την μορφή επιδημίας, είναι και η μεγάλες και απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας του συστήματος.

Η αυξημένη αλατότητα, επίσης ευνοεί την ανάπτυξη γενικώς όλων των παρασίτων άρα αυξάνει και την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου αν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. π.χ. αδύναμα ψάρια, στρεσαρισμένα κλπ

Από τη στιγμή που το ενυδρείο σου φιλοξενεί ασπόνδυλα (γαρίδες) τότε η χρήση των παραδοσιακών φαρμακευτικών σκευασμάτων, που έχουν σαν κύριο συστατικό το χαλκό, είναι απαγορευτική.

Η υποαλατότητα (1017) έχει καλά αποτελέσματα, όταν ή διαδικασία γίνει σωστά, αλλά και πάλι οι γαρίδες δεν θα αντέξουν για πολύ.

Αν τα ψάρια μπορούν να απομακρυνθούν και να δεχτούν θεραπεία σε ενυδρείο νοσοκομείο, θα ήταν το ιδανικότερο. Αν όμως αυτό είναι αδύνατον τότε θεραπεία με reef safe σκευάσματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο θα ήταν η μόνη λύση. Ίσως χρειαστεί να επαναληφθεί η θεραπεία δύο ή τρεις φορές μέχρι να εξαλειφθεί τελείως το παράσιτο. Αν και προσωπική μου άποψη και εμπειρία είναι ότι το παράσιτο δεν εξαφανίζεται ποτέ από το υπόστρωμα του ενυδρείου μας, αλλά ζει σαν δυνητικά παθογόνος οργανισμός. Μόλις, δηλαδή, βρει τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να κάνει την εμφάνισή του και πάλι.

Άλλες μέθοδοι που βοηθούν τον έλεγχο της ανάπτυξης των παρασίτων είναι επίσης η χρήση όζοντος και η χρήση UV ακτινοβολίας ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας δεν βοηθά στην περίπτωση του θαλασσινού Ick.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης της ασθένειας αντενδείκνυται η αλλαγή νερού. Η αλλαγή νερού προκαλεί έξαρση της αναπαραγωγής των παρασίτων.

Το καλύτερο όπλο αποτροπής εμφάνισης των συμπτωμάτων της ασθένειας είναι οι άριστες συνθήκες και παράμετροι του νερού και η διατήρηση των ψαριών σε όσο το δυνατό καλύτερη φυσική κατάσταση.

Φιλικά Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ

θα σε ενημερώσω για το αποτέλεσμα

Γιώργος

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...