Jump to content

Malawi Mbuna


diamantis

Recommended Posts

Επί τη ευκαιρία, μιας και μιλάτε για τιμές νερού, αν μου επιτρέπετε να ρωτήσω κι εγώ κάτι τους εμπειρότερους.

Στρώνω τώρα ένα ενυδρείο 200 lt, προοριζόμενο για Malawi mbunas. Oι τιμές νερού του δικτύου μου (περιοχή Βριλησσίων) είναι οι εξής :

PH = μεταξύ 8 βαθμών (υγρό τεστ της Sera) και 8,4 βαθμών (υγρό τεστ της Tropic Marine)

GH = 11 βαθμοί

ΚΗ = 6 βαθμοί

To Ph είναι μια χαρά, αλλά νομίζω ότι η ολική και η ανθρακική σκληρότητα θέλουν ενίσχυση.

Με χρήση σόδας αποκλειστικά, έχω ανεβάσει εύκολα την ανθρακική σκληρότητα στο 12 και έχω σταματήσει εκεί. Δεν έχω χρησιμοποιήσει άλλα άλατα, πχ epsom salt ή ενυδρειακό αλάτι.

Τώρα, καθώς το στρώσιμο πλησιάζει στο τέλος του και θα αλλάξω ούτως ή άλλως το νερό του στρωσίματος, σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω μόνιμα το Seachem Malawi Buffer σε συνδυσμό με το Cichlid Lake Salt, ώστε να αποφύγω τους πειραματισμούς, με αμφίβολους συνδυασμούς και δοσολογίες μεμονωμένων ενώσεων.

Προβληματίζομαι όμως, μήπως το Buffer μου ανεβάσει κι άλλο το Ph (εκτός δηλαδή από την ολική σκληρότητα) , που είναι ήδη ιδανικό. Επίσης, εάν τελικά χρησιμοποιήσω το Buffer, θα πρέπει να χρησιμοποιώ και επιπρόσθετη σόδα, για τη διατήρηση του Κh σε τιμή > 10 ?

Nα με συγχωρείτε για την παρεμβολή.

Link to comment
Share on other sites

Επί τη ευκαιρία, μιας και μιλάτε για τιμές νερού, αν μου επιτρέπετε να ρωτήσω κι εγώ κάτι τους εμπειρότερους.

Στρώνω τώρα ένα ενυδρείο 200 lt, προοριζόμενο για Malawi mbunas. Oι τιμές νερού του δικτύου μου (περιοχή Βριλησσίων) είναι οι εξής :

PH = μεταξύ 8 βαθμών (υγρό τεστ της Sera) και 8,4 βαθμών (υγρό τεστ της Tropic Marine)

GH = 11 βαθμοί

ΚΗ = 6 βαθμοί

To Ph είναι μια χαρά, αλλά νομίζω ότι η ολική και η ανθρακική σκληρότητα θέλουν ενίσχυση.

Με χρήση σόδας αποκλειστικά, έχω ανεβάσει εύκολα την ανθρακική σκληρότητα στο 12 και έχω σταματήσει εκεί. Δεν έχω χρησιμοποιήσει άλλα άλατα, πχ epsom salt ή ενυδρειακό αλάτι.

Τώρα, καθώς το στρώσιμο πλησιάζει στο τέλος του και θα αλλάξω ούτως ή άλλως το νερό του στρωσίματος, σκέφτομαι να χρησιμοποιήσω μόνιμα το Seachem Malawi Buffer σε συνδυσμό με το Cichlid Lake Salt, ώστε να αποφύγω τους πειραματισμούς, με αμφίβολους συνδυασμούς και δοσολογίες μεμονωμένων ενώσεων.

Προβληματίζομαι όμως, μήπως το Buffer μου ανεβάσει κι άλλο το Ph (εκτός δηλαδή από την ολική σκληρότητα) , που είναι ήδη ιδανικό. Επίσης, εάν τελικά χρησιμοποιήσω το Buffer, θα πρέπει να χρησιμοποιώ και επιπρόσθετη σόδα, για τη διατήρηση του Κh σε τιμή > 10 ?

Nα με συγχωρείτε για την παρεμβολή.

Αν χρησιμοποιησεις το buffer δεν θα χρησιμοποιησεις τη σοδα :)

Link to comment
Share on other sites

Αν χρησιμοποιησεις το buffer δεν θα χρησιμοποιησεις τη σοδα :)

Aπ' ότι βλέπω, τo Buffer είναι σχεδιασμένο για να αυξάνει τη σκληρότητα, αλλά ΚΑΙ το PH ("...by increasing hardness, buffer capacity, and pH"). Φαντάζομαι βέβαια ότι εννοεί αμφότερες τις σκληρότητες, ολική και ανθρακική. Τη σύνθεση του προϊόντος δεν την βλέπω πουθενά, αλλά υποθέτω ότι θα έχει σαν βάση θειϊκό μαγνήσιο, θειϊκό ασβέστιο (για την αύξηση του gh) και διττανθρακικό νάτριο (για την αύξηση του kh) και ποιός ξέρει τί άλλο.

Το θέμα όμως είναι ότι το νερό μου δεν πάσχει στο Ph, ώστε δεν θέλω να το αυξήσω. Υστερεί μόνον στις τιμές του Κh, αλλά και του Gh και αυτές μόνο θέλω να ανεβάσω.

-Έστω λοιπόν ότι δεν χρησιμοποιώ ξεχωριστά σόδα παρά μόνο το buffer, θα είναι αρκετή η ποσότητα του buffer για να ανεβάσει το kh τουλάχιστον κατά τέσσερις-πέντε μονάδες και το Gh κατά άλλες τρείς-τέσσερις μονάδες, ΧΩΡΙΣ όμως να συμπαρασύρει και το Ph προς τα πάνω ?

-Ή μήπως, προκειμένου να πετύχω τις επιθυμητές τιμές gh και kh με το buffer, τελικά θα στείλω και το ph σε νούμερα Τanganyika ?

Link to comment
Share on other sites

Aπ' ότι βλέπω, τo Buffer είναι σχεδιασμένο για να αυξάνει τη σκληρότητα, αλλά ΚΑΙ το PH ("...by increasing hardness, buffer capacity, and pH"). Φαντάζομαι βέβαια ότι εννοεί αμφότερες τις σκληρότητες, ολική και ανθρακική. Τη σύνθεση του προϊόντος δεν την βλέπω πουθενά, αλλά υποθέτω ότι θα έχει σαν βάση θειϊκό μαγνήσιο, θειϊκό ασβέστιο (για την αύξηση του gh) και διττανθρακικό νάτριο (για την αύξηση του kh) και ποιός ξέρει τί άλλο.

Το θέμα όμως είναι ότι το νερό μου δεν πάσχει στο Ph, ώστε δεν θέλω να το αυξήσω. Υστερεί μόνον στις τιμές του Κh, αλλά και του Gh και αυτές μόνο θέλω να ανεβάσω.

-Έστω λοιπόν ότι δεν χρησιμοποιώ ξεχωριστά σόδα παρά μόνο το buffer, θα είναι αρκετή η ποσότητα του buffer για να ανεβάσει το kh τουλάχιστον κατά τέσσερις-πέντε μονάδες και το Gh κατά άλλες τρείς-τέσσερις μονάδες, ΧΩΡΙΣ όμως να συμπαρασύρει και το Ph προς τα πάνω ?

-Ή μήπως, προκειμένου να πετύχω τις επιθυμητές τιμές gh και kh με το buffer, τελικά θα στείλω και το ph σε νούμερα Τanganyika ?

Αν χρησιμοποιησεις το buffer για malawi νομιζω πως δεν θα αλλαξει το ph σου,αφου κ εγω με ph 8 ειχα προσθεσει επιτηδες παραπανω buffer malawi για να δω τι αλλαζει...δεν ξεπερασα ποτε το 8.4 ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ νερα......απλα αναβαζοντας Gh Kh γινεται πιο σταθερο το ph σου στις τιμες που ειναι ηδη...προσεχε το buffer που ανεφερες αν δεν κανω λαθος εχω την εντυπωση οτι εχει κ φωσφορικα στη συνθεση του...

Υ.Γ.

Κανε ενα πειραμα βγαλε 5 λιτρα απο το ενυδρειο σε ενα κουβα βαλε το αναλογο buffer και κανε μετρησεις...

Link to comment
Share on other sites

Αν χρησιμοποιησεις το buffer για malawi νομιζω πως δεν θα αλλαξει το ph σου,αφου κ εγω με ph 8 ειχα προσθεσει επιτηδες παραπανω buffer malawi για να δω τι αλλαζει...δεν ξεπερασα ποτε το 8.4 ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ νερα......απλα αναβαζοντας Gh Kh γινεται πιο σταθερο το ph σου στις τιμες που ειναι ηδη...προσεχε το buffer που ανεφερες αν δεν κανω λαθος εχω την εντυπωση οτι εχει κ φωσφορικα στη συνθεση του...

Υ.Γ.

Κανε ενα πειραμα βγαλε 5 λιτρα απο το ενυδρειο σε ενα κουβα βαλε το αναλογο buffer και κανε μετρησεις...

Αυτό θα κάνω, ευχαριστώ πολύ. Ξεκινώ με 1γρ buffer σε 10 λίτρα νερό, μετράω και τα ξαναλέμε.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Αυτό θα κάνω, ευχαριστώ πολύ. Ξεκινώ με 1γρ buffer σε 10 λίτρα νερό, μετράω και τα ξαναλέμε.

Καμμια εξελιξη;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

To είχα ξεχάσει το θέμα.Ου γαρ έρχεται μόνον :excl:

Λοιπόν, το πράγμα έχει ως εξής : Το buffer της Seachem δεν είναι παρά ένα είδος ενισχυμένης σόδας. Δηλαδή, απλώς επιτυγχάνεις αύξηση του ΚΗ με κάπως μικρότερη ποσότητα σε σχέση με εκείνην της κοινής σόδας που θα χρειαζόσουν για να επιτύχεις την ίδια ακριβώς τιμή ΚΗ.

Το σημαντικότερο που παρατηρήθηκε είναι ότι το buffer δεν επηρεάζει ΚΑΘΟΛΟΥ την ολική σκληρότητα. Άρα όταν η παρασκευάστρια αναφέρεται σε "σκληρότητα" προφανώς εννοεί ΜΟΝΟ την ανθρακική, αν και δεν το διευκρινίζει (κακώς). Καμμία απολύτως επίδραση στο GH.

Τώρα, όσον αφορά τις δοσολογίες, όπως είχα αναφέρει, το νερό του δικτύου μου έχει ΚΗ 6 βαθμών. Για να το φέρω στους 12, χρησιμοποιώ 4 κουτ.γλυκού buffer ανά 100 λίτρα. Αντίστοιχα, για την επίτευξη της ίδιας τιμής χρειαζόμουν 6 κουτ.γλυκού κοινής σόδας. Αυτή είναι η διαφορά, σαν ενδεικτικό μέγεθος.

Με λίγα λόγια : Δεν βλέπω ιδιαίτερο όφελος από τη χρήση του buffer. Μιας όμως και το έχω, θα το χρησιμοποιήσω μέχρι να τελειώσει και έπειτα επιστρέφω στην πεπατημένη της σόδας.

Link to comment
Share on other sites

καλησπερα και απο μενα, και γω το ιδιο προβλημα εχω σε ενα 200 μαλαουι 9σκληροτητα 8 ανθρακικη.. τωρα μου εχουν πει για κοραλι θρυμματισμενο μεσα στο φιλτρο θα ανεβαση την σκληροτητα, αλλα δεν το εχω δοκιμασει ακομα εχει καποιος κανει αυτη την δοκιμη αν οντως λειτουργει?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...