Jump to content

Φίλτρανση σε χρυσόψαρα


Naias

Recommended Posts

Καλησπέρα σας. Είμαι αρκετά νέος στο άθλημα. Από μικρό παιδί μου έκανα σαν τρελός για ενυδρεία και ψαράκια. Είχα στην κατοχή μου μερικές γυάλες με χρυσόψαρα όπου κατέληγαν νεκρά. Πλέον στα 31 μου, μου δώρισαν ξανά μια γυάλα με 2 χρυσόψαρα. Αποφάσισα λοιπόν να ρωτήσω, να ψάξω και να μάθω, έτσι ώστε να μην ξανά καταλήξουν στον παράδεισο τα ψαράκια. Έμαθα λοιπόν ότι χρειάζεται χώρος και φίλτρανση.

Έτσι λοιπόν αγόρασα ένα 50λιτρό ενυδρείο. Ίσως και λίγο μικρό αλλά αν μετρήσετε ότι ζω σε ένα σπίτι 45τμ, μην σας πώ ότι είναι και "τεράστιο" για τον χώρο.

Το ενυδρείο το έστρωσα και στην συνέχεια έβαλα τα χρυσόψαρα και πάμε πολύ καλά και με φόρα για την τρίτη εβδομάδα που πάνε όλα καλά... Ούτε θολό νερό, τα ψαράκια φυσιολογικά, κλπ. . Δεν έχω κάνει μετρήσεις αλλά πρακτικά εφόσον το νερό παραμένει καθαρό και τα ψαράκια ζωντανά και χωρίς στίγματα, πάμε καλά...

Από το PetShop μου είπαν κάποια πραγματάκια και θα ήθελα να τα διασταυρώσω με τις γνώσεις σας.

1. Μου είπαν να μην αλλάξω το νερό όπως και να μην καθαρίσω το φίλτρο για ένα μήνα, για να αναπτυχθούν καλά τα βακτήρια.

2. Στην συνέχεια να αλλάζω το νερό κατά 3/5 το νερό και να καθαρίζω το φίλτρο κάθε 15 μέρες.

Ισχύουν αυτά;

Και μια δική μου ερώτηση. Το φίλτρο που έχει το ενυδρείο, είναι εσωτερικό και η αντλία του, ρουφάει το νερό από τον πάτο του ενυδρείου, κάτι που μου είπαν ότι είναι πολύ καλύτερο από ένα κοινό φίλτρο.

Μέσα στο φίλτρο έχω βάλει κάτω κάτω ένα μαύρο σφουγγαράκι, από επάνω κάτι μπαλάκια που μου τα είπαν "βιόμπαλες" και από πάνω τον υαλοβάμβακα. Μέχρι τώρα νομίζω ότι όλα πάνε καλά, διαβάζοντας όμως τα άρθρα του φόρουμ , είδα ότι πολλοί από εσάς έχετε βάλει επιπλέον και δεύτερο εξωτερικό φίλτρο.

Το δεύτερο φίλτρο στο δικό μου μικρό ενυδρείο θα ήταν καλό; θα βοηθούσε ή αντίθετα θα αλλάζαμε την "χημεία" και θα είχαμε αντίθετα αποτελέσματα;

Εάν τελικός μπει και ένα δεύτερο φίλτρο, οπότε υποτίθεται ότι θα έχω μία πολύ ισχυρή φίλτρανση, θα μπορούσα ίσως να βάλω άλλο ένα ζευγάρι από χρυυσοψαράκια;

Ευχαριστώ εκ των προταίρων.

Αντώνης...

Link to comment
Share on other sites

Καλως ηρθες και καλη επιτυχια.

Αυτα που σου ειπαν στο πετσοπ μπορει να ειναι σωστα μπορει και οχι, αναλογα.

Αν εχει ψαρια μεσα σε αστρωτο ενυδρειο και δεν αλλαζεις νερο για ενα μηνα θα αλλαζεις ψαρια (αν καταλαβες τι εννοω).

Το νερο δεν χρειαζεται να το αλλαζουμε, μονο αν στρωνουμε χωρις ψαρια μεσα.

Για τις αλλαγες συνηθιζεται (τουλαχιστον στα νεα ή χωρις φυτα) ενυδρεια να κανουμε το 20-30% του νερου καθε εβδομαδα.

Κανονικα για να ξερουμε ποτε χρειαζεται αλλαγη το νερο (σε ενα στρωμενο ενυδρειο) χρειαζονται μετρησεις (ΝΟ3) που μας δειχνουν ποτε φορτωθηκε το νερο με ρυπους.

Απο τη στιγμη που δεν εχεις μετρησεις, κανε μεγαλες (30%) αλλαγες καθε εβδομαδα για να εισαι καλυμενος (οσο γινεται).

Αλλαγη κανεις με νερο κοντα στη θερμοκρασια του ενυδρειου (πχ αφηνε το σε δοχειο με το αντιχλωριο μεχρι να ερθει σε θερμοκρασια δωματιου)

Ενα φορτωμενο ενυδρειο με πολλα ψαρια για τα λιτρα του, χρειαζεται πολυ καλυτερη φιλτρανση και πιο συχνες αλλαγες απο ενα με νορμαλ ιχθυοφορτωση.

Και το δικο σου ενυδρειο μπορει τωρα να ειναι μικρα τα ψαρια αλλα θα μεγαλωσουν γρηγορα και το καθε ενα χρειαζεται (αναλογα και το ειδος χρυσοψαρου) 30-40 λιτρα.

Οπως καταλαβαινεις εισαι ηδη "γεματος" και δεν χωραει αλλο "ζευγαρι" (πες οτι τα βαζεις τωρα που ειναι μικρα και χωρανε, οταν μεγαλωσουν τι θα τα κανεις τα ψαρια?)

Και οχι μονο εισαι γεματος, αλλα μολις μεγαλωσουν τα ψαρια θα χρειστεις και καλυτερη φιλτρανση και ισως πιο συχνες αλλαγες.

ΥΓ Πως ξερεις οτι εστρωσε το φιλτρο σου? Με τι τροπο το εστρωσες?

Link to comment
Share on other sites

Θα σου πω τι έκανα από την αρχή. Έπλυνα με σκέτο ζεστό νερό όλο το ενυδρείο, τι πέτρες, ένα διακοσμητικό και 3 ψεύτικα φυτά.

Κάτω κάτω έριξα λευκά μπαλάκια που λέγονται Nitrate Minus Pearls και από επάνω τις πέτρες κατεθυείαν, χωρίς υπόστρωμα μίας και για αρχή μέχρι να μάθω 3 πράγματα δεν θα βάλω φυτά.

Στην συνέχεια έβαλα το διακοσμητικό και τα πλαστικά φυτά στις θέσεις που ήθελα.

Γέμισα το ενυδρείο με νερό από την βρύση και έριξα AquaSafe (αντιχλώριο). Έβαλα και τον θερμοστάτη στους 25 βαθμούς και το άφησα να δουλέψει το ενυδρείο έτσι για 2 μέρες. Μετά το διήμερο έριξα στο νερό Safestart

(Ζωντανά βακτήρια) και δούλεψε άλλες 3 μέρες έτσι.

Μετά το πενθήμερο λοιπόν έπεσαν και τα 2 χρυσόψαρα. Πέρασε μία βδομάδα και ήταν όλα καλά. Την δεύτερη βδομάδα, έβαλα αεραντλία και μέσα στο ενυδρείο πέτρα και κουρτίνα. ε την διαδικασία αυτή ανατάραξα αρκετά τον βυθό και το νερό θόλωσε αρκετά για 2 ημέρες. Συνέχισα να δίνω τροφή μια φορά την ημέρα στα ψάρια μου και μετά το διήμερο το νερό καθάρισε και ξανά έγινε διαυγές από μόνο του, γι' αυτό και θεωρώ ότι το σύστημα πάει καλά. Αύριο Δευτέρα μπαίνω στην τρίτη βδομάδα χωρίς να αλλάξω το νερό και όλα δείχνουν καλά.

Να του αλλάξω λοιπόν νερό ή όχι;

Να βάλω επιπλέον φίλτρο ή όχι;

Link to comment
Share on other sites

Να του αλλάξω λοιπόν νερό ή όχι; ...αυτο θα σου το πουν τα τεστ...

Να βάλω επιπλέον φίλτρο ή όχι; ...πανε σε εξωτερικο,π.χ eheim 2211 και το φιλτρο βυθου που εχεις βγαλτο σε μπελαδες θα σε βαλει...

....

Link to comment
Share on other sites

1. Μετά το διήμερο έριξα στο νερό Safestart

(Ζωντανά βακτήρια) και δούλεψε άλλες 3 μέρες έτσι.

2. Μετά το πενθήμερο λοιπόν έπεσαν και τα 2 χρυσόψαρα.

3. Αύριο Δευτέρα μπαίνω στην τρίτη βδομάδα χωρίς να αλλάξω το νερό και όλα δείχνουν καλά.

4. Να του αλλάξω λοιπόν νερό ή όχι;

5. Να βάλω επιπλέον φίλτρο ή όχι;

1. Τα βακτηρια θελουν και φαι (ρυπους δηλαδη). Εριχνες πχ ψαροτροφη?

Για να δημιουργηθει μια αποικια βακτηριων στα υλικα του φιλτρου, ικανη να δεσμευει αμμωνια και νιτρωδη χρειαζονται 30-40 μερες (με βοηθεια απο βακτηρια εμποριου καποιες φορες συντομευει η διαδικασια μερικες μερες, ενω με μπολιασμα με μπιχλα απο υλικα στρωμενου υγειους φιλτρου γινεται αναλογα την ποσοτητα εως και αμεσο στρωσιμο).

Πρεπει να διαβασεις για τον κυκλο του αζωτου και το στρωσιμο πιο πανω στα λινκ, για να ξερεις να αντιμετωπιζεις καταστασεις.

2. Δεν βαζουμε σε αστρωτο ενυδρειο ολα τα ψαρια μαζι (βαση χωρητικοτητας ενυδρειου και φιλτρου, τα δυο αυτα ψαρια θεωρουνται "ολα"), για να προλαβαινει να δημιουργειται αποικια νεων βακτηριων στο φιλτρο που να καλυπτει τους ρυπους του καθε ψαριου.

3. Μπορει να μη βλεπεις τωρα κατι περιεργο (ειτε για δεν εισαι σε θεση να διακρινεις προβλημα ειτε γιατι δεν δημιουργηθηκε σημαντικο προβλημα δηλητητιασης) αλλα οποια ληψη ποσοτητας δηλητηριου παιρνουν τα ψαρια, τους βγαινει στο τελος ειτε στο προσδοκιμο ζωης του (ζουν λιγοτερα χρονια) ειτε εμφανιζουν πιο ευκολα ασθενειες.

Δεν τα γραφω αυτα για να σε πανικοβαλω ή "μαλωσω", απλα για ενημερωση για το μελλον (και για οποιον νεο χομπυστα που βρισκεται στη θεση σου, διαβαζει το θεμα)

Αυτα ειναι λαθη που καναμε σχεδον ολοι στην αρχη, αφου δεν ειχαμε διαβασει τιιποτα περι κυκλου αζωτου και στρωσιματος.

4. Ναι και αργησες πολυ. Κανε μια 50% με αντιχλωριο και σωστη θερμοκρασια

Στη δικη σου περιπτωση, εγω ή θα μπολιαζα ή αν δεν γινοταν αυτο, θα εριχνα μεγαλυτερη ποσοτητα βακτηριων στο νερο και θα εβαζα τα ψαρια. Θα ταιζα για οσο παρει το στρωσιμο απο μηδεν ποσοτητα μεχρι κανονικη, ανεβαζοντας σταδιακα (πχ τις 2-3 πρωτες μερες τιποτα, μετα ενα φυλαρακι στο καθε ψαρι την ημερα για μια εβδομαδα, μετα δυο φυλλαρακια κλπ) Σε ολο αυτο το διαστημα θα εκανα μετρησεις και μολις ανεβαινε πανω απο 0,5mg/l η αμμωνια ή τα νιτρωδη θα εκανα μερικη αλλαγη.

Αν δεν ειχα τεστ θα εκανα καθε μερα 10% ή μερα παρε μερα 20% ιδιως αν εβελεπα εστω και λιγο ασπρη ("γαλακτερη") θωλουρα στο νερο (ισον εξαρση βακτηριων λογω αμμωνιας).

Θα μου επαιρνε πιο πολυ χρονο το στρωσιμο αλλα δεν θα ταλαιπωρουσα τα ψαρια τοσο.

5 Δεν ξερω το φιλτρο που εχεις αλλα ενα 2211 οπως ειπε ο Μιχαλης, με καλα υλικα πχ:

Για μηχανικο φιλτραρισμα λιγο (200ml) ehfimech κατω, μετα χοντροτρυπο σφυγγαρι, μετα λιγο λιγοτερο απο ενα λιτρο βιολογικο substrat ή siporax, και στο τελος πανω πανω filterwool για τα ψιλα, θα ηταν σουπερ.

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...