Jump to content

Recommended Posts

σκαλάρι μεγάλο 12cm (το έχω 2 χρονια από 4cm) σε κοινωνικό ενυδρείο 150 λίτρων μετα από απουσία δικήμου 2 μηνων και αυτόματο τάισμα με flakes, παίρνει την τροφή την κρατάει πολλή ώρα στο στόμα προσπαθώντας να την καταπιεί και στο τέλος την φτύνει.

Ακόμα όταν υπάρχουν περιτώματα έιναι λευκά- διάφανα λεπτά και κρέμονται σάν κλωστή. Αποτέλεσμα το αδυνάτισμα και προφανώς ο θάνατος αν δεν γίνει κάτι.

Θυμήθηκα ότι είχα ανάλογη εμπειρία με δίσκους με ακριβώς ίδια συμπτώματα πριν 6 ή 7 χρόνια

Τότε, χωρίς συνεχή προσβαση στο διαδύκτιο είχα βρει σχετική αρθρογραφία σεκάποια τευχη του tropical fish hobist και ούτε ξέρω και απο πού αλλού πληροφορίες, ότι προκειται για κάποια βακτηριακή προσβολή του πεπτικού που προσβάλει συνήθως δίσκους και σκαλάρια.

Μάλιστα πρότεινε καποια extreme θεραπεία με force feeding τροφής με σύριγγα στην οποία πρόσθετες σε κάποια αναλογία αντιβίωση flaggyl (σκευασμα κάψουλες για ανθρώπους) !! προυπόθεση ήταν να να έχεις ψυχραιμία και τα ψάρια να μήν είναι πολύ μικρά ώστε να μπορείς να τα χειριστείς έξω από το νερό και να χωράει στο στόμα τους η σύριγγα. Υποτίθεται ότι δέν έχανες και τίποτα αφού τα ψάρια ήταν καταδικασμένα και αν πετύχενε έσωζες ακριβοθώρητους (και ακριβούς) δίσκους και όχι κάνα χρυσόψαρο.

Έστησα ένα hspital ενυδρείο που ούτως ή άλλως "ετρεχε" για αλλαγές νερού και έκανα το εγχείρημα παρόλο που τα δύο ψάρια ήταν αρκετά μικρά (5-6 cm), και πέτυχα κατα 50%. Το ένα ψάρι πήγε αδιάβαστο αλλά το άλλο ανέκαμψε αφού έφαγε και μία επανάληψη της θεραπείας (?) όπως προτεινε το αρθρο!

Το θέμα μου είναι ότι έχω χάσει όλες αυτές τις (ριψοκύνδινες)πληροφορίες και αναρωτιέμαι μήμπως γνωρίζει κανείς κατι πιο αποτελεσματικό και λιγότερο περίπλοκο

δοκίμασα καποιες βιταμίνες και μεγαλυτερη ποικιλία τροφών με πολύ μικρή και παροδική βελτίωση.

Θα δοκιμάσω και ζωντανή τροφή με κάτι νύμφες κουνουπιών σε ένα ενυδρυάκι έξω στην αυλή. Το μόνο που το διατηρεί είναι να το ταίζω σχεδόν στο στόμα κάποια Dr.Bassels Biofish food σε αποξηραμένα granules που το καθένα κάνει 5 λεπτα να το καταπιεί οπότε πρεπει να είσαι συνέχεια απο πάνω του, πράγμα ανέφικτο. Μόλις 1-2 μέρες λογω έλειψης χρόνου πάψει το ταισμα, βλέπεις το ψάρι να υποτροπιάζει.

καθε βοήθεια δεκτή!

Έγινε επεξεργασία - ΣΤΑΜΑΤΗΣ
Link to comment
Share on other sites

Ψευδομεμβανώδης εντερίτιδα ή μονογενη παράσιτα..στην πρωτη περίπτωση δεν μπορεί να κάνεις κάτι,στη 2η περιπτωση που ειναι πιο πιθανό στο ψάρι έχουν προσκολληθεί παράσιτα(gyrodactylus,dactylogyrus,benedenialla) και απομυζούν το αιμα απο την περιοχή των βραχίων..μη στα πολυλογώ..αναιμία εν ολίγοις απο εσωπαρασιτισμό..όλα αυτα τα συμπτώματα οδηγούν εκει...μια φωτο ή ενα βιντεο θα βοηθούσε καλύτερα.Θα πρότεινα θεραπεία με esha 2000 και αν βρες λίγο ektozon ακόμα καλύτερα.

Φιλικά Νικος

Link to comment
Share on other sites

Εμενα αν και η εμπειρια μου ειναι σαν του Νικ αρχαριος θα πω να κανεις αναζητηση γιο flagellates, hexamita, holes in the head κλπ

Εισης οτι δυο μηνες χωρις φροντιδα ενα ενυδρειο δεν μου φαινεται οτι μπορει να σταθει.

Εκτος κι αν εχει καποιους πανακριβους αυτοματισμους.

YΓ γιατι αυτο το τεραστιο κενα μετα το ποστ?

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

Σταμάτη το έχεις δουλέψει καθόλου??εχει τύχει να δουλέψω praziquantel αλλά είναι πολύ ισχυρό και χρειάζεται προσοχή στη δοσολογία.

Link to comment
Share on other sites

Εσύ τι λες ;

Πώς με έχεις κόψη απο τις απαντήσεις που δίνω εδώ μέσα ;

Με βλέπεις "ελαφρά τη καρδία " να δίνω φάρμακα χωρίς να τα ξέρω ;

Ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες και δεν έχουμε πρόβλημα κανένα αν και νομίζω οτι ο φίλος μας nik.karras θα επιλέξει τη μέθοδο του μπάνιου σαν ποιο εύκολη .

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...