Jump to content

Προετοιμασια/Εξοπλισμος για ενα ονειρο....


valter

Recommended Posts

Καλησπερα παιδες,

εφτασε η ωρα και για μενα να κανω το Reef-ακι μου. δεν εχω μεγαλη πειρα απο ενυδρεια ( εχω 2 μικρα, ενα κρυου νερου με χρυσοψαρο και ενα γλυκου με tetra white cloud mountain kai guppies) αλλα εχω μεγαλη λατρεια στη θαλασσα και ακομη μεγαλυτερη στο θαλασσινο ενυδρειο απ οταν ημουν μικρος επεισης εχω τρομερη υπομονη.

Θα ρωτησω πολλα οποτε διαλεγετε και απαντατε οτι θελετε αν θελετε φυσικα :)

Λοιπον θελω να κανω ενα ενυδρειο, 1,80 μηκος 70 υψος και 60 βαθος δηλαδη 756 λιτρα που θα κοσμει το σαλονι. το Sump χοντρικα το υπολογιζω να βγει 1μ μηκος 40εκ βαθος και 60 υψος δηλαδη 240 λιτρα φτανει για να καλυψει τις αναγκες της πανω δεξαμενης? μεσα στο sump ποσα διαμερισματα προτεινετε? θελω να εχει και refugium μεσα.

βαση μονο με κοιλοδοκο η μπορω να κανω και με ξυλο σε αυτα τα βαρη που θα φτασει το ολο συστημα?

Εχω παρει 2 προσφορες απο 2 γvωστα μαγαζια για την σκαφη και τη βαση της χωρις το sump με μια αποκλειση 60-70 ευρω μεταξυ τους, κοινως αμελητεα για το υψος του κοστους.

Επεισης εχω βρει στις διαστασεις αυτες και ενα Anoubias (Κινεζικο αλλα πολυ γερο) στα pet city που με την εκπτωση παει στα 650 με τη βαση του και ειναι στις ιδιες διαστασεις. βεβαια δεν εχει τρυπες υπερχειλησης και η βαση ειναι απο φορμαικα / κοντρα πλακα (δεν ξερω ακριβως) και θελει αρκετες πατεντες για να βαλεις sump στο επιπλο.... εχω βρει λυση για την υπερχειληση με τρυπα ψηλα και τοποθετηση fiber-glass κουτιου απο την www.glass-holes.com δηλαδη χοντρικα το ενυδρειο θα μου ερθει γυρω στο χιλιαρικο μαζι με sump.

Μιση τιμη δηλαδη απο τις προσφορες που πηρα.

Τα χερια μου πιανουν για να τα κανω (ψιλο)μανταρα μονος μου...Αλλα κυριως με ενδιαφερει να γινει καλη δουλεια. ( πολλες φορες για να γλιτωσουμε λεφτα κανουμε επιλογες που μετα πληρωνουμε τα τριπλα για να τις διορθωσουμε.)

Για αυτα τα σχεδον 1000 λιτρα, τι skimmer χρειαζομαι?

Ποσους κυκλοφορητες?

Ποσα κιλα Z/B προτεινετε? αξιζει να το μιξαρω με νεκρο ?

Αραγωνιτη εχω καταληξει σε απλο γιατι με μπολιασμα απο αλλο ενυδρειο μια χαρα κανεις τη δουλεια σου. τι Θερμοστατες θα χρειαστω και ποσους?

Α/Ο χρειαζομαι?

Επεισης σκεφτηκα και τον κουβα υπερχειλησης αλλα Αυτο γινεται και DiY σωστα?

Απο αντλια επιστροφης ?

και το κυριοτερο γιατι εδω και πολυ καιρο με εχει πιασει το οικολογικο μου!! απο φωτισμο προτεινετε LED / ακτινικες / Μetal Halide? το κοστος τον Led ειναι πιο προσιτο σε σχεση με τις αλλες 2 τεχνολογιες?

Το ενυδρειο θα γινει το σπιτι για πολλα διαφορετικα ειδη κοραλλιων / ανεμωνων / clams / ψαριων οποτε απο φως τουλαχιστον θελω να ειμαι κομπλε.

Τα ρωταω ολα αυτα γιατι πηγαινω για προσφορες απο δω κ απο κει και θελω να ξερω τι μου προτεινουν και τι μου χρειαζεται εμενα κ με τι ειμαι καλλημενος.

Λογικα εδω μεσα οπως και σε ολα σχεδον τα hobbyστικα forum θα υπαρχουν κατασκευαστες και πωλητες χαρα μου να δωσω σε ολους δουλεια αρκει να εχω τιμια αντιμετωπιση γιατι καινουργιος στην αλμυρη γευση ειμαι αλλα οχι και κουτος. αργα η γρηγορα θα καταλαβω οτι μου πουλαει καποιος σπιρουλινες για παραγωγα μεταξοσκολικων... ( φυκια για μεταξωτες κορδελες...)

μ'αρεσει να εξηγουμαι για να μην παρεξηγουμαι. ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας να διαβασετε το κατεβατο μου.

Γιωργος

Link to comment
Share on other sites

Γεια σου φιλε μου...

Λοιπον, επειδη και εγω εκανα ακριβως τα ιδια λιτρα με σενα, και δεν πηρα ετοιμο αλλα απευθυνθηκα σε καταστημα και εγινε ιδιοκατασκευή, τα χρηματα ειναι διπλασια αν το κανεις ετσι, αλλα και η δουλεια που θα παρεις δεν θα εχει καμια σχεση με το ετοιμο. Θα εχεις τρυπες για υπερχειλιση, τα μετρα που θελεις εσυ και γενικα οτι λεπτομερειες θελεις εσυ.

Οσο αφορα το οικονομικο για τα απαραιτητα αξεσουαρ, δηλαδη σκιμμερ, κυκλοφορητες κτλ, δυστηχως για τα λιτρα αυτα ανεβαινουμε σε κοστος.

Παραδειγμα το σκιμμερ μου εχει περιπου 500ευρω.

Το ιδιο ισχυει γαι τα φωτα.

Για φωτιστικο 3χ150MH και 2χ54 ακτινικες υπολογιζε περιπου στα 1000ευρω.

Ελπιζω να καλυφθηκες

Link to comment
Share on other sites

σ'ευχαριστω για την απαντηση, απο βραχο ποσο εχεις?

επεισης δεν υπαρχει προβλημα αν απο βραχο βαζω λιγο λιγο...

Link to comment
Share on other sites

βραχο 70-80 κιλα θα χρειαστεις σιγουρα.Μπορεις να βαλεις συνδιασμο νεκρου και ζωντανου.Θα τον βαλεις ομως ολο μαζι.Αν προσθεσεις καποια στιγμη που θα εχει στρωσει το ενυδρειο,σημαντικη ποσοτητα ζωντανου βραχου,θα ξεκινησεις παλι με διαδικασιες στρωσιματος.Οποτε μια και καλη για να στρωσει μια φορα το ενυδρειο σου και να γλιτωσεις και χρονο.

Link to comment
Share on other sites

εχω πολυ κουλη ερωτηση... αν εισαι 28 χρονων γαιδουρι, εχεις αρωστησει με το reef και ολη μερα διαβαζεις , σκεφτεσαι και αναπνεεις "Reef" , αλλα η μαμα πατριδα σε καλει γιατι τελειωσαν τα ψωμια σου ως ελευθερος πολιτης και ξερεις οτι του χρονου το νοεμβρη μπαινεις φανταρος...τι κανεις? γνωριζοντας οτι και μπαρμπα στην κορωνη εχεις και υπουργους-οικογενιακους φιλους εχεις... ολο και καπως θα σε βοηθησουν....

ποσο δυσκολο θα ειναι να το συντηρησεις εξ αποστασεως? (ξερω ειναι γενικοτητες αυτα που ρωταω....)

υπαρχουν υπηρεσιες που να κανουν συντηρησεις ενυδρειων?

Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου ..φαντάρος και reef δεν πάνε μαζί...

Υπάρχουν περιπτώσεις που σε θέλει και αυτό κοντά του σαν την μαμά πατρίδα... και μιας δεν έχεις επιλογές διαλέγουν οι άλλοι για σένα το δεύτερο.

!!!

Όσο για τις υπηρεσίες συντήρησης από τρίτους είναι ένα θέμα που θέλει συζήτηση μιας και δεν υπάρχει "επίσημη" ανακοίνωση από κάποιο κατάστημα για να αναλάβει τέτοια υποχρέωση.... ( ή δεν έπεσε στην αντίληψή μου)

...Εκτός αν το αναλάβει κάποιος σχετικός με το θέμα κολλητός !!!

Link to comment
Share on other sites

Δείχνεις reefoχαρτο για απαλλαγεί.

Link to comment
Share on other sites

Δείχνεις reefoχαρτο για απαλλαγεί.

Έγραψες πάλι Ορέστη...

Λες να ετοιμάσω "γραφιστικά" κάποιο να υπάρχει σε περίπτωση που το χρειαστεί?

Link to comment
Share on other sites

E και εγώ θα χρειαστώ κάποια στιγμή οπότε άρχισε να σχεδιάζεις...

Link to comment
Share on other sites

θα φτιαξω ενα ρε και θα το ανεβασω εγω αυριο μεθαυριο...αλλα για δωστε καμια ιδεα ποιος θα μπορουσε να το υπογραφει... κανενας grand master reefas? βλεπε κανας ΔΟΚΤΩΡ?

Link to comment
Share on other sites

Όλοι οι θαλασσινοί θα υπογράψουμε...

Link to comment
Share on other sites

Όλοι οι θαλασσινοί θα υπογράψουμε...

Εγώ είχα στη Σαλαμίνα αξιωματικό Reefά και μου είχε δώσει δεν ξέρω και γω πόσα off για το ενυδρείο!

Link to comment
Share on other sites

Nαι ναι και εγω ειχα ενα θειο αστροναυτη που πηγε με μια απο τον αρη και γεννησανε χταποδανθρωπο και για να εχει κουνια ο θειος εμπλεξε με το θαλασσινο....

:):P:helpsmilie::helpsmilie::helpsmilie::helpsmilie::helpsmilie::(:(:closedeyes::bigemo_harabe_net-163::hysterical::hysterical::hysterical:

Link to comment
Share on other sites

Valter αν αυτό είναι ειρωνικό πρώτον προσβάλει το forum και την φιλική διάθεση που έχουμε ο ένας προς τον άλλο και δεύτερον δεν ξέρω την ηλικία σου, αλλά αν είσαι πάνω από 15 χρονών θα περίμενα να καταλάβεις πως δεν έχει κανένα νόημα σε forum που τα πράγματα είναι απρόσωπα να πω ψέματα για να εντυπωσιάσω εσάς που ουσιαστικά δεν με γνωρίζεται οπότε αυτή η καχιποψία είναι παντελώς γελοία, οπότε σωστά τα γέλια... Όσο για τον αξιωματικό που ανέφερα είναι και μέλος στο forum αλλά δεν λέω όνομα για ευνόητους λόγους. Αν το κρίνει ο ίδιος ας απαντήσει για να πίσουμε το αξιότιμο μέλος Valter ότι δεν τον κοροιδεύουμε λες και θέλουμε να του φάμε λεφτά... Ήμαρτον! :)

Link to comment
Share on other sites

δεν μπαινω καν στη διαδικασια να σου απαντησω thanos2.. γιατι μου ειστε αρκετοι ευκολοθηκτοι και παρεξηγιαρηδες, εδω μεσα και θα φαμε σελιδες απο ποστ για λυσουμε το αυτονοητο. Μην γινεστε καχυποπτοι.

και συνεχιζω....

μολις με ενημερωσανε, οτι το χριστουγεννιατικο μου δωρο εγινε παραγγελια αλλα θα το παρω πολυ αργοτερα απο τις γιορτες, γιατι πρεπει να στεγνωσουν οι σιλικονες..... χιχιχιχιχιιχι....

χωρις να με ρωτησουν, πηραν πρωτοβουλια να μου παρουν ενα reef, βεβαια δε με ρωτησαν διαστασεις...και μου πηραν ενα πολυ μικροτερο... 1μετρο, 50 βαθος 60 υψος με extra clear τζαμι εσωτερικη υπερχειληση και sump 60χ50χ50 τρια χωρισματα (150Λ).. οχι οχι δεν παραπονιεμαι.... γαιδαρο μου χαριζανε και τον κοιταζα στα δοντια...

λοιπον. αρχιζω ερωτησεις για τον εξοπλισμο.

A. Για να κοιταω τα λιτρα που θα πρεπει να καλυπτει ο εξοπλισμος με ενδιαφερουνε τα λιτρα της βιτρινας ή το συνολικο βιτρινα και sump?

Β. ποσα κιλα βραχο πρεπει να υπολογιζω? ποσα κιλα αραγωνιτη? υπαρχει καποιος τυπος που υπολογιζεται η ποσοτητα βραχου?

Γ. τι μου προτεινετε απο κυκλοφορητες /σκιμμερ θερμοστατες?

Έγινε επεξεργασία - valter
Link to comment
Share on other sites

α. Κοιτάς για το συνολικό όγκο του νερού σου(Εκτός από λίγες εξαιρέσεις)

β.Να υπολογίζεις περίπου ένα κιλό στα 10 λίτρα νερού.

γ.Από θερμοστάτη είσαι θες κοντά στα 400w,από κυκλοφορητές είναι ανάλογα με το τι θα φιλοξενήσεις μέσα στο ενυδρείο σου.Για το skimmer σου να είναι για καμία 600 λίτρα είναι καλά.

Link to comment
Share on other sites

εχω σκεφτει να κανω 2 κολωνες απο βραχο και ετσι να εχω και περισσοτερο χωρο για κολυμπι. ισως να απλωσω και ενδιαμεσα λιγο βραχο για να κανω κρυψωνες για τα ψαρια.

τους θερμοστατες μπορω να τους βαλω κατευθειαν στο sump ετσι? να μην με χαλανε και αισθητικα μεσα στο ενυδρειο ετσι?

η chaeto ειναι απαραιτητη? η απλα προτεινεται για καλητερη λειτουργια?

50 κιλα βραχος ειναι πολλα η μπορω να αρχισω με 10-20 κιλα και να βαζω σιγα σιγα?

ποια μερη του εξοπλισμου δε μας νοιαζει να ειναι "πρωτης" ποιοτητας και ποια πρεπει να ειναι top?

Link to comment
Share on other sites

Ναι μπορείς να τους βάλεις και στο sump.Η chaeto έχει πολλά πλεονεκτήματα και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα οπότε καλό είναι να υπάρχει(όχι πως δεν γίνεται και χωρίς αυτήν).Τώρα για το βράχο καλό είναι να μπει με την μια ώστε να γλυτώσεις χρόνο στρωσίματος κάθε φορά που θα μπαίνει καινούργιος βράχος.(40-50 κιλά είναι μια χαρά)

Καλό είναι το skimmer,θερμοστάτες,και αντλίες ναι είναι αξιόπιστες.

Link to comment
Share on other sites

thanx ορεστη, θα επανελθω δριμητερος με ερωτησεις.

o marshall στη φωτο ποιος ειναι?! :)

Link to comment
Share on other sites

Αυτές οι κολώνες που λες μπορούν να γίνουν τρυπώντας το βράχο και σουβλίζοντας με μια σωλήνα.

O JVM410H είναι αλλά είναι του κιθαρίστα.Εγώ είμαι με ebs :)

Link to comment
Share on other sites

καλη φαση εχω εναν 800αρη και μια καμπινα 1965

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...