Jump to content

Recommended Posts

Μέρα πληρωμής, μέρα δώρου, μέρα χαρτζιλικιού... ΜΕΡΑ ΧΑΡΑΣ :)

Με ένα γεμάτο πορτοφόλι επισκεπτόμαστε το pet-shop ή το ενυδρειακό κατάστημα της γειτονιάς μας (και όχι μόνο) για να δούμε τι "νέο" και "πολύχρωμο" θα βάλουμε στο ενυδρείο μας. Ότι θα γράψω παρακάτω είναι απλές εμπειρικές οδηγίες που απέκτησα με τον καιρό και σκοπός μου είναι να δώσω αυτή τη λιγοστή γνώση που έχω σε νεότερους, ώστε να κάνουν μία καλή και σωστή αρχή... Και ας μη ξεχνάμε ότι σε πολλές περιπτώσεις η αρχή είναι το ήμιση του παντός! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενειών προέρχεται από τις λάθος επιλογές που κάναμε στην αρχή.

Για να γίνει πιθανόν πιο ευκολοδιάβαστο το παρακάτω κατεβατό, θα το χωρίσω σε βήματα...

 

ΒΗΜΑ 1

Καταρχήν είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την "φιλοσοφία" του ενυδρείου μας. Και όταν λέω "φιλοσοφία" δεν εννοώ απαραίτητα κάτι βιοτοπικό. Κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί πολύ όμορφα και προσεγμένα ενυδρεία, μη βιοτοπικά, αλλά με συγκατοίκους που ναι μεν ζούνε σε διαφορετικές ηπείρους, αλλά έχουν κοινές ανάγκες και κοινές συνθήκες διαβίωσης. Οπότε καλό είναι το ενυδρείο μας να έχει έναν "χαρακτήρα" και μία κοινή "φιλοσοφία" όσον αφορά τους οργανισμούς που ζούνε μέσα σε αυτό!

Οι πλέον απαραίτητες μετρήσεις που πρέπει να έχουμε από το ενυδρείο μας, εφόσον θεωρήσουμε ότι αυτό είναι σωστά στρωμένο, είναι το pH, το gH και η μέση ετήσια θερμοκρασία. Το επόμενο στοιχείο που πρέπει να έχουμε στο νου μας είναι ο διάκοσμος του ενυδρείου. Διάκοσμο θεωρούμε φυσικά ή και τεχνητά στοιχεία που γεμίζουν και διακοσμούν το ενυδρείο μας, πέραν από τους ζωντανούς φίλους μας. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να είναι φυσικές ή τεχνητές πέτρες και ξύλα, φυσικά ή πλαστικά φυτά, είδος βυθού (άμμος, χαλίκι, κοκκομετρία κλπ) και διάφορα άλλα στοιχεία, κυρίως τεχνητά. Εδώ θα αναφέρω πως η μορφιά του "φυσικού" δεν ξεπερνιέται με τίποτα από το "τεχνητό", αλλά αυτό είναι και θέμα αισθητικής.

Όλα τα παραπάνω θα παίξουν ρόλο στην τελική επιλογή που θα κάνουμε για την αγορά ενός ή περισσότερων ψαριών ή ασπόνδυλων.

 

ΒΗΜΑ 2

Το επόμενο βήμα είναι η επίσκεψη στο pet-shop ή στο ενυδρειακό κατάστημα. Πολλά ενυδρεία, χιλιάδες ψάρια, άπειρα χρώματα! Αυτό που πρέπει να έχουμε στο νου μας, είναι ότι κάθε ψάρι έχει τις δικές του ανάγκες και ιδιαιτερότητες στις συνθήκες διαβίωσής του. Κάποια είναι κοπαδόψαρα, κάποια μοναχικά, άλλα είναι μαλακού και όξινου νερού ενώ άλλα είναι σκληρού και αλκαλικού νερού, κάποια τα βλέπουμε μικρά αλλά γίνονται τεράστια, ενώ αλλά ζουν σε τροπικά κλίματα και άλλα σε πιο ψυχρά. Τα παραπάνω στοιχεία θα πρέπει να τα γνωρίζουμε, ώστε να επιλέξουμε σωστά το ψάρι που μας αρέσει, αλλά κυρίως, που μας ταιριάζει.

Αυτό που συστήνω πάντα, είναι η αγορά του ψαριού ή των ψαριών να γίνεται σε δύο φάσεις:

  • Πρώτη φάση είναι η επίσκεψη στο κατάστημα και η έρευνα αγοράς. Επιλέγουμε όσα ψάρια ή ασπόνδυλα μας αρέσουν. Συγκρατούμε ή καταγράφουμε τις ονομασίες τους. Επιστρέφουμε σπίτια μας, ανοίγουμε το internet και ξεκινάμε το ψάξιμο. π.χ. Μας άρεσε το Black Ghost. Μπαίνουμε το Aquazone, ψάχνουμε και ρωτάμε... ή πάμε κατευθείαν στο google και γράφουμε "Black Ghost" ή "Black Ghost fish". Οι πληροφορίες που μπορούμε πλέον να συλλέξουμε από το internet είναι άπειρες. Οπότε πάντα, πολύ ή περισσότερο, αποκτούμε μία εικόνα του προφίλ του ψαριού που μας ενδιαφέρει. Ανάγκη από λίτρα, θερμοκρασία, σκληρότητα και οξύτητα νερού, συγκάτοικοι, διατροφή, διακόσμηση, φωτισμός... Όλα είναι πληροφορίες που μπορούμε εύκολα να συλλέξουμε και να κρίνουμε αν ο ζωντανός οργανισμός που αρχικά επιλέξαμε, πραγματικά μας ταιριάζει. Καταλήγουμε λοιπόν στα ψάρια που μας αρέσουν και μπορούμε να διατηρήσουμε σωστά.
  • Η δεύτερη φάση είναι να ξαναπάμε στο κατάστημα και να πάρουμε το ψάρι. Πως όμως θα επιλέξουμε το κατάλληλο ψάρι από το "Χ" συγκεκριμένο είδος που θέλουμε? Πολύ βασικό στοιχείο είναι η παρατηρητικότητα. Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξουμε ψάρια από υγιές περιβάλλον. Ενυδρεία που έχουν μέσα νεκρά ψάρια, περίεργες βλέννες είτε πάνω στα ψάρια είτε πάνω στα τζάμια, ψάρια που κάθονται ανενεργά στον βυθό ενώ θα έπρεπε να κολυμπάνε, περίεργα σημάδια ή πληγές πάνω στα ψάρια κλπ είναι πάντα επίφοβα. Ακόμα και ψάρια που δείχνουν "χαρούμενα", ενώ βρίσκονται σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι πάντα πιθανό να είναι φορείς ασθενειών.
Ως συμπέρασμα κρατάμε το ότι επιλέγουμε πάντα υγιή ψάρια από υγιή ενυδρεία. Καλό είναι επίσης να γνωρίζουμε, ότι άσχετα από το τι διαβάσαμε στο internet για την οξύτητα και την σκληρότητα του νερού που θέλει το κάθε ψάρι, το μεγαλύτερο ποσοστό των καταστημάτων, διατηρούν τα ψάρια σε αποχλωριωμένο νερό βρύσης. Οπότε αν γνωρίζουμε τις τιμές του δικτύου νερού της περιοχής που βρίσκεται το κατάστημα, έχουμε μία σχετική εικόνα των τιμών νερού του κάθε καταστήματος. Το ότι τα καταστήματα διατηρούν τα ψάρια σε πιθανόν "λάθος" τιμές είναι απόλυτα φυσιολογικό και σε καμία περίπτωση κατακριτέο. Ακόμα και τα σκυλάκια, τα γατάκια, τα κουνελάκια, τα καναρινάκια που είναι προς πώληση ζουν σε διαφορετικές συνθήκες από αυτές που εμείς αργότερα θα τους προσφέρουμε. Οπότε καλό είναι να σκεφτόμαστε πως δεν έχει σημασία πως ζούσαν αυτοί οι οργανισμοί μέχρι τώρα, αλλά πως πρέπει να ζουν από δω και πέρα.

 

ΒΗΜΑ 3

Επιστροφή στο σπίτι λοιπόν! Εφόσον η μετακίνηση από το κατάστημα στο σπίτι δεν ξεπέρασε τα 20 λεπτά με μισή ώρα, μπορούμε να μετρήσουμε με τα τεστ μας (κατά προτίμηση υγρά) το νερό της σακούλας και να συγκρίνουμε τις τιμές σε σχέση με αυτές του ενυδρείο μας. Όσο μεγαλύτερη η απόκλιση των τιμών, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι και η διάρκεια της προσαρμογής. Ευαίσθητοι οργανισμοί. όπως είναι οι γαρίδες ή ψάρια μικρής ηλικίας, πάντα θέλουν παραπάνω χρόνο προσαρμογής.

Ο προτεινόμενος τρόπος προσαρμογής είναι να γίνεται με τη μέθοδο της καραντίνας. Το τι είναι η καραντίνα και πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ κι ΕΔΩ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μπορεί να παρατηρήσουμε κάποιες διαφορές στο ψάρι μας από το (ίδιο πάντα) ψάρι που επιλέξαμε στο κατάστημα. Πιθανός αποχρωματισμός και μειωμένη διάθεση είναι φυσιολογικά, καθότι η όλη διαδικασία της μεταφοράς, σίγουρα στρέσαρε το ψάρι. Στο χέρι μας είναι να το επαναφέρουμε το συντομότερο δυνατό και φυσικά θα πρέπει να έχουμε στο νου μας πως κάθε οργανισμός έχει την ανάγκη πίστωσης χρόνου, μέχρι να προσαρμοστεί πλήρως και να αναδείξει τα πραγματικά του χρώματα και την πραγματική του συμπεριφορά.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Αυτά σε γενικές γραμμές. Πάντα πρέπει να γνωρίζουμε πως "κανόνες" που να αφορούν ζωντανούς οργανισμούς, δεν υπάρχουν. Κάθε οργανισμός και κάθε σύστημα ενυδρείου έχει τους δικούς του κανόνες και μόνο ο ιδιοκτήτης τους μπορεί να τους ξέρει. Τα παραπάνω είναι απλά ένας "μπούσουλας" και ένας ασφαλής τρόπος αγοράς ζωντανών οργανισμών ενυδρείων. Καλό είναι πριν κάνουμε την οποιαδήποτε κίνηση και δεν έχουμε την εμπειρία που χρειάζεται, να ρωτάμε και να συζητάμε τις απορίες μας με ανθρώπους που έχουν την εμπειρία και μπορούν να μας βοηθήσουν.

Και όλα αυτά, για να χαιρόμαστε ένα όμορφο και υγιές στολίδι στον χώρο μας.

Link to comment
Share on other sites

:):P:helpsmilie::helpsmilie::helpsmilie::helpsmilie::helpsmilie:

Κι αν αναλογιστεί κανείς οτι το ψαράκι που αγοράζει είναι ένα μικρό του "παιδί"....

Έγινε επεξεργασία - FotisGt
Link to comment
Share on other sites

Παρα πολυ καλο αρθρο,μπραβο σου.

Link to comment
Share on other sites

και σε εμας τους ανεργους??? :)

περα απο την πλακα πολυ καλο !!! :P

Έγινε επεξεργασία - venom
Link to comment
Share on other sites

Ο ορισμός της υπερβολής είστε :P

Δεν είναι τίποτα σπουδαίο και ιδιαίτερο, ούτε κάποια συγκεκριμένη μελέτη ή άρθρο. Αφορά 1-2 απλά πράγματα που μπορούμε ανά πάσα στιγμή να τα λινκ-άρουμε σε νεότερους χομπίστες από το να καθόμαστε και να τα γράφουμε συνεχώς. Φυσικά μπορείτε να προσθέσετε και δικές σας σκέψεις και εμπειρίες που μπορούν να φανούν χρήσιμες :)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Για λόγους περιέργειας αλλά και ανταλλαγής απόψεων, θα ήθελα να μάθω από τους νεότερους χομπίστες κυρίως, με ποιον τρόπο κάνουν τις αγορές τους και τι εμπειρίες έχουν σχετικά με τις επιλογές που έχουν κάνει μέχρι τώρα!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...