Jump to content

Ιδανικός Βιότοπος για Mikrogeophagus Altispinosa


parisMJT

Recommended Posts

Εδώ και καιρό είμαι στη σκέψη και στο ψάξιμο για το στύσιμο ενός βιοτοπικού ενυδρείου βασισμένο στο Mikrogeophagus Altispinosus (Bolivian ramirezi). Κατ' αρχίν πρόκειται για ένα Juwel Rio 125 και για φίλτρανση σκεφτομαι το Eheim ecco pro 200-2034. Έχω διαβάσει αρκετά για το συγκεκριμένο είδος και ξέρω ότι συναντάται στη Βολιβία και Βραζιλία κυρίως στο Rio Mamore, στο Rio Guapore, στο Rio Cuizer του San Ram, σε εκβολές και άλλες κύτες της ευρύτερης περιοχής. Θέλοντας να δημιουργήσω έναν βιότοπο γι΄άυτό το είδος ψάχνω καιρό να βρώ τι συνθήκες νερού, τι φυτά, τι ξυλώδης βλαστηση επικρατεί σ'αυτές τις περιοχές, καθώς επείσης και ποιοί θα ήταν ιδανικοί συγκάτοικοι γι΄αυτή τη νανοκιχλίδα. Μέχρι τώρα δέν έχω βρεί και πάρα πολλα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιος ο οποίος έχει ασχοληθεί με κάποιο βιότοπο απο τους παρα πάνω και πού μπορώ να ψάξω ώστε να βρώ κάποιες πληροφορίες. Ελπίζω να μήν κούρασε η μακροσκελής μου δημοσίευση.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Φίλε Πάρη, διατηρώ Mikrogeophagus Altispinosus στο ίδιο ακριβώς ενυδρείο με το δικό σου. Είναι ένα αρκετά ενδιαφέρον ψάρι και μια πολύ καλή επιλογή.

Ας πάρω όμως τις ερωτήσεις σου με την σειρά:

Για τις συνθήκες νερού που χρειάζεται, μάλλον θα έχεις βρει και μόνος σου τις τιμές, καθώς έχεις κάνει το ανάλογο ψάξιμο. Εγώ προτείνω : θερμοκρασία 24-25οC, ph < 7, gH < 10. Συνεπώς χρειάζεσαι αντίστροφη όσμωση και/ή τύρφη για να πετύχεις αυτές τις τιμές. Εγώ χρησιμοποιώ νερο 100% αλλά ακόμα δεν έχω καταφέρει τιμές pH<7.

Για φυτά, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε οποιοδήποτε φυτό της νοτίου Αμερικής. Θα συνιστούσα όμως να αποφύγεις αν μπορείς τα φυτά με υψηλές απαιτήσεις σε φως, καθώς τα ψαράκια αυτά δεν νιώθουν άνετα σε εντονο φωτισμό άλλα ούτε και δινουν τον πραγματικό τους χρωματισμό. Να σκεφτείς πως όταν άλλαξα την διαμόρφωση του ενυδρείου μου και πρόσθεσα λεπτή, μπεζ, χαλαζιακή άμμο, όσο καιρό η άμμος ήταν καινούργια και αστραφτερή τα ψάρια ήταν εμφανώς στρεσαρισμένα. Θα πρότεινα ενυδρείο αρκετά φυτεμένο, για να βρίσκουν τα ψάρια κάλυψη και να νιώθουν πιο ασφαλή. Αν θες να το προχωρήσεις λίγο παραπέρα, δες εδώ για κάποια φυτά που προέρχονται από την Βολιβία. Το link νομίζω ότι το ανακάλυψε ο delta66. Δες και την τελευταία φώτο εδώ.

Από ξύλα το καλύτερο είναι ένας συνδιασμός από ρίζες, που να δημιουργούν σπηλιές και σημεία όπου θα μπορούν να κρύβονται. Τα Mikrogeophagus Altispinosus δεν σκάβουν στην άμμο ούτε αγαπουν τόσο πολυ τις πέτρες όπως οι περισσότερες κιχλίδες, γι' αυτό δεν είναι απαραίτητη η δημιουργία σπηλιών από πέτρες. Όμως κάποιες λείες πέτρες στην άμμο θα μπορούσαν να αποδειχτούν πολύ χρήσιμες σε περίπτωση αναπαραγωγής.

Φυσικά θα πρέπει το ενυδρείο να είναι στρωμένο με ψιλή χαλαζιακή άμμο. Όπως όλοι οι γεωφάγοι, έχουν την συνήθεια να μασούν άμμο και να την φτύνουν από το στόμα και τα βράγχια. Κάτι που φυσικά δεν μπορούν να κάνουν σε οποιοδήποτε άλλο είδος βυθού. Επίσης, το καλύτερο που έχεις να κάνεις ώστε να κρατήσεις ένα ζευγάρι είναι να πάρεις τέσσερα μικρής ηλικίας ψάρια, και όταν δημιουργηθεί ζευγάρι να απομακρύνεις τα υπόλοιπα.

Σχετικά με τα ψάρια που προέρχονται από τον ίδιο βιότοπο. Όπως είπες συναντάται στους ποταμούς Guapore και Mamore

Δες κάποια link :

List of Freshwater Fishes for Bolivia

Γατόψαρα σε Rio Guapore

Γατόψαρα σε Rio Mamore

Τα δύο αυτά ποτάμια είναι αραπόταμοι του Rio Madeira. Αν λοιπόν επεκτείνουμε τα όρια του βιοτόπου που θέλουμε να αναπαραστήσουμε μπορούμε να συμπεριλάβουμε είδη και από αυτόν τον ποταμό :

Fish Species in Madeira

Γατόψαρα σε Rio Madeira

Τελικά οι πιθανοί συγκάτοικοι στους οποία κατέληξα λόγω βιοτόπου, πιθανότητας εύρεσης στην Θεσσαλονίκη αλλά και μεγέθους, αφού δεν νομίζω ότι θα ήταν καλή ιδέα να βάλω μεγαλύτερου ή ίδιου μεγέθους ψάρια με τα Altispinosus σε 100 λίτρα καθαρά, είναι :

Corydoras sterbai

Gymnocorymbus ternetzi Black tetra

Hyphessobrycon megalopterus Black phantom tetra

Aphyocharax anisitsi Bloodfin tetra

Hyphessobrycon bifasciatus Yellow tetra

Moenkhausia sanctaefilomenae Redeye tetra

Otocinclus vestitus

Otocinclus vittatus

Να και δύο aquascapes για λίίίίίγο περισσότερα λίτρα :angry2: :

Authentic Biotope Aquarium Rio Guaporé, Brazil

Authentic Biotope Aquarium Pantanal, Brazil

Ελπίζω να μην ξέχασα τίποτα :D

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου theodor72, αρκετά απο τα παραπάνω τα έχω διαβάσει και τα έχω συναντήσει κατα τη διάρκεια του ψαξίματός μου, αλλα υπήρξαν και παρα πολλά τα οποία δεν τα ήξερα και με έβγαλαν απο σκέψεις.

Πραγματικά σ'ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που διέθεσες!

Ελπίζω σύντομα να είμαι σε θέση να το κάνω την παρουσίαση του ενυδρείου!

Υ.Γ. Όσο για τα aquascapes για τα λίίίίίγο παρισσότερα λίτρα.....Θα μείνουν όνειρα θερινής νυκτός..... :D

Link to comment
Share on other sites

Ότι άλλο έχεις βρεί, ποσταρε το εδώ για να ενημερονόμαστε :D .

Εκείνο που δεν έχω βρει είναι κάποιο βιντεάκι από τον βιότοπο είτε στο youtube είτε αλλού...

Link to comment
Share on other sites

Σίγουρα θα τα συγκεντρώσω και θα τα ποστάρω ωστε να έχουμε περισσότερες πληροφορίες και να βοηθήσουμε όποιον σκέφτεται να ασχοληθεί με το είδος. Πράγματι, με τα βιντεάκια υπάρχει ενα θέμα αλλα πιστεύω κατι θα βρεθεί....

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...