Jump to content

Φίλτρανση.


Aiolos

Recommended Posts

Φίλτρανση.

Σκέψεις εάν γίνεται και προτάσεις.

Μέχρι πριν ένα μήνα είχα το skimmer της Deltec MCE 600 και είχα τοποθετήσει μέσα σ αυτό (σε ειδική θήκη) τον ενεργό άνθρακα και το antiphos για δύο λόγους.. πρώτων για την πρακτικότητα αφαίρεσης και καθαρισμού και κατά δεύτερον λόγω του ότι το εξωτερικό φίλτρο που διαθέτω (EHEIM 2026 pro2) έχει μεγάλο κάδο και επιφάνεια ώστε τα υλικά αυτά να πιάνουν λόγω της ποσότητας που απαιτείται για τα δικά μου λίτρα πολύ μικρό χώρο μέσα στις θέσεις του φίλτρου και θεωρητικά να μην τα διαπερνά όσο νερό θα έπρεπε.. (ίσως).

Λόγω αλλαγής skimmer, απέκτησα πρόσφατα το RedSea 1200 deluxe, δεν υπάρχει κατασκευαστικά η δυνατότητα τοποθέτησης αυτών των υλικών μέσα στο skimmer και κατέληξα να τα έχω μέσα στο φίλτρο με τους «προβληματισμούς» που προανέφερα.

Σκέφτηκα το εξής.

Το skimmer τροφοδοτείται από μία αντλία της ΕΗΕΙΜ compact+ 2000 ρυθμισμένη στα 1500L/h τοποθετημένη έξω από το ενυδρείο, εν συνεχεία το νερό κατευθύνεται σε μια UV λάμπα που και αυτή προτείνεται για ροή 1500L/h και από εκεί στο skimmer.

Μέχρι εδώ όλα καλά και όλα λειτουργούν άψογα και σύμφωνα με τις προτεινόμενες ροές των κατασκευαστών για αυτές τις συσκευές.

Αν λοιπόν εντάξω στη σειρά ένα εξωτερικό κάνιστρο (φίλτρο) χωρίς να λειτουργεί άλλα να είναι μικρό σε όγκο και σε επιφάνεια χωρητικότητας υλικών, που θα ήταν προτιμότερο να συνδεθεί?

Πριν την αντλία τροφοδοσίας, μετά (και πριν την UV) ή μετά τη UV?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποιες παρατηρήσεις και προτάσεις.

Link to comment
Share on other sites

Πριν η μετά τη uv .Τώρα σε πιο από τα δύο θα επιλέξεις δεν παίζει ρόλο.Εγώ θα το έβαζα μετά τη uv ώστε να μην χάνω ροή έστω και λίγο(αν χάνω κιόλας).

Link to comment
Share on other sites

Ξέρεις όμως τι φοβάμαι...

η χωρητικότητα του φίλτρου ας υποθέσουμε ότι θα είναι δυο λίτρα νερού... άλλο τόσο περίπου χωράει η θήκη της UV.. συσσωρεύεται αμέσως αμέσως ένας όγκος νερού ας πούμε 4 λίτρων.. συν των σωληνώσεων από την αντλία και μετά οπότε υπάρχει και εδώ ο φόβος μείωσης της ροής.

Ίσως αν το κάνιστρο τοποθετηθεί πριν την αντλία ή ακόμη και η UV, μήπως η ροή έτσι είναι πιο ελεύθερη από το να "σκουντάει" αυτά τα 4 λίτρα που προανέφερα?

Με μία σειρά δηλαδή...από ενυδρείο σε UV ώστε να περνά το νερό χωρίς καμιά φίλτρανση... εν συνεχεία φίλτρο... και μετά αντλία προς ενυδρείο.

Link to comment
Share on other sites

Στην εξοδο του skimmer δεν βολευει να βαλεις τα υλικα αυτα σε δυχτακια για να μην εχεις τετοιες φασαριες?

Μπορει να μην τα διαπερναει το νερο οπως σε ενα φιλτρο,αλλα την δουλεια τους θα την κανουν και με το παραπανω.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς Άκη δεν γίνεται αν και προσπάθησα και για αυτήν τη λύση. (πατεντιάρης βλέπεις)

Να και ένα σχέδιο για τον τρόπο σκέψης μου.

post-13206-1261051287_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Tι φιλτρο ειναι αυτο?Δεν θα λειτουργεις την αντλια του φιλτρου?

Παντως και αν σε βολευει αυτο,δεν βλεπω να υπαρχει κανενα προβλημα.Μια χαρα θα δουλεψει

Link to comment
Share on other sites

Οχι δεν θα τη λειτουργήσω, βασικά θα βρίσκεται κάτω από τη στάθμη του ενυδρείου και απλά η εξωτερική αντλία θα αναλάβει την επιστροφή του νερού

Link to comment
Share on other sites

ωραία και πες ότι η ροή μειώνετε λίγο δεν νομίζω ότι σου δημιουργεί πρόβλημα ίσα ίσα προτέρημα θα έχεις καθώς η uv θα έχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Ας βάλουμε την λογική να δουλέψει.

Στο Scimmer της Deltec που είχε θήκη για αντιφώσφορο και άνθρκα, προφανώς ήταν σε θάλαμο πριν την έξοδο ώστε να έχει καθαρίσει από ρύπους το νερό.

Σύμφωνα με την λύση που σκέφτεσαι...

α. Περνόντας το νερό πρώτα από UV και Κάνιστρο με άνθρακα και αντιφώσφορο τα οργανικά και λίπη από το νερό θα κατακρατώνται, θα λερώνουν το κρύσταλο της UV και θα μπουκώνουν τα υλικά.

β. Δεν γνωρίζω την ένταση σε Watt της UV αλλά τα 1500 L/h Μου φαίνονται πολλά για να κάνει πραγματική απολύμανση, παρά μόνο καθαρισμό από αιωρούμενες άλγες.

γ. Η ροή δεν μειώνεται μόνο με την παρεμβολή εμποδίων στην έξοδο ενός κυκλοφορητή αλλά και στην είσοδο. Όσο θα μπορεί να ρουφήξει τόσο θα μπορεί και να βγάλει.

Η γνώμη μου:

Μπορείς να τοποθετήσεις τον άνθρακα και αντιφώσφορο στο 2026 κανονικά.

α. Η ποσότητα σε αντιστοιχία για τα λίτρα που αναφέρεται από τους κατασκευαστές αφορά την ελάχιστη για να υπάρχει απόδοση. Οπότε, αν τοποθετήσεις παραπάνω ποσότητα για να γεμίσεις το καλάθι, θα αυξήσεις την διάρκεια ζωής των υλικών, εφόσον θα υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα απορρόφησης πριν την εξάντλησή τους.

β. Δεν γνωρίζω τι άλλα υλικά έχεις στο 2026, αλλά αν διατηρήσεις τις ποσότητες υλικών και π.χ. τοποθετήσεις στο ένα καλάθι τον άνθρακα και αντιφώσφορο (δεν έχει σημασία αν το ένα θα είναι δίπλα στο άλλο ή το ένα πριν από το άλλο), και δεν γεμίζει το καλάθι, ώστε να υπάρχει ελέυθερη ροή νερού γύρω από τα υλικά, τότε πρέπει να γεμίσεις το κενό με λεπτόκοκκο σφουγγάρι.

Δηλαδή να πάρεις σφουγγάρι να το κόψεις στα μέτρα του καλαθιού, να κάνεις μία μεγάλη τρύπα στο κέντρο και να τοποθετήσεις τα σακουλάκια με τα υλικά σου. Έτσι το νερό θα ακολουθήσει την καλύτερη διέξοδο μέσα από τα υλικά.

Μπορείς ακόμα αντί για σφουγγάρι να γεμίσεις το κενό γύρω από τα υλικά στο καλάθι του φίλτρου με ενυδριακό βαμβάκι (συμπιεσμένο) ώστε να περνάει το νερό απο κει που θέλεις, δηλαδή τα μέσα από τα υλικά.

Η UV Καλό θα ήταν να μπεί στην έξοδο του 2026 ώστε αφού έχει προφιλτραριστεί το νερό να περνά καθαρό από μικροσωματίδα για απολύμανση. Τα οποιαδήποτε μικροσωματίδια μειώνουν την απόδοση της UV.

Σε γενικές γραμμές όσο μικρότερη η ροή μέσα από UV και απορροφητικά υλικά τόσο μεγαλύτερη η αποτελεσματικότητα. (Σε συνάρτηση πάντα με το συνολικό όγκο του νερού που θέλουμε να φιλτράρουμε).

Ελπίζω να βοήθησα λίγο.

Έγινε επεξεργασία - Salvator_v
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...