Jump to content

Labidochromis Perlmutt


ΚΩΣΤΗΣ

Recommended Posts

Άλλη μία dwarf mbuna Κιχλίδα της λίμνης Μαλάουι την οποία θα συναντήσουμε εναλλακτικά με τo ονόμα Labidochromis Yellow Bar.

Το είδος Labidochromis περιγράφηκε επιστημονικά το 1935 απο τον ιχθυολόγο Trewavas και αναθεωρήθηκε το 1982 απο τον Lewis. Ο Dr. Ad Konings έθεσε το 1995 την εκδοχή ότι το Labidochromis sp. "Perlmutt" αποτελεί μία γεωγραφική παραλλαγή του Labidochromis caeruleus.

Ζεί στις περιοχές Higga Reef, Mbamba Bay Island και κατά μηκος της βραχώδης ακτής νότια του Mbamba Bay. Σ’αυτές τις περιοχές της λίμνης τα ρεύματα είναι αρκετά ισχυρά και γι’αυτο τον λόγο το Perlmutt βρίσκει προστασία μέσα σε ήσυχες σπηλιές και σε βάθος μεταξύ 30 και 45 μέτρων.

Τα αρσενικά έχουν ένα απαλό λευκό χρώμα, στο χρώμα της πέρλας, με τα ραχιαίο πτερύγιο να είναι κίτρινο. Αντίθετα τα θηλυκά εμφανίζουν σκούρες κάθετες γραμές.

Στο φυσικό περιβάλλον τρέφεται με ασπόνδυλα που βρίσκει στην οροφή της σπηλιάς όπου και ζεί, ενώ στο ενυδρείο μας θα πρέπει να του προσφέουμε μια ισσοροπημένη διατροφή αποτελούμενη απο τροφές πλούσιες σε φυτικά συστατικά,Spirulina αλλά και τροφές που περιέχουν πρωτεϊνες.

Το μέγεθος του όπως περιγράφεται απο την βιβλιογραφία είναι 9 εκατοστά για το αρσενικό και 7 εκατoστά για το θηλυκό. Οι ελάχιστές απαιτήσεις που μας προτείνει ο Dr Ad Konings για να φιλοξενηθεί στο ενυδρείο μας είναι τα 80 εκατοστά μήκος και τα 100 λίτρα, αν και όπως συμβαίνει με όλες τις κιχλίδες του είδους Mbuna όσο μεγαλύτερο είναι το ενυδρείο τόσο το καλύτερο. Σ’αυτό το σημείο πρέπει να τονιστεί η τάση που έχει ο συγκεκριμένος συγγραφέας να αναφέρει τα ελάχιστα λίτρα πιο χαμηλά απ’ ότι η εμπειρία έχει δείξει. Γι’αυτό το λόγο προτείνεται μεγαλύτερο ενυδρείο και πιο συγκεκριμένα σε μήκος μεγαλύτερο απο 120 εκατοστά, ειδικά εάν σκοπεύουμε να φιλοξενήσουμε στο σύστημά μας παραπάνω απο ένα αρσενικά.

Το Labidochromis Perlmutt στρέφει την επιθετικότητά του προς τα υπόλοιπα Perlmutt του ενυδρείου μας και κυρίως προς τα θηλυκά που δεν είναι πρόθυμα ή ακόμα σε ώριμη ηλικία για αναπαραγωγή. Είναι σημαντικό φιλοξενηθεί σε μια αναλογία του ενώς αρσενικού με τρείς ή τέσσερις θηλυκιές και επίσης να μην μπεί στο ενυδρείο μας με άλλα ψάρια του γένους Labidochromis καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος υβριδισμού.

Κατά την αναπαραγωγή η θηλυκιά εναποθέτει γύρω στα 20 αυγά τα οποία θα τα γονιμοποιήσει ο αρσενικός. Μετά η θηλυκιά θα πάρει τα γονιμοποιημένα αυγά στο στόμα της και θα τα επωάσει για περίπου 24 με 28 μέρες μέχρι να εκκολαφθούν. Τα μικρά όταν ελευθερωθούν παίρνουν αμέσως το χρώμα που θα έχουν ως ενήλικα και τα θηλυκά χρειάζονται περίπου 3 με 4 εβδομάδες μέχρι να είναι πάλι έτοιμα να ζευγαρώσουν.

Scientific Name: Labidochromis sp. "Perlmutt"

Common Name(s): Yellow Bar, "Pearl of Tanzania"

Geo. Origin: Higga Reef and Mbamba Bay

Habitat: Deep Rocky Habitat

Diet: Omnivore

Gender Differences: Dimorphic

Breeding: Maternal Mouthbrooder

Temperament: Mildly Aggressive

Conspecific Temperament: Highly Aggressive

Maximum Size: 9-7 cm

Temperature: 26°C

pH: 7.8 - 8.6

Water Hardness: Hard

Difficulty: 2

post-15437-1261488066_thumb.jpgpost-15437-1261488128_thumb.jpgpost-15437-1261488149_thumb.jpg

Πηγή:

Back to Nature, Guide to Malawi Cichlids by Ad Konings (2nd edition)

www.cichlid-forum.com

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...