Jump to content

Black Ghost Khnifefish


kwstas_original

Recommended Posts

Ένα πολύ παρεξηγημενο ψαρι…

Οπως σε όλα τα ψαρια θηρευτες ετσι και με την οικογενεια των ''μαχαιροψαρων'' (ονομασια από το σχημα του σωματος) πρεπει να πληρουνται καποιες προυποθεσεις,ώστε να υπαρχουν ιδανικες συνθηκες διαβιωσης χωρις προβληματα για τα ψαρια αλλα και για εμας.

Η συμβιωση του με αλλα ψαρια δεν είναι κατι που αξιζει να δοκιμασει κανεις.Αργα η γρηγορα θα υπαρξουν προβληματα,και μαλιστα πολλες φορες σοβαρα.Εχουν αναφερθει πολλες περιπτωσεις συγκατοικοι του black ghost να βρεθουν χωρις ματια.Δεν είναι κατι περιεργο αφου μιλαμε για ένα νυκτοβιο κυνηγο,με εξαιρετικη οραση στο σκοταδι που στη φυση θα τρεφοταν με ψοφια θηραματα η θα τα κυνηγουσε.Ειναι ψαρι αποκλειστικης δραστηριοποιησης στο σκοταδι και τα φωτα του ενυδρειου το ενοχλουν.Ετσι οσο διαρκει η φωτο περιοδος παραμενει κρυμενο.Για τον λογο ότι δεν εχει λεπια και το σωμα του μοιαζει να καλληπτεται με ένα μαυρο βελουδινο πεπλο,είναι πολύ ευπαθη ψαρια στις μολυνσεις και τα παρασιτα.Η καθαριοτητα στο ενυδρειο τους παιζει πρωταρχικο ρολο.

ΒΙΟΤΟΠΟΣ

Ο βιοτοπος του αποτελειται από αμμωδη βυθο με φυλλα που σαπιζουν και γρηγορα τρεχουμενα νερα.Κλαδια,ξυλα για κρυψωνες που δημιουργουν ένα ασφαλες περιβαλλον και φυτα με χαμηλες απαιτησεις σε φωτισμο.Σκοτεινα και μαυρα νερα για το ιδανικο αποτελεσμα και την εκδηλλωση της συμπεριφορας του.

Μαύρο φάντασμα-Black Ghost,Μαυρο Μαχαιροψαρο-Black Knifefish

(κοινή ονομασία)

Apteronotus albifrons (επιστημονικη ονομασια)

Apteronotidae (ονομα οικογενειας)

Ακτινοπτερύγιοι (ray-finned fishes)

• Μέγιστο μέγεθος σε ενυδρεία (min-max): 40 - 50 cm (15,75 με 19,69 in)

• pH του νερού: 6 - 8

• Σκληρότητα του ύδατος (DGH): 4 - 12 ° N

• Συνιστώμενη θερμοκρασία: 23 - 28 ° C (73,4 με 82,4 ° F)

• Συμβατότητα (ιδιοσυγκρασία σε άλλα είδη ψαριών): επιθετική σε μικρότερα

• Tρόπος αναπαραγωγής: Η ωοτοκία

• Προέλευση ψαριου: Νότια Αμερική-Αμαζονιος-ποταμος parana.(Βενεζουελα,Περου,Παραγουαη)

• Χρωματισμος-μαυρο,με ασπρο τελειωμα ουρας και βελουδινο σωμα χωρις λεπια.

• Τεμπεραμέντο-Μερικές φορές επιθετικo, αλλά γενικά άκακο και πολύ ντροπαλό.

-Καταλληλο μεγεθος ενυδρειου:

200 λιτρα,τουλαχιστον 1,20 μηκος και μονα τους χωρις συγκατοικους (spicies tank)

Σύντομη Περιγραφή

Είναι πολύ ντροπαλό ψάρι.Χρειαζεται σχετικα πολλα φυτα ορισμένα επιφανειας και κάποια βυθου, για να βοηθήσει αυτό το ψάρι να αισθάνεται πιο άνετα.Παρολαυτα μην το παρακανετε γιατι θα χρειαστειτε εντονο φως,κατι που δεν του αρεσει καθολου.

Το black ghost χρησιμοποιεί ένα ασθενές ηλεκτρικό πεδιο για να εντοπίσει τη λεία του.Να μην τοποθετείτε άλλα είδη ψαριών που χρησιμοποιούν παρόμοιο ηλεκτρικό φορτιο μαζι του(αλλα ψαρια του ειδους η χελια κ.α.) επειδή οι ηλεκτρικοι παλμοι τους θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, προκαλωντας σύγχυση μεσα στο ενυδρείο.

Οταν εισαγεται το ψαρι σας στο ενυδρειο,μην περιμενεται να το δειτε σε λιγοτερο από 2 βδομαδες,ακομα και αν του ριχνεται φαγητο εκεινο θα βγαινει στο σκοταδι να φαει.Με την παροδο των 2 εβδομαδων θα εχει προσαρμοστει πληρως.

Διατροφη

Είναι σαρκοβόρο ζώο ως επί το πλείστον, αλλά μπορεί να δεχθεί μεχρι και μπιζέλια στη διατροφη του.Προτιμούν να τρώτε τροφές όπως bloodworms, καρδια βοδεινου κρέατος, γαρίδες άλμης και κριλ.Στην φυση τρεφονται επισης με εντομα και καμπιες.Αν και δυσκολα,με μεγαλη προσπαθεια και αν το εχετε από μικρο,ισως το καταφερετε να φαει ξηρη τροφη.Το ψάρι αυτό απαιτεί υψηλή σε πρωτεΐνες διατροφη, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Sexing-Φυλλο

Δεν υπάρχει τρόπος να καθορίσει το φύλο των ψαριών αυτων μεσω εξωτερικης εμφανισης.Φημολογείται ότι φλερτάροντας, τόσο τα αρσενικά οσο και τα θηλυκά το λευκό τμήμα της ουράς μπορεί να παρει μια κόκκινη λάμψη.

Breeding-Αναπαραγωγή

Υπάρχουν λίγες πληροφορίες για τις συνήθειες αναπαραγωγής τους στο ενυδρείο.

Η επιτυχής αναπαραγωγή λαμβάνει χώρα στην Ασία,Αυστραλία και Ινδονησια αλλά πληροφορίες δεν μπορουν να βρεθουν για το ποιες είναι οι μέθοδοι τους.

Διαρκεια Ζωής

Το ψαρι αυτο μπορεί να ζήσει για περίπου 10 χρόνια ή περισσότερο στο ενυδρείο αν είναι καλη η φροντίδα των αναγκών του σε καθαρο νερό και πληρούνται καποιες προυποθεσεις.Αναπτυσεται πολύ αργα.

Ιατρικα

Αν ποτε αντιμετωπισετε οποιοδηποτε προβλημα στην διατηριση του και αναγκαστειτε να χρησιμοποιησετε φαρμακα,να θυμαστε πως επειδη δεν εχει λεπια και το σωμα του είναι σχεδον εκτεθειμενο,θα πρεπει να μειωσετε στο μισο την προτεινωμενη δοσολογια του φαρμακου ώστε να μην κανετε τα πραγματα χειροτερα.

Πηγες:

www.aqua-fish.net

www.badmanstropicalfish.com

www.tropicalfishprofiles.com

Ψαχνομαι λιγο με αυτο το ψαρι γιατι σκεφτομαι κατι σε ποταμο Παρανα συντομα,ετσι ειπα να εχουμε και για αυτο το αδικημενο ψαρι μια πληρεστερη εικονα!

Αν το βρισκει ενδιαφερων η ομαδα καταχωρησης να το χρησημοποιησει!

Καποια ενυδρεια που με εντυπωσιασαν στον φετινο διαγωνισμο,και θα ηταν φανταστικος βιοτοπος για το black ghost:

http://showcase.aquatic-gardeners.org/2009...ol=-1&id=65

http://showcase.aquatic-gardeners.org/2009...l=-1&id=117

http://showcase.aquatic-gardeners.org/2009...ol=-1&id=29

ενα πολυ ωραιο παραδειγμα βιοτοπικου ενυδρειου του ποταμου Παρανα:

Έγινε επεξεργασία - kwstas_original
Link to comment
Share on other sites

Τελειο ψαρι, μοναδική κίνηση και εικόνα μέσα στο ενυδρίο. Εγω που το εχω παντως 1 χρόνο δεν εχει φαει μάτι από τα severum μου... :D

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...