Jump to content

Πίνουν τα ψάρια νερό?


Recommended Posts

Άλλα ναι και άλλα όχι, είναι μια πρώτη απάντηση. Στα περισσότερα είδη ψαριών , η διαφορά στην περιεκτικότητα άλατος ανάμεσα στο εσωτερικό τους και το νερό στο οποίο κολυμπούν είναι μεγάλη. Τα περισσότερα ψάρια, επομένως, υπόκεινται σε οσμωτική πίεση. Η πίεση αυτή προκύπτει από την διαφορά συγκέντρωσης μίας ουσίας -για παράδειγμα, άλατα - σε ένα υγρό στις δύο πλευρές μιας ημιπερατής μεμβράνης. Η διαφορά συγκέντρωσής αναγκάζει το υγρό να διαχέεται μέσω της μεμβράνης.

Στα ψάρια της θάλλασας , το νερό έχει την τάση να εκρέει απο αυτά , αφού η περιεκτηκότητα άλατος στο σώμα τους είναι χαμηλότερη απο αυτήν του νερού που τα περιβάλει. Τα περισσότερα ψάρια της θάλλασας έχουν περιεκτηκότητα άλατος ίση με το ένα τρίτο εκείνης του περιβάλοντος τους. τα ψάρια χάνουν νερό κυρίως μέσω της μεμβράνης των βράγχίων τους, εκεί που το δέρμα τους είναι πιο λεπτό. Για να μην πάθουν αφυδάτωση , πρέπει να πίνουν νερό, και γι΄αυτό καταπίνουν θαλασσινό νερό κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Έτσι όμως πέρνουν αλάτι ,το οπίο μετά πρέπει να αποβάλουν. Για το λόγο αυτό, τα ψάτια διαθέτουν τα λεγόμενα χλωροκύτταρα, που φροντίζουν να απομακρύνεται το αλάτι απο το σώμα τους.

Τα ψάρια γλυκού νερού ,τωρα, έχουν το εντελώς αντίστροφο πρόβλημα. Έχουν πλεόνασμα νερού στο σώμα τους ,γιατί το νερό που τα περιβάλει εισχωρεί συνεχώς μέσα τους .Τα ψάρια του γλυκού νερού ,επομένως, δεν χρειάζεται να πίνουν νερό ,αλλά αντίθετα αποβάλουν το παραπανίσιο νερό μέσω των πολύ εξειδικευμένων νεφρών τους.

Ορισμένα ψάρια αποφεύγουν την κατανάλωση ενέργειας για τη ρύθμιση της ισορροπίας των υγρών εντός τους. Πρωτόγονα ψάρια, όπως το μυξινόψαρο, έχουν την ίδια συγκέντρωση αλατιού μέσα τους με εκείνη του θαλασσινού νερού. Σε περίπτωση που ανέβουν τα επίπεδα άλατος στο εσωτερικό του το μυξινόψαρο αφήνει το νερό να διαρρεύσει μέσω του λεπτού δέρματος του.

Link to comment
Share on other sites

Από Science Illustrated Ιανουαρίου 2010

Μηνιαίο επιστημονικό περιοδικό. Το Science Illustrated είναι ενα περιοδικό εκλαϊκευμένης επιστήμης που παρακολουθεί τις εξελίξεις σε όλου τους τομείς. Ο σκοπός του περιοδικού είναι να ενισχύσει το ενδιαφέρων για την επιστήμη προβάλλοντας τη με ένα τρόπο κατανοητό και ευχάριστο. Τα άρθρα του περιοδικού γράφονται από επιστήμονες και επιστημονικούς συντάκτες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...