Jump to content

Recommended Posts

Corydoras Trilineatus

 

Επιστημονικό Όνομα: Corydoras trilineatus (Cope, 1872)
Κοινές Ονομασίες: Corydoras leopard, three-lined cory, false Corydoras julii
Ελληνικό Όνομα:
Γενική Κατηγορία: Armoured catfish, γατόψαρο
Τάξη: Siluriformes
Οικογένεια: Callichthyidae

Μέγεθος: 5,5 εκατοστά

Βιότοπος: Παραπόταμοι Αμαζονίου στο Περού (Rio Ampiyacu, Rio Ucayali, Morona Yarinacocha)
Οι παραπόταμοι αυτοί χαρακτηρίζονται ως whitewater, δηλαδή μια μείξη καθαρού και μαύρου νερού, αυτό σημαίνει ότι το pH και η σκληρότητα αυτών των ποταμών είναι επηρεασμένα από τους ποταμούς μαύρου-πολύ όξινου νερού αλλά βρίσκονται σε πιο ήπια επίπεδα οξύτητας και δεν έχουν τόσο σκούρο χρώμα.

Συντήρηση στο ενυδρείο:
PH: 5,8 - 7,2 (Ιδανικά: 6,4)
KH: -
GH: 1-5°dGH (Ιδανικά: 3°dGH)
Θερμοκρασία: 22-28°C (Ιδανικά: 25°C, η μείωση της θερμοκρασίας στους 22°C γίνεται για λίγο κατά την αναπαραγωγή)
Λίτρα: Τα ελάχιστα λίτρα που θα καλύψουν ένα κοπάδι με τον ελάχιστο αριθμό ψαριών 6-8 ατόμων, μπορεί να είναι ένα ενυδρείο 80 λίτρων ώστε να έχουν τον χώρο να τρέχουν, σε μικρότερο ενυδρείο κινδυνεύουν να μένουν αδρανή, σε μεγαλύτερο θα παρατηρήσετε πιο έντονα παιχνίδια και ερωτικούς χορούς. Μεγάλη σημασία για αυτά τα ψάρια έχει η επιφάνεια του βυθού και όχι τόσο το ύψος, έτσι ένα ενυδρείο με πάτο 35x70 έχει το ελάχιστο βάθος και επιφάνεια για 6-8 άτομα ανεξάρτητα με το ύψος του.

Κοινωνική συμπεριφορά: Πολύ φιλήσυχο ψάρι που αναδεικνύει έντονη κοινωνική συμπεριφορά όταν βρίσκεται σε κοπάδι τουλάχιστον 5 ατόμων. Αν το νερό είναι φρέσκο και κατάλληλο παίζουν συνέχεια «τρέχοντας» πάνω κάτω στα τζάμια του ενυδρείου, ειδικά νωρίς το πρωί και το απόγευμα. Έντονο είναι μάλιστα και το φλερτάρισμα που παρατηρείται αυτές τις ώρες με ζευγάρια να εκτελούν έναν ερωτικό χορό πλαγιάζοντας το ένα δίπλα στο άλλο κουνώντας έντονα και γρήγορα τις ουρές τους.

Διαχωρισμός φύλου: Μετά τα 4,5 εκατοστά σε ανάπτυξη τα θηλυκά είναι ελαφρώς μεγαλύτερα και παχύτερα από τα αρσενικά, επίσης αρχίζουν να εμφανίζουν φουσκωμένη κοιλιά που εμποδίζει το κεφάλι τους να ακουμπάει στον βυθό, αυτό είναι περισσότερο εμφανές όταν κοιτάμε τα ψάρια από πάνω. Συχνά παρατηρεί κανείς ένα η περισσότερα αρσενικά να ακολουθούν από κοντά κάποιο θηλυκό. Αναφέρεται επίσης από ανεπίσημες πηγές ότι τα θηλυκά έχουν ασθενέστερα χρώματα, μικρότερη κηλίδα στο ραχιαίο πτερύγιο και ότι το ραχιαίο και εδρικό πτερύγιο είναι λιγότερο μυτερά στα αρσενικά.

Διακόσμηση ενυδρείου: Επιβάλλεται αυστηρά η χρήση λευκής χαλαζιακής πολύ λεπτής άμμου αφού η αγαπημένη τους ασχολία είναι να την σκάβουν και την φιλτράρουν συνεχώς με τα βράγχιά τους προς εύρεση τροφής. Στην περίπτωση που κάποιος χρησιμοποιήσει χαλίκι τα ψάρια δεν θα έχουν διάθεση να σκάβουν, θα μένουν αδρανή και επίσης κινδυνεύουν να χάσουν τα μουστάκια τους που είναι το σημαντικότερο όργανο για την εύρεση της τροφής τους, έτσι εκτός από μολύνσεις κινδυνεύουν και από ασιτία. Χρειάζονται επίσης αρκετά ξύλα που θα εμπλουτίζουν το νερό με χρήσιμες για τα ψάρια ουσίες. Είναι επιθυμητό να υπάρχουν κάποια ξύλα που δημιουργούν κενό από κάτω για να βρίσκουν καταφύγιο κατά την ξεκούρασή τους, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν φυτά. Απαραίτητος είναι επίσης ένας φωτεινός, ανοικτός χώρος μόνο με άμμο για να παίζουν και να σκάβουν.

Ζώνη Κολύμβησης: Ο βυθός κατά κανόνα αλλά όταν παίζουν καλύπτουν μέχρι και τα ανώτερα στρώματα του ενυδρείου με απότομες βουτιές προς την επιφάνεια.

Διατροφή: Παμφάγα ψάρια που θα εκτιμήσουν τόσο τα bloodworms όσο και τις ταμπλέτες βυθού και τα flakes αρκεί η τροφή τους να μην είναι σε μεγάλα κομμάτια που δεν μπορούν να διαλύσουν με το στόμα τους , όπως πάντα προσπαθήστε να τους προσφέρετε ποικιλία ποιοτικής τροφής. Μια πρόταση για φυσική τροφή είναι ψιλοκομμένοι γαιοσκώληκες, ζωντανό tubiflex, grindal, whiteworm (αραιά γιατί είναι παχυντικά) και ζωντανά bloodworms, από κατεψυγμένες τροφές προτείνονται: Daphnia, Artemia, bloodworms, λάρβα κουνουπιού, tubifex

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Πηγές αναφέρουν ένα όριο 8-10 ετών ενώ κάποιες άλλες αναφέρουν μέχρι και 15 χρόνια ζωής.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Άλλα ψάρια όξινου νερού εξίσου ήρεμα μπορούν να συζήσουν αρμονικά με τα Corydoras trilineatus, αν υπάρχουν και άλλα ψάρια που κινούνται κυρίως στον βυθό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την επιλογή μεγέθους του ενυδρείου.

Υποείδη και υβρίδια: Δεν έχουν παρατηρηθεί υβρίδια σε αυτό το είδος Corydoras.

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Εύκολη αν οι συνθήκες είναι καλές, για συστηματική αναπαραγωγή προτείνεται ο εξής τρόπος:
Διαλέγουμε ψάρια υγιή και σε καλή θρεπτική κατάσταση σε αναλογία 2 αρσενικά για κάθε θηλυκό και τα τοποθετούμε μόνα τους σε ενυδρείο 60 λίτρων με στρωμένο φίλτρο, μερικά ξύλα και λίγη άμμο από το βασικό ενυδρείο, ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία στους 26 βαθμούς Κελσίου και ταΐζουμε με καλές τροφές ξηρές και κατεψυγμένες όσες φορές τη μέρα μπορούμε προσέχοντας την ποιότητα του νερού το οποίο θα πρέπει να οξυγονώνεται καλά. Μετά από σύντομο διάστημα οι θηλυκές θα αρχίζουν να φουσκώνουν από τα αυγά, σε αυτό τη σημείο κάνουμε μια αλλαγή νερού 50% με νερό ίδιων συνθηκών αλλά θερμοκρασίας 18 βαθμών Κελσίου ώστε η θερμοκρασία στο ενυδρείο να πέσει απότομα κοντά στους 22 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτό το σημείο οι θηλυκές θα ψάξουν ένα σημείο με έντονη ροή για να κολλήσουν τα αυγά τους, έτσι καλύτερα η ροή του νερού να είναι έντονη και να χτυπάει πάνω σε κάποιο ψηλό σημείο ενός τζαμιού του ενυδρείου. Την επόμενη ημέρα θα παρατηρήσετε άσπρες κουκίδες σε διάφορα σημεία του ενυδρείου αλλά κυρίως στο τζάμι με την έντονη ροή.
Τώρα μπορείτε είτε να αφήσετε τα αυγά σε ενυδρείο καθώς το είδος αυτό δεν τρώει τα αυγά του, είτε να τα βάλλεται σε ένα άλλο μικρό ενυδρείο-δοχείο με θερμοκρασία 25, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο χημικό για την προστασία τους από τους μύκητες που απειλούν τα αυγά όπως το μπλε του μεθυλενίου. Τα αυγά θα αρχίσουν να σκουραίνουν και σε 4-5 μέρες θα αρχίσει η εκκόλαψή τους. Τα μικρά μπορούν να μεταφερθούν σε ένα μικρό ενυδρείο με στρωμένο φίλτρο και να τρέφονται με τροφή για γόνο του εμπορίου. Όταν μεγαλώσουν λίγο και μπορούν να τρώνε μεγαλύτερη τροφή μπορούν να μεταφερθούν πλέον στο κεντρικό ενυδρείο.

Πολλές φορές τα ψάρια γεννούν και σε κοινωνικό ενυδρείο αλλά εκεί τα αυγά και ο γόνος κινδυνεύουν να γίνουν τροφή για τα άλλα ψάρια.

Γενικές πληροφορίες: Τα Corydoras trilineatus συχνά πωλείται ως Corydoras julii, η βασική διαφορά των δυο αυτών ειδών είναι ότι το julii έχει μεμονωμένες βούλες σε όλο το σώμα του ενώ το trilineatus έχει βούλες που οι περισσότερες έχουν ενωθεί σχηματίζοντας μαιάνδρους.

 

 


Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από τον Mike (www.aquahobby.com)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...