Jump to content

Recommended Posts

Hypancistrus zebra Zebra Pleco, L046, L098

 

Επιστημονικό Όνομα: Hypancistrus zebra (Isbrucker & Nijssen, 1991)
Κοινές Ονομασίες: Zebra Pleco, L046, L098
Ελληνικό Όνομα:
Γενική Κατηγορία: Armored Catfish, Γατόψαρο
Τάξη: Siluriformes
Οικογένεια: Loricariidae

Μέγεθος: 8 - 10 εκατοστά (SL)

Βιότοπος: Ποταμός Rio Xingu, Περιοχή Altamaira, Βραζιλία. Ορμητικά νερά με άμμο και πολλές στρογγυλεμένες πέτρες.

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 6-7,5 (Ιδανικά: 6,5-7)
KH: -
GH: 4-10°dGH (Ιδανικά: 7°dGH)
Θερμοκρασία: 25-30°C (Ιδανικά: 28°C)
Λίτρα: 70 λίτρα το ελάχιστο για 3 άτομα (1 αρσενικό με 2 θηλυκά).

Κοινωνική συμπεριφορά: Φιλήσυχο ψάρι με ελάχιστη κινητικότητα. Κυρίως κρατείται από χομπίστες σε species ενυδρεία. Είναι όμως και κτητικό ψάρι όσον αφορά την περιοχή του και έχει παρατηρηθεί επιθετική τάση μεταξύ αρσενικών L046 αλλά και από L046 σε αντίστοιχου μεγέθους γατόψαρα που θα εισβάλλουν στην φωλιά του!

Διαχωρισμός φύλου: Δεν είναι εύκολος ο σεξουαλικός διμορφισμός των συγκεκριμένων ψαριών, αλλά όχι και αδύνατος. Είναι πολύ πιο εύκολο να παρατηρηθεί η διαφορά των φύλλων όταν υπάρχει αρσενικό και θηλυκό μαζί, ώστε να φανούν οι διαφορές και αυτό πάντα σε ώριμη ηλικία του ψαριού. Τα αρσενικά συνήθως έχουν πιο πλατύ κεφάλι σε σχέση με τα θηλυκά, ενώ τα θηλυκά μπορεί να παρουσιάσουν "βαθούλωμα" στο σημείο των βραγχίων. Ο λόγος είναι πως τα θηλυκά δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη ανάπτυξη των βραγχιαίων αγκαθιών τους (Inoppercular Odontodes) σε αντίθεση με τα αρσενικά. Επίσης τα αρσενικά παρουσιάζουν έντονη ανάπτυξη "αγκαθιών" στα πλευρικά τους πτερύγια.

 

Zebra Pleco, L046, L098


Βραγχιαία αγκάθια (Inoppercular Odontodes) αρσενικού

 

Διακόσμηση ενυδρείου: Ψιλόκοκκη ανοιχτόχρωμη (λευκή ή μπεζ) άμμος, στρογγυλεμένες πέτρες και σπηλιές. Ξύλα και φυτά δεν είναι αναγκαία.

Ζώνη Κολύμβησης: Ψάρι βυθού.

Τροφή: Κυρίως σαρκοφάγο και πολύ λιγότερο ξυλοφάγο και αλγοφάγο. Μπορεί να ταϊστεί με αποξηραμένες τροφές εμπορίου ή ταμπλέτες, καθώς και με κατεψυγμένα daphnia, blooworms και artemia.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Αναφορά για άνω των 15 χρόνων.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Φιλήσυχα και ήρεμα ψάρια, όχι ιδιαίτερα κινητικά. Προτιμάτε να είναι τα μοναδικά ψάρια βυθού, καθότι η ελάχιστη κινητικότητά τους μπορεί να μην τους επιτρέψει να τρέφονται σωστά σε σχέση με τα πιο κινητικά γατόψαρα (πχ Corydoras).

Υποείδη και υβρίδια -

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Μέτρια έως δύσκολη. Απαραίτητη η παρουσία σπηλιών. Χρειάζεται αύξηση θερμοκρασίας στους 29-30 βαθμούς με πολύ καλή οξυγόνωση του νερού. Το αρσενικό στριμώχνει το θηλυκό μέσα στην σπηλιά, όπου το θηλυκό αποθέτει τα αυγά (συνήθως 7-15). Στη συνέχεια το αρσενικό "σπρώχνει" το θηλυκό εκτός σπηλιάς και γονιμοποιεί τα αυγά. Την φροντίδα των αυγών μέχρι να εκκολαφθούν την αναλαμβάνει αποκλειστικά το αρσενικό όπου "αερίζει" με τα πτερύγιά του την σπηλιά. Χρειάζονται περίπου 7 μέρες για την εκκόλαψη των αυγών, και άλλες τρεις για την κατανάλωση του λεκιθικού σάκου από τα μωρά. Μετά πρέπει να τραφούν με με πρωτεϊνικές τροφές, όπως ψιλοκομμένα bloodworms, νεοεκκολαφθέντα Αρτέμια, Δάφνια, καθώς επίσης και με σπιρουλίνα (καθαρή ή ενυδρειακής χρήσης). Την πρώτη βδομάδα μπορούν να τραφούν και με Infusoria.

Γενικές πληροφορίες:
Για τους περισσότερους χομπίστες, είναι το ομορφότερο πλεκοειδή γατόψαρο. Στην αγορά έχει ιδιαίτερα υψηλό κόστος και αυτό οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες:
1) Έχει απαγορευτεί η ανεξέλεγκτη εξαγωγή του από τη Βραζιλία.
2) Δεν είναι ιδιαίτερη εύκολη η αναπαραγωγή του στα ενυδρεία.
3) Όταν επιτυγχάνεται αναπαραγωγή από χομπίστες, το πλήθος των αυγών του είναι μικρό.

Ως οργανισμός είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός, αλλά δεν συνιστάται σε αρχάριους, λόγο υψηλού κόστους και λόγο ανάγκης καλά στρωμένου ενυδρείου και βυθού.
Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζουμε πως το συγκεκριμένο ψάρι σε ενυδρείο με τις κατάλληλες κρυψώνες δεν θα κάνει συχνά αισθητή την παρουσία του, καθότι αρέσκεται να βρίσκεται τον περισσότερο καιρό κρυμμένο και να εμφανίζεται όταν είναι η ώρα του φαγητού.

 

Zebra Pleco, L046, L098

 

Zebra Pleco, L046, L098

 

Zebra Pleco, L046, L098

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τους χρήστες Husky_Jim και stormtrooper

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...