Jump to content

Recommended Posts

Trigonostigma heteromorpha

 

Επιστημονικό Όνομα: Trigonostigma heteromorpha (Duncker, 1904)
Κοινές Ονομασίες: Harlequin Rasbora, Red Rasbora, Rasbora Heteromorpha.
Ελληνικό Όνομα: Αρλεκίνος
Γενική Κατηγορία: Cyprinid, Rasbora, Κυπρινίδα
Τάξη: Cypriniformes
Οικογένεια: Cyprinidae

Μέγεθος: 5 εκατοστά

Βιότοπος: Ζει σε μικρά ποτάμια με μαλακό και όξινο νερό που σκεπάζονται από πυκνή βλάστηση. Νοτιοανατολική Ασία (Μαλαισία, Σιγκαπούρη, Σουμάτρα, Ταϊλάνδη).

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 5,5-7 (Ιδανικά: 6-6,5)
KH: -
GH: 2-12°dGΗ (Ιδανικά: 4-6°dGH)
Θερμοκρασία: 22-28°C (Ιδανικά: 24-26°C)
Λίτρα: 60 λίτρα σε species tank, 120 λίτρα σε κοινωνικό και ελάχιστο μήκος ενυδρείου 80 εκατοστά.

Κοινωνική συμπεριφορά: Ειρηνικό είδος που ζει σε συμπαγή ομάδα μίνιμουμ 8-10 ατόμων που δεν διασπάται εύκολα, κινείται όταν θέλει και χρειάζεται με μεγάλη ταχύτητα.
Καλό θα είναι να υπάρχει αναλογία ένα αρσενικό προς δύο θηλυκά για να μην υπάρχουν μάχες μεταξύ των αρσενικών.

Διαχωρισμός φύλου: Τα αρσενικά έχουν λίγο πιο έντονα χρώματα και είναι εμφανώς λεπτότερα από τα θηλυκά.

Διακόσμηση ενυδρείου: Φυτεμένο ενυδρείο με προτίμηση στα πλατύφυλλα φυτά, μέτριο φωτισμό και ανοικτές περιοχές για κολύμπι και μέτρια ως δυνατή ροή νερού.

Ζώνη Κολύμβησης: μεσαία και μεσαία-ψηλή.

Διατροφή: Είναι παμφάγο και δέχεται όλες τις τροφές μικρού μεγέθους, με προτίμηση στις πρωτεϊνούχες. Τρέφεται από τη στήλη και την επιφάνεια του νερού αποφεύγοντας το βυθό. Θα δεχτεί εκτός από τις αποξηραμένες, κατεψυγμένες (bloodwοrm, artemia, daphnia κλπ) και ζωντανές (grindal, artemia, daphnia κλπ, ακόμα και κουνούπια).

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: 5-8 χρόνια

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Ήρεμα είδη μικρού μεγέθους που ζουν σε ίδιες συνθήκες διακόσμησης ενυδρείου και παραμέτρων νερού, όμως να κολυμπούν σε άλλες ζώνες του ενυδρείου.
Όχι μεγάλες κιχλίδες όπως αγγελόψαρα.

Υποείδη και υβρίδια: -

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο:Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις εάν αυτά τα ψάρια είναι δύσκολο να αναπαραχθούν ή όχι. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να βρεθεί ένα ταιριαστό ζευγάρι αναπαραγωγής.
Φαίνεται ότι αυτά τα ψάρια φθάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα αργότερα από άλλα είδη ψαριών ίδιου μεγέθους. Τα θηλυκά ενός έτους και τα αρσενικά δύο ετών.
Οι όποιες αποτυχίες στην αναπαραγωγική τους διαδικασία, οφείλονται συνήθως σε γερασμένα θηλυκά άτομα ή σε πολύ νεαρά, τα οποία προσπαθούν να βάλουν για αναπαραγωγή.
Για την αναπαραγωγή του στην αιχμαλωσία, απαιτούνται ιδιαίτερες συνθήκες, όπως χαμηλό φως, νερό σκληρότητας 2°dGH, PH 5,5-6 και θερμοκρασία 27-28°C και η στάθμη του νερού να μην υπερβαίνει τα 20-25 εκατοστά. Ακόμα κι αν τα ψάρια προχωρήσουν σε ωοτοκία σε όχι μαλακό και όξινο νερό, τα αυγά δεν θα εκκολαφθούν.
Η φυσική κατάσταση των γονέων πρέπει να προετοιμαστεί καλά με καλή διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες.
Μετακινήστε το ζευγάρι σε ένα κενό (μόνο τζάμια) ενυδρείο αναπαραγωγής 60 λίτρων με ένα αερόφιλτρο και τοποθετημένο με το γλαστράκι του ένα φυτό με μεγάλα φύλλα πχ Echinodorus, Cryptocoryne, Aponogeton. Μην ταΐσετε καθόλου τα ψάρια εκεί.
Υπάρχουν περιπτώσεις πετυχημένης και σε πυκνοφυτεμένα κοινωνικά ενυδρεία με χαμηλή ιχθυοφόρτωση, αλλά προτιμήστε να βάλετε το ζευγάρι μόνο του, σε ένα καλά καθαρισμένο ενυδρείο αναπαραγωγής.
Καθώς το θηλυκό εναποθέτει τα αυγά της κάτω απο το φύλλο, το αρσενικό με μια τρεμουλιαστή κίνηση, αφήνει το σπέρμα που θα γονιμοποιήσει 6 έως 12 αυγά τη φορά.
Τα ψάρια το επαναλαμβάνουν για μία περίοδο 2 ωρών ή και περισσότερων, κατά τη διάρκεια των οποίων ένα μεγάλο και υγιές θηλυκό μπορεί να εναποθέσει από 80 έως 300 αυγά.
Οι γονείς πρέπει να επιστρέψουν στο κοινωνικό ενυδρείο μετά τη ωοτοκία γιατί συνηθίζουν να τρώνε τα αυγά.
Τα αυγά του, εκκολάπτονται σε 18-24 ώρες σε χαμηλό φως έως σκοτάδι και θερμοκρασία 28°C και χωρίς την χρήση αντιβακτηριακών ουσιών.
Αμέσως μετά την εκκόλαψη, τα νεογέννητα είναι διαφανή, περίπου 3-4 χιλιοστά και παραμένουν συνδεδεμένα με το φύλλο επάνω στο οποίο γεννήθηκαν ώσπου να καταναλωθεί ως τροφή ο σάκος λεκίθου. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία μην ταΐζετε καθόλου. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, τα ψάρια αρχίζουν να κολυμπούν, και σε αυτή τη φάση απαιτούνται πολύ μικρά μεγέθη τροφίμων όπως infusoria. Αργότερα μπορεί να χρησιμοποιηθεί nauplii artemia επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι έτοιμες ειδικές τροφές του εμπορίου για γόνο.
Η κρίσιμη περίοδος είναι η πρώτη εβδομάδα, μετά δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.
Σημαντικό είναι να κρατηθεί ψηλά η ποιότητα του νερού, οι μικρές και συχνές νερού κάνουν τα ψάρια να αναπτυχθούν σωστά.
Τα νεογέννητα χρειάζονται περίπου 8 έως 10 εβδομάδες για να πάρουν τον πλήρες χρωματισμό ενός ενήλικου.

Γενικές πληροφορίες:
- Ανήκουν στην οικογένεια Cyprinidae και δεν είναι κάποιο είδος tetra όπως νομίζουν πολλοί από το μέγεθος και συμπεριφορά τους.
- Ο Αρλεκίνος στη φύση κατοικεί σε μικρά ποτάμια που σε κάποια σημεία σκιάζονται με βλάστηση και περιέχουν μαλακό και όξινο νερό που "φιλτράρεται" καθώς περνάει μέσα από τροπικά βαλτώδη δάση τύρφης, νερό που χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία και υψηλές συγκεντρώσεις χουμικών οξέων.
Αν θέλετε να έχετε ποικιλία φυτών στο ενυδρείο, (και όχι αποκλειστικά, φυτά που υπάρχουν στη πατρίδα του Harlequin Rasbora), φυτά που προτιμούν τον μέτριο φωτισμό είναι καλύτερες επιλογές όπως τα περισσότερα είδη από Echinodorus, Cryptocoryne, Aponogeton, Anubias, Microsorum Pteropus, και συμπληρωματικά, ωραία και "εύκολα" φυτά όπως Ceratophyllum Demersum, Hygrophila Polysperma, Java moss, Hydrocotyle Leucocephala.
Ένα καλά φυτεμένο ενυδρείο δίνει τις απαραίτητες κρυψώνες για τη νύχτα αλλά και το χώρο που θα αφήσουν τα αυγά τους κατά την αναπαραγωγή, καθώς χρησιμοποιούν το κάτω μέρος των μεγάλων φύλλων για να "κολλήσουν" τα αυγά τους.
Θα πρέπει επίσης να φιλτράρουμε το νερό με τύρφη για να μαλακώνει και να παίρνει και το φυσικό χρώμα του νερού που ζει ο Αρλεκίνος.
- Τα δύο παρόμοια είδη, δηλαδή espei Trigonostigma και hengeli Trigonostigma, είναι λεπτότερα στο σώμα από το Τ. Ηeteromorpha και το μαύρο σημάδι τους, έχει μια μορφή που μοιάζει με "αρνίσιο παϊδάκι", ενώ το espei έχει σαφώς πιο κόκκινο σώμα ενώ το hengeli είναι σαφώς διαφανές με το πορτοκαλί χρώμα να περιορίζεται σε μια λεπτή λωρίδα πάνω στο μαύρο "παϊδάκι".Harlequin Rasbora, Red Rasbora, Rasbora Heteromorpha

 

Harlequin Rasbora, Red Rasbora, Rasbora Heteromorpha


Harlequin Rasbora, Red Rasbora, Rasbora Heteromorpha

 

Harlequin Rasbora, Red Rasbora, Rasbora Heteromorpha
Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τον χρήστη Raven

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...