Jump to content

Συνεχίζεται η παρακμή της λίμνης Κορώνειας


Recommended Posts

Συνεχίζεται η παρακμή της λίμνης Κορώνειας

Είναι ένα άρθρο απο το Pathfinder και αναφερει πως μια λιμνη που στην κατοχη ειχε σωσει ολη την περιοχη απο τον λοιμό χάρη στα πλουσια σε ψαρια νερα της πως κατεληξε εδω....Σημειωση που δεν αναφερετε εδω. Η λιμνη ανοικη σε προστατευομενη περιοχη. Νομιζω στην συνθηκη Ramsar...

Μου ειχε κανει εντυπωση η λιμνη λογο του μεγεθους της οταν ειχα περασει απο εκει καποιο καλοκαιρι πριν απο 5 χρονια για να παω στη Θασο και οταν πριν απο 2 με 3 χρονια ξαναπερασα δεν ειδα σχεδον τιποτα...

Θεσσαλονίκη: Σοβαρότατη οικολογική κρίση αντιμετωπίζει η λίμνη Κορώνεια, προειδοποίησαν εκ νέου επιστήμονες στο 2ο συνέδριο του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Οι ρύποι από τις γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες και από τις βιομηχανίες υποβαθμίζουν συνεχώς τη λίμνη Κορώνεια τα τελευταία 30 χρόνια. Το μέγιστο βάθος της λίμνης από 8,5 μέτρα το 1977 έπεσε στα 4,5 μ το 1987. Το καλοκαίρι του 2002 η λίμνη πρόσκαιρα είχε χάσει όλο το νερό της και σήμερα το βάθος της είναι μικρότερο του ενός μέτρου.

Επίσης, έχει παρατηρηθεί βιοσυσσώρευση βαρέων μετάλλων, ενώ έχουν αυξηθεί και τα ανεπιθύμητα είδη φυτοπλαγκτού και βιοτοξινών.

Η ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση των νερών της λίμνης έχει οδηγήσει σε δραματική αλλοίωση του υγροτοπικού οικοσυστήματος, με μηδενική αλιευτική αξία και συχνές εμφανίσεις μαζικών θανάτων πουλιών.

Σενάρια για την ορθολογικότερη διαχείριση της υδάτινων πόρων της Κορώνειας παρουσίασαν στην εισήγηση τους οι Χ. Τζιμόπουλος, Π. Γκινίδη, Στ. Γιαννόπουλος, Χ. Ευαγγελίδης, Ηρ. Χαλκίδης και Ε. Γιαννοπούλου. Οι επιστήμονες προτείνουν αντικατάσταση της εξαιρετικά υδροβόρου καλλιέργειας μηδικής, που καλλιεργείται στην περιοχή σε ποσοστό περίπου 70%, καθώς και την αλλαγή του συστήματος άρδευσης από τα καρούλια τεχνητής βροχής με συστήματα στάγδην άρδευσης.

Επίσης, προτείνουν την μερική παροχέτευση των χειμάρρων Λαγκαδικίων - Σχολαρίου, ώστε να εμπλουτίζεται η λίμνη με 9,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού σε ετήσια βάση για διάστημα 6-7 ετών.

Σημαντική βελτίωση θα παρουσιάσει η ποιότητα του νερού της λίμνης, αλλά και η ευρύτερη περιοχή με τη χρήση φυσικού ζεόλιθου, σύμφωνα με την εισήγηση των Α. Φιλιππίδη, Ν. Καντηράνη, Α. Δρακούλη και Δ. Βογιατζή.

Η ρίψη φυσικού ζεόλιθου θα έχει ως αποτέλεσμα τη δέσμευση ανόργανων, οργανικών και οργανομεταλλικών ουσιών, την έντονη βελτίωση της διαύγειας του νερού, την αντιμετώπιση της αλκαλικότητας του νερού (Σήμερα το pH είναι 9,5) αλλά και τον εμπλουτισμό σε οξυγόνο. Στην παραλίμνια ζώνη, η ρίψη φυσικού ζεόλιθου θα μειώσει τη δυσοσμία της λάσπης, τις ασθένειες του ριζικού συστήματος των φυτών και θα βελτιώσει την υγεία των οργανισμών που ζουν σε αυτή τη ζώνη.

Επίσης, η ρίψη ζεόλιθου στα αγροτικά εδάφη που καλλιεργούνται γύρω από τη λίμνη, θα συγκρατήσει όλες τις ανεπιθύμητες ουσίες στα εδάφη, αποτρέποντας την έκπλυση και μετακίνηση ιχνοστοιχείων, τοξικών ενώσεων από το χερσαίο στο υδάτινο περιβάλλον της λίμνης.

Παλαιοτερες αναφορες στο θέμα.

Μέτρα για τη σωτηρία της λίμνης Κορώνειας λαμβάνει η Νομαρχία Θεσσαλονίκης

Επιχειρησιακό σχέδιο για τη σωτηρία της λίμνης Κορώνειας κατατίθεται στην ΕΕ

Αύξηση 100% στη ρύπανση της λίμνης Κορωνείας

Ορυκτό θα μπορούσε να ξαναδώσει ζωή στη λίμνη Κορώνεια

Πράσινο φως για τη σωτηρία της λίμνης Κορώνειας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Link to comment
Share on other sites

Η οικολογικη παρακμη της χωρας μας συνεχιζεται σε καθε τομεα :thumbup:

Βρισκομαστε υπερβολικα πισω στο συγκεκριμενο τομεα.... πραγματικα λυπαμαι...

Link to comment
Share on other sites

Σαυτη τη χωρα τα τελευταια χρονια ολα θυσιαζοντε στο βωμο του χρηματος αλλα και απο την αλλη χρημα δε βλεπουμε ... οχι πως θα χαιρομουν να καταστραφη η λιμνη για να τη κονομα αλλα το θετω και απο αλλη πλευρα .

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ας ελπίσουμε ότι τα χρήματα που δίνει η Ευρωπαϊκή ένωση για την διάσωση της λίμνης, να φτάσουν στον προορισμό τους και όχι στις τσέπες των επιτήδειων.

Έχουν δει πολλά τα μάτια μας, όπως για παράδειγμα η λίμνη του δάσους της Στροφιλιάς στην Πελοπόννησο, όπου ενώ είναι προστατευόμενη περιοχή, επιτρέπεται το κυνήγι υδρόβιων και παραλίμνιων οργανισμών. Τα λεφτά της ΕΟΚ (όσα απέμειναν από τους αετονύχηδες) μετατράπηκαν σε ένα πανέμορφο, κατ' αρχήν, παρατηρητήριο πτηνών, το οποίο αμέσως μετά την κατασκευή του εγκαταλείφθηκε και σήμερα στην περιοχή δεσπόζει ένα ερείπιο από τις φυσικές παρεμβάσεις και παραφύση λεηλασίες.

Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...