Jump to content

Recommended Posts

 

Corydoras leucomelas Black Fin Cory

 

Επιστημονικό Όνομα: Corydoras leucomelas (Eigenmann & Allen, 1942)
Κοινές Ονομασίες: Black Fin Cory, False Spotted Cory
Ελληνικό Όνομα: Κορυντόρας Λευκομέλας
Γενική Κατηγορία: Armored Catfish, Γατόψαρο
Τάξη: Siluriformes
Οικογένεια: Callichthyidae

Μέγεθος: Αρσενικά 5 εκατοστά - Θηλυκά 5.5 εκατοστά
Βιότοπος: Νότιος Αμερική. Στις αρχές του ποταμού Αμαζόνιου, σε μικρά ποτάμια και ρηχά νερά όπως αυτά της Κολομβίας και του Περού.

Συντήρηση στο ενυδρείο
PH: 5,5-7,0 (Ιδανικά: 6,5)
KH: -
GH: 2-12°dGH (Ιδανικά: κάτω από 9°dGH)
Θερμοκρασία: 24-30°C (Ιδανικά: 26-27°C)
Λίτρα: 50 λίτρα το ελάχιστο για ομάδα 6 ατόμων ή ομάδα 10 ατόμων εφόσον πρόκειται για το μοναδικό είδος ψαριού στο ενυδρείο.

Κοινωνική συμπεριφορά: Ειρηνικό και φιλήσυχο ψάρι. Δεν παρουσιάζει καμία απολύτως επιθετική συμπεριφορά στα υπόλοιπα ψάρια του ενυδρείου ούτε και στα ψάρια του είδους του. Επίσης δεν ανήκει στα ψάρια που καταλαμβάνουν συγκεκριμένες περιοχές μέσα στο ενυδρείο ως φωλιά. Απλά του αρέσει πολλές φορές να κρύβεται ανάμεσα στα φυτά, στις πέτρες και στα ξύλα.

Διαχωρισμός φύλλου: Ο διαχωρισμός του φύλου σε αυτά τα ψάρια μπορεί να γίνει μετά το όγδοο μήνα της ηλικίας τους όπου τα θηλυκά είναι συνήθως μεγαλύτερα από τα αρσενικά. Κοιτώντας τα από πάνω τα θηλυκά είναι πιο πλατιά από τα αρσενικά, καθώς επίσης τα θηλυκά έχουν μεγαλύτερο υπογάστριο.

Διακόσμηση ενυδρείου: Στη φύση τα Corydoras ζούνε σε αμμώδεις περιοχές και αυτό γιατί ο τρόπος διατροφής τους απαιτεί να σκάβουν την άμμο, γεμίζοντας το στόμα τους με αυτήν και στη συνέχεια να την πετάνε από τα βράγχια τους κρατώντας τα απαραίτητα συστατικά της διατροφής τους. Αυτό κάνει απαραίτητη τη χρήση άμμου στο ενυδρείο, καθώς το χαλίκι μπορεί να τραυματίσει τα μουστάκια ή τα βράγχια τους. Ο φωτισμός πρέπει να είναι μέτριος ενώ είναι απαραίτητες οι κρυψώνες και τα σκοτεινά σημεία ώστε να μπορούν να κρύβονται όποτε θέλουν να ηρεμούν. Ξύλα, φυτά και πέτρες μπορούν βοηθήσουν σε αυτό, ενώ ειδικά ένα περιβάλλον με εύκολα φυτά θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα. Μπορούν να αντέξουν από χαμηλή έως και υψηλή ροή φίλτρου, ενώ θέλουν σχετικά καλή οξυγόνωση. Λόγο του ότι στη φύση συνηθίζουν να ζουν σε χαμηλές στάθμες νερού, καλό είναι το ενυδρείο να μην ξεπερνάει τους 50 με 60 πόντους ύψους καθαρού νερού καθότι συνηθίζουν να κάνουν "βουτιές" προς την επιφάνεια του νερού για να οξυγονωθούν.

Ζώνη Κολύμβησης: Βυθός του ενυδρείου.

Τροφή: Από τα πιο εύκολα είδη ψαριών στη διατροφή τους. Μπορούν να φάνε σχεδόν όλες τις τροφές του εμπορίου σε ξηρή, κατεψυγμένη ή και ζωντανή μορφή, από ζωικές τροφές μέχρι και ταμπλέτες άλγης. Προϋπόθεση είναι, φυσικά, αυτές οι τροφές να φτάνουν στον πυθμένα του ενυδρείου όπου και κινούνται αυτά τα ψάρια.

Μέγιστη ηλικία στο ενυδρείο: Κατά μέσω όρο περίπου 5 με 6 χρόνια.

Ιδανικοί Συγκάτοικοι: Το είδος αυτό είναι γνωστό ως το πιο κατάλληλο cory για συγκάτοικος σε ενυδρείο με δίσκους που έχει υψηλές θερμοκρασίες. Άλλα ψάρια όξινου νερού εξίσου ήρεμα μπορούν να συζήσουν αρμονικά με τα Corydoras Leucomelas, αν υπάρχουν και άλλα ψάρια που κινούνται κυρίως στον βυθό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την επιλογή μεγέθους του ενυδρείου.

Υποείδη και υβρίδια: -

Αναπαραγωγή στο ενυδρείο: Η αναπαραγωγή των συγκεκριμένων Corydoras είναι πολύ δύσκολη έως πολύ σπάνια να επιτευχθεί στο ενυδρείο. Εάν όμως γίνει, τότε θα γίνει με το χαρακτηριστικό τρόπο που αναπαράγονται τα Corydoras. Τα ψάρια λοιπόν αυτά αναπαράγονται σε ομάδες ή ως ένα ενιαίο ζεύγος. Το θηλυκό θα αποθέσει τα αυγά του σε μια επίπεδη και λεία επιφάνεια. Πριν όμως από αυτό, η ομάδα φροντίζει να έχει καθαριστεί η επιφάνεια αυτή. Η επιφάνεια μπορεί να είναι το γυαλί του ενυδρείου, μια επίπεδη πέτρα ή ακόμα και μεγάλα φύλλα ή και οι σωληνώσεις που χρησιμοποιούμε στο ενυδρείο. Αλλαγές νερού με ελαφρώς πιο κρύο νερό θα βοηθήσουν το θηλυκό να γεννήσει τα αυγά. Μόλις το θηλυκό αποθέσει τα αβγά, δύο ή τρία αρσενικά (τόσα συνίστανται για κάθε 1 θηλυκό) θα τα γονιμοποιήσουν. Μετά από 3-4 μέρες τα αυγά θα εκκολαφθούν.

Γενικές πληροφορίες: Τα Corydoras Leucomelas δεν είναι από τα συνηθέστερα είδη γατόψαρων που δεν τα βλέπουμε συνήθως στα ενυδρεία παρ' όλο που αποτελεί τους πιο μεγάλους πληθυσμούς corydoras στον Αμαζόνιο. Ο λόγος που συνήθως τα προτιμούν οι χομπίστες είναι επειδή οι θερμοκρασιακές τους ανάγκες είναι κοντά σε αυτές των δίσκων, με αποτέλεσμα να τα κάνει ιδανικούς συγκάτοικους τους. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε στα συγκεκριμένα ψάρια είναι ότι πρώτα απ' όλα είναι σμηνόψαρα, οπότε μία ομάδα μεγαλύτερη των 6 ατόμων είναι απαραίτητη για να νιώθουν ασφάλεια.
Γενικότερα τα γατόψαρα καλό είναι να εισάγονται στο ενυδρείο μετά από τους 2-3 πρώτους μήνες λειτουργίας του, ώστε να έχει αποκτήσει και η άμμος βιολογία και έτσι να αποφύγουμε ασθένειες.
Κάτι ακόμα που πρέπει να έχουν οι χομπίστες στο μυαλό τους είναι πως τα Corydoras, γενικώς, κοπαδιάζουν μόνο με της ίδιας ράτσας Cories.
Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί πως σε κάποια είδη Corydoras, στο ραχιαίο αλλά και στα θωρακικά πτερύγιά τους, το κορυφαίο κοκαλάκι περιέχει κάποια τοξική ουσία (όχι ιδιαίτερα ισχυρή) για την προστασία τους από τους εχθρούς τους. Γι' αυτό καλό είναι να είμαστε σχετικά προσεχτικοί όταν και αν χρειαστεί να τα πιάσουμε με τα χέρια μας.

 

 

image.jpeg

 

image.jpeg

 

image.jpeg

 

image.jpeg

 

image.jpeg

Οι φωτογραφίες παραχωρήθηκαν από τους χρήστες nikoloutso, delta66 και diskus fan

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...