Jump to content

Recommended Posts

Αγαπητοί Φίλοι

Πριν δύο περίπου μήνες, απόκτησα ένα δισκόπουλο, μεγέθους μικρό-μεσαίο, το οποίο παρέμεινε στην καραντίνα για περισσότερο από ένα μήνα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην καραντίνα, έδειχνε υγιέστατο, φαγανό και με αρχηγικές τάσεις.

Όταν το ανέβασα στο ενυδρείο μου, παρατήρησα ότι κρυβόταν συνέχεια. Αφού πέρασαν αρκετές ημέρες χωρίς το ψάρι να "ξεψαρώνει" το παρατήρησα πιο προσεκτικά και είδα ότι το δεξί βράγχιο δεν το χρησιμοποιεί στην αναπνοή καθόλου, ενώ αντίθετα αναπνέει μόνο από το αριστερό και μάλιστα πολύ έντονα.

Το μυαλό μου πάει σε κάποιο παράσιτο. Σκέφτομαι , λοιπόν, να αντιμετωπίσω το πρόβλημα μεμονωμένα στο συγκεκριμένο ψάρι και όχι κάνοντας θεραπεία σε όλο το ενυδρείο, μιας και τα παλιά ψάρια δείχνουν υγιέστατα.

Θα ήθελα την γνώμη σας για τον τρόπο που σκέφτομαι να δράσω.

Λέω να κάνω μπάνια του συγκεκριμένου ψαριού σε αλατόνερο. Αν συμφωνείτε ποια είναι η σωστή αναλογία αλατιού-νερού ενυδρείου, πόση ώρα πρέπει να παραμείνει το ψάρι και κάθε πότε πρέπει να επαναλαμβάνονται τα μπάνια.

Άλλη ιδέα είναι να ξεπλύνω με αλατόνερο το συγκεκριμένο βράγχιο με τη βοήθεια μιας σύριγγας. Ισχύουν οι παραπάνω ερωτήσεις.

Περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την γνώμη των ειδικών.

Με εκτίμηση Νίκος

Link to comment
Share on other sites

Σε πρώτη φάση αυτό και εμένα μου έρχεται στο μυαλό ότι πρέπει να γίνει .

Σε δεύτερη σκέψη όμως που κάνω λέει ότι όταν τα ψάρια έχουν παράσιτα στα βράγχια ανοίγουν πιο πολύ τα βραγχιακά καλύμματα για να μπορέσουν να αναπνεύσουν . Σε αυτή τη περίπτωση τα πράγματα είναι αντίστροφα .

Link to comment
Share on other sites

Σε δεύτερη σκέψη όμως που κάνω λέει ότι όταν τα ψάρια έχουν παράσιτα στα βράγχια ανοίγουν πιο πολύ τα βραγχιακά καλύμματα για να μπορέσουν να αναπνεύσουν .

25263[/snapback]

Συνηθως ναι χωρις ομως αυτο να αποτελει κανονα!Δυστυχως το αλατι το χρησιμοποιω μονο προλυπτικα οποτε δεν μπορω να σε βοηθησω στις αναλογιες που ζητας.Προσωπικα για τετοιες περιπτωσεις χρησιμοποιω το sterazin της waterlife σε ενυδρειο καραντινας με αυξημενη τη θερμοκρασια.

Link to comment
Share on other sites

Η λύση να το κάνεις μπάνιο σε malachite green για 10-20sec θα έκανε δουλειά ή θα δημιουργούσε πρόβλημα στην βλένη των ψαριών με άσχημα για αυτά αποτελέσματα?

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί Φίλοι

Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες σας.

Τις συμβουλές σας τις διάβασα τώρα μόλις. Αλλά έχω ήδη επέμβει από το απόγευμα γιατί φοβήθηκα ότι θα έχανα το ψάρι, το οποίο βρισκόταν στο βυθό σχεδόν ξαπλωμένο και δυσκολευόταν πολύ να αναπνεύσει και να κολυμπήσει.

Σας αναφέρω τι ακριβώς έκανα και μάλλον στάθηκα τυχερός, αλλά περισσότερο τυχερό το ψάρι.

Σε ένα λίτρο νερό του ενυδρείου, έβαλα δύο κουταλάκια του γλυκού αλάτι Aquarium Salt της Aquarium Pharmaceuticals. Οι οδηγίες χρήσεις αναφέρουν ότι για θεραπεία χρειάζεται ένα κουταλάκι για 5 γαλόνια νερό. Επίσης έριξα μερικές σταγόνες Aqua Safe της Tetra.

Αφού διαλύθηκε το αλάτι, έπιασα το ψάρι και το έριξα μέσα. Αμέσως έμεινε στην επιφάνεια του δοχείου, οριζόντιο και ανέπνεε έντονα χωρίς να κουνιέται καθόλου.

Κάθε τόσο το κουνούσα με το δάχτυλό μου για να βεβαιωθώ ότι έχει ακόμα δυνάμεις. Μόλις το έσπρωχνα λίγο με το δάχτυλο αντιδρούσε, πετώντας νερά παντού προς στιγμή και αμέσως οριζοντιωνόταν και πάλι στην επιφάνεια.

Το άφησα εκεί, παρακολουθώντας το συνέχεια, για 5 λεπτά ακριβώς.

Κατόπιν το έβαλα σε ενυδρείο καραντίνα 40 λίτρων, με την ίδια θερμοκρασία νερού αλλά κατά πολύ πιο μαλακό, συγκεκριμένα ΚΗ και GH περίπου ένα βαθμό, αφού πρώτα έβαλα Aqua Safe και Discus trace στην ποσότητα που αναλογούν στα 40lt.

Το ψάρι μόλις βρέθηκε στην καραντίνα άρχισε να κολυμπάει φυσιολογικά κάθετα και να αναπνέει και από τα δύο βράγχια. Έδειχνε, όπως ήταν φυσικό, πολύ τρομαγμένο και παρατήρησα ότι το δεξί του μάτι, το οποίο ξενέριζε στο δοχείο κατά τη διάρκεια της… “θεραπείας”, είχε θολώσει. Δεν ανησυχώ όμως μικρό το κακό και είμαι σίγουρος ότι θα επανέλθει σύντομα.

Τώρα το βράδυ που επέστρεψα σπίτι παρατήρησα ότι είχε ξεπεράσει το σοκ και δεν είχε καμία αντίδραση φόβου με την παρουσία μου. Όταν του έριξα μερικά bits για να δω τι θα κάνει τραβήχτηκε πίσω ελαφρά φοβισμένο. Μετά από λίγο όμως αναζητούσε την τροφή από τον πυθμένα. Δεν είμαι σίγουρος αν έφαγε.

Η αυριανή μέρα πιστεύω να με φωτίσει περισσότερο για την πορεία της υγείας του νεαρού Φίλου μου.

Νίκος

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αγαπητοί Φίλοι

Μετά μια εβδομάδα το δισκόπουλο παρουσιάζει τις αλλοιώσεις στο δεξί του μάτι, που σας ανέφερα, και μια εκτεταμένη καταστροφή στο δεξί του πτερύγιο.

Υποθέτω ότι οφείλεται σε βακτηριδιακή λοίμωξη, λόγω της ταλαιπωρίας που πέρασε.

Ενώ κολυμπάει και αναπνέει κανονικά δεν έχει φάει καθόλου, ή τουλάχιστον δεν έχω διαπιστώσει να τρώει.

Μετά από μια αλλαγή νερού περισσότερο από 40% με καθαρό νερό όσμωσης, παρατήρησα ότι η αλλοίωση στο μάτι του περιορίστηκε κατά 60%. Έτσι τώρα η βλάβη εντοπίζεται στο κέντρο του ματιού, ενώ αρχικά είχε καταλάβει όλο το μάτι, που ήμουν σίγουρος ότι το όργανο είχε καταστραφεί.

Τώρα όμως είμαι λίγο αισιόδοξος.

Σας συνυποβάλλω φωτο με σημερινή την εικόνα του ψαριού.

Συμβουλές δεκτές.

Νίκος

post-358-1150514975_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Εγώ νομίζω ότι πρέπει να κάνεις μια θεραπεία με General cure μαζί με ΕΚΤΟΖΟΝ .

Το πρώτο 48ωρο πρέπει να δεις σημάδια βελτίωσης και συνεχίζεις τη θεραπεία για 8 ημέρες .

Αν δεν δεις αποτελέσματα στο 48ωρο σταματάς τη θεραπεία αλλαγή νερού και άλλο φάρμακο .

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ Σταμάτη

Το βλέπεις για εξωπαράσιτο ή βακτηρίδιο?

Link to comment
Share on other sites

Έσω-έξω παράσιτα .

Με ανησυχεί το μάτι ,φοβάμαι για πειραγμενα νεφρά που θα επιβαρυνθούν με τα φάρμακα .

Πρόσεξε αλλαγές νερού με παλιό νερό .

Link to comment
Share on other sites

Οταν εισαι κοντα του απο το προβληματικο ματι μπορει και σε βλεπει αντιδρα;

Τα βραγχια του πλεον ειναι οκ και τα δυο;

Θα σου λεγα να κανεις κι αλλη αλλαγη νερου 40%

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα Νικο!

Μη ξεχναμε κατι παρα πολυ σημαντικο!Τον παραγοντα στρες.Το συγκεκριμενο ψαρακι περασε πολα την τελευταια εβδομαδα.Εκει πιθανων να οφειλεται και η ανορεξια.Θα συμφωνησω -μερικως- με το Σταματη για για ectozon & general cure.Το μερικως παει στο οτι θα προτεινα να ακολουθησεις το εξης:

Ξεκινα ταυτοχρονα Furan-2 & General Cure και Ectozon ριξε μονο την πρωτη μερα ως ενισχυτικο της θεραπειας.Ετσι καλυπτεσαι και για παρασιτα αλλα και για βακτηριακη λοιμωξη!

Απο 'κει και περα διαφωνω στην αλλαγη με καθαρο νερο οσμωσης!Μιλαμε για ενα ψαρι το οποιο εχει μαθει σε αλλες συνθηκες και οχι σε νερο σκληροτητας σχεδον μηδενικης.Το ανοσοποιητικο του οποιουδηποτε ψαριου ειναι ισχυροτερο στις συνθηκες τις οποιες εχει εξεικοιωθει.Φερ'το λοιπον στις συνθηκες που ζουσε πριν παθει τη ζημια. :wootwoot:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Δυστυχώς το ψαράκι κατέληξε ενάμιση μήνα μετά.

Πιστεύω ότι οι βλάβες στο μάτι και σε άλλα συστήματα του οργανισμού του, ήταν ανεπανόρθωτες, γιατί δεν έδειξε να αντιδρά στις διάφορες θεραπείες.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση .

Link to comment
Share on other sites

Κριμα αλλα τουλαχιστον εισαι σιγουρος οτι εκανες οτι μπορουσες!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...