Jump to content

Λάθη αρχαρίων


Recommended Posts

Οταν κάποιος είναι αρχάριος κάνει πολλά λάθη..

Πριν απο τρείς περίπου εβδομάδες χρειάστηκε να κάνω θεραπεία για ich στη λιμνούλα και κατα τη διάρκεια της είχα βγάλει τον άνθρακα και το zeolite απο το φίλτρο και την αντλία και αφήσα μόνο το σφουγγάρι για το φιλτράρισμα του νερού..

Οταν τελείωσε η θεραπεία έβαλα ξανα τα υλικά στη θέση τους, άλλαξα και ένα μικρό ποσοστό του νερού και έβαλα και λίγο bacterlife της waterlife γιατί είχα διαβάσει οτι μετά τις αλλαγές νερού είναι καλό να ρίχνουμε λίγα βακτήρια στο νερό, εριξα και λίγο λίπασμα για τα φυτά και όλα ήταν καλά..

Μετά απο δυο-τρείς μέρες, πήγα όπως καθε πρωΐ να δώ τη θερμοκρασία του νερού και έπαθα ένα μικρό σοκ.Το νερό ήταν καταπράσινο και θολό.

Στους δύο σχεδόν μήνες που λειτουργούσε η λίμνη ποτέ δεν είχε εμφανιστεί πράσινη άλγη και υπέθεσα πως έφταιγε η άνοδος της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με το λίπασμα που είχα ρίξει στο νερό.Για να το αντιμετωπήσω έκανα μικρή αλλαγή νερού κάθε δευτερη μέρα και καθάριζα το σφουγγάρι κάθε μέρα. Παρείγγειλα και ένα καινούργιο φιλτρο με λάμπα uv καθώς και μία σκούπα για το βυθό ( τα οποία ακόμη περιμένω) και έκανα υπομονή.

Μετά απο μία εβδομάδα το νερό σταμάτησε να είναι πράσινο αλλα εξακολουθούσε να είνα πολύ θολό. Δεν μπορούσα να δώ παρα λίγα εκατοστά κάτω απο την επιφάνεια. Με τις αλλαγές του νερού βελτιωνόταν λίγο η κατάσταση αλλα για λίγο, την επόμενη το νερό ήταν παλι θολό.

Τα χρυσόψαρα ευτυχώς έδειχναν να είναι μία χαρά, μόνο για τον πλέκο ανησυχούσα γιατί δεν μπορούσα να δώ τι κάνει και δεν ήθελα να τον ανησυχήσω ψαχνωντας τον στα τυφλά. Υπέθεσα πως άν είχε πάθει κάτι θα τον έβρισκα ανάποδα στην επιφάνεια, οπότε μάλλον ήταν καλά. :wootwoot:

Αποφάσισα να ηρεμήσω και να αφήσω τη φύση να κάνει τη δουλειά της και ότι και αν ήταν να το αφήσω να κάνει τον κύκλο του.

Μέρα με τη μέρα η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται. Χθές το πρωΐ το νερό μου φάνηκε πως ήταν πιό καθαρό και έβλεπα και το βυθό. Σήμερα τα πράγματα ήταν ακόμα καλύτερα και εκεί που καθόμουν και χάζευα τα ψαράκια μου και αναρωτιώμουν τί μπορεί να ήταν αυτό που συνέβαινε τις δύο τελευταίες εβδομάδες ξαφνικά ένιωσα σαν να με χτύπησε κεραυνός..

Απο τη στιγμή που έβγαλα τα υλικά των φίλτρων μου απο τη λιμνούλα και αντί να τα βάλω μέσα σε νερό με λίγη αμμωνία τα άφησα για μία εβδομάδα να στεγνώσουν εντελώς, πώς περίμενα να είναι όλα όπως πρίν;

Σκότωσα ολόκληρη την αποικία των βακτηριων του φίλτρου της λίμνης και πλέον το περιβάλλον της δεν είχε ισσοροπία και το νερό δεν ήταν στρωμένο , με τέτοιες συνθήκες πώς να μή θολώσει το νερό;

Άργησα να καταλάβω τί είχα κάνει και ευτυχώς δεν είχα απώλειες.Θα μπορούσα να είχα καταλήξει να ψάχνω τι είχε φταίξει που ψόφησαν ξαφνικά τα ψαράκια μου..(φτου φτου, μακριά απο μάς)

Τελικά όταν κάποιος είναι αρχάριος μπορεί να κάνει κακό μόνο και μόνο απο έλειψη γνώσεων και εμπειρίας.. :wootwoot::wootwoot:

Link to comment
Share on other sites

Παλι καλα που για την ωρα ολα πανε καλα ... Παντως κανε συνεχεια μετρησεις για να εχεις το νου σου για την αμμωνια ...

Link to comment
Share on other sites

Τελικά όταν κάποιος είναι αρχάριος μπορεί να κάνει κακό μόνο και μόνο απο έλειψη γνώσεων και εμπειρίας..

Αυτό είναι το βασικότερο από όλα. Όλοι κάνουμε λάθη από τα οποία όμως πρέπει να μαθαίνουμε και να προσέχουμε να μην τα επαναλάβουμε. Το bacteria bloom που έγινε παράλληλα με το algae bloom έφερε στην κατάσταση αυτή την λίμνούλα σου.

Αν είχες κάποιο ενυδρείο καλό θα ήταν να ρίξεις ένα ποσοστό απο τα υλικά των φίλτρων στο φίλτρο της λίμνης ώστε να βοηθήσεις να γίνει ποιο γρήγορα και πάλι ο κύκλος.

Αλήθεια σήμερα μετά από τόσες μέρες σε τι κατάσταση είναι η λιμνη και οι κάτοικοι της?

Link to comment
Share on other sites

Ολα στη λιμνούλα δείχνουν να είναι καλά.

Το νερό έχει ξεθολώσει αρκετά, δεν είναι βέβαια όπως ήταν πρίν αλλα πιστεύω οτι σύντομα θα καθαρίσει και θα γίνει όπως πρίν.

Χθές έκανα τεστ για αμμωνία και NO2 και ήταν μηδενικα.

Τα χρυσόψαρα έχουν γίνει θρεφτάρια :lmao: .

Τα ταΐζω δύο φορές την ημέρα με λίγα (3-4) φυλλαράκια τροφής τα οποία τα μουλιάζω πρώτα σε νερό απο τη λίμνη και δύο φορές την εβδομάδα τα μουλιάζω σε βιταμίνες. Μου φαίνεται οτι έχουν παχύνει λίγο αλλα μπορεί και να είναι ιδέα μου. Πάντως η τροφή καταναλώνεται άμεσα, δεν προλαβαίνει να κατέβει στο βυθό, σε 3-4 δευτερόλεπτα έχει εξαφανιστεί. Μήπως ταΐζω λίγο τελικά;

Σήμερα είδα και τον πλέκο. Το πρωί τον είδα κολλημένο στο καλάθι του νούφαρου και το απόγευμα ήταν πάνω στον θερμοστατη. τρόμαξα και έλεγξα τη θερμοκρασία του νερού αλλα ήταν 24C οπότε μάλλον έτυχε να είναι εκεί γιατί στο λεπτό την κοπάνησε προς άγνωστη κατεύθυνση. Αυτόν δέν ξέρω τί να τον ταΐσω αλλα έχει αρκετή καφέ άλγη οπότε μάλλον είναι καλυμένος.

Σήμερα έβαλα και το καινούργιο φίλτρο σε λειτουργία και δοκίμασα και την σκούπα βυθού. Επιτέλους το Σ/Κ θα γίνει γενική καθαριότητα στη λιμνούλα.. :lmao::rasp:

Εχω και μια απορία:

Το φίλτρο με τις UV το σύνδεσα με την αντλία του σιντριβανιού αλλα μέσα στην αντλία είχα βάλει σαν δεύτερο βιολογικό φίλτρο zeolite. Τι να κάνω τώρα να το βγάλω και να το βάλω μέσα στο καινούργιο μαζί με το δικό του υλικό ή να το αφήσω στη θέση του;

Link to comment
Share on other sites

Εφ όσον η τροφή καταναλώνεται πριν το λεπτό μπορείς να επαναλαβης το τάϊσμα .

Για το πλεκοστομο να μην ανυσηχεις οσο υπάρχει άλγη .

Τη μια και μοναδική απορία σου δεν τη καταλαβαίνω . :lmao:

Link to comment
Share on other sites

Μέχρι τώρα είχα ένα μέσα στη λίμνη ένα εσωτερικό φίλτρο και την αντλία του συντριβανιού.

Τώρα το νερό μέσω της αντλίας πηγαίνει στο νέο εξωτερικό φίλτρο, στο οποίο περνάει πρώτα απο ένα θαλαμο με λάμπα UV και μετά απο σφουγγάρι και υλικό για βιολογικό φιλτράρισμα και μετά ξανά στη λίμνη.

Το πρόβλημα μου είναι ότι μέσα στην αντλία είχα βάλει Zeolite (σαν δευτερο φίλτρο) οπότε το νερό φιλτράρεται πρίν φτάσει στο νέο εξωτερικό φίλτρο.

Τι να κάνω να πάρω το Zeolite απο την αντλία και να το βάλω στο νεό φίλτρο μαζί με το δικό του υλικό;

Το καινούργιο φίλτρο είναι το FISH MATE UV+BIO POND FILTER και το υλικό του είναι το FISH MATE SUPRA BIO MEDIA.

Το παλιό μου εσωτερικό φίλτρο θα το αφήσω για δύο εβδομάδες ακόμα μέσα στη λίμνη μέχρι να στρώσει το καινούργιο και μετά θα το βάλω στο ενυδρείο.

post-1422-1153345965_thumb.jpg

Έγινε επεξεργασία - elle
Link to comment
Share on other sites

Τελικά η λύση δόθηκε, δεν θα κάνω τίποτα γιατί και έτσι λειτουργεί μια χαρά..

Το νερό μεσα σε λίγες μέρες έγινε κρυστάλινο!!

:lmao::lmao::rasp:

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Ολα στη λιμνούλα δείχνουν να είναι καλά.

Τα ταΐζω δύο φορές την ημέρα με λίγα (3-4) φυλλαράκια τροφής τα οποία τα μουλιάζω πρώτα σε νερό απο τη λίμνη και δύο φορές την εβδομάδα τα μουλιάζω σε βιταμίνες. Μου φαίνεται οτι έχουν παχύνει λίγο αλλα μπορεί και να είναι ιδέα μου. Πάντως η τροφή καταναλώνεται άμεσα, δεν προλαβαίνει να κατέβει στο βυθό, σε 3-4 δευτερόλεπτα έχει εξαφανιστεί. Μήπως ταΐζω λίγο τελικά;

29825[/snapback]

η συχνοτητα ταϊσματος ειδικα στα χρυσοψαρα εξαρταται κυριως απο την θερμοκρασια του νερου.

π.χ τωρα το καλοκαιρι που η θερμοκρασια ειναι πολυ υψηλη μην σου φανει περιεργο αν σου πω οτι τα ψαρακια σου θελουν μεχρι και οκτω φορες την ημερα ταϊσμα.τον χειμωνα ομως η συχνοτητα ληψης τροφης π.χ στους 5 C ειναι μια φορα καθε 10 ημερες.

(ειναι λογω μεταβολισμου)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...