Jump to content

Ηχομόνωση Sump


Recommended Posts

Η αντλία επιστροφής νερού από το sump βουίζει υπερβολικά. Το sump βρίσκεται μέσα στο έπιπλο, κάτω από ένα ενυδρείο bowfront των 300 λίτρων.

Ο θόρυβος δεν είναι από δυσκολία της αντλείας να στείλει το νερό πίσω. Έκανε θόρυβο όταν είχα βάλει αυτό που κατευθύνει το νερό και το κάνει να βγαίνει με πίεση στην επιστροφή της σωλήνας και όταν το αφαίρεσα μένει απλά το βουητό από την λειτουργία.

Ακούγετε παρόμοια με το βουητό του ψυγείου. Πιστεύω οφείλετε και στο γεγονός ότι το έπιπλο έχει τρύπες για να βγαίνουν τα καλώδια και σαν αποτέλεσμα γίνεται ένα μεγάλο woofer.

Επίσης επειδή το ενυδρείο είναι απέναντι από διάδρομο, δημιουργείτε το φαινόμενο της ενίσχυσης ήχου(in phase).

Δηλαδή καθώς περπατάς κατά μήκος του διαδρόμου ακούγετε πιο δυνατά το βουητό, στο επόμενο βήμα δεν ακούγετε σχεδόν καθόλου, μετά ξανά πιο δυνατά κ.ο.κ

Έχω ήδη βάλει το βαμβάκι που χρησιμοποιούμε για τα μηχανικά φίλτρα αλλά θα ήθελα να μειώσω ακόμη περισσότερο το βουητό που βγαίνει από το έπιπλο. Έχει κανείς κάποια ιδέα?

Μια αρχική ιδέα είναι να επενδύσω με τσόχα το εσωτερικό του ενυδρείου.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι μ αυτόν τον τρόπο (η καλύτερα με σφουγγάρι που κάνουν ηχομόνωση σε στούντιο) θα καταφέρεις να μείωσης τον θόρυβο που βγαίνει μέσα από το χώρο του ντουλαπιού, αλλά αν ο θόρυβος δημιουργείται από την επαφή της αντλίας και μεταφέρεται στο ντουλάπι δεν θα έχεις αποτέλεσμα.

Καλύτερα σαν πρώτο βήμα να δοκιμάσεις να μονώσεις με αντικραδασμικά λαστιχάκια την βάση της αντλίας ώστε να μη μεταφέρει τον ήχο και από εκεί και πέρα εάν χρειαστεί μονώνεις και το ντουλάπι

Πρόσεξε μήπως ακουμπάν κάποια σκληρά μέρη της στα τζάμια του sub

Link to comment
Share on other sites

Βασικά την αντλία την έχω "ντύσει" με εκείνο το υλικό που ανάφερα. Θα δοκιμάσω να βάλω σφουγγάρι κάτω από το sump για να μην μεταφέρει τους κραδασμούς στο έπιπλο και η επόμενη φάση θα είναι το σφουγγάρι ηχομόνωσης. Μάλλον ο τρόπος που είναι το έπιπλο δημιουργεί το βουητό από τους κραδασμούς της αντλίας.

Από μόνο του δεν είναι τόσο ενοχλητικό διότι δεν ακούγετε περισσότερο από όσο ακούγεται ένα ψυγείο στην κουζίνα. Αλλά ο ήχος αντανακλά μέσα στο σπίτι και δημιουργεί σημεία με θόρυβο και σημεία χωρίς θόρυβο και τότε γινεται ενοχλητικό.

Link to comment
Share on other sites

Δεν εχω εμπειρια στο συγκεκριμενο θεμα,αλλα αν μπει σφουγγαρι,δεν θα μαζευει στο εσωτερικο του υγρασια,με αποτελεσμα να σαπισει/φουσκωσει το ξυλο πανω στο οποιο θα ακουμπαει (τοιχωματα)?

Μηπως αν μπει καποιο αφρολεξ υλικο που δεν συγκρατει υγρασια θα ηταν καλυτερα?

Τι λετε?

Link to comment
Share on other sites

Βασικά πήρα και συμβουλή από αλλού να κόψω ένα κομμάτι από τα παλιά mousepads που ήταν χοντρά και από λάστιχο και να τοποθετηθεί κάτω από την αντλία. Το γράφω για να υπάρχει σαν αρχείο αν κάποιος κάποτε κάνει αναζήτηση.

Θα βάλω το ίδιο υλικό και κάτω από το sump καθώς και εκεί που οι σωλήνες αγγίζουν το έπιπλο και το ενυδρείο. Αν δεν πετύχει θα βάλω αφρολεξ ή σφουγγάρι ή αυτό το πλαστικό που είναι χωρισμένο σε τετραγωνάκια(στο εξωτερικό το βάζουν και πάνω από το ενυδρείο για να μην πηδάνε τα ψάρια).

Θα δοκιμάσω αυτές τις μεθόδους και θα αναφέρω τα αποτελέσματα, αλλά είμαι ανοικτός και σε άλλες προτάσεις αν έχει κάποιος καμιά ιδέα.

Link to comment
Share on other sites

Έκανε θόρυβο όταν είχα βάλει αυτό που κατευθύνει το νερό και το κάνει να βγαίνει με πίεση στην επιστροφή της σωλήνας και όταν το αφαίρεσα μένει απλά το βουητό από την λειτουργία.

δεν είμαι σίγουρος αν καταλαβαίνω καλά

στη αρχή και πριν βάλεις οτιδήποτε στην έξοδο , έκανε θόρυβο όπως τώρα ?

δεν μου φαίνεται φυσιολογικό να κάνει ενοχλητικό θόρυβο , μήπως έχει πρόβλημα η αντλία ?

Link to comment
Share on other sites

μπορει να ειμαι αρχαριος του γλυκου αλλα με τον ηχο τα παω καλα . το σφουγκαρι που βαζουν στα στουντιο λεγεται ρικοφον . βγαινει σε διαφορους τυπους αλλα πιστευω οτι θα εχεις προβλημα με την υγρασια που θα μαζεβει . ψαξε σε μαγαζια με γυψοσανιδες και μονωτικα να βρεις εκο-ραμπερ . ντυσε το επιπλο εσωτερικα παντου με μονοκοματα κοματια . 6 κοματια δηλαδη . και κατω απο το σαμπ . ειναι σαν κοκοι απο λαστιχο κολλημενοι μεταξυ τους σχηματιζοντας μια επιφανεια παχους ενως εκατοστου . εχει και ειδικη κολλα . η τιμη του ειναι καπως τσιμπιμενη αλλα δεν θα χρειαστεις πολλα μετρα . το μονο σιγουρο ειναι οτι θα δεις αποτελεσμα αρκει να το τοποθετησεις σωστα

Link to comment
Share on other sites

Προτού κάνεις όλα αυτά τσέκαρε την αντλία σου όπως λέει ο Τάσος γιατί μάλλον αυτή έχει το πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Η αντλία τελικά είναι μια χαρά. Ο λόγος για το βουητό ήταν η δημιουργία κραδασμών μέσα στο έπιπλο το οποίο λειτουργούσε σαν woofer και έβγαζε ένα ενοχλητικό βουητό. Η κατασκευή ήταν ολόκληρη από πλαστικές σωλήνες. Αφαιρέθηκε το κομμάτι που έφευγε από την αντλία και αντικαταστήθηκε από διαφανές λάστιχο το οποίο απορροφά τους κραδασμούς. Επίσης έχω "κρεμάσει" την σωλήνα από το καλώδιο για να μην έχει επαφή με το sump και μειώθηκε ακόμη περισσότερο ο θόρυβος.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...