Jump to content

ΑΛΟΥΜΙΝΟΓΩΝΙΕΣ ΣΕ DIY ΕΝΥΔΡΕΙΑ


filoxenos

Recommended Posts

Σε πρόσφατο ποστ διάβασα από 2 διαφορετικά μέλη του Aquazone την απορία σχετικά με τη χρήση αλουμινίων σε DIY ενυδρεία. Ετσι άνοιξα το παρόν, ώστε να κατατεθούν απόψεις, γνώμες και εμπειρία επ' αυτού.

Εχω κάνει κάμποσα DIY ενυδρεία μέχρις στιγμής, για μένα και για φίλους.

Μετά από το πρώτο μου - το οποίο άνοιξε μετά από 21 ημέρες λειτουργίας και άρχισε να "δακρύζει" στην αρχή και να τρέχει μετά - έψαχνα τρόπους να ενισχύσω και να σιγουρέψω τις κολλήσεις και τις ενώσεις των τζαμιών. Ο τρόπος που δοκίμασα ήταν η ενίσχυση-κάλυψη όλων των γωνιών του ενυδρείου εξωτερικά με αλουμινογωνιές.

Αυτό γίνεται, αφού τελειώσουμε με το κόλλημα του ενυδρείου, αφού έχει στεγνώσει και πριν το μετακινήσουμε στη τελική του θέση. Η διαδικασία που κάνω εγώ, έχει ως εξής:

Μετράω σωστά όλες τις αποστάσεις που θέλω - συνυπολογίζοντας τα πάχη του αλουμινίου που θα χρησιμοποιήσω - ώστε η εφαρμογή των κοματιών μεταξύ τους, να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη.

Ξεκινάω το κόλλημα βάζοντας σιλικόνη στην μέσα μεριά της γωνίας, χωρίς τσιγκουνιές αλλά και χωρίς υπερβολές, για να μην χρειαστεί μετά να καθαρίζω τα ξέχειλα...

Εφαρμόζω το κομμάτι πάνω στη γωνία εξωτερικά και πιέζω όσο μπορώ περισσότερο ώστε να έχω καλή τελική πρόσφυση. Προσοχή να μη μένουν κενά αέρος (όπως κολλάτε και τα τζάμια δηλαδή).

Από εμπειρία σας λέω ότι καλύτερα να ξεκινήσετε από τις 4 κάθετες ένώσεις του ενυδρείου, προχωρώντας μετά με τις κάτω μεγάλες πλευρές και τέλος με τις μικρές στα πλάγια. Μην ξεχάσετε στα μήκη των 4 κάθετων, να υπολογίσετε και το πάχος του αλουμινίου που θα μπει μετά στη βάση (αλλιώς θα είναι στον "αέρα" κάτω ή πιο κοντό επάνω, πράγμα άσχημο στο μάτι).

Προσοχή στις μετρήσεις. Καλό είναι να έχετε και ένα μικρό σιδηροπρίονο για διορθωτικές κοψιές και τα αλουμίνια να είναι λίγο μεγαλύτερα (το μικρό ΔΕΝ μεγαλώνει, το μεγάλο κόβεται...).

Με τις αλουμινογωνιές ΔΕΝ μπορείτε να αντικαταστήσετε τις κόντρες που χρειάζονται εσωτερικά τα τζάμια για αποφυγή καμπυλότητας. Είναι μόνο για ενίσχυση των κολλήσεων και ενίσχυση της αδιαβροχοποίησης των ενώσεων, εξωτερικά. Επίσης - για όποιους τους αρέσει - είναι και θέμα γενικότερης αισθητικής του ενυδρείου.

Τέλος, μάλλον είναι χρήσιμα και στις περιπτώσεις που χρειαστεί να μεταφερθεί το ενυδρείο (μετακόμιση ή μεταφορά σε άλλο χώρο κλπ) γιατί με τα αλουμίνια, κρατάει καλύτερα και δεν κινδυνεύει αν κοπανιστεί καμιά γωνία του ενυδρείου και μετά... γειά σας!

Πουλιούνται με το μέτρο, είναι βασικά λευκές και ασημί, και οι πιο συνηθισμένες διαστάσεις για χρήση σε ενυδρεία είναι: 1χ1, 1χ2, 2χ2, 2χ2,5 και για μεγαλύτερα 3χ3 cm.

Ενα τελευταίο πλεονέκτημα, είναι ότι καλύπτουν τυχόν εσωτερικά ξεχειλίσματα σιλικόνης μεταξύ των τζαμιών και δεν φαίνονται...

Έγινε επεξεργασία - filoxenos
Link to comment
Share on other sites

Δεν κατάλαβα καλά τη διαδικασία :lmao:

Βάζεις πρώτα τις 4 κάθετες γωνείες καλύπτοντας ολόκληρο το ύψος του ενυδρείου?

Και μετά στο πάτο, πως μπαίνουν οι γωνιες? Κόβεις το μέρος που θα μπεί από κάτω με γωνεία 45 μοιρών ώστε να ενώσουν οι δυο πλευρές και εξωτερικά από τις κάθετες που μπήκαν αρχικά?

Υπάρχει καμιά φωτό?

Και γωνίες υπάρχουν σε καταστήματα τύπου praktiker?

Link to comment
Share on other sites

Ωραία ιδέα να ανοιχτεί το εν λόγω θέμα :lmao:

Εγώ δεν ξέρω!

είμαι λίγο δυσπιστος στην τοποθέτηση αλουμινογωνίας που προσφέρει επιπλεόν

στεγανότητα! Σίγουρα στο αισθητικό τομέα καλύπτει τις ατελεις ενώσεις :lmao:

Εγώ εάν είχα την επιλογή θα ήταν σίγουρα 2 κόντρες παραπάνω , παχύτερο

τζάμι και τέλεια ραμμένες γωνίες! Αυτό είναι τι θα ήθελα!

Η αλήθεια έιναι ότι στα DIY ενυδρεία που έχουν ύψος άνω των 50cm αρχίζουν

οι μεγάλες δυσκολιες!

Μη μου βάζεις ιδέες ότι θα ανοίξει το ενυδρείο μου σε 21 μέρες 1 βδομαδα έχει

που κόλησε :rasp:

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν περιπτώσεις που άνοιξαν ενυδρεία και στους 2-3 μήνες ή και περισσότερο.

Εγώ πάντως είμαι της λογικής, "κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε"... Πάντως να ξέρετε ότι η τοποθέτηση αλουμινογωνιάς δεν εξασφαλίζει 100% από μια κακή κόλληση... Αν θέλεις να εξασφαλιστείς σε περίπτωση που είδες ότι κάποια πλευρά δεν κόλλησε καλά (πχ φυσαλίδες κλπ), τότε θέλει ενίσχυση από μέσα με γυάλινο κολωνάκι, πάστωμα στη σιλικόνη εκ νέου και αλουμίνιο απ' έξω.

Τώρα στην ερώτηση για το ύψος: Ναι, όλο το ύψος του ενυδρείου και μάλιστα περισεύει από κάτω, τόσο όσο θα είναι το πάχος της γωνιάς που θα βάλεις στο κάτω οριζόντιο μήκος. Πάνω, μπορείς να την υπολογίσεις να έρθει "πρόσωπο" με το τζάμι ή να εξέχει 1 πάχος, εάν βάλεις και στις πάνω πλευρές αλουμίνιο (για τυχόν πάτημα του καπακιού, λόγους αισθητικής κλπ).

Κάτω, δεν χρειάζεται να κόψεις τίποτα. Στο τελικό αποτέλεσμα, θα δεις ότι 4 τετράγωνα στον πάτο (στις γωνίες), δεν έχουν κάλυψη. Αλλά κατά τη γνώμη μου, δεν πειράζει καθόλου. Ολα μου τα ενυδρεία είναι έτσι και δεν έχω κανένα πρόβλημα. Αν κάποιος θέλει να καλύψει και αυτά, θα πρέπει να κόψει τις αλουμινογωνιές, όχι φάλτσα, αλλά κατά ένα κομμάτι από μόνο τη μία πλευρά της, δεξιά και αριστερά (κάνε μόνος σου σχεδιάγραμμα να το καταλάβεις).

Αλουμινογωνιές θα βρεις στα πράκτικερ, στις αλουμινοκατασκευές (συρόμενες πόρτες & παράθυρα), σε πολλούς τζαμάδες (που κάνουν και συρόμενα), σε αρκετούς σιδεράδες κλπ.

Έγινε επεξεργασία - filoxenos
Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι πολλοι τζαμάδες τα κόβουνε τα τζάμια με το

κλασσικό χαράκωμα και χαρακα.... και στη δικιά μου περίπτωση

έτσι έγινε αλλά ..... τα κοψε λίγο στραβα S :lmao:

Σε έναν σήμερα που πηγα τα κόβει με μηχάνη και το λέιζερ το αλφαδιάζει

ώστε να ρ8ει ακριβώς η ραφή να κάτσει! πάντω ναι πρέπει οι αλουμινο-

γωνίες να κάνουν δουλειά!

Link to comment
Share on other sites

filoxene, νομίζω ότι το κατάλαβα και σε ευχαριστώ :lmao::lmao::rasp:

Μια τελευταία ερώτηση:

Με τον τρόπο που μου είπες, το ενυδρείο ακουμπάει μόνο περιμετρικά, πάνω στις γωνίες?

Δεν υπάρχει πρόβλημα? Ή βάζεις κάτι από κάτω?

Μιλάμε βέβαια για μισό ή ένα χιλιοστό. :rasp::ballistic::rasp:

Link to comment
Share on other sites

Η παρατήρηση είναι σωστή. Πάντα από κάτω μπαίνει φελιζόλ. Ετσι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Να ξέρεις πάντως, ότι σε ενυδρείο 90 λίτρων (~100 κιλά) που για κάποιο λόγο δεν μπορεί να μπει φελιζολ, πατάει έτσι εδώ και κανα 6μηνο χωρίς πρόβλημα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...