Jump to content

Πόσο χαλίκι πρέπει να χρησιμοποιούμε στο ενυδρείο?


Recommended Posts

Τι ποσότητα χαλικιού πιστεύετε ότι χρειάζεται να χρησιμοποιούμε στα ενυδρεία μας (φυτεμένα και μη). Πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση η μεγάλη ποσότητα χαλικιού ή το ανάποδο να βλάψει τα ψάρια που έχουμε στο ενυδρείο μας και πως?

Link to comment
Share on other sites

Ενυδρεία στα οποία δίνουμε έμφαση στα φυτά με χρήση θερμαντικού καλωδίου θα πρέπει να έχουν 2 πόντους υπόστρωμα και 7 πόντους χαλίκι .

Ενυδρεία που έχουν φίλτρο βυθού 5 πόντους χαλίκι .

Σε γενικές γραμμές δεν συνιστώ λιγότερο από 5 πόντους χαλίκι διότι όλο και κάποιο φυτό βάζουμε στα ενυδρεία μας .

Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που θα μας πουν ότι αν υπάρχει πολύ χαλίκι μπορεί να μας κάνει ζημιά , η απάντηση μου είναι ότι και ένα φίλτρο μπορεί να μας κάνει ζημιά αν δεν έχει σωστή συντήρηση .

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Καθαρό και κατάλληλο να είναι, κι οσο θέλει ας ειναι.....

Αν πρέπει σόνι και καλά να μιλάμε πάντα με αριθμούς,συμφωνώ με τον ΣΤΑΜΑΤΗΣ.

Γενικά, θεωρώ πως σημαντικό ρόλο καλό είναι να παίζει και η (υποκειμενική πάντα) αισθητική του καθενός, διότι αυτός έχει απέναντί του τόσο τα ψάρια, όσο και την συνολική εικόνα του ενυδρείου.

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να πω κι εγώ με τη σειρά μου, ότι η ποσότητα χαλικιού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είπε κι ο Σταμάτης με κάποια βέβαια όρια. π.χ. πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να βάλουμε χαλίκι ύψους 15-20 εκ. γιατί δημιουργούνται αναερόβια βακτήρια. Εκτός αν ανακατεύουμε το χαλίκι και το περιποιούμαστε σε καθημερινή βάση!

Στο φυτεμένο οι ρίζες των φυτών έχουν τη δυνατότητα να πηγαίνουν προς τα κάτω και να απλώνονται μέσα στο χαλίκι. Το φυτό απορροφά οξυγόνο από τα φύλλα του, το οποίο μεταφέρεται και στις ρίζες του. Επίσης με τις ρίζες του ένα φυτό δημιουργεί "καλή βιολογία" κάτω από το χαλίκι, στο σημείο βέβαια που βρίσκονται οι ρίζες του. Μια παρατήρηση που είχα κάνει κατά τη μεταφορά των φυτών από το ένα ενυδρείο μου σε άλλο ήταν ότι στο σημείο όπου υπήρχαν ρίζες το χαλίκι ήταν καθαρό και υγιές, ενώ στα σημεία που δεν υπήρχαν φυτά το χαλίκι μόλις ανακατεύθηκε, έγινε σαν βούρκος. Αυτό βέβαια οφείλετω στο γεγονός ότι δεν είχα καθαρίσει το βυθό για ένα διάστημα 6 μηνών. Αν ο βυθός συντηρείται όπως και ολόκληρος ο εξοπλισμός του ενυδρείου δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί αυτό. Και λέγοντας συντήρηση βυθού, εννοώ σκούπισμα καλό στα σημεία που δεν υπάρχουν ρίζες φυτών και φυτά και ελαφρύτερο σκούπισμα στα σημεία που βρίσκονται φυτά, ώστε να μην πάρουμε με το σιφωνάρισμα και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα φυτά.

Τα ενυδρεία με φυτά χρειάζονται χαλίκι για να μπορέσουν να πιάσουν οι ρίζες τους στο βυθό και να κρατηθούν στη θέση τους. Αναλόγως το φυτό και τί ρίζωμα αναπτύσσει θα μπορούσαμε να πούμε ότι κάποια φυτά χρειάζονται περισσότερο και άλλα λιγότερο χαλίκι.

Επίσης, για να αναφερθούμε και σε ενυδρεία bare bottomn, έχω παρατηρήσει ότι οι αντιδράσεις των ψαριών είναι διαφορετικές. Στην γεννήστρα/γκαραντίνα που έχω 100 λτ. είχα παρατηρήσει ότι το ζευγάρι με τους δίσκους μου δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα που δεν είχα χαλίκι, γέννησε, μεγάλωσε τα μικρά του και όλα καλά. Όταν κάποια άλλη στιγμή το ενυδρείο χρησιμοποιήθηκε σαν γκαραντίνα, ένας άλλος δίσκος που έβαλα μέσα όταν βρέθηκε σε ενυδρείο χωρίς χαλίκι σαλτάρισε. Πήγε και κόλλησε με το πλάι στον πάτο του ενυδρείου και η συμπεριφορά του ήταν πολύ άσχημη, σε σημείο που κόντεψα να το χάσω. Όταν το ίδιο ψάρι με το που είδα αυτή την συμπεριφορά το έβαλα σε ένα άλλο ενυδρείο 30 λτ. με το ίδιο ακριβώς νερό από το 100άρι αλλά με μισό πόντο χαλίκι (ίσα ίσα να καλύπτεται ο πάτος) ήταν πολύ πιο ήρεμο και δέχθηκε τη θεραπία πολύ καλά. Οπότε δεν μπορούμε να πούμε ότι τα bare bottomn ενυδρεία κάνουν για ΟΛΑ τα ψάρια και για όλες τις περιπτώσεις.

Σε αυτό το θέμα θα ήθελα να ακούσω και τις γνώμες όσων έχουν ενυδρεία γκαραντίνες/γεννήστρες. Πως τις χρησιμοποιούν (με ή χωρίς χαλίκι) και αν έχουν προσέξει διαφορετικές αντιδράσεις από τα ψάρια τους.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι χωρίς την απαραίτητη συντήρηση του υποστρώματος, το χαλίκι μπορεί να μετατρέψει ένα ενυδρείο σε βούρκο με αποτέλεσμα τη "μόλυνση" του νερού και τη δημιουργία προβλημάτων τόσο στις συνθήκες νερού του ενυδρείου μας όσο και στα ψάρια που έχουμε μέσα.

Link to comment
Share on other sites

Έχω την άποψη ότι 2 πόντοι υπόστρωμα και 3-4 πόντοι χαλίκι είναι αρκετό με έμφαση στο υπόστρωμα αρχικά για να μπορέσουν οι ρίζες να αναπτύξουν την κατάλληλη βιολογία στο υπόστρωμα και να μπορέσουν να αναπτυχθούν στο μέγιστο βαθμό και το πάχος του χαλικιού να μην αναστείλει την βιολογία αυτή από την μια αλλά και οι ρίζες που βλέπουμε καμία φορά να αναπτύσσονται πάνω από το βυθο να μπορούν να περάσουν εύκολα από το χαλίκι και να φτάσουν στο υπόστρωμα . Τωρα οσον αφορα τα bare bottomn ενυδρεια δεν εχω εμπειρια αλλα φαντασου istellas να σε επερνα από το σπιτι σου και να σε εβαζα σε ένα ασπρο δοματιο για μια βδομαδα με το φως ανοιχτο πως θα ενοιωθες οεοο??? Εγω παντως θα κολαγα στο ταβανι . :lmao:

Link to comment
Share on other sites

Έχω την άποψη ότι 2 πόντοι υπόστρωμα και 3-4 πόντοι χαλίκι είναι αρκετό με έμφαση στο υπόστρωμα αρχικά για να μπορέσουν οι ρίζες να αναπτύξουν την κατάλληλη βιολογία στο υπόστρωμα και να μπορέσουν να αναπτυχθούν στο μέγιστο βαθμό και το πάχος του χαλικιού να μην αναστείλει την βιολογία αυτή από την μια αλλά και οι ρίζες που βλέπουμε καμία φορά να αναπτύσσονται πάνω από το βυθο να μπορούν να περάσουν εύκολα από το χαλίκι και να φτάσουν στο υπόστρωμα . Τωρα οσον αφορα τα bare bottomn ενυδρεια δεν εχω εμπειρια αλλα φαντασου istellas να σε επερνα από το σπιτι σου και να σε εβαζα σε ένα ασπρο δοματιο για μια βδομαδα με το φως ανοιχτο πως θα ενοιωθες οεοο??? Εγω παντως θα κολαγα στο ταβανι .  :lmao:

30166[/snapback]

Παρατηρώ απο πολλούς φίλους - συνχομπίστες να αναφέρονται συχνά για τις συνθήκες διαβίωσης των ψαριών που διαθέτουν.

Ως εκ τούτω για να μην χαλάσουμε το τρέχον topic ανοίγω ένα καινούργιο σχετικά με αυτό

Αιχμαλωσία και διάθεση των ψαριών!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...