Jump to content

Rio 125... 8 μήνες μετά


steve4

Recommended Posts

Καλησπέρα και από εμένα.. 8 μήνες πέρασαν από τότε που θέλησα και εγώ να μπώ στον μαγευτικό κόσμο των ενυδρείων. Το έναυσμα μου το έδωσαν δύο φιλαράκια που είχαν δισκάδικα (750 λίτρων ο ένας και 450 ο άλλος) αλλά και ένας άλλος φίλος που είχε ένα καρφουρίσιο 110 λίτρων με ζωοτόκα! Είπα και εγώ λοιπόν να ξεκινήσω με ένα μικρό (κάτω από 60 λίτρα), αλλά μετά από διάβασμα κατάλαβα ότι όσο πιο μικρό τόσο πιο δύσκολο και περιοριστικό. Βρήκα λοιπόν τη μέση λύση του RIO 125 (αν και ακόμα χτυπάω το κεφάλι μου στον τοίχο που δεν πήρα κατευθείαν το rio180 :hysterical::hysterical::hysterical: ) ...

Το ενυδρείο στρώθηκε για ένα περίπου μήνα μόνο με βακτήρια (stress zyme) και τίποτα άλλο!!! Αν και μου άρεσε και έτσι άδειο που ήταν, είπα να βάλω και μερικά γκαπάκια για να δω και λίγο κίνηση. Μπήκαν και μερικά φυτά είχαμε και γεννητούρια και όλα κυλούσαν καλά μέχρι που άρχισα να συνειδητοποιώ ότι κάτι δεν μου καθόταν καλά στο μάτι!! Δεν μου φαινόταν αρκετά φυσικό το τοπίο. Σε αυτό συνέβαλε και η κλασσική "αρρώστια" του αρχάριου και έμπλεξα τα ζωοτόκα guppies με τους καρδινάλιους και τους κλόουν!!! Πάρτε μια γεύση (αν μπορείτε) από την εικόνα του ενυδρείου μου πριν από 4-5 μήνες... http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...mp;#entry320768.

Έτσι ένα πρωί, μου γυρίζουν τα μυαλά ανάποδα και ετοιμάζομαι για την αποστολή "ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ ΕΧΘΡΟΥ"!! Τα πετάω λοιπόν όλα έξω ( εκτός από τα ψάρια που πήγαν σε ένα φιλαράκο) και ξεκίνησα πιο μεθοδικά. Έβαλα το υποστρωματάκι μου για τα φυτά, έβαλα περίπου και καμιά 15 κιλά ποταμίσια άμμο και έφτασα στα 8 εκατοστά υπόστρωμα μπρος και 12-13 εκατοστά πίσω. Μπήκαν και τρεις μικρές ριζούλες, τα φυτά μου (παλιά και νέα) και όλα ήταν έτοιμα. Αφού έτρεξε για καμιά εβδομάδα μόνο του, μπήκαν και οι κάτοικοι (διορθωμένοι) σταδιακά. Το αποτέλεσμα ακολουθεί...

Ενυδρείο: Juwel Rio125

Διαστάσεις: 81cm x 36cm x 51cm (height)

Χωρητικότητα: Καθαρά περίπου 125L, μικτά 148L

Φίλτρανση: α) Εσωτερικό φίλτρο της Juwel το οποίο περιέχει 2 σφουγγάρια (μικροί πόροι), 2 x Cirax της Juwel, 1L τύρφη και υαλοβάμβακα και αντλία Pump set Bioflow της Juwel (600 Litres/hour) .

β) Εξωτερικό φίλτρο JBL Cristalprofi E900 (με μειωμένη ροή και spraybar) το οποίο περιέχει (από την είσοδο προς την έξοδο) χοντρό σφουγγάρι (πρόφιλτρο) 1L Eheim Ehfimech, 2L Sera Siporax και τρία σφουγγάρια χοντρά.

Θερμοστάτης: Automatic Heater Thermostat της Juwel (100watt)

Σύστημα CO2: CO2 energy classic της ferplast ενισχυμένο με σπιτική μαγιά (40 φυσαλίδες περίπου ανά λεπτό)

Αεραντλία: Eheim 200 (μόνο για τον χαβαλέ!! :thumbup::bowdown::bowdown: )

Φωτισμός: 2 x 28 watt T5 High-Lite light με ανακλαστήρες (Φωτοπερίοδος 10 ώρες ημερησίως)

DIY moonlight: 1 μετά που θα κλείσουν και 1 ώρα πριν ανοίξουν τα φώτα

Φυτά:

Anubias barteri nana

Bacopa caroliniana

Cryptocoryne wendtii

Echinodorus bleheri

Hygrophila difformis

Vallisneria americana

Vallisneria spiralis

Java moss (τώρα πάει να πιάσει)

και λίγο γρασιδάκι (το οποίο πάει ΠΟΛΥ αργά, μάλλον λόγω χαμηλού φωτισμού)

Λίπανση: Seachem Flourish 5ml την φορά την εβδομάδα (και πάω να το μειώσω λίγο γιατί άρχισα να βλέπω λίγη green spotted algae)

Κάτοικοι:

2 Clown loach (5-6 cm), οι οποίοι έχουν φτιάξει σήραγγες του μετρό στο υπόστρωμα!!!

9 Cardinal tetra

9 Rummynose tetra

5 Dwarf Otocinclus

και κάποια σαλιγκάρια-λαθρεπιβάτες (ένας μεγάλος φαίνεται σε μία φωτογραφία) τα οποία φοβάμαι ότι άρχισαν να μου τσιμπολογάνε τις anubies και ετοιμάζομαι για κατάδυση και ψαροντούφεκο για εκκαθάριση της περιοχής :hysterical::hysterical::hysterical::hysterical:

Τροφές για τα ψάρια: 2 ειδών flakes (ένα για χρώμα και ένα πλούσιο σε βιταμίνες), 2 ειδών ταμπλέτες βυθού, 4 ειδών granulates (sera granulate menu) τα οποία δίνονται μία φορά την ημέρα (λόγω δουλειάς), κυκλικά μέσα στην εβδομάδα.

Μετρήσεις:

pH = 6.5 (ηλεκτρονικό πεχάμετρο)

GH = 6 (Tetra test)

KH = 3 (Tetra test)

NH4 = 0

NH3 = 0

NO2 = 0

NO3 = 0 - 10

PO4 = 0

Θερμοκρασία νερού: 25οC (ηλεκτρονικό θερμόμετρο) το χειμώνα και το καλοκαίρι άστα να πάνε (28-29οC)!!! Πάμε για DIY σύστημα ψύξης με ανεμιστηράκια (γιατί το chiller είναι πιο ακριβό από το ενυδρείο)..

Αλλαγές νερού: 40 λίτρα κάθε 10 μέρες με νερό βρύσης με διπλή ποσότητα αντιχλώριου (την 10η μέρα η αμμωνία είναι απειροελάχιστα ανεβασμένη)

Νομίζω ότι είπα πολλά και ελπίζω να μην σας κούρασα.. Παραθέτω και μία σειρά από φωτογραφίες (δυστυχώς από κινητό) με το ενυδρείο και τα ψαράκια... Οι κλόουν δυστυχώς αποφεύγουν τα φώτα της δημοσιότητας αλλά τους ψιλοτσάκωσα!!!

http://img194.imageshack.us/img194/3521/img0009ol.jpg

http://img718.imageshack.us/img718/2203/img0010pc.jpg

http://img339.imageshack.us/img339/6747/img0023ft.jpg

http://img143.imageshack.us/img143/1051/img0012cr.jpg

http://img251.imageshack.us/img251/2051/img0020qm.jpg

http://img339.imageshack.us/img339/6453/img0018fl.jpg

http://img710.imageshack.us/img710/2563/img0016geq.jpg

http://img69.imageshack.us/img69/6901/img0014ds.jpg

http://img697.imageshack.us/img697/5118/img0025no.jpg

http://img692.imageshack.us/img692/5305/img0013j.jpg

Θα ήθελα τις απόψεις, ιδέες και διορθώσεις για aquascaping, ψάρια και φυτά!!!!!!

Έγινε επεξεργασία - steve4
Link to comment
Share on other sites

πολυ ωραιο!!! βεβαια πολυ φυτο ετσι? θα πεφτει σε λιγο καλο κλαδεμα και το βραδυ οπωσδηποτε ανοιχτη η αεραντλια για την αναπνοη των φυτων? παρα πολυ καλη δουλεια :thumbup::bowdown::bowdown:

Link to comment
Share on other sites

Πολύ όμορφος ο κήπος σου! Καταπράσινος και άνετος!

Να κάνω όμως και κανένα σχόλιο, ε; :thumbup:

Βάλε κάποιο φυτό που να θέλει λίγο φώς και να έχει όγκο μπροστά από το φίλτρο, για να στο κρύψει σιγά σιγά. Για τα clown δες το προφίλ τους, θέλουν μεγαλύτερο κοπαδάκι και αρκετά περισσότερα λίτρα. Η green spotted algae συνήθως εμφανίζεται από έλλειψη φωσφορικών ΡΟ4. Τέλος όσον αφορά το aquascape, εγώ θα πρόσθετα κάτι σε διαφορετικό χρώμα που να αποτελλεί σημείο εστίασης και προσοχής. Δεν ξέρω αν αυτό θα ήταν κάποιο ξύλο χωρίς moss ή κανένα κόκκινο φυτό.

Και εγώ δυστυχώς όταν πριν από μερικά χρόνια αγόρασα το πρώτο μου σοβαρό ενυδρείο, έκανα τον ίδιο συμβιβασμό και πήρα το Rio125. Φυσικά και εγώ το μετάνοιωσα. Δεν θέλω να σε απογοητεύσω αλλά τα καθαρά λιτρα του ενυδρείου είναι γύρω στα 100 λίτρα :bowdown:

Και πάλι μπράβο !

Link to comment
Share on other sites

δεν ξερω αλλα τελευταια καποια νεα μελη με εκνευριζουν. φτιαχνουν τοσο ομορφα ενυδρεια λιγων λιτρων που τα ζηλευω τοσο, ωστε στο παραπαντε ειμαι να δωσω το δικο μου και να ασχοληθω με μικρα και νανο ενυδρειακια... τι να πω!

πολυ ομορφο φιλε μου!!! μπραβο! η μονη μου παρατηρηση, συμφωνα με οσα γνωριζω, ειναι για τους κλοουν, οπως αλλωστε σου εχουν ηδη πει!

Link to comment
Share on other sites

Διαβάζοντας την περιγραφή.. είχα προδιάθεση πως θα είναι φοβερό..

Βλέποντας τις φωτογραφίες.. Βεβαιώθηκα...!!! Καταπληκτική δουλειά :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Αυτό που έχω συνειδητοποιήσει από την μικρή μου ενασχόληση με τα ενυδρεία είναι ότι χρειάζεται ΠΟΛΥ υπομονή! Και αυτό το δίνω και ως συμβουλή σε αυτούς που κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα. Όσο καιρό ήμουν "πάνω" από το ενυδρείο και το πείραζα, όλο και κάτι πήγαινε στραβά (έξαρση άλγης, 1-2 απώλειες ψαριών κτλ). Εδώ και 4-5 μήνες το μόνο που κάνω είναι τακτικές αλλαγές νερού, λίπανση και κλάδεμα. Και το αποτέλεσμα το κρίνετε εσείς. Αφήστε λοιπόν το ενυδρείο σας ήσυχο να δέσει μόνο του! Το μόνο που θα καταφέρετε με την καθημερινή ενασχόληση είναι να ταλαιπωρήστε εσείς αλλά και να υποβάλετε στην ίδια διαδικασία και τα ψάρια σας!

Όσον αφορά στο θέμα που θίξατε με τους κλόουν, το γνωρίζω ότι τα ψάρια αυτά ΔΕΝ κάνουν για τα λίτρα μου και ότι είναι κοπαδόψαρα. Αλλά επειδή είμαι τρελά ερωτευμένος με τη συμπεριφορά των συγκεκριμένων ψαριών :thumbup::bowdown: προσπαθώ να τους παρέχω τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για αυτά τα λίτρα έως ότου μετακομίσουν σε μία μονοκατοικία 750 λίτρων με 5-6 ακόμα κλοουνάκια (του φίλου που αναφέρω παρπάνω). Και αυτό θα γίνει, δυστυχώς για μένα, αρκετά σύντομα!

Φίλε Theodor, το θέμα με το κρύψιμο του φίλτρου είναι στα άμεσα σχέδιά μου. Μάλλον θα χρησιμοποιήσω κλαδέματα από την Bacoba ώστε το φυτό που θα βάλω να μην πάρει όγκο (και μου κόψει κι άλλο χώρο από το ενυδρείο) αλλά μόνο ύψος! Επίσης, αν και το πρόβλημα της άλγης είναι αρκετά μικρό, προτείνεις κάτι για την άνοδο των φωσφορικών? Και μιας και το ανέφερες εσύ, ένα κόκκινο φυτό είναι κάτι που επιθυμώ και εγώ αλλά λόγω απαιτήσεων σε φωτισμό δεν το έχω προσπαθήσει ακόμα. Ωστόσο, είναι στα σχέδιά μου και η αναβάθμιση του φωτισμού (με ακόμα μία Τ5) ώστε να μου πάρει τα πάνω του και το γρασιδάκι!! Τα υπόλοιπα φυτά δεν προλαβαίνω να τα κλαδεύω ακόμα και με τον ήδη υπάρχων φωτισμό!

Και η ερώτηση-παγίδα προς όλους: Όταν με το καλό φύγουν οι κλόουν, τι προτείνετε για να αναπληρώσουν το κενό???

Α, και κάτι ακόμα!! Οι κρυπτοκορίνες μου έχουν πάρει ένα σκούρο πράσινο (προς το καφέ) χρωματάκι, Τα νεαρά τους φύλλα στην αρχή είναι ανοιχτόχρωμα, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα σκουραίνουν και αυτά. Γενικά όμως είναι ζωηρότατα φυτά, και ιδιαίτερα φουντωτά το βράδυ. Λέτε να υπάρχει έλλειψη κάποιου θρεπτικού στοιχείου??

Έγινε επεξεργασία - steve4
Link to comment
Share on other sites

Βλέποντας το νερό σου όξινο εγώ θα σου πρότεινα να συνεχίσεις το ενυδρείο στην ίδια φάση που το χεις με μικρά κοπαδόψαρα..

http://www.aquazone.gr/index.php?ind=fishp...w&iden=1072

Ή κάποιο Zebra Danio...

:thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Φίλε Theodor, το θέμα με το κρύψιμο του φίλτρου είναι στα άμεσα σχέδιά μου. Μάλλον θα χρησιμοποιήσω κλαδέματα από την Bacoba ώστε το φυτό που θα βάλω να μην πάρει όγκο (και μου κόψει κι άλλο χώρο από το ενυδρείο) αλλά μόνο ύψος! Εγώ για να καλύψω το φίλτρο είχα χρησιμοποιήσει Cryptocoryne crispatula var. balansae με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Επίσης, αν και το πρόβλημα της άλγης είναι αρκετά μικρό, προτείνεις κάτι για την άνοδο των φωσφορικών? Η λύση είναι προσθήκη φωσφωρικών, αφού όμως το πρόβλημα είναι αρκετά μικρό, περίμενε και παρακολούθα το, μήπως δεν χειροτερέψει Και μιας και το ανέφερες εσύ, ένα κόκκινο φυτό είναι κάτι που επιθυμώ και εγώ αλλά λόγω απαιτήσεων σε φωτισμό δεν το έχω προσπαθήσει ακόμα. Ωστόσο, είναι στα σχέδιά μου και η αναβάθμιση του φωτισμού (με ακόμα μία Τ5) Δες εδώ το δικό μου ενυδρείο με δύο Τ8 των 18watt. Μια χαρά πάει η alternanthera. Βέβαια σε όσους έχω δώσει κλαδέματα, σε κανέναν δε πήγε εξίσου καλά :thumbup: ώστε να μου πάρει τα πάνω του και το γρασιδάκι!! Τα υπόλοιπα φυτά δεν προλαβαίνω να τα κλαδεύω ακόμα και με τον ήδη υπάρχων φωτισμό!

Και η ερώτηση-παγίδα προς όλους: Όταν με το καλό φύγουν οι κλόουν, τι προτείνετε για να αναπληρώσουν το κενό??? Εγώ όπως είδες έχω ένα κοπαδάκι corydoras

Α, και κάτι ακόμα!! Οι κρυπτοκορίνες μου έχουν πάρει ένα σκούρο πράσινο (προς το καφέ) χρωματάκι, Τα νεαρά τους φύλλα στην αρχή είναι ανοιχτόχρωμα, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα σκουραίνουν και αυτά. Γενικά όμως είναι ζωηρότατα φυτά, και ιδιαίτερα φουντωτά το βράδυ. Λέτε να υπάρχει έλλειψη κάποιου θρεπτικού στοιχείου?? Μην ανησυχείς, ανάλογα με το είδος κρυπτοκορύνας, οι περισσότερες καφεδίζουν από λίγο εώς πολύ

.......

Link to comment
Share on other sites

ωραίο πράσινο πράσινο μπράβο... :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

πολυ ομορφο ειναι.το μονο ειναι οι κλοουν με τους καρδιναλιους και ροδοστομους δεν ταιριαζουν.

Link to comment
Share on other sites

Και πάλι ευχαριστώ για τα καλά σας σχόλια. Επειδή όμως έχω μπει στην διαδικασία να βελτιωσω το φωτισμό μου για να βάλω και μερικά κόκκινα φυτά, μήπως έχει κάνει κανείς κανένα DIY συστηματακι σε RIO125?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Μάλλον κανείς... :):buttrock::hysterical: Ε, ίσως είμαι ο πρώτος!!! Αν κάνω καμιά πατέντα θα σας ενημερώσω!!! Πάντως δύσκολα τα πράγματα λόγω χώρου!!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 2 years later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...