Jump to content

Recommended Posts

Neolamprologus brichardi και Neolamprologus pulcher. Είναι το ίδιο είδος ;
 


post-15437-1276177602_thumb.jpg post-15437-1276177613_thumb.jpg


Επιστήμονες έχουν βρει ενδείξεις ότι οι κιχλίδες Neolamprologus brichardi και Neolamprologus pulcher της λίμνης Τανγκανίκα, είναι στην πραγματικότητα το ίδιο είδος.

Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε σε τεύχος του περιοδικού Molecular Phylogenetics and Evolution, οι επιστήμονες εξέτασαν την σχέση μεταξύ του μοτίβου των λωρίδων που έχουν στο πρόσωπο (χρησιμοποιείται ως χαρακτηριστικό που διαχωρίζει τα N.brichardi και Ν. pulcher) και την μοριακή φυλογένεση των Ν. brichardi / Ν. pulcher με τη χρήση μιας βάσης με 443-ζεύγη της μιτοχονδριακής περιοχής ελέγχου. Το δείγμα DNA πάρθηκε από 81 ψάρια brichardi και pulcher τα οποία συλλέχθηκαν από την λίμνη τις χρονιές 2000,2001 και 2002.

Οι συντάκτες της, ανακάλυψαν ότι ουδέποτε η φυλογενετικές αναπαραστάσεις αντικατόπτριζαν την τρέχουσα ταξινόμηση των Ν. brichardi και Ν. pulcher που τα θεωρούν δύο διαφορετικά είδη, ούτε υπήρξε ποτέ σαφές γενετικό πρότυπο που συνδέεται με τη γεωγραφική κατανομή κατά μήκος της ακτής της λίμνης.

Ουσιαστικά, το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι το ψάρι επισήμως γνωστό ως Ν. brichardi θα έπρεπε να ονομάζεται Ν. pulcher.

Σύμφωνα με τους συντάκτες τα σκούρα σημάδια σε σχήμα Τ που βρίσκονται στην μάσκα του προσώπου, καθώς και άλλες διαφορές στο σχήμα και στο χρώμα που προσδιορίζουν το Ν. brichardi, έχουν προκύψει από πολλαπλή εξέλιξη των Ν. pulcher προγόνων του.

Δεδομένου των αποτελεσμάτων τους, οι συγγραφείς δείχνουν ότι αυτά που αναγνωρίζονται σήμερα ως Ν. brichardi και Ν. pulcher ανήκουν σε ένα μόνο είδος, με το N.pulcher να είναι από τα δύο ονόματα αυτό που θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως το αρχαιότερο. Συγκεκριμένα το N.pulcher περιγράφηκε επιστημονικά το 1952 (Trewavas and Poll, 1952) ενώ το N. brichardi 22 χρόνια αργότερα (Poll, 1974).

Για περισσότερες πληροφορίες, βλ. το άρθρο: Duftner, N, KM Sefc, S Koblmller, W Salzburger, M Taborsky and C Sturmbauer (2007) Parallel evolution of facial stripe patterns in the Neolamprologus brichardi/pulcher species complex endemic to Lake Tanganyika. Molecular Phylogenetics and Evolution 45, pp. 706"715.

Έγινε επεξεργασία - argy1
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Κώστα πολύ ενδιαφέρον το απόσπασμα του άρθρου που παρουσίασες...με βάζει σε σκέψεις, ίσως άραγε να συμβαίνει και σε άλλα είδη Lamprologines.....Ζήτω η Αφρική που πάντα μας ξαφνιάζει!!! :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...