Jump to content

Η επιρροή των ενοχλητικών ήχων


Aquazone Team

Recommended Posts

Η επιρροή των ενοχλητικών ήχων στην διατήρηση των ψαριών

από τους Helmut Kratochvil & Harald Schwammer

Μετάφραση: Αγγελική Σορομάνη

Εισαγωγή

Όταν οι επισκέπτες των ζωολογικών κήπων χτυπούν τα τζάμια από ενυδρεία, τεράρια ή και άλλους περίφρακτους χώρους, έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή με τα ζώα, το μοναδικό που καταφέρνουν είναι να τα τρομάζουν και να τα αγχώνουν. Για τους ζωντανούς οργανισμούς των ενυδρείων το χτύπημα των τζαμιών αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο, εξαιτίας του ότι η μεταφορά του ήχου είναι πολύ πιο υψηλή στο νερό απ’ ότι στον αέρα. Τα περισσότερα ψάρια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε δυνατές ακουστικές ενοχλήσεις. Ένα μεγάλο ποσοστό θανάτων ψαριών σε δημόσια ενυδρεία οφείλεται στο χτύπημα των τζαμιών.

Στο ζωολογικό κήπο του Schönbrunn εδώ και μερικά χρόνια μετρώνται συστηματικά οι ενοχλήσεις από τα χτυπήματα στους περίφρακτους χώρους και επίσης κατά πόσο οι τοίχοι προσφέρουν απομόνωση του ήχου. Με την βοήθεια των αποτελεσμάτων λαμβάνονται μέτρα για την παρεμπόδιση της ηχητικής παρενόχλησης.

Το φαινόμενο «ηχητική παρενόχληση των ψαριών» δεν επεξεργάζονταν μέχρι τώρα επιστημονικά. Η παρακάτω πειραματική έρευνα έγινε το έτος 1996 στο ενυδρείο του Schönbrunn .

Το πείραμα

Σε ένα δημόσιο ενυδρείο 1x1x1 έβαλαν ένα μικρόφωνο (ARC Hydrofon). Το μικρόφωνο συνδέθηκε με ενισχυτή και με κασετόφωνο.

Στο χτύπημα του τζαμιού ενεργοποιούνται τα μηχανήματα αυτόματα και κάνουν καταγραφή αυτού.

post-137-1153710103_thumb.jpg

Τα χρονικά διαστήματα που γίνονταν καταγραφή των ήχων ήταν Δευτέρα 12:00 έως Παρασκευή 12:00 και Παρασκευή 12:00 έως και Δευτέρα 12:00.

Για τέσσερις εβδομάδες γίνονταν καταγραφή των ήχων. Τα αποτελέσματα καταγράφονταν ανά 100 επισκέπτες. Μετά από αυτό το πείραμα έγινε εκ νέου με τις ίδιες προϋποθέσεις, αφού πρώτα τοποθετήθηκε μπροστά από το ενυδρείο τρείς διαφορετικές προειδοποιητικές ταμπέλες. Η καθεμία έμεινε μπροστά από το ενυδρείο για 2 εβδομάδες. Οι προειδοποιητικές ταμπέλες έλεγαν τα εξής:

«Το χτύπημα των τζαμιών σκοτώνει τα ψάρια»

«Μόνο οι βαρεμένοι χτυπούν τα τζάμια»

«Παρακαλώ μην χτυπάτε τα τζάμια»

Στο ενυδρείο είχε τοποθετηθεί ένα περίπου 30 εκ. Potamotrygon motoro.

Αποτελέσματα

Ο μέσος όρος των χτυπημάτων ανά εκατό επισκέπτες ήταν 1.8 χτυπήματα , το οποίο κατα την διάρκεια των ημερών που είχαν αυξημένη κίνηση σε επισκέπτες ,δηλαδή ο αριθμός τους έφτανε μέχρι και τους 15000, σήμαινε τραγική ενόχληση.

Η προειδοποιητική ταμπέλα με το κείμενο "Μόνο οι βαρεμένοι χτυπούν τα τζάμια" είχε την μικρότερη επιρροή. Η μείωση των χτυπημάτων ήταν κάτω από 10%

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η ταμπέλα "το χτύπημα των τζαμιών σκοτώνει τα ψάρια" με μείωση 18%

στην τρίτη θέση η ταμπέλα με το κείμενο "παρακαλώ μην χτυπάτε τα τζάμια" με σταδιακή μείωση έως και 28%

τα χτυπήματα κατά την διάρκεια της εβδομάδας ήταν περισσότερα απ' ότι το Σαββατοκύριακο

ο μέσος όρος χτυπημάτων, σε μικρά χρονικά διαστήματα ήταν από δύο έως τέσσερα, αλλά υπήρξε και φορά που καταμετρήθηκαν 72(!) χτυπήματα το ένα πίσω από το άλλο.

η ένταση των χτυπημάτων ήταν μεταξύ 125 και 175 dB, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε βλάβη της ακοής του ανθρώπου εάν το άκουγε παρατεταμένα.

Συζήτηση

Η συχνότητα δύο συνεχόμενων χτυπημάτων ανά εκατό επισκέπτες, σημαίνει μεγάλη ενόχληση για τους ζώντες οργανισμούς του ενυδρείου. Το ότι κατά την διάρκεια της εβδομάδας υπήρχαν περισσότερα χτυπήματα, μπορεί ίσως να εξηγηθεί από το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της εβδομάδας υπήρχαν πολλές επισκέψεις από σχολεία, και η συμπεριφορά των παιδιών ελέγχονταν από περιορισμένο αριθμό ενηλίκων.

Τα προαναφερόμενα αποτελέσματα δίνουν το έναυσμα να πούμε ότι σε μελλοντικά δημόσια ενυδρεία, καλό θα ήταν να υπάρχει ένα προστατευτικό τζάμι μπροστά από το ενυδρείο, έτσι ώστε να εμποδίζει την επαφή των επισκεπτών με αυτό. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ καλύτερο να συμβεί, σε σχέση με τις απαγορεύσεις μέσω κάποιων πινακίδων. Οι πινακίδες όπως είδαμε μπορεί να μείωσαν τα χτυπήματα, αλλά η ενόχληση που συνεχίζει να υφίσταται είναι και πάλι πολύ μεγάλη.

Έχει δημοσιευθεί:

Kratochvil, H., Schwammer, H., 1997: "Acoustic disturbance of aquatic animals by Zoo visitors." Zoo Biology.

Schwammer H., Kratochvil, H., 1996: "Noise pollution of the environment of aquatic Zoo animals." 4th International Aquarium Congress,Tokyo.

Το παρόν άρθρο δημοσιεύετε μετά από άδεια του Schönbrunner Tiergarten προς το Aquazone.gr και τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την συνεργασία και την υποστήριξή τους.

This article is printed following the permission of the Schönbrunner Tiergarten to Aquazone.gr and we really like to thank them for their support and cooperation!

Dieses Artikel wird mit der Übereinstimmung von Schönbrunner Tiergarden in Aquazone.gr veröffentlicht und wir bedanken uns sehr für Ihre Kooperation und Unterstützung.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...