Jump to content

νέο δισκοενυδρείο


chchhypno

Recommended Posts

Έχω την χαρά πλέον να φιλοξενώ 5 δίσκους στο νέο ενυδρείο μου. Το ενυδρείο είναι 500 λίτρων με 3 εξωτερικά φίλτρα eheim 2026.

Κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω τον Nidal για την πολύτιμη βοήθεια :lmao: !!!

Οι παρούσες συνθήκες είναι ΝΗ4/ΝΗ3 0

ΝΟ2 0

ΝΟ3 5

PH 7,2

KH 5

Και τώρα τα προβλήματα:

1. Δεν έχω βρει ακόμα κάποιον αποδοτικό τρόπο να μειώσω το PH, έχω ένα φίλτρο με τύρφη που χρησιμοποιώ για την προετοιμασία το νερού στις αλλαγές και προσθέτω και περίπου 10 ml από PH down της Sera αλλά το αποτέλεσμα είναι να έχει κολλήσει το κοντέρ στα 7,2 (οι αλλαγές είναι περίπου 200 lt κάθε τρεις μέρες).

2. διακρίνω κάτι σαν ασπροδιάφανη γλίτσα σε κάποια σημεία ξύλου που έχω βάλει μέσα στο ενυδρείο καθώς και στις πλαστικές βεντούζες που συγκρατούν τον αεροσωλήνα (το ξύλο είχε περάσει περίπου 2 ώρες βράσιμο)

3. Έχει εμφανιστεί πράσινη άλγη πάνω στα τζάμια αν και ήδη κολυμπάνε 3 ancistrus που δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται (το ενυδρείο φωτίζεται από 2 T8 tropical και 2 T8 fresh water των 54 w, που ανάβουν για 12 ώρες οι tropical και 6 οι fresh.

4. και ίσως πιο σημαντικό είναι ότι τα δισκάκια ενώ δείχνουν ιδιαίτερα ορεξάτα και υγιή μόλις καταλαβαίνουν κάποια κίνηση στον χώρο κρύβονται αμέσως, ενώ έχουν ήδη μέσα περίπου μια βδομάδα.

Η παρέα αποτελείται από

1 white diamond

2 blue turquoise

2 green wild

15 ροδόστομους

10 καρδινάλιους

2 ancistrus

1 hypansistrus queen arabesque

2 μελανοταινίες.

Προφανώς ζητώ και πάλι την βοήθεια σας... :lmao:

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις τον nidal για συμβουλάτορα τότε είμαι σίγουρος ότι θα φτιάξεις ένα ωραίο δισκοενυδρείο.

Σε ότι αφορά το Ph η γνώμη μου είναι ότι ο ασφαλέστερος τρόπος μείωσης του είναι με την χρήση CO2 και ιδιαίτερα μαζί με έναν ph controller. Είναι ένα παραπάνω έξοδο,αλλά θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο από πιθανές απότομες πτώσης του PH.

Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις το discus buffer της seachem(κατά πολύ φτηνότερη λύση).

Σχετικά με την άλγη, κάνε μετρήσεις να δεις τις παραμέτρους του νερού σου, πρόσθεσε μία ομάδα από sae και ελλάτωσε λιγάι την φωτοπεριοδό σου.

Βάλε ικανό αριθμό φυτών και ξύλων, ώστε να προσφέρεις στους δίσκους σου μέρη για να κρύβονται. Μην σε φοβίζει που κρύβονται όταν υπάρχει κίνηση στο δωμάτιο που έχεις το ενυδρείο. Δώστους χρόνο να προσαρμοστούν στο περιβάλλον που τους έχεις φτιάξει.Ξέρεις θέλει κάποιο χρόνο αυτό. Ίσως πάλι τα φώτα σου να είναι πολύ δυνατά. Ακολούθα την ρουτίνα της συντήρησης(αλλαγές νερού,τάισμα,λίπανση),εξοπλίσου με υπομονή και όλα τα στρώσουν με τον χρόνο.

Κάποιοι ποιό έμπειροι ίσως να έχουν να σου πουν περισσότερα.

Link to comment
Share on other sites

1. Ο καλυτερος τροπος για να ριξεις το PH ειναι η προσθηκη CO2 με PH controller.

2. Διαβασε ΕΔΩ μαλλον προκειται για το ιδιο προβλημα.

3. Μειωσε λιγο την φωτοπεριοδο σου και καλο ειναι να μας πεις μετρησεις(PO4,Fe)

να κρατας τα ΝΟ3 περιπου 10 με 20.

4. Τα δισκακια θελουν αρκετο χρονο για να προσαρμοστουν,τα δικα μου εκαναν πανω απο μηνα),τωρα περναω απο μπροστα τους και ολα μαζευονται πανω.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα αγορινα!Κατ'αρχηνκαλοριζικο τωρα που μπηκαν και τα δισκακια!!! :lmao::lmao::rasp:

Δεν έχω βρει ακόμα κάποιον αποδοτικό τρόπο να μειώσω το PH, έχω ένα φίλτρο με τύρφη που χρησιμοποιώ για την προετοιμασία το νερού στις αλλαγές και προσθέτω και περίπου 10 ml από PH down της Sera αλλά το αποτέλεσμα είναι να έχει κολλήσει το κοντέρ στα 7,2

Μπορεις ειτε να αφηνεις την τυρφη για περισσοτερες μερες ειτε να χρησιμοποιησεις καποιο σκευασμα γι'αυτη τη δουλει οπως το Discus Buffer μαζι με καποιο αντιφωσφορο λογω αυξημενων φωσφορικων του προιοντος ή το true ph minus της Kent.Βεβαια πολυ σωστα ειπε και ο Ξενοφων οτι η ιδανικοτερη λυση -αλλα και η πιο ακριβη- ειναι ενας Ph Controller!!!

οι αλλαγές είναι περίπου 200 lt κάθε τρεις μέρες

Χαλαρωσε!!!Ειναι υπερβολικες οι αλλαγες σου,ιδιαιτερα μια και μιλαμε για νεοστημενο ενυδρειο!!!!

διακρίνω κάτι σαν ασπροδιάφανη γλίτσα σε κάποια σημεία ξύλου που έχω βάλει μέσα στο ενυδρείο καθώς και στις πλαστικές βεντούζες που συγκρατούν τον αεροσωλήνα

Ειναι κατι σχετικα συχνο σε καινουργια ενυδρεια!Κατα τη γνωμη μου κακως εβρασες τι ξυλο.Μιλαμε για κατι που υπαρχει στη φυση και με τεχνητο τροπο του αλλοιωνεις τη συσταση του.Τα ξυλα δεν βραζονται στη φυση..........!Απο εκει και περα μπορεις να ξεφορτωθεις τη γλιτσα βγαζοντας τα ξυλα και τις βεντουζες και τριβοντας τα καλα με ενα σκληρο σφουγγαρι κατω απο τρεχουμενο κρυο νερο!

Έχει εμφανιστεί πράσινη άλγη πάνω στα τζάμια αν και ήδη κολυμπάνε 3 ancistrus που δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται (το ενυδρείο φωτίζεται από 2 T8 tropical και 2 T8 fresh water των 54 w, που ανάβουν για 12 ώρες οι tropical και 6 οι fresh.

Οπως παλι σωστα ειπε και ο Φωντας,μειωσε την φωτοπεριοδο στο ενυδρειο σου!Ειναι πολλες οι ωρες για ξεκινημα...

τα δισκάκια ενώ δείχνουν ιδιαίτερα ορεξάτα και υγιή μόλις καταλαβαίνουν κάποια κίνηση στον χώρο κρύβονται αμέσως, ενώ έχουν ήδη μέσα περίπου μια βδομάδα.

Μια βδομαδα δεν αρκει για να προσαρμοστουν οι δισκοι στο νεο τους περιβαλλον.Μπορει να παρει πολυ περισσοτερο!Κανε απλα υπομονη και φροντισε να μην υπαρχουν εξωτερικοι παραγοντες στρεςς :rasp::ballistic::rasp:

Και παλι καλοριζικο!οτι χρειαστεις εδω ειμαστε.περιμενουμε φωτογραφιες :rip:

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα και καλως ηρθες στον ομορφο κοσμο των δισκων

Το συγουρο ειναι οπως σου ειπε και ο χενοφον οτι με την προσθηκη του CO2 και εναν PH CONTROLLER θα εχεις το κεφαλι σου ησυχο 1] για να πας το PH εκει που το θελεις εσυ και 2] να το σταθεροποιησης με τον PH CONTROLLER Σε οτι εχει σχεση με τα υπολοιπα ερωτηματα σου θα συμφονησω σε οτι σου εχει αναφερει ο χενοφον. Η GH σου ποσο ειναι; γιατι γρφεις μονο την KH

Εχεις και UV; Αν οχι η γνωμη μου ειναι να βαλεις μια 15V

Υπομονη και επιμονη για ενα καλο αποτελεσμα

θοδωρης

Link to comment
Share on other sites

φιλε και λοιποι δισκαδες εχω και εγω ενα ενυδρειο 600 λιτρων με 8 δισκους και εχω ακριβως το ιδιο προβλημα απο οτι εψαξα για τον ογκο των λιτρων μας ειναι μονοδρομος η λυση με co2 η τελεια λυση ειναι με ph controller αλλα εν καιρο λογο οικονομικου.και εγω ετοιμαζομαι να φτιαξω μια diy pressurized co2 system αλλα δεν εχω βρει ακομα την needle valve .Ολο αυτο το συστημα θα σου στοιχισει περιπου 200 ευρω με 5 κιλη μπουκαλα.Παντος γνωμη μου ειναι οτι η αλλαγες νερου που κανεις ειναι υπερβολικες δεδομενου την φιλτρανση που εχεις εγω θα εκανα 200λ την εβομαδα η 100 δυο φορες την βδομαδα.Οσο για τα δισκακακια σου φτιαξε τους κρυψωνες ταιζε d-allio plus της tropica και δωστους χρονο μην τους φοβασαι. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ με το νεο δισκοενυδρειο σου.Σε αυτα τα λιτρα οι δισκοι ειναι πανεμορφοι

Link to comment
Share on other sites

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΙΛΕ ΕΓΩ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕ DISCUS BUFFER KAI ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΟ 6.4PH

Link to comment
Share on other sites

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΙΛΕ ΕΓΩ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕ DISCUS BUFFER KAI ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΟ 6.4PH

30617[/snapback]

μονιμα ισως....σταθερα...δεν νομιζω. :lmao:
Link to comment
Share on other sites

μονιμα ισως....σταθερα...δεν νομιζω. excl.gif

Αν το ριχνει απ'ευθειας στο ενυδρειο σιγουρα οχι σταθερα.Αν ομως υπαρχει δεξαμενη συλλογης νερου και ετοιμαζει το νερο εκει,σιγουρα θα ειναι σταθερο!Ετσι "επαιζα" εγω αρκετα χρονια..... :lmao:

Link to comment
Share on other sites

φιλε nidan εχεις απολυτα δικιο αλλα τα buffers πιστευω πως μακροχρονια ειναι πιο ακριβα απο οτι να βαλεις co2 καθως επισης κανω ακριβως οτι κανεις και εσυ ετοιμαζω νερο σε βαρελι με τα απαραιτητα ζουμια και buffers κανω την αλλαγη και μετα απο 4 με 5 μερες μετα φτανω σε επιπεδα του 7-7.2 ph απο 6.7 που ηταν την μερα της αλλαγης.Η καταλληλοτερη λυση και για μεγαλες αλλαγες νερου και σταθερες συνθηκες για τους δισκους μας νομιζω παντα προσωπικα οτι ειναι ενα συστημα co2 με ph controller και εχεις το κεφαλι σου υσηχο ασε οτι και τα φυτα ειναι εντελως διαφορετικα(προς το καλυτερο).Βεβαια εμεις γνωμες λεμε και η τελικη αποφαση ειναι του chchhypno. Oτι και να κανεις ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Link to comment
Share on other sites

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΦΙΛΕ ΕΓΩ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΟ ΝΕΡΟ ΜΕ DISCUS BUFFER KAI ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΙΜΑ ΣΤΟ 6.4PH

30617[/snapback]

Mε τα φωσφορικά τι γίνεται? Δεν είναι buffer φωσφορικών? Αν δεν περιέχει φωσφορικά θα ήθελα να μου πεις ποιο είναι :lmao:

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους για την βοή0εια, σύντομα θα ακολουθήσουν φωτογραφίες του ενυδρείου, καθώς είχα σημαντικά θέματα - γεννήθηκε ο δεύτερος υιός!!! :lmao::lmao::rasp:

Link to comment
Share on other sites

Να σου ζήσει λοιπόν και σιδερένιος!

Μετά τις φώτο για τα ψάρια στείλε και φώτο του μωρού!

Link to comment
Share on other sites

Να σου ζήσει λοιπόν και σιδερένιος!

Μετά τις φώτο για τα ψάρια στείλε και φώτο του μωρού!

30672[/snapback]

Σε ευχαριστω!!!!

Προφανώς 0α ακολουθήσουν και φωτογραφίες του άντρακλα μου :lmao:

Link to comment
Share on other sites

Συγχαρητήρια για τον μικρούλη!!!!

Περιμένουμε φωτό και από τα δύο :lmao:

Link to comment
Share on other sites

Να σου ζησει ο μικρος!

Περιμενουμε φωτο απο το ενυδρειο σου!

Link to comment
Share on other sites

Να σου ζησει φιλε μου!Να τον καμαρωσεις οπως επιθυμεις :lmao::lmao::rasp:

Η καταλληλοτερη λυση και για μεγαλες αλλαγες νερου και σταθερες συνθηκες για τους δισκους μας νομιζω παντα προσωπικα οτι ειναι ενα συστημα co2 με ph controller και εχεις το κεφαλι σου ησυχο

Μα δεν ειπα κατι διαφορετικο....

Βεβαια πολυ σωστα ειπε και ο Ξενοφων οτι η ιδανικοτερη λυση -αλλα και η πιο ακριβη- ειναι ενας Ph Controller!!!
Link to comment
Share on other sites

προς το παρόν θα ξεκινησω με Discus bufffer και απο Σεπτέβριο θα πάμε σε πιο μονιμη λύση - ευχαριστώ και πάλι :rasp:

Το νέο πρόβλημα είναι ότι στον ένα green wild φαίνονται αρκετές άσπρες κουκίδες στα πτερύγια είναι ick :lmao::lmao: ???

Μόλις συγκέντρωσα και τους πέντε (πριν μια βδομάδα) είχα κάνει προλυπτικά αγωγή με ektozon, βοηθά να το εναναλάβω???

Link to comment
Share on other sites

PSssssssssss φιλε μου να σου ζησει ο μικρουλις σου .... :lmao::lmao::rasp::rasp:

Link to comment
Share on other sites

Μόλις συγκέντρωσα και τους πέντε (πριν μια βδομάδα) είχα κάνει προλυπτικά αγωγή με ektozon, βοηθά να το εναναλάβω???

30714[/snapback]

Αν εισαι σιγουρος οτι ειναι Ick,Δεν πας για προληψη αλλα για θεραπεια.Προταση δικη μου το Super Ick Cure της Aq. Pharmaceuticals :lmao:

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ όλους για τις ευχές... :lmao:

Nidal θα ξεκινησω σήμερα θεραπεία - πρέπει να απομονώσω τον πάσχοντα????

Link to comment
Share on other sites

Nidal θα ξεκινησω σήμερα θεραπεία - πρέπει να απομονώσω τον πάσχοντα????

30920[/snapback]

Οχι!!!Συνολικη θεραπεια καθως το Ick ειναι απολυτα μεταδοτικη ασθενεια.Παραλληλα με τη θεραπεια ανεβασε και τη θερμοκρασια στους 30-31οC :lmao:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...