Jump to content

Η διαρροή στον κόλπο του Μεξικού


Recommended Posts

reef.jpg

Η διαρροή πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού είναι πολύ πιθανό ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τα κοράλλια, μεγάλος αριθμός των οποίων πεθαίνει λόγο της μόλυνσης.

Ο κίνδυνος δεν βρίσκεται μόνο στους τόνους αργού πετρελαίου που έχει παγιδευτεί στον βυθό, αλλά και στα σταγονίδια πετρελαίου που δημιουργούνται στην επιφάνεια από την χρήση των διαλυτικών.

Ο Gregor Eberli, από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι ( Marine Geology and Geophysics division) εξηγεί: " Σε αντίθεση με τα κοράλλια που βρίσκονται στα ρηχά, όσα ζούνε σε μεγάλο βάθος τρέφονται με οργανικές ουσίες οι οποίες βρίσκονται στην υδάτινη στήλη αλλά παράγονται στην επιφάνεια της θάλασσας και βυθίζονται προς τα κοράλλια".

Έτσι, καθώς η τροφή βυθίζεται μέσα από το πετρέλαιο φτάνει στον βυθό μολυσμένη από μικροσκοπικές σταγόνες πετρελαίου.

Ο Eberli προβλέπει ότι αυτό θα αποβεί μοιραίο για τα κοράλλια καθώς δεν μπορούν να χωνέψουν την μολυσμένη τροφή, με αποτέλεσμα να χαθεί ένας μεγάλος αριθμός από αυτά.

Ο κίνδυνος δεν βρίσκεται μόνο στην μολυσμένη τροφή αλλά και στα διαλυτικά που χρησιμοποιούνται για να διασπαστεί το πετρέλαιο που βρίσκεται στην επιφάνεια.

Έρευνες που έγιναν το 2007 έδειξαν ότι κάτω από συνθήκες εργαστηρίου, τα διαλυτικά προκάλεσαν σημαντικά περισσότερο κακό στα κοράλλια από το ίδιο το πετρέλαιο και οδήγησαν τελικά στον θάνατο και στην πολύ αργή ανάπτυξη τους.

Ένα επιπλέον πρόβλημα προέρχεται από την ίδια την βιολογία των κοραλλίων, τα οποία όπως έδειξε μελέτη της βιολόγου Caroline Palmer που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό FASEB δεν «επενδύουν» ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού τους συστήματος, γεγονός που τα κάνει ευάλωτα στο περιβαλλοντολογικό στρες.

Στην ουσία δεν χρειάζεται να είσαι βιολόγος για να καταλάβεις ότι αυτή η μόλυνση στον βυθό του κόλπου, είναι η χειρότερη περιβαλλοντολογική πρόκληση που ένας ύφαλος μπορεί να αντιμετωπίσει.

Πηγή:

http://www.practicalfishkeeping.co.uk/content.php?sid=2892

Έγινε επεξεργασία - karydas
Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλή μετάφραση. :)

Η αλήθεια είναι ότι η καταστροφή που συντελείται στο κόλπο (και όχι μόνο) είναι μακράν σοβαρότερη από αυτή των κοραλλίων και δυστυχώς επιχειρείται το κουκούλωμα των συνεπειών της στον άνθρωπο και κυρίως στη φύση.

http://www.econews.gr/2010/06/26/bp-oil-spill-mexico-gulf/

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας για τα επόμενα χρόνια και για τις γενιές που έρχονται... :(

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...