Jump to content

Πολύ λίγα τα μέτρα για τον απειλούμενο ερυθρό τόνο


Recommended Posts

grnpeace.jpg

Εσπευσμένο τέλος στη φετινή περίοδο αλιείας του ερυθρού τόνου δίνει η Ευρωπαία Επίτροπος Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας Μαρία Δαμανάκη, διατάζοντας την επιστροφή όλου του αλιευτικού στόλου νωρίτερα από την προκαθορισμένη λήξη της αλιευτικής περιόδου. Όμως, επιστήμονες και η Greenpeace υποστηρίζουν πως ο ερυθρός τόνος κινδυνεύει από εξαφάνιση και η αλιευτική του περίοδος δε θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει καν φέτος...

Την ώρα που ο ερυθρός τόνος βρίσκεται ένα βήμα πριν την εξαφάνιση εξαιτίας της υπεραλίευσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τερματίζει πρόωρα τη φετινή αλιευτική περίοδο σήμερα (Τετάρτη) τα μεσάνυχτα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε αυτή την απόφαση αφού εκτιμά πως ενώ η επιτρεπόμενη ποσόστωση για τη φετινή χρονιά έχει ήδη επιτευχθεί, όμως η Γαλλία αρνήθηκε να ανακαλέσει πίσω το στόλο της.

Το ψάρεμα με τη χρήση κυκλικών διχτυών (Γρι-Γρι) στη Μεσόγειο και τον Ανατολικό Ατλαντικό είναι μία από τις πιο καταστροφικές αλιευτικές μεθόδους και ευθύνεται για το 70% της συνολικής ψαριάς. Σύμφωνα με την Επιτροπή, εξαντλήθηκε η επιτρεπόμενη ποσόστωση για το 2010 μία εβδομάδα πριν τη λήξη της αλιευτικής περιόδου. Η πρόωρη διακοπή της περιόδου είναι ένα μέτρο που έχει ληφθεί ξανά στο παρελθόν. Ωστόσο, η σφαγή του ερυθρού τόνου θα συνεχιστεί καθώς ευρωπαϊκά σκάφη χρησιμοποιούν σημαίες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποφύγουν τη συμμόρφωση που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτά τα σκάφη αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του αλιευόμενου ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο.

Η υπεύθυνη για τη θαλάσσια οικολογία στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, Άντζελα Λάζου, ανέφερε: «Ο ερυθρός τόνος βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης και δε θα έπρεπε φέτος να επιτραπεί η αλίευσή του ούτε για μια μέρα. Πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα όπου οι πολιτικοί αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τις θάλασσές μας και συγκεκριμένα τη Μεσόγειο. Οι επιστήμονες φωνάζουν εδώ και καιρό ότι το επιτρεπόμενο όριο αλιείας ερυθρού τόνου θα έπρεπε να ήταν μηδέν. Τα αλιευτικά δε θα έπρεπε να είχαν φύγει καν από τα λιμάνια». Η αλιευτική περίοδος για την ΕΕ ξεκίνησε στις 15 Μαΐου και θα τερματιζόταν στις 15 Ιουνίου.

Υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 80% των πληθυσμών του ερυθρού τόνου παγκοσμίως έχουν ήδη αλιευθεί και το είδος κινδυνεύει με εξαφάνιση αν δεν τερματιστούν άμεσα οι αλιευτικές δραστηριότητες.

Αν και στη θάλασσα έχουν παραμείνει μόνο μερικά γαλλικά σκάφη και ένα ελληνικό, η αλιευτική τους ικανότητα είναι τεράστια. Τα ισπανικά σκάφη επιστρέφουν πίσω στα λιμάνια, ενώ ο γαλλικός στόλος έχει ήδη ξεπεράσει το 85% της επιτρεπόμενης ποσόστωσης. Σκάφη με σημαίες χωρών εκτός ΕΕ, όπως Τουρκία και Λιβύη, αναμένεται να συνεχίσουν κανονικά τις αλιευτικές τους δραστηριότητες.

Μεγάλες ποσότητες των αλιευμένων ερυθρών τόνων θα οδηγηθούν σε εκτροφεία με σκοπό να παχύνουν πριν σφαγιαστούν και πουληθούν στην προσοδοφόρα αγορά της Ιαπωνίας για υπέρογκα χρηματικά ποσά.

Κάθε ερυθρός τόνος που αλιεύεται φέρνει το είδος ένα βήμα πιο κοντά προς την εξαφάνιση. Τις προηγούμενες εβδομάδες, τα δύο πλοία της Greenpeace που βρέθηκαν στην περιοχή της Μεσογείου (Rainbow Warrior και Arctic Sunrise) και ήρθαν αντιμέτωπα με αλιευτικά ερυθρού τόνου στην προσπάθεια των ακτιβιστών να απελευθερώσουν ζωντανά ψάρια από τα δίχτυα. Ένας ακτιβιστής μάλιστα χρειάστηκε να μεταφερθεί εσπευσμένα σε νοσοκομείο, όταν τραυματίστηκε σοβαρά στο πόδι με γάντζο μετά από επίθεση που δέχθηκε από ψαρά.

Η Greenpeace αγωνίζεται πολλά χρόνια για μια υπεύθυνη και βιώσιμη αλιεία, καθώς και για ένα παγκόσμιο δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων που θα καλύπτουν το 40% των θαλασσών του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων και των τόπων αναπαραγωγής του ερυθρού τόνου στη Μεσόγειο.

Link to comment
Share on other sites

Νικο... σε χαιρομαι για τα αρθρα σου ρε φιλε!!

Μπραβο για ακομα μια φορα...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...