Jump to content

Recommended Posts

Ξερουμε τιποτα για το συγκεκριμενο προιον(NP-reducing BioPellets)? Διαβασα πολυ καλα σχολια για το συγκεκριμενο προιον στο reefcentral ... ειναι καποιος που το χει δοκιμασει ?αποψεις?

Link to comment
Share on other sites

Το έχω δει και όπως έχω συμπεράνει είναι μια μέθοδος προσθήκης άνθρακα, το υλικό είναι ''μικρό μακαρόνι'' (υδατάνθρακας) που απλά πολυμμερίζετε και από την διάσπασή του δίνει πηγή άνθρακα για τα βακτήρια, τα οποία λόγω της μορφής μακαρόνι το αποικίζουν.

Δεν έχω διαβάσει το σχετικό άρθρο που αναφέρεις στο RC Δημήτρη, αν θέλεις δώσε ένα link :buttrock: .

Το θέμα είναι πάντως πως αυτά τα πράγματα είναι τρομερά επικίνδυνα, δεν είναι του τύπου προσθήκη και απλά το ενυδρείο θα πάει καλά, τον τελευταίο χρόνο ασχολούμαι και συντηρώ το ενυδρείο μου με βακτήρια και με την προσθήκη άνθρακα. Πραγματικά η συντήρηση ενός τέτοιου συστήματος είναι τρομερά δύσκολη μέχρι να κατανοήσεις πλήρως τους μηχανισμούς απομάκρυνσης των θρεπτικών με την χρήση της προσθήκης άνθρακα.

Το πρώτο διάστημα μπορεί να βλέπεις βελτίωση μέχρι να απομακρυνθούν τα θρεπτικά και στην συνέχεια να δεις κατάρρευση του συστήματος λόγω ''πείνας'', εγώ μετά βίας πρόλαβα το σύστημα μου διότι παρότι δεν χρησιμοποιώ αντιφώσφορο εδώ και μήνες πίστευα ότι θα πρέπει να μην έχεις καθόλου Ρ και Νιτρικά με αποτέλεσμα να στερέψω το σύστημα από Ρ.

Θα πρέπει να κατανοήσουμε την ισορροπία που πρέπει να κάνεις στις προσθήκες άνθρακα, τροφής και αμινοξέα στην διατήρηση ενός τέτοιου συστήματος ώστε να έχεις την σωστότερη, καλύτερη και γρηγορότερη απομάκρυνση, φαντάσου ότι η μοριακή αναλογία 106:16:1 των C:N:P (carbon : nitrogen : phosphorus) που χρειάζονται γενικά οι περισσότεροι τύποι φυτοπλαγκτόν και ακολούθως εφαρμόζεται και στα βακτήρια, μας αποκαλύπτει αυτομάτως πως αν έχεις αφθονία από το ένα και μηδέν στο άλλο ποτέ δεν θα μπορέσει να γίνει η απονιτροποίηση και η χρήση των θρεπτικών ως δομικά υλικά άρα και η απομάκρυνσή τους απο την στήλη του νερού.

Ένα τέτοιο σύστημα συντηρείτε τρέφοντας σωστά διαιτολογικά τα βακτήρια και απομακρύνοντας τα μέσω του σκίμερ που σε αυτές τις περιπτώσεις θέλεις πραγματικά πολύ καλό και δυνατό σκίμερ και φυσικά διατειρόντας μια ισσοροπία ''ίσα που να τσιμπάναι'' φωσφορικά κάτω απο 0.04 ppm.και νιτρικά κάτω απο 10 ppm.

Ακόμη και αυτές οι ''ιδανικές συνθήκες'' όμως δεν συνεπάγεται ότι θα πάρεις τα τέλεια αποτελέσματα που μπορεί να έχεις στο μυαλό σου, δηλαδή φανταστικά χρώματα ή να μην έχεις καθόλου κυανοβακτήριο,κ.α., πρέπει να συντρέχουν και άλλοι παράγοντες και παράμετροι και να υπάρχει ένα σχετικό καλό control.

Θα μπορούσα να γράφω με τις ώρες θέματα και πράγματα που πρέπει να προσέχεις και να καλύπτεις για την χρήση ενός τέτοιου συστήματος, πιστεύω επίσης ότι πολλές φορές το RC που σπονσονάρονται καθώς και χομπίστες επικεντρώνονται στην προώθηση του προϊόντος αναφερόμενοι στις θαυματουργές του ιδιότητες χωρίς να εμβαθύνουν στο τι είναι και πως λειτουργεί αυτό το υλικό καθώς και όλες τις παραμέτρους που πρέπει να διατηρείς και να προσέχεις σε τεράστιο βαθμό, τουλάχιστον αυτό έχω αντιληφθεί ότι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα.

Πάντως γενικά συστήματα του τύπου ζεοβιτ όπως αυτό διαφέρουν σε ότι αφορά την τιμή των προϊόντων αφού κατάλαβαν και οι υπόλοιπες εταιρίες ότι έχει ''ψωμί'', ευτυχώς βέβαια για εμάς τους χομπίστες γιατί γίνεται και μια σχετική ανάπτυξη σε καινοτόμα προϊόντα και φυσικά με λίγα πρόσθετα μιας και που η σειρά ζεοβιτ έχει ξεφύγει μαρκετίστικα, εννοώ ότι ενώ τα βασικά προϊόντα που θα πρέπει να χρησιμοποιείς δεν είναι πάνω απο 3-4 σε βάζουν στην διαδικασία της αλυσιδωτής αντίδρασης και αναγκάζεσαι να αγοράζεις μια τεράστια γκάμα προϊόντων λειτουργώντας σαν placibo δίνοντας σου την αίσθηση του καλύτερου.

Τα πράγματα είναι απλά! θέλει διάβασμα να τα απλοποιήσεις και να τα εφαρμόσεις! η πληροφορία είναι πάντα διαθέσιμη και περιμένει, στο χέρι μας είναι να την αναλύσουμε, να την κατανοήσουμε και να την εφαρμόσουμε.

Πάντως και το συγκεκριμένο προϊόν συγκαταλλέγεται σε αυτη την κατηγορία και ίσως να είναι μια καλύτερη μορφή άνθρακα χωρίς πολλά κατάλοιπα, η χρήση του και οι εμπειρίες απο χομπίστες θα δείξει :hysterical:

Τα παραπάνω είναι προσωπική άποψη που πηγάζουν από εμπειρίες και διαθέσιμες πληροφορίες στο net :)

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Nerva παρα πολυ καλη η αναλυση σου με πολυ καλες παρατηρησεις και βαση αυτων που εχω διαβασει για το συστημα σου ξερω οτι τα ''ψαχνεις'' πολυ... :) να το λινκ( http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1694529 ) που διαβαζα και μου κινησε αρκετα το ενδιαφερων οπως και το http://reefkeeping.com/joomla/index.php/cu...nk-of-the-month ενος χομπυστα που αναλυει διαφορα που εκανε και κατεληξε στο συγκεκριμενο προιον.... ασφαλως και χρειαζεται αρκετες γνωσεις για να προλαβεις καταστασεις .... αλλα τι να πω, μου κινησε πολυ το ενδιαφερων μιας και υποσχεται πολλα....

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Nerva παρα πολυ καλη η αναλυση σου με πολυ καλες παρατηρησεις και βαση αυτων που εχω διαβασει για το συστημα σου ξερω οτι τα ''ψαχνεις'' πολυ... :hysterical: να το λινκ( http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1694529 ) που διαβαζα και μου κινησε αρκετα το ενδιαφερων οπως και το http://reefkeeping.com/joomla/index.php/cu...nk-of-the-month ενος χομπυστα που αναλυει διαφορα που εκανε και κατεληξε στο συγκεκριμενο προιον.... ασφαλως και χρειαζεται αρκετες γνωσεις για να προλαβεις καταστασεις .... αλλα τι να πω, μου κινησε πολυ το ενδιαφερων μιας και υποσχεται πολλα....

Ευχαριστώ Δημήτρη για τα καλά σου λόγια :) ,

Πάντως να σου αναφέρω ότι ο ΤΟΤΜ είναι ο αντιπρόσωπος τους στην Πολωνία και ο τύπος που άνοιξε το θέμα στο RC είναι Ολλανδός, όπως και το προϊόν και ο ιδιοκτήτης, όταν ρωτάς στην Αμερική αν γνωρίζουν για αυτό το προϊόν μου κάνει σα να του ρωτάω εγώ για τις ελιές Καλαμών!

Τα συμπεράσματα δικά σου, κατ εμε όμως μου επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά η μερκετίστική προώθηση προϊόντων στον χώρο μας, φυσικά δεν θα διαφωνήσω πως μπορεί όντως να κάνουν πολύ καλή δουλειά και να είναι μια διαφορετική λύση της μεθόδου βότκα, ο καιρός θα δείξει :buttrock:

Link to comment
Share on other sites

Φιλε Nerva , :) πολυ ευστοχες οι παρατηρησεις σου για τα παιχνιδια που παιζονται..... οποτε θα το δουμε σε βαθος χρονου αν οντως ειναι τοσο καλο οσο υποσχονται...... αψογος:buttrock:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Τελικά τα NP-reducing BioPellets είναι μαγικά ή απλως τραχανάς?

Έχει κανεις φίλος προσωπική εμπειρία?

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

το ξεθαβω το θεμα,και επειδη μου κινησε αρκετα το ενδιαφερον,να ρωτησω αν καποιος που ηδη το δουλευει,βλεπει αποτελεσματα κλπ.....

ΥΓ.ειναι κριμα παντως να θυμομαστε μα τετοια μεθοδο μια φορα το χρονο....

Link to comment
Share on other sites

εγω παντως μεσα στην εβδομαδα θα φτιαξω μια DIY κατασκευη για αυτες τις πελλετς που μου ειπε ενας φιλος απο δω μεσα που εχει κανει και αυτος και του δουλευει! οταν την ετοιμασω θα κανω μια καλη παρουσιαση και οταν δω αποτελεσματα θα ενημερωσω!

Link to comment
Share on other sites

Την Τρίτη κλείνω 3 βδομάδες που πάει με πέλετς το ριφάκι μου.Σύνολο 90γραμάρια σε 150 λίτρα(110 το ενυδρείο τα υπόλοιπα φίλτρανση). και δεν σκοπεύω να βάλω περισσότερα.

Τα νιτρικά μου είναι στα 2-5 και ταίζω σαν τρελός κατεψυγμένα κάθε 2 μέρες και φιλαράκια/φακή 2 φορές την μέρα σε 8 ψαράκια.Φυτό/ζώο πλαγκτόν με αμινοξέα τα κοράλλια καθημερινά.Ταυτόχρονα ΜΒ7 κάθε μέρα τις πρώτες 2 βδομάδες.Τώρα 1-2 φορές την εβδομάδα.

Αντιφώσφορο και άνθρακα στο 1/3 της δόσης που χρησιμοποιούσα άλλαξα την προηγούμενη βδομάδα και τον επόμενο μήνα θα τα βγάλω εντελώς απλά ήθελα να το περάσω σιγά-σιγά το σύστημα στην αλλαγή.

Σημαντικό είναι να αρχίσεις σιγά-σιγά το υλικό (1/2 ίσως και 1/3 της προτεινόμενης δόσης)γιατί βγάζει ενα φίλμ και θολώνει το νερό.Εγώ έβαλα ένα σφουγγαράκι στην έξοδο του ριάκτορα (απο αυτούς του David) και δεν είχα καθόλου θέμα.Άλλο σημαντικό θέμα είναι η ροή για να δουλέψει καλά γιατί όσο τα πέλετς αποικούνται απο τα βακτήρια βαραίνουν και πέφτει και η ροή.(εδώ έφτιαξα μια πλαστική σίτα για καλύτερη ροή ανάμεσα στα πέλετς γιατί το στάνταρ του ριάκτορα δεν έκανε). Φυσικά όσο περισσότερη ροή τόσο γρηγορότερα τρώνε νιτρικά και εξαϋλώνονται.Πράγμα όχι καλό γιατί μετά δεν σταματάνε με τίποτα.Πρέπει να βρεις την χρυσή τομή στην ροή.

Το πιο σημαντικό απο όλα είναι οτι θέλουν παρακολούθηση γιατί όταν αρχίσουν να πέφτουν τα ΝΟ3 και τα φωσφορικά μετά δεν υπάρχει φρένο και μπορεί να τουμπάρει ένα ενυδρείο,να στεγνώσει στην κυριολεξία.Δεν το συστήνω σε αρχάριους ούτε το θεωρώ πανάκια και μαγικό μαντζούνι θέλουν αρκετό βιοφορτίο και πολλά ταΐσματα για να δουλέψουν.

Έγινε επεξεργασία - Alexpsycho
Link to comment
Share on other sites

Παιδιά μεγάλη προσοχή σε αυτό που λέει ο Αλέξανδρος, θέλει έλεγχο και όχι υπερβάλων ζήλο, όλα τα συστήματα έχουν τα όρια τους και με αυτή την μέθοδο όπως και με όλες τις προβιοτικές θέτεται όρια, διαβάστε καλά και καταρτίστε πρόγραμμα ρουτίνας και παρακολούθησης, αυτά είναι προαπαιτούμενα για να ξεκινήσει κάποιος μια τέτοια μέθοδο όπως και οποιαδήποτε που δεν την ''βλέπεις'' με γυμνό μάτι αλλά πρέπει να μετρήσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Πάμε ένα update για την συγκεκριμένη μέθοδο απο-νιτροποίησης με συνεχόμενες δόσεις άνθρακα.Τα νιτρικά μου είναι <1.Το πρόβλημα που είχα ήταν με τις κατεψυγμένες τροφές και τα φωσφορικά που ήρθαν σε ανισορροπία. Έφτασα τα ΡΟ4 μου σχεδόν 2... απο τις τροφές.Κάποια στιγμή αναγκαστικά χρησιμοποίησα αλάτι με υψηλό dΚh και πάλι είχα πρόβλημα...Πάνω απο 9 dKh με bio-pellets δεν πάνε μαζί.Βγήκε ο ριάκτορας ήρθε σε ισορροπία και μετά ξαναμπήκαν με ισχυρότερη αντλία(1000λτ/ώρα)Το πρόβλημα με τα φωσφορικά λύθηκε με έναν phosban 150 που μπήκε σε λειτουργία και καθάρισε σε 7 μέρες τα πήγε στο 0,8 και στις 14 μέρες 0,0? κατά προσέγγιση.Οπότε δουλεύουν μια χαρά με προσοχή στα προαναφερθέντα.Δοκιμάστε άφοβα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...