Jump to content

Recommended Posts

Μάχες μεταξύ Κιχλίδων

Όταν οι Κιχλίδες τσακώνονται αυτό συνήθως έχει να κάνει με την διεκδίκηση κάποιας περιοχής ή με την αναπαραγωγική διαδικασία. Στην πρώτη περίπτωση, η μάχη συμβαίνει όταν δυο περιοχές που έχουν καταληφθεί συναντιόνται ή επικαλύπτονται, ενώ δύο στοματοεπωάζοντα αρσενικά συχνά γίνονται αντίπαλοι όταν διεκδικούν το ίδιο θηλυκό για αναπαραγωγή. Μάχες ανάμεσα σε μια ομάδα επίσης γίνονται για ιεραρχική κυριαρχία.

Το πιο αδύναμο ψάρι μπορεί να τερματίσει μια μάχη με το πιο ισχυρό, παίρνοντας μια υποτακτική στάση. Για να γίνει αυτό χαμηλώνει τα πτερύγια του για να φανεί όσο πιο μικρό γίνεται και τρέμει καθώς περνάει δίπλα από το επιτιθέμενο ψάρι και απομακρύνεται. Αν κάποιο από τα μαχόμενα ψάρια είναι φανερά ισχυρότερο, η αψιμαχία είναι συνήθως σύντομη. Αν όμως το ενυδρείο δεν προσφέρει πολλές κρυψώνες για να μπορεί το αδύναμο να ξεφύγει και να κρυφτεί, η κατάσταση μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα επικίνδυνη. Αν το ισχυρό συνεχίζει να βλέπει το αδύναμο, το εκλαμβάνει ως πρόκληση για να συνεχιστεί η μάχη. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επέμβουμε άμεσα για να απομακρύνουμε το αδύναμο ψάρι από το ενυδρείο.

Οι φάσεις της μάχης

  • Κάθε μάχη ξεκινάει με μια απειλή. Στην πιο αβλαβή του μορφή αυτό περιλαμβάνει απότομο και γρήγορο κολύμπι προς την κατεύθυνση του αντιπάλου και απομάκρυνση την τελευταία στιγμή.
  • Αν αυτή η μανούβρα δεν τρέψει τον αντίπαλο σε φυγή, η επόμενη κίνηση είναι η λήψη μιας επιβλητικής θέσης μάχης. Κάθε ψάρι προσπαθεί να φανεί όσο μεγαλύτερο γίνεται, επεκτείνοντας τα πτερύγια και δείχνοντας την πλευρά του στον αντίπαλο. Αυτή η φάση κορυφώνεται με ένα ισχυρό τίναγμα της ουράς με το οποίο στέλνεται ένα κύμα νερού προς τον αντίπαλο.
  • Αν κανένας από τους δύο αντιπάλους δεν κάνει πίσω, τότε μια μάχη στόμα με στόμα ακολουθεί. Οι κιχλίδες πιάνονται από τα χείλη (βλ. βίντεο) και αυτή η ενέργεια μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά. Στην χειρότερη περίπτωση καταλήγει στον θάνατο του νικημένου.

Πρέπει να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας την τεράστια διαφορά που υπάρχει μεταξύ των συνθηκών στην φύση, με αυτές που τα ψάρια που φιλοξενούμε συναντούν στο ενυδρείο μας. Όσο πιο κοντά οι Κιχλίδες αναγκάζονται να ζήσουν μεταξύ τους, τόσο συχνότερα θα συμβαίνουν αψιμαχίες. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε έντονες διαμάχες είναι να δώσουμε στις Κιχλίδες μας αρκετό χώρο για να ζήσουν.

"The Tanganyika Cichlid Aquarium" Georg Zurlo, p.50



Έγινε επεξεργασία - argy1
Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφερουσες πληροφοριες και εικονες.

Μπραβο Κωστη :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Ωραία tips

Φοβερά βιντεάκια :thumbup:

Link to comment
Share on other sites

Παντος και τον τσαμπουκα τον εχουν στον χαρακτηρατους.Ολοκληρη θαλασσα ειχαν ,ο ενας ας εφευγε.Πολυ ομορφα βιντεακια.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

ενα πολυ ενδιαφερον αρθρακι

που ειναι κριμα να ειναι ξεχασμενο!!!

Link to comment
Share on other sites

Καλά έκανες Ηλία και το επανέφερες.

¨Ολα αυτά πρέπει κάποια στιγμή να μαζευτούνε.... :)

Link to comment
Share on other sites

πρεπει να μαζευτουν ολες οι μελετες και τα αρθρα

και να γινουν μια ηλεκτρονικη βιβλιοθηκη με πολλες υποκατηγοριες ωστε να ειναι ευκολο να βρει ο καθενας της συγκεκριμενες πληροφοριες που ψαχνει!

ειναι κριμα διοτι υπαρχουν φοβερα πραγματα εδω μεσα , απαντησεις για ολα τα ερωτηματα και πανε χαμενα!

το θυσαυρος ειναι το λιγοτερο που μπορουμε να πουμε!

επισης κατι που υπαρχει εδω μεσα και οχι στα βιβλια (που καποιος μπορει να πει οτι εκει βρισκει πληροφοριες) ειναι η εμπειριες των συνχομπιστων!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Πολυ ενδειαφερον αρθρο για να αποφευγουμε καποιες φορες δυσαρεστες καταταστασεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...