Jump to content

Recommended Posts

Ιππόκαμποι-Οδηγός για νέους ιδιοκτήτεςτου Φίκου Ορέστη (salamander)
Θα χωρίσουμε τους ιππόκαμπους αρχικά σε δύο κατηγορίες wild caught (WC) και σε captive breeding (CB) η οποία είναι και η προτεινόμενη κατηγορία για κάποιον που ξεκινάει να φιλοξενήσει ιππόκαμπους. Η αναπαραγωγή ιππόκαμπων (CB) έχει σαν πλεονέκτημα ότι εμποδίζει τον αποδεκατισμό των άγριων πληθυσμών (αρκετά είδη βρίσκονται υπό εξαφανίσει) οπότε ένας από τους κύριους λόγους που προτιμάμε τους (CB) είναι περιβαλλοντικός. Επιπλέον ένας (CB) ιππόκαμπος είναι πολύ πιο εύκολο να διατηρηθεί και να εκπαιδευτεί για να δεχθεί κατεψυγμένη τροφή, είναι πιο προσαρμόσιμος στις συνθήκες ενυδρείου και πολύ λιγότερο πιθανό να φέρει μετάδοση κάποιας νόσου.Καλό είναι λοιπόν τουλάχιστον ο νέος χομπίστας να ξεκινάει με ιππόκαμπους που αναπαράχθηκαν σε αιχμαλωσία.

 
Αγοράζοντας ιππόκαμπους
 
Αν αγοράζετε από τοπικό κατάστημα που υπάρχουν ιππόκαμποι πρέπει να είστε προσεκτικοί. Ακόμη και το μικρότερο σύμπτωμα ασθένειας ή τραυματισμού μπορεί να οδηγήσει σε θνησιμότητα, γιατί οι ιππόκαμποι είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι και συχνά υποκύπτουν σε παθογόνους οργανισμούς που μάλιστα δεν είναι κοινοί με τα άλλα θαλάσσια ψάρια.
 
Ειδικά στους (WC) ιππόκαμπους είναι πιο δύσκολο να καταλάβουμε αν είναι πραγματικά υγιείς αφού μπορεί να δείχνουν υγιείς εξωτερικά αλλά πολύ πιθανόν να κουβαλάνε κάποιον παθογόνο οργανισμό ο οποίος θα γίνει αντιληπτός αρκετά αργότερα και θα είναι ήδη αργά.
 
Δεν αγοράζουμε ιππόκαμπους οι οποίοι δεν τρώνε, ακόμα και σε νέες αφίξεις (εισαγωγές) ένας ιππόκαμπος θα πρέπει να φάει μέσα σε 24 ώρες, αν είναι υγιής και τον διατηρούν σε ένα καθαρό και σωστό ενυδρείο.
 
Συχνά θα δούμε σε μαγαζιά να τους προσφέρουν κατεψυγμένες γαρίδες άλμης (brine shrimp), αν τους δούμε να τρέφονται σίγουρα είναι ένα καλό σημάδι αλλά αν βρίσκονται καιρό σε αυτήν τη κατάσταση θα πρέπει να το σκεφτούμε διπλά.
 
Ο λόγος είναι ότι οι περισσότεροι ιππόκαμποι υποσιτίζονται και δεν επιβιώνουν μακροπρόθεσμα αλλά γίνονται και περισσότερο ευάλωτοι σε παθογόνους οργανισμούς. Αντίθετα αν στο κατάστημα αυτόν το καιρό ταΐζονταν με ζωντανή τροφή όπως artemia ή κατεψυγμένη όπως ghost shrimp (για μεγάλους ιππόκαμπους), Hawaiian red shrimp, mysis η παρόμοια καρκινοειδή τότε αυτό σίγουρα αποτελεί ένα καλό σημάδι. Οι (CB) θα δεχθούν πολύ πιο εύκολα κατεψυγμένη τροφή από τους (WC).
 
Από τους (WC) ιππόκαμπους οι αναφορές από τους χομπίστες σε όλο το κόσμο λένε ότι μεγαλύτερη πιθανότητα να δεχθεί κατεψυγμένη τροφή έχει το είδος Hippocampus erectus από τη βορειοαμερικανικά παράλια του Ατλαντικού.
 
Παρόλα αυτά με ότι ιππόκαμπο από τις δύο κατηγορίες (WC, CB) έχουμε να κάνουμε, καλό είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα να χορηγείται ζωντανή αρτέμια όχι περισσότερο από 24 ώρες μετά την εκκόλαψη των αυγών.

 
Σημάδια / πιθανά προβλήματα
 
Πολλές φορές θα δούμε κάποια σημάδια τα οποία πιθανόν να δημιουργήσουν πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και σε θάνατο. Μπορεί να δούμε το δέρμα να αρχίσει να λιώνει, να αποχρωματίζεται, κάποια φλεγμονή, περίεργη συμπεριφορά, να μην χρησιμοποιούν το κεντρικό τους πτερύγιο, ελάχιστες κινήσεις των οφθαλμών, να προεξέχουν τα μάτια, φουσκάλες σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, σχισμές, συνεχής βαριά αναπνοή. Αυτά είναι μόνο μερικά προβλήματα τα οποία μπορούμε να διακρίνουμε τις πιθανών μορφές εκδήλωσης μιας ασθένειας.Οι (CB) ιππόκαμποι έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν αλλά μπορούν να αναρρώσουν πιο εύκολα από τους (WC) οι οποίοι και σε αυτό το κομμάτι είναι πιο ευαίσθητοι.

 
Hippo2.jpg.db7ab535baaccab3ec590f504c3211ed.jpg

Στην φωτογραφία βλέπουμε ένα ιππόκαμπο Hippocampus kuda (WC)

με συμπτώματα αποχρωματισμού και φλεγμονής.
Εγκλιματισμός και καραντίνα
 
Οι διαδικασίες εγκλιματισμού δεν διαφέρουν από τα άλλα ψάρια εκτός από τη χρήση των διχτυών (απόχης), γιατί συχνά δημιουργούν ζημιές στις οστεώδεις πλάκες και το ευαίσθητο δέρμα του ιππόκαμπου. Προτιμότεροι μέθοδοι για την μεταφορά είναι με ένα πλαστικό δοχείο ή μεταφορά με το χέρι. Εάν η τελευταία αυτή μέθοδος χρησιμοποιείται είναι σκόπιμο να γίνει η μεταφορά γρήγορα για να αποφευχθεί η αδικαιολόγητη πίεση.
 
Με την αγορά WC θα πρέπει πρώτα να γίνεται μια βουτιά σε γλυκού νερού ή μπάνιο σε φορμόλη και κατά προτίμηση να διατηρούνται σε ξεχωριστό ενυδρείο για 2-4 εβδομάδες πριν από την εισαγωγή τους σε ενυδρείο με άλλους ιππόκαμπους.
 
Το βύθισμα σε γλυκό νερό όσμωσης θερμοκρασίας ενυδρείου διαρκεί 3-5 λεπτά και είναι αρκετό για να σκοτώσει τα εξωτερικά παράσιτα. Προσοχή σε περίπτωση που ο ιππόκαμπος δείξει σημάδια στρες δηλ. να βρίσκεται στον πάτο του δοχείου χωρίς κίνηση ή να σπαρταράει σαν να θέλει να ξεφύγει για περισσότερο από 15 δευτερόλεπτα, να αφαιρείτε αμέσως από το δοχείο.
 
Καλό είναι να αποφεύγεται η ανάμειξη CB και WC σε μια δεξαμενή, γιατί ακόμη και o φαινομενικά υγιείς ιππόκαμπος WC μπορεί να είναι ασυμπτωματικός φορέας της νόσου, η οποία θα μπορούσε να αποδεκατίσει τους CB ιππόκαμπους που δεν είχουν ανθεκτικότητα.

 
Σωστό ενυδρείο για ιππόκαμπους
 
Καλό είναι οι ιππόκαμποι να εισαχθούν σε ένα ενυδρείο ώριμο το οποίο να μην έχει προβλήματα διακυμάνσεων στις τιμές του. Μπορεί να λειτουργήσει με διαφορετικούς βιολογικούς τρόπους φιλτραρίσματος αρκεί να οδηγήσει σε ένα σταθερό και υγείες περιβάλλον.
 
Ένα ενυδρείο το οποίο θα φιλοξενήσει αυτά τα πλάσματα θα πρέπει να έχει μέτρια ρεύματα καθώς δεν είναι ιδιαίτερα καλοί κολυμβητές και ούτε καλοί κυνηγοί τροφής.

 
Οι βασικές παράμετροι που θα πρέπει να φροντίσουμε να έχουμε είναι:
 
pH: 8,0 - 8,3
 
SG: 1,021 - 1,025
 
NH3/4: 0,0
 
NO2: 0,0
 
NO3: <20 ppm
 
Η κατάλληλη θερμοκρασία εξαρτάται από το είδος το οποίο έχουμε.
 
Τρεις οι κατηγορίες η οποίες έχουνε να κάνουνε και με τις τοποθεσίας που τους συναντάμε.
 
Έτσι έχουμε τους τροπικούς (Tropical species), υποτροπικούς (Subtropical species ) και εύκρατους (Temperate species).

 
Σε γενικές γραμμές, οι περισσότεροι καλό είναι να ξεκινήσουν με τροπικά είδη εκτός αν το ενυδρείο είναι εφοδιασμένο με μονάδα ψύξης.
 
Επίσης πρέπει να δοθεί προσοχή στο θέμα θέρμανσης καθώς καλό είναι ο θερμοστάτης να είναι σε σημείο η που να μην υπάρχει επαφή η έστω να μην μπορούνε να τυλιχθούν γιατί το δέρμα τους όπως αναφέρθηκε είναι αρκετά ευαίσθητο και θα υπάρξει πρόβλημα.
 
Συνήθως θα δούμε ενυδρεία από χομπίστες που φιλοξενούν ιππόκαμπους με αρκετά μεγάλο ύψος.
 
Αυτός ο ¨κανόνας¨ δεν είναι απαράβατος καθώς οι ιππόκαμποι έχουν ανάγκη σε ύψος περίπου 3-4 φορές του τελικού τους μεγέθους. Στο μήκος και στο πλάτος του ενυδρείου δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη απαίτηση. Γενικά είναι ψάρια τα οποία μπορούν να ζήσουν σε αρκετά μικρά ενυδρεία, αλλά καλό είναι να προτιμάμε μεγαλύτερα για να μπορούμε να έχουμε σταθερότερες τιμές.
 
Στη σελίδα που ακολουθεί παρουσιάζεται μια λίστα με τα πιο κοινά είδη ιππόκαμπων τα οποία συγκεντρώνονται στην λίστα ανάλογα με τη θερμοκρασίας . Δεν είναι δυνατή η σύνθεση των ειδών από διαφορετικές κλίμακες θερμοκρασίας.

 
Επίσης υπάρχει και το συνιστώμενο ελάχιστο μέγεθος δεξαμενής για ένα ζευγάρι ιππόκαμπων ενηλίκων κάθε είδους.
 
Αρκετοί άνθρωποι κρατούν ιππόκαμπους με επιτυχία σε πολύ μικρότερες δεξαμενές, αλλά είναι το συνιστώμενο.

 
Hippo3.jpg.aabde915cfcceb355e48fbf4eb8af3af.jpg

Tropical species (τροπικό) 24-26 C

zosterae, 1 ζεύγάρι (6 λίτρα) - συνιστώμενο ενυδρείο τουλάχιστον 20 λίτρα.

kuda, 1 ζευγάρι (30 λίτρα) - συνιστώμενο ενυδρείο τουλάχιστον 60 λίτρα.

barbouri, 1 ζευγάρι (30 λίτρα) - συνιστώμενο ενυδρείο τουλάχιστον 60 λίτρα.

erectus, 1 ζευγάρι (30 λίτρα) - συνιστώμενο ενυδρείο τουλάχιστον 60 λίτρα.

reidi, 1 ζευγάρι (30 λίτρα) - συνιστώμενο ενυδρείο τουλάχιστον 60 λίτρα.

fuscus, 1 ζευγάρι (20 λίτρα) - συνιστώμενο ενυδρείο τουλάχιστον 40 λίτρα.

comes, 1 ζευγάρι (30 λίτρα) - συνιστώμενο ενυδρείο τουλάχιστον 60 λίτρα.

procerus, 1 ζευγάρι (30 λίτρα) - συνιστώμενο ενυδρείο τουλάχιστον 60 λίτρα.

Hippo4.jpg.c9cb0616c80a4abdf6323105c6808901.jpg

Subtropical species (υποτροπικό) 22-25C

whitei, 1 ζευγάρι (30 λίτρα) - συνιστώμενο ενυδρείο τουλάχιστον 60 λίτρα.

ingens, 1 ζευγάρι (50 λίτρα) - συνιστώμενο ενυδρείο τουλάχιστον 180 λίτρα.

tuberculatus, 1 ζευγάρι (20 λίτρα) - συνιστώμενο ενυδρείο τουλάχιστον 60 λίτρα.

Hippo5.jpg.8ead972d2f0c4aadf2ea1c4cd4f100ca.jpg

Temperate species (εύκρατο) 19-22C

abdominalis, 1 ζευγάρι (50 λίτρα) - συνιστώμενο ενυδρείο τουλάχιστον 240 λίτρα.

capensis, 1 ζευγάρι (20 λίτρα) - συνιστώμενο ενυδρείο τουλάχιστον 40 λίτρα.

breviceps, 1 ζευγάρι (20 λίτρα) - συνιστώμενο ενυδρείο τουλάχιστον 40 λίτρα
Διατροφή
 
Με λίγη υπομονή οι WC ιππόκαμποι μπορούν να εκπαιδευθούν για να φάνε την νεκρή/κατεψυγμένη τροφή.
 
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να τους πείσουμε ώστε να λαμβάνουν κατεψυγμένη τροφή. Αυτό τους κάνει περισσότερο ¨οικείους¨ και αυξάνει τις πιθανότητές τους για μακροπρόθεσμη επιβίωση, ιδιαίτερα σε λιγότερο έμπειρους κατόχους.
 
Πάντως σε καινούργιους κάτοικους η ανάγκη χορηγήσης ζωντανής τροφής π.χ artemia είναι αναγκαία και καλό είναι να έχετε εξοικειωθεί με την εκκόλαψη της πριν αγοράσετε ιππόκαμπους. Σε περίπτωση αγοράς ιππόκαμπων (CB) τα πράγματα είναι πιο απλά αφού έχουν εκπαιδευτεί να τρώνε κατεψυγμένες τροφές όπως mysis και η μεγαλύτεροι σε μέγεθος krill.
 
Και πάλι όμως θυμηθείτε να συμπληρώσετε τη διατροφή τους με ζωντανή τροφή τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

 
Ιππόκαμποι και ενυδρείο υφάλου
 
Αν και η συνθήκες μπορεί να είναι παρόμοιες με ένα reef ενυδρείο, ωστόσο δεν πρέπει να τους βάζουμε εκεί.
 
Δεν μπορούν να ανταγωνιστούν στο κυνήγι της τροφής ψάρια όπως είναι τα Tangs, επίσης και τα ρεύματα που υπάρχουν στο ενυδρείο.
 
Σε περίπτωση που θα τους παρασύρει το ρεύμα και θα προσπαθήσουν να πιαστούν από κάποιο κοράλλι και μπορεί να λάβουν κάποιο θανατηφόρο τσίμπημα από αυτά.

 
Πριν αγοράσετε
 
 
 
Πριν αγοράσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τις βασικές αρχές για το πώς να κρατήσετε ιππόκαμπους στο ενυδρείο.
 
Εάν έχετε προετοιμαστεί επαρκώς αφιερώσετε λίγο χρόνο για να δημιουργήσει το κατάλληλο και σταθερό περιβάλλον για τους ιππόκαμπους και θα βελτιώσετε σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες επιτυχίας.

 
Λίστα συμβατότητας
 
Υπάρχουν πολύ λίγοι κάτοχοι που πραγματικά θέλουν να διατηρήσουν τους ιππόκαμπους σε ένα συγκεκριμένο είδος-ενυδρείο.
 
Αν και υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι επιμένουν ότι είδη ψαριών, κοραλλιών, ή ασπόνδυλα δεν πρέπει ποτέ να διατηρούνται με ιππόκαμπους κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, υπάρχουν πάρα πολλά ζώα που θα τα πάνε εξαιρετικά καλά με τους ιππόκαμπους, επιτρέποντας παράλληλα στους ιππόκαμπους οι ίδιοι να ευδοκιμήσουν.
 
Ο κατάλογος αυτός θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνον ως οδηγός και δεν είναι οριστικό αναφοράς.

 
Τα είδη κατηγοριοποιούνται - βαθμολογούνται με 0, 1, 2 και 3.
 
Το 0 είναι το πιο ταιριαστό είδος όπου είναι ασφαλές ακόμα και με νεογέννητους ιππόκαμπους.
 
Το 1 είναι απολύτως ασφαλής για μικρούς και για μεγάλους ιππόκαμπους, σχεδόν δεν υπάρχουν εξαιρέσεις με το 0 αλλά σίγουρα υπάρχει μια μεγαλύτερη επιφύλαξη για τους νεογέννητους.
 
Το 2 είναι ασφαλές για μεγάλους ιππόκαμπους, οι μικροί και οι νεογέννητοι θα έχουν πρόβλημα.
 
Το 3 το συναντάμε όταν υπάρχει αρκετά μεγάλη πιθανότητα να αντιμετωπίσουν πρόβλημα μεγάλοι και μικροί ιππόκαμποι.
 
Τους παρακολουθούμε με προσοχή και να είμαστε έτοιμοι για τη μετεγκατάστασή τους, εάν δημιουργηθεί μια απειλή για τους
 
ιππόκαμπους.
 
Είδη που σημειώνονται με αστερίσκο (*) είναι κατάλληλα για τους ιππόκαμπους (με βάση τους αριθμούς-0, 1, 2, ή 3), αλλά συχνά αδυνατούν να ευδοκιμήσουν σε αιχμαλωσία για διάφορους λόγους. Τα είδη αυτά δεν συνιστώνται γενικά για κάθε ενυδρείο.
 
Όσα δεν είναι στον κατάλογο δεν σημαίνει ότι δεν είναι ασφαλής για τους ιππόκαμπους , αλλά μπορεί απλώς να έχουν αγνοηθεί η να μην υπάρχουν αναφορές μέχρι στιγμής. Η παρακάτω λίστα και η συμβατότητα της έχει δοκιμαστεί με τροπικά είδη ιππόκαμπων.

 
Hippo6.jpg.a2618ab26847fd5e038fa0b22fc52359.jpg    Hippo7.jpg.b43db2b8b8dce740ea6fb6a3c48a983f.jpg    Hippo8.jpg.f9bcad0949e749b442ca71d854eeef89.jpg
 
Τέλος παραθέτεται πίνακας συμβατότητας και τα παρακάτω πρόσθετα στοιχεία:
 
* Πολύ δειλά είδη που συνήθως δεν θα ευδοκιμήσουν
 
† δεν μπορεί να πάρει αρκετή τροφή
 
‡ το setup του ενυδρείου είναι ακατάλληλο

 
pinakas1.thumb.jpg.90b4cde85a986b6253def5bab041d069.jpg

pinakas2.thumb.jpg.cbbe96dadc7bd132ebeb3128be0abe07.jpg

pinakas3.thumb.jpg.cb036f77732d0392b56bab0cf73dae4c.jpg

pinakas4.jpg.371f5866f3636048dc0f5129d16523f7.jpg
Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...