Jump to content

Μεγάλη πετρελαιοκηλίδα στην Κίνα...


Recommended Posts

Πετρελαιοκηλίδα και στην Κίνα!

Μία μόλις ημέρα μετά το (ας ελπίσουμε όχι προσωρινό) κλείσιμο της διαρροής στον Κόλπο του Μεξικού, ένα νέο ατύχημα – στην Κίνα αυτή τη φορά – έρχεται να μας ξαναθυμίσει με το χειρότερο τρόπο ότι τα ορυκτά καύσιμα είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για το περιβάλλον!

4849950.jpg

Ισχυρές εκρήξεις σε δύο αγωγούς πετρελαίου στο λιμάνι Νταλιάν της βορειοανατολικής Κίνας είχαν σαν αποτέλεσμα τη διαρροή τουλάχιστον 1.500 τόνων αργού πετρελαίου στη θάλασσα. Η πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έχει ήδη απλωθεί σε θαλάσσια επιφάνεια μεγαλύτερη των 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων!

4849936.gif

Στο λιμάνι του Νταλιάν κατέφθασε ομάδα του Κινέζικου γραφείου της Greenpeace προκειμένου να γίνουν αυτόπτες μάρτυρες στην τεράστια οικολογική καταστροφή, αλλά και να καταγράψουν τις επιπτώσεις και τις συγκλονιστικές προσπάθειες των εργατών για τον περιορισμό της ρύπανσης. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αυτών μάλιστα κινδύνεψε η ζωή ενός εργάτη.

Η πετρελαιοκηλίδα έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή στα παραθαλάσσια οικοσυστήματα της περιοχής, ενώ αναμένεται να πλήξει ανεπανόρθωτα τις τοπικές κοινωνίες που στηρίζονται στον τουρισμό και την αλιεία.

Από τα ατυχήματα στα ανθρακωρυχεία που στοιχίζουν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές κάθε χρόνο και τις πετρελαιοκηλίδες που καταστρέφουν οικοσυστήματα και τοπικές κοινωνίες μέχρι την καύση τους που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές, τα ορυκτά καύσιμα είναι η μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον, το κλίμα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Πόσες καταστροφές πρέπει να συμβούν για να καταλάβουν οι κυβερνήσεις ότι πληρώνουμε σήμερα ένα τεράστιο τίμημα για τον εθισμό μας στα ορυκτά καύσιμα;

Πηγή

Greenpeace

Link to comment
Share on other sites

Νταλιάν: η διαρροή σταμάτησε, η καταστροφή συνεχίζεται!

Συνεχίζεται η περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή στη βορειοανατολική Κίνα, καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να περιοριστεί εντελώς η πετρελαιοκηλίδα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες εκατοντάδων εθελοντών και ψαράδων.

4861615.jpg

Η ομάδα του κινεζικού γραφείου της Greenpeace εξακολουθεί να βρίσκεται στην περιοχή και να συλλέγει πληροφορίες καθώς και οπτικοακουστικό υλικό για την κατάσταση των οικοσυστημάτων και τις ευρύτερες επιπτώσεις στους κατοίκους και την τοπική οικονομία. Ήδη, η Greenpeace μετέδωσε τα πρώτα στοιχεία από τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας:

◦Ολοένα και περισσότερες παραλίες κλείνουν για όλη την τουριστική περίοδο εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας. Πλέον απειλείται μία από τις πιο μεγάλες και τουριστικές παραλίες της βορειοδυτικής Κίνας, η Jinshitan, που κατά μέσο όρο φιλοξενεί 60.000 τουρίστες κάθε μέρα. Η Jinshitan βρίσκεται 35 χιλιόμετρα από το λιμάνι Νταλιάν όπου έγινε το ατύχημα στους αγωγούς πετρελαίου και πλέον όλες οι προσπάθειες που καταβάλλονται επικεντρώνονται στο να προστατευθεί αυτή η παραλία.

◦10.000 περίπου όστρακα έχουν ήδη καταστραφεί στερώντας ένα σημαντικό εισόδημα από την τοπική κοινωνία που στηρίζεται στην καλλιέργεια οστρακοειδών.

Στην περιοχή βρίσκονται ήδη εκατοντάδες εθελοντές και εργάτες που αγωνίζονται πυρετωδώς με γυμνά χέρια προκειμένου να αφαιρέσουν το παχύρρευστο αργό πετρέλαιο που διέρρευσε στη θάλασσα. Αν και έως τώρα έχουν συλλεχθεί περίπου 500 τόνοι αργού πετρελαίου, είναι σαφές ότι είναι αδύνατον να καθαριστεί πλήρως η θάλασσα. Κατά μήκος των 145 χιλιομέτρων που εκτείνεται ο Κόλπος του Νταλιάν, υπάρχουν 2 φυσικά καταφύγια, 9 φάρμες οστρακοκαλλιεργιών, 6 τουριστικές περιοχές και 7 ζώνες προστασίας της θάλασσας. Όλες αυτές οι περιοχές αναμένεται να πληγούν από το αργό πετρέλαιο και οι επιπτώσεις θα κρατήσουν πολλά χρόνια, ακόμα και δεκαετίες

4862289.jpg

Η Greenpeace καλεί την κινεζική κυβέρνηση και την τοπική βιομηχανία να προχωρήσουν σε πλήρη έρευνα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην περιοχή και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η καταστροφή.

Η Greenpeace απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια του πυροσβέστη Ζανγκ Λιανγκ, που έχασε τη ζωή του την ώρα που προσπαθούσε να επιδιορθώσει μία υποβρύχια αντλία που είχε βουλώσει από πετρέλαιο και συντρίμμια, την ώρα που το αργό πετρέλαιο σχημάτιζε στρώμα 20 εκατοστών στην επιφάνεια της θάλασσας.

Πόσες καταστροφές πρέπει να συμβούν για να καταλάβουν οι κυβερνήσεις ότι πληρώνουμε σήμερα ένα τεράστιο τίμημα για τον εθισμό μας στα ορυκτά καύσιμα;

Πηγή :

Greenpeace

Link to comment
Share on other sites

ελεος....

Link to comment
Share on other sites

Ειτε θελουμε να το πιστεψουμε ειτε οχι θα ζηγωσει η καταστροφη του πλανητη,με ολα αυτα που γινονται απο τα χερια του ανθρωπου! :excl:

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...