Jump to content

Ο πόλεμος των Ρόδων


Recommended Posts

Για τους λάτρεις της ιστορίας και μιας και έζησα για ένα διάστημα στην Βόρεια Αγγλία, σας παρουσιάζω τον Πόλεμο των Ρόδων που οδήγησε στην πιο αιματηρή μάχη στην ιστορία της Αγγλίας. Παντού στις δύο πόλεις υπάρχουν σύμβολα, αναπαραστάσεις και εικόνες που αναβιώνουν την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο περιοχών ενώ κάθε χρόνο, από το 1965, πραγματοποιείται το λεγόμενο Τουρνουά των Ρόδων ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και το Πανεπιστήμιο της Υόρκης στην Αγγλία.

:)

waroftheroses.gif

Ο Πόλεμος των Ρόδων ήταν ένας εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε στην Αγγλία για τη διαδοχή στο θρόνο και διήρκεσε 30 χρόνια, από το 1455 μέχρι το 1485. Το όνομα του οφείλεται στα εμβλήματα των δυο αντιμαχόμενων Οίκων, το λευκό ρόδο του Οίκου της Υόρκης και το κόκκινο ρόδο του οίκου των Λάνκαστερ. Κατά τη διάρκεια αυτών των 30 χρόνων, επικρατούσε άλλοτε η μια κι άλλοτε η άλλη πλευρά, πράγμα που είχε ως συνέπεια συχνές αλλαγές στη διαδοχή του θρόνου. Ο Ριχάρδος Γ’ της Αγγλίας υπήρξε ο τελευταίος Βασιλιάς της Αγγλίας από τον Οίκο της Υόρκης. Το 1485, νικήθηκε από τα στρατεύματά του Ερρίκου Τυδώρ, ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο ως Ερρίκος Ζ’ της Αγγλίας, βάζοντας τέλος στον πόλεμο των Ρόδων και εγκαινιάζοντας τη δυναστεία των Τυδώρ, η οποία θα βασιλεύσει συνεχώς σε Αγγλία και Ουαλία για 116 χρόνια.

120px-Tudor_rose.svg.png

To έμβλημα των Τυδώρ, ένας συνδυασμός των δυο Ρόδων

της Υόρκης και του Λάνκαστερ

120px-Lancashire_rose.png

Το κόκκινο ρόδο του Λάνκαστερ

120px-Yorkshire_rose.svg.png

To λευκό ρόδο της Υόρκης

Η ονομασία "Πόλεμος των Ρόδων" δε θεωρείται ότι χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά προέρχεται από τα εραλδικά σύμβολα των δυο βασιλικών οίκων της Υόρκης και του Λάνκαστερ. Ο όρος χρησιμοποιήθηκε ευρέως το 19ο αιώνα, μετά την έκδοση του μυθιστορήματος "Anne of Geierstein" του σερ Γουόλτερ Σκοτ. Ο Σκοτ βασίστηκε σε μια σκηνή από το θεατρικό έργο του Σαίξπηρ Ερρίκος ο ΣΤ', μέρος 1, όπου ένας απλός καυγάς ανάμεσα σε εκπροσώπους των δύο οίκων τους έκανε να φοράνε στο καπέλο τους αντίστοιχα ένα άσπρο ή ένα κόκκινο τριαντάφυλλο.

Αν και τα τριαντάφυλλα δε χρησιμοποιούνταν παρά λίγες μόνο φορές ως σύμβολα κατά τη διάρκεια του Πολέμου, οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες φορούσαν εμβλήματα, που σχετίζονταν με τον άμεσο φεουδάρχη άρχοντα ή προστάτη τους. Για παράδειγμα, οι δυνάμεις του Ερρίκου Ζ' στη μάχη του Μπόσγουορθ πολέμησαν με έμβλημα τον Κόκκινο Δράκο (βρίσκεται και στη σημαία της Ουαλίας), ενώ ο στρατός των Υορκιστών χρησιμοποίησε το προσωπικό έμβλημα του Ριχάρδου Γ', ένα λευκό κάπρο.

Ωστόσο, απόδειξη για τη σπουδαιότητα των συμβόλων των ρόδων αποτελεί το γεγονός ότι ο βασιλιάς Ερρίκος Ζ' της Αγγλίας επέλεξε στο τέλος του Πολέμου να συνδυάσει το κόκκινο και το λευκό ρόδο του κάθε οίκου για να δημιουργήσει το έμβλημα της δυναστείας των Τυδώρ.

Οι ονομασίες των οίκων δεν έχουν σχέση με τις πόλεις του Γιορκ και του Λάνκαστερ ή τις κομητείες Γιόρκσαϊρ και Λάνκασαϊρ, αν και στις μέρες μας, αθλητικές αναμετρήσεις μεταξύ των δυο κομητειών στο κρίκετ ή στο ράγκμπι συχνά χαρακτηρίζονται ως "Πόλεμος των Ρόδων". Στην πραγματικότητα, τα εδάφη του Δουκάτου των Λάνκαστερ βρίσκονταν κυρίως στο Γκλόστερσαϊρ, το Τσέσαϊρ και τη βόρεια Ουαλία, ενώ τα εδάφη και κάστρα του Δουκάτου της Υόρκης απλώνονταν σε όλη την Αγγλία, καθώς και στην Ουαλία.

dhm1315.jpg

* 1455 - Ξεκινά ο Πόλεμος των Ρόδων, με τους υποστηρικτές του Οίκου της Υόρκης να νικούν στην πρώτη μάχη του Αγίου Αλβανού και να αιχμαλωτίζεται ο βασιλιάς Ερρίκο ΣΤ' της Αγγλίας. Εγκαθιδρύεται το κρατίδιο της Υόρκης και ο Ριχάρδος της Υόρκης γίνεται λόρδος προστάτης του βασιλείου.

* 1456 - Ο Ερρίκος ΣΤ' αναλαμβάνει την εξουσία, αλλά το 1459 καταρρέει. Υποστηρικτές της Υόρκης ωθήθηκαν σε εξορία και οι περιουσίες τους κατασχέθηκαν.

* 1460 - Ο Εδουάρδος του Νόργουιτς, γιος του Ριχάρδου της Υόρκης, νικά στη μάχη του Νορθάμπτον και ο Ερρίκος ΣΤ' αιχμαλωτίζεται εκ νέου. Εκτελούνται οι ηγέτες του οίκου του Λάνκαστερ. O Ερρίκος συνεχίζει να ασκεί εξουσία, αλλά με την προϋπόθεση ότι με το θάνατό του ο θρόνος θα περνούσε στον Εδουάρδο. Η βασίλισσα Μαργαρίτα του Ανζού δε δέχτηκε τους όρους και καταφεύγει στη Σκωτία. Ο στρατός των Λάνκαστερ, πιστός στον Ερρίκο ΣΤ', νικά στη μάχη του Γουέικφιλντ και σκοτώνεται ο Ριχάρδος της Υόρκης.

* 1461 - Στη δεύτερη μάχη του Αγίου Αλβανού, η Μαργαρίτα του Ανζού νικά τους Υορκιστές κι απελευθερώνει το σύζυγό της, Ερρίκο ΣΤ'. Ωστόσο, ο Εδουάρδος της Υόρκης, που έχει νικήσει στη μάχη του Μόρτιμερ Κρος, καταλαμβάνει το Λονδίνο και ανακηρύσσεται βασιλιάς ως Εδουάρδος Δ' της Αγγλίας. Στη Μάχη του Τάουτον, ο Εδουάρδος νικά τη βασίλισσα Μαργαρίτα του Ανζού κι οι Λάνκαστερ δολοφονούνται, εξορίζονται ή εκτελούνται.

* 1464 - Οι Λάνκαστερ ηττούνται στη Μάχη του Χέξαμ και την επόμενη χρονιά αιχμαλωτίζεται ο Ερρίκος ΣΤ'.

* 1471 - Ο Εδουάρδος Δ' της Αγγλίας συμμαχεί με τη Βουργουνδία, επιστρέφει στην Αγγλία και κερδίζει στη μάχη του Μπάρνετ τους Λάνκαστερ. Στη μάχη σκοτώνεται ο Ρίτσαρντ Νέβιλ, 16ος κόμης του Γουόρικ. Με τη μάχη του Τιούκσμπερι, τίθεται προσωρινό τέλος στις διεκδικήσεις των Λάνκαστερ στον αγγλικό θρόνο και μεσολαβούν 14 χρόνια ειρήνης μέχρι το επόμενο πραξικόπημα.

* 1483 - Ο Εδουάρδος Δ' της Αγγλίας πεθαίνει και ο Ριχάρδος Γ' της Αγγλίας σφετερίζεται το θρόνο από τα αδέρφια Εδουάρδο Ε' και Ριχάρδο, τους Πρίγκιπες του Πύργου, οι οποίοι αιχμαλωτίζονται και πεθαίνουν. Ανέρχεται ο Ερρίκος Τυδώρ, κόμης του Ρίτσμοντ, απόγονος του Εδουάρδου Γ'.

* 1485 - Με τη μάχη του Μπόσγουορθ, νικούν οι Λάνκαστερ και πεθαίνει ο Ριχάρδος Γ' της Αγγλίας. Στο θρόνο ανεβαίνει ο Ερρίκος Τυδώρ ως Ερρίκος Ζ' της Αγγλίας.

Έγινε επεξεργασία - karydas
Link to comment
Share on other sites

Οι αγώνες έχουν μεγάλη σημασία για τις δύο περιοχές και προσδίδουν περηφάνια στην πόλη που θα κερδίσει.

Δείτε παρακάτω promo βίντεο που διαφημίζει τους αγώνες του 2009

Link to comment
Share on other sites

Κωνσταντίνε τι ωραία παρουσίαση μίας από τις πιο εντυπωσιακές περιόδους της βρετανικής (αγγλικής) μεσαιωνικής ιστορίας που και μένα με συναρπάζει ιδιαίτερα !

Να συμπληρώσω, αν μου επιτρέπεις, ότι ο Ριχάρδος ο τρίτος ήταν (και παραμένει) μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες φιγούρες της αγγλικής ιστορίας (όπως όμως πρωτογράφτηκε γράφτηκε από τους Τυδώρ !!) και γεννήθηκε ένα χρόνο πριν την πτώση της Κωνσταντινούπολης.

Μνημειώδης έμεινε η φράση που υποτίθεται ότι εκστόμισε στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ :

"το βασίλειο μου για ένα άλογο" ως η φράση που αποδίδεται στον Ριχάρδο όταν πλέον μόνος, εγκαταλελειμμένος και προδομένος από τους μέχρι πριν λίγο συμμάχους του στη μάχη, χάνει και το άλογο του και βρίσκεται περικυκλωμένος από τους αντίπαλους ιππότες του οίκου των Λάνκαστερ.

Ο Σαίξπηρ τον παρουσίασε και αυτός πολύ αρνητικά τον Ριχάρδο θεωρώντας ότι η φράση έχει να κάνει μα την επιθυμία του να βρει ένα άλογο για να εγκαταλείψει τη μάχη αλλά κατά άλλους απλά ζητούσε ένα άλογο για να συνεχίσει έφιππος τον αγώνα μέχρι το τέλος. Την εποχή εκείνη ένα σιδερόφρακτος ιππότης χωρίς άλογο δεν θα είχε καμία τύχη απέναντι σε έφιππους αντιπάλους.

Σκεφτείτε μόνο το εξής: στη ζωή όλα είναι σχετικά. Πόση είναι η αξία ενός αλόγου όταν είσαι στο φέουδο σου με τους υπασπιστές σου και τους ιππότες σου, με τις κυρίες των τιμών, με πλούσια στρωμένα τραπέζια με όλα τα καλά και τους χωρικούς να σε υπηρετούν, ενώ εσύ οργανώνεις αγώνες κονταρομαχιών για προσωπική απόλαυση και διασκέδαση? και πόση είναι η αξία του ίδιου ζώου όταν σε λίγο αναμένεται να σε σφάξουν οι αντίπαλοι σου χάνοντας έτσι όχι μόνο την εξουσία αλλά την ίδια σου τη ζωή ?

Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα μικρότερα ή μεγαλύτερα στη ζωή μας και συχνά οι αποφάσεις μας δεν ταιριάζουν με το πλαίσιο και την κρισιμότητα της συγκυρίας μέσα στην οποία καλούμαστε να αποφασίσουμε. Το αποτέλεσμα συχνά είναι να χάνουμε το δάσος παλεύοντας για το δέντρο.

Η ομοιότητα με ότι συμβαίνει στην πατρίδα μας τα τελευταία τριάντα (τουλάχιστον) χρόνια δεν είναι καθόλου συμπτωματική.

Να είσαι καλά Κωστή που μας τα θύμισες όλα αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Ανδρέα συμπλήρωσες απλές ιστορικές αναφορές καταπληκτικά και έχεις απόλυτο δίκιο, είναι πολλά αυτά που μπορεί να μας διδάξει το παρελθόν.

Η Βόρεια Αγγλία για όσους δεν έχει τύχει να την επισκεφτούν, είναι μια άλλη Αγγλία που διατηρεί έναν μεσαιωνικό χαρακτήρα και κάθε πόλη της έχει την δικής της ιστορία και αμέτρητους μύθους.

Για παράδειγμα το κάστρο του Λάνκαστερ λειτουργεί κατά το ήμισυ ως μουσείο και μπορείς να το επισκεφτείς και το άλλο μισό είναι φυλακή.Ενώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε σύγχρονο κτίριο, προτίμησαν να στεγάσουν την φυλακή στο κάστρο!

topten4.gif

Όποιος θέλει να διαβάσει για την ιστορία του κάστρου μπορεί να δει παρακάτω

http://www.lancastercastle.com/

ενώ εδώ μπορεί να κάνει μια περιήγηση στα ελληνικά

http://www.lancastercastle.com/html/tour/language.php?c=6

:)

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρουσα η παρουσίαση σου Κώστα για τους Tudors.Εγώ θέλω να επισημάνω την άνοδο στην εξουσία του Ερρίκου του Ογδόου από τον οίκο των Tudors και τη σύγκρουση του με τον Πάπα με στόχο η χώρα να απελευθερωθεί από τον Παπικό έλεγχο.Βέβαια γίνανε πολλά έκτροπα και ωμότητες.Οι πολιτικές αυτές επηρέασαν όλη την Ευρώπη με επακόλουθα τους αιματηρούς θρησκευτικούς πολέμους και την εμφάνιση των λεγόμενων διαμαρτυρομένων.

Παραθέτω ενα λινκ για τον Ερρίκο VIII http://www.luminarium.org/renlit/tudor.htm για όποιον φίλο θέλει να διαβάσει.

Επίσης προτείνω την σειρά TUDORS που αναφέρεται στα χρόνια τησ βασιλείας του Ερρίκου VIII ,η οποία είναι εξαιρετική και μέσα από την σειρά βλέπουμε τη ιστορία της Αγγλίας και έμμεσα και της Ευρώπης

http://www.sho.com/site/tudors/home.do

:)

Έγινε επεξεργασία - ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...