Jump to content

Το θαύμα της ζωής και ένας καλλιτέχνης Μονομάχος


Recommended Posts

Το θαύμα της ζωής και ένας καλλιτέχνης Μονομάχος

Κείμενο & φωτογραφίες: Ντίνος Μαρκάκης (filoxenos@pathfinder.gr)

Ένα φυτεμένο 50άρι, με κατάλληλο για την περίσταση μικρό εσωτερικό φίλτρο χαμηλής ροής, επιλέχθηκε για την συγκεκριμένη αναπαραγωγή. Μπήκε μέσα ο αρσενικός - που προετοιμαζόταν για ένα μήνα – και αμέσως έπιασε δουλειά, φτιάχνοντας φωλιά με φυσαλίδες στον χώρο που του είχα ετοιμάσει στην επιφάνεια του νερού (σωληνάκι αεραντλίας, γυρισμένο ώστε να κάνει κύκλο και πιασμένο στο τζάμι με βεντούζα).

Την επόμενη μέρα έβαλα και την θηλυκιά – επίσης κατάλληλα προετοιμασμένη επί ένα μήνα – και αφού εξερεύνησε λίγο το χώρο, ανταποκρίθηκε αμέσως στο ερωτικό παιχνίδι του αρσενικού.

Τα δύο ψάρια ξεκίνησαν σχετικά γρήγορα τους αναπαραγωγικούς εναγκαλισμούς, που λόγω της απειρίας τους όμως, ήταν αποτυχημένοι στην αρχή. Σύντομα βρήκαν μόνα τους τι έπρεπε να κάνουν και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται ένα ακόμα θαύμα της φύσης μπροστά στα μάτια μου…

Τα πρώτα γονιμοποιημένα αυγά έκαναν την εμφάνισή τους, σαν άσπρη μαγική βροχή μέσα στο νερό!

Πρώτος ο αρσενικός άρχισε να τα μαζεύει ένα-ένα, ρουφώντας τα στο στόμα του…

…και μετά προσεχτικά τα τοποθετούσε στη φωλιά με τις φυσαλίδες, κολλώντας τα με κολλώδες έκκριμα και σταθεροποιώντας τα εκεί.

Τα δύο ψάρια συνέχισαν την αναπαραγωγική διαδικασία, αγκαλιάζοντας το ένα το άλλο.

(συνεχίζεται)

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 58
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Οσο περνούσε η ώρα, το πάθος τους μεγάλωνε εντυπωσιακά και αυτό γινόταν φανερό από τον τρόπο που έσφιγγαν κουλουριασμένα τα κορμιά τους, αλλά και από την ένταση που έβγαζαν όταν πλησίαζαν το ένα το άλλο.

Μόλις τέλειωνε η κάθε φορά, η άσπρη μαγική βροχή της ζωής ξεκινούσε να πέφτει αργά προς τα κάτω, ενώ οι δύο εραστές σχεδόν λιπόθυμοι, ξεκολλούσαν και αιωρούνταν ακίνητοι για μερικά δευτερόλεπτα…

Μετά, πάλι πρώτος εκείνος άρχιζε να μαζεύει γρήγορα τα πολύτιμα αυγά, για να τα εναποθέσει στην ασφάλεια της φωλιάς.

Σύντομα τον ακολουθούσε και η θηλυκιά, που καθώς γυρνούσε, σκορπούσε και άλλα αυγά γύρω της, αδειάζοντας και πάλι το θυλάκιο της.

Κάποια στιγμή μετά από 3 ώρες περίπου και αφού τελείωσαν τη διαδικασία διαιώνισης του είδους, ήρθε η ώρα του χωρισμού. Η θηλυκιά επέστρεψε στο ενυδρείο της για να ξεκουραστεί παρέα με τη μοναξιά της, ενώ ο αρσενικός παρέμεινε για να συνεχίσει με την επίπονη πλέον προσπάθεια της φύλαξης της φωλιάς και των ευαίσθητων αυγών.

Το σωληνάκι συνέβαλε προστατεύοντάς τα στην αγκαλιά του, σε συνδυασμό με τα μικρά φυλλαράκια της Lemna minor στην επιφάνεια, που τα βοηθούσαν να συγκρατιούνται μαζί.

Και έτσι, του δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσει και τις καλλιτεχνικές του τάσεις (…) δημιουργώντας μια πρωτότυπη αρμαθιά από φυσαλίδες και αυγά, σαν τσαμπί από σταφύλια! Ευτυχής και εντυπωσιασμένος, σας παρουσιάζω αυτό το τσαμπί ζωής, για να το μοιραστώ μαζί σας… :lmao:

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ωραία η περιγραφή σου!

Έχεις απίστευτο ύφος στο γράψιμο!

Και οι φωτογραφίες είναι κορυφαίες!

Μπράβο Ντίνο είσαι ένας πραγματικός καλλιτέχνης!

Edited by kouzman
Link to comment
Share on other sites

Μπράβο Φιλόξενε.

Καταπληκτική περιγραφή, Υπέροχες φωτογραφίες.

Σου δίνω άριστα σε όλα.

Προτείνω να μπεί στα Άρθρα.

Επίσης μήπως να αρχίσεις να σκέφτεσαι να κάνεις ντοκυμαντέρ ;;;

Edited by SW1IXC
Link to comment
Share on other sites

ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΤΕΥΟΥΝ :lmao::lmao:

Link to comment
Share on other sites

Τα συγχαρητήρια μου Ντίνο...

Αν κρίνουν οι αρμόδιοι ότι πρέπει να μπεί στα άρθρα θα είναι σούπερ!!!!

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.

Θα προτιμούσα βέβαια αντί σε μένα, τα εύσημα να τα δίνατε στους πρωταγωνιστές... Τους υπέροχους και παρεξηγημένους Μονομάχους... :lmao:

Υ.Σ.: Από χθες το βράδυ, μικροσκοπικές νέες ζωούλες έχουν γεμίσει την επιφάνεια του νερού, κάνοντας παρέα στις φυσαλίδες...

Ο δε πατέρας, επιτελεί το καθήκον του στοργικότατα και για μια ακόμη φορά δίνει μαθήματα αφοσίωσης (καθ' ότι νηστικός και άυπνος!), με το να τα μαζεύει συνεχώς με το στόμα του και τα ξανατοποθετεί στην ασφάλεια της φωλιάς...!

Edited by filoxenos
Link to comment
Share on other sites

Συμπληρώθηκε η πρώτη μέρα ζωής των μικρών Μονομάχων και εύχομαι να ξημερώσουν πολλές ακόμα γι' αυτά τα μικροσκοπικά διαφανή πλασματάκια, που γέμισαν τη μνήμη της φωτογραφικής μου μηχανής με τις πόζες τους...

Ακολουθούν τα 12 καλύτερα :lmao: στιγμιότυπα της πρώτης ημέρας...:

:lmao:

Edited by filoxenos
Link to comment
Share on other sites

Επειδή από τις φωτογραφίες δεν είμαι σίγουρος....

Οι γονείς είναι και οι δύο μπλε halfmoon? Τι μικρά περιμένεις?

32131[/snapback]

Tους γονείς τους βάζω σε φωτό παρακάτω (έχω τραβήξει δεκάδες φωτό την θηλυκιά και δεν "κάθεται" σε καμία..!). Είναι τρίχρωμη (μπλε, κόκκινο, τιρκουάζ).

Το τι θα βγει θα το δούμε στη πορεία, γιατί δεν ξέρω ακριβώς και το τι έχουν 2-3 γεννιές πίσω τους. Σίγουρα είναι ένα ενδιαφέρον ζευγάρι..!

Πάντως δεν περιμένω μεγάλο αριθμό μικρών σαν τελικό αποτέλεσμα, γιατι αυτή τη φορά το πάω πιο φυσικά το πράγμα όπως βλέπεις και από το ενυδρείο (γεμάτο νερό, πολύ φυτό μέσα και γενικά πιο φυσικές συνθήκες).

Θα ενημερώνω τακτικά και έτσι θα τα δεις από εδώ... :lmao:

Link to comment
Share on other sites

Δεν Ξέρω τι λέτε εσείς πάντως εγώ θα ήθελα να καβαντζώσω από τώρα ένα όμορφο ζευγαράκι.

Ντίνο Συγχαρητήρια για την τόσο όμορφη καταγραφή και μελέτη στο συγκεκριμένο είδος !!!

Link to comment
Share on other sites

Δεν Ξέρω τι λέτε εσείς πάντως εγώ θα ήθελα να καβαντζώσω από τώρα ένα όμορφο ζευγαράκι.

32160[/snapback]

Να περιμένεις στη σειρά σου, εντάξει???

:lmao::lmao::rasp::rasp::ballistic::rasp:

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ. Σχετικά με τα ζευγάρια που ζητάτε, κρατώ τη σειρά σας αλλά προτείνω να μην βιαζόμαστε γιατί δεν ξέρω τι θα γίνει. Χθες το βράδυ έβγαλα τον πατέρα γιατί ήταν σε κακή κατάσταση λόγω κόπωσης. Τώρα ξεκουράζεται και ανακτά τις δυνάμεις του.

Δυστυχώς η φωλιά χάλασε και όλα τα μικρά σκόρπισαν. Απο τη φύση του ενυδρείου καταλαβαίνετε ότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα γι αυτά...

Πάντως μόνο καμιά 10αριά μπόρεσα να διακρίνω και αυτά με μεγάλη δυσκολία και μετά από πολύωρη παρατήρηση με μεγενθυτικό φακό.

Από αύριο ξεκινώ τάισμα και θα δούμε...

Edited by filoxenos
Link to comment
Share on other sites

Τα μικρά να είσαι σίγουρος ότι βρίσκονται στο βυθό μην ανησυχείς .

Από τροφή τι σκέφτεσαι ;

:lmao:

Link to comment
Share on other sites

Εδώ χτύπησες φλέβα..!

Κοίτα... τους προβληματισμούς μου σχετικά με την συμπεριφορά του ακουαρίστα και την άποψή μου "Μικροί Θεοί", τους ξέρεις. Με βάση αυτά λοιπόν και επειδή με απασχολεί πολύ το θέμα, σκέφτομαι να αποφύγω την καλλιέργεια Αρτέμια και να προχωρήσω με πολτό που θα φτιάξω μόνος μου από διάφορες έτοιμες τροφές, σε συνδιασμό με βιταμίνες.

Ηδη έχω ετοιμάσει την πρώτη δόση και θα ξεκινήσω έτσι. Δεν ξέρω αν κάνω καλά - από απόψεως πλήρους τροφής των μικρών - αλλά θα το δούμε από το αποτέλεσμα... :lmao:

Link to comment
Share on other sites

Μονο που δενξερω αν θα την φανε αν θες μπορεις να παρεις και την υγρη τροφη που υπαρχει στο εμποριο και την τρωνε αλλα για μενα η καλυτερη τροφη για τα μωρα σου ειναι η ζωντανη αρτεμια. Και γω εχω προβλημα στο να δινω αρτεμια αλλα δυστυχως για μενα απ την στιγμη που αποφασιζω να κανω αναπαραγωγη πρεπει να σκεφτω και το καλυτερο για τα μικρουλια που ηρθαν στην ζωη γιατι ηταν δικη μου επιλογη να βαλω το ζευγαρι για αναπαραγωγη. Παντως την τροφη που σου λεω θα την φανε σιγουρα. Καλη επιτυχια με τις νεες ζωες και ολα να πανε καλα :lmao:

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς, τα ξέρω όλα αυτά... Παλιότερα τάιζα αρτέμιες κατά κόρον... Την υγρή δεν την προτιμώ, γιατί χαλάει το νερό αμέσως και πολύ.

Ελπίζω να πάνε όλα καλά.

Ευχαριστώ και για τις ευχές.

Link to comment
Share on other sites

6η μέρα και κατάφερα και μέτρησα 12 μικρά, αλλά σίγουρα υπάρχουν και άλλα κρυμμένα στα πυκνά φύλλα. Επίσης δείχνουν να τρώνε τον πολτό που έφτιαξα με 4 διαφορετικές τροφές - πολύ καλά τριμμένες - τον οποίο τον διαλύω πρώτα και μετά τον ρίχνω (φλέικς + mini + σπιρουλίνα + σκουλήκι). Τσιμπάνε και άλγες - που έχουν αρχίσει να πνίγουν το ενυδρείο - έπεσε και βιταμίνη Activant και έτσι μάλλον δεν θα έχουν πρόβλημα... :lmao:

Edited by filoxenos
Link to comment
Share on other sites

Μπραβο πολυ χαιρομαι για τα μωρα σου ευχομαι μερα με τη μερα να βρησκεις ολο και νεα μωρακια :lmao:

Ριχνε βιταμινη και κατευθειαν στον νερο θα την φανε

Link to comment
Share on other sites

Το ξημέρωμα της έβδομης ημέρας έριξε το πρώτο του φως στο ενυδρείο διαπερνώντας τη κουρτίνα και ξυπνώντας τους μικρούς Μονομάχους που κοιμόντουσαν ανάμεσα στα πράσινα φύλλα. Μια καινούρια μέρα ξεκινούσε, κλείνοντας την πρώτη εβδομάδα ζωής τους.

Τα μικρά άρχισαν να κινούνται με αργές κοφτές κινήσεις, ψάχνοντας κάτι που να τρώγεται για να ηρεμήσουν το στομάχι τους που είχε ήδη ξεκινήσει για μια ακόμη φορά να ζητά τροφή. Το καθημερινό τους μεγάλωμα, δεν σήκωνε καθυστερήσεις και απαιτούσε συνεχώς να τροφοδοτούνται με θρεπτικά συστατικά. Οι άλγες και οι μικροοργανισμοί που βρίσκονταν σε αφθονία παντού γύρω τους, ήταν μια καλή προσωρινή λύση και το πρωινό τσιμπούσι ξεκίνησε…

Τρία απ’ αυτά πλησίασαν το τζάμι και κοίταξαν ερευνητικά έξω, παρατηρώντας τον περίεργο κόσμο που φαινόταν να υπάρχει εκεί, μη μπορώντας να καταλάβουν πως γίνεται να ζει κάποιος έξω από το νερό…

Σύντομα όμως σταμάτησαν να προβληματίζονται γιατί σε λίγο ήξεραν πως θα έπεφτε πάλι στο νερό το κανονικό τους φαγητό και τότε για μια ακόμη φορά θα βρίσκονταν πάλι με τις στρογγυλές κοιλίτσες τεντωμένες να προσπαθούν να βρουν ήσυχη γωνιά για να χωνέψουν… :lmao:

Link to comment
Share on other sites

Δύο εβδομάδες πέρασαν με τα μικρά να μεγαλώνουν ταχύτατα, διεκδικώντας τη θέση τους στη ζωή. Κάποια από αυτά είναι ήδη μεγαλύτερα από τα αδελφάκια τους, δείχνοντας ότι θα γίνουν πιο μεγαλόσωμα και πιο δυνατά...

Χθες έγινε και ο πρώτος μεγάλος καθαρισμός του ενυδρείου - αργά και με πολύ προσοχή - καθώς και μεγάλη αλλαγή νερού, με καινούρια προσθήκη βιταμινών. Με δυσκολία κατάφερα και μέτρησα 18 ψαράκια να προσπαθούν να κρυφτούν μέσα στα φύλλα και λόγω του ότι έγινε αρκετά σχολαστικά η καταμέτρηση, άντε να είναι το πολύ 20 συνολικά μέσα στο τανκ. Για μένα είναι καλό νούμερο για πρώτη γέννα από τους δύο συγκεκριμένους γονείς.

Ελπίζω να τα καταφέρουν όλα μέχρι το τέλος και να μην υπάρξουν απώλειες...

Ανάμεσά τους πάντως, ξεχώρισε ήδη η θηλυκιά του... JDP!!! (φωτο 6) ;):thumbup::D

Κούκλα δεν είναι? B)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...