Jump to content

Ψύξη με παγωμένα μπουκάλια νερου


Angelfish

Recommended Posts

Οταν αρχισαν να βαράνε οι καύσωνες και μια μέρα ειδα 30C στο ενυδρειο τρομαξα και αποφασισα να δροσισω το νερό- μη εχοντας κατι καλυτερο να κανω-ριχνοντας μεσα ενα μπουκαλι κλειστο 1.5 λτ γεματο με νερο κατεψυγμενο απο βραδυς.Παρατηρησα οτι εχει πολυ καλο αποτελεσμα, τα ψαρια δεν ενοχλουνται καθολου

και μου ριχνει μεσα σε μιση ωρα τη θερμοκρασια 2 βαθμους C.Αν ριξω μεσα και δευτερο κλειστο παγωμενο

μπουκαλι πεφτει αλλους 2 βαθμους.

Η μεθοδος αυτη εχει για μενα τα εξης πλεονεκτηματα :

-Ειναι εντελως ανεξοδη

-Μπορω να ρυθμισω μονος μου ποσο θελω να ριξω την θερμοκρασια σταδιακα ωστε να μην σοκαριστουν τα ψαρια επιλεγοντας αναλογο μεγεθος και αριθμο μπουκαλιων.

-Δεν υπαρχει το προβλημα της εξατμισης του νερου οπως με τους ανεμιστηρες αρα δεν χρειαζεται συμπληρωμα νερου που εχει αποτελεσμα αλλαγη της χημειας του νερου

Η μεθοδος αυτη εφαρμοζεται μονο με κλειστα μπουκαλια τα οποια οταν λιωσει το νερο μεσα σε μιση ωρα περιπου, ξαναμπαινουν αυτοματα στην καταψηξη ως εχουν με το ιδιο νερο για να ξαναπαγωσουν.

Χρισημοποιω αυτη την μεθοδο εδω και δυο μηνες ανελιπως τις ζεστες μερες χωρις να εχω το παραμικρο προβλημα.Επισης παρατηρησα οτι μετα αφου πετυχω την μικρη επιθημητη πτωση της θερμοκρασιας,το ενυδρειο

για να ξαναζεσταθει στην επικινδυνη θερμοκρασια θελει μια μερα.

Πως σας φαινεται σαν φθηνη και ανεξοδη λυση με καλο αποτελεσμα;

Link to comment
Share on other sites

Το μειονέκτημα είναι ότι δεν είναι ελεγχόμενη η θερμοκρασία και θα πρέπει να είσαι συνέχεια υπό επιτήρηση...ώστε να μην έχεις απότομες αλλαγές.

.....Το άλλο είναι, ότι το ενυδρείο σου θα μοιάζει με τον... Θερμαϊκό κόλπο γεμάτο πλαστικά !!!! :):helpsmilie:

Δεν μπορείς να βάλεις ανεμιστήρες?

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι καθόλου καλή αυτή η τεχνική γιατί υπάρχουν απότομες διακυμάνσεις τις θερμοκρασίας και μπορείς να κανεις και κακο στην βιολογία σου και στα ψάρια σου απο το σόκ.Εγώ ψιφίζω ανεμιστηράκια μονόδρομος!Είναι πολύ έυκολα στην κατασκευή αλλα πρέπει να έισαι σπίτι για να συμπληρώνεις το νερό που εξατμίζεται το οποίο είναι αρκετο.ΑΝ είναι να φύγεις διακοπές αναγκαστικά πρέπει να τα κλείσεις αν δεν είναι κάποιος πίσο που ξέρει να γεμίζει παλι το ενυδρειο.Ο,τι θες για την κατασκεύη των ανεμιστήρων εδώ είμαι.

Καλή συνέχεια :)

Έγινε επεξεργασία - Freeman
Link to comment
Share on other sites

εξαρταται τα λιτρα γιατι εαν πχ στα 200 λιτρα επεσε 2 βαθμους σε μιαμιση ωρα δεν νομιζω να ειναι τοσο τραγικο

Link to comment
Share on other sites

Και εγω βαζω 8 μπουκαλια νερου στα 700 λτ οταν φτανει στους 29 βαθμους και πεφτει στους 27 βαθμους.Πιστευω οτι ειναι μια πολυ πρακτικη λυση.Μπορω να πω οτι τους αρεσει κιολας γιατι κυκλοφορουν πολυ κοντα στα μπουκαλια,και δυχος κανενα σημαδι στρεσαρισματος.Βεβαια αν ημουν Αθηνα θα εβαζα ανεμιστηρακια,ειδικα σε μικρα ενυδρεια γιατι δεν μπορεις να το κρατας με σταθερη θερμοκρασια ολη μερα με παγο.

Link to comment
Share on other sites

Επαναλαμβάνω οτι η πτωση της θερμοκρασιας ειναι πληρως ελεγχομενη.

Δεν υπαρχει καμια περιπτωση για αποτομη πτωση και σοκ στα ψαρια.

Με ενα μπουκαλι 1.5 λτ πεφτει μονο 1.5 βαθμο,μολις λιωσει αυτο ριχνω μετα το επομενο,

και βγαζω το πρωτο, ποτε ταυτοχρονα δυο παγωμενα μεσα.Ετσι αν θελω ξαναριχνω αλλον 1-1.5 βαθμο σταδιακα και οχι αποτομα.Δεν υπαρχει καμια εξατμιση νερου δεν χρειαζεται καθολου συμπληρωμα το ενυδρειο.Το μονο μειονεκτημα ειναι οπτικο, για μιση ωρα μεχρι να λιωσει το καθε μπουκαλι που λογω του

παγου επιπλεει στην επιφανεια.Μετα αργει μια μερα να ξανανεβει η θερμοκρασια ξανα ψηλα.

Οσον αφορα τα ψαρια βλεπω οτι το διασκεδαζουν πλησιαζοντας το μπουκαλι και κοβουν βολτες γυρω απο αυτο.Βεβαια εχω παρατηρησει και την ευτυχια που νιωθουν οταν τελικα δροσισει το νερο.

Το επομενο βημα ειναι να αγορασω τις κλειστες παγοκυστες που χρησιμοποιούνται στα ψυγειακια για την παραλια τα οποια ειναι πιο εμφανισιμα και μοιαζουν με σχεδιες .

Link to comment
Share on other sites

Όλα τα πράγματα κρίνονται συγκριτικά. Προφανώς απ'το να μην κάνεις τίποτα και να φτάσει το ενυδρείο στους 30 βαθμούς, η μέθοδος με τα μπουκάλια είναι καλύτερη. Από τέσσερα ανεμιστηράκια και ένα τροφοδοτικό είναι όμως καλύτερη; Σίγουρα είναι ανέξοδο.

Προσωπικά, αν το πρόβλημα είναι τα χρήματα, προτιμώ να μην πάρω πράγματα που θεωρώ αχρείαστα (πχ επώνυμη σούπερ σκούπα βυθού) και να επενδύσω σε ένα τέτοιο σύστημα με ανεμιστηράκια για λύσω το ζήτημα της θερμοκρασίας.

:)

Link to comment
Share on other sites

Η λύση με τα παγωμένα μπουκάλια δεν μπορεί να είναι μόνιμη .

Και δύο βαθμοί μείον στα διακόσια λίτρα με ένα μπουκάλι 1,5 λίτρων το βλέπω δύσκολο να επιτευχθεί .

Πάντως με 30 βαθμούς θερμοκρασία σε γενικές γραμμές δεν έχουμε προβλήματα με τα ψάρια μας .

Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαινω οτι η λυση με τα ανεμιστηρακια ειναι πιο πολιτισμενη

και ιδιαιτερα αν βαλει καποιος και controller,αλλα θα ηθελα να με ενημερωσετε

τι ποσοτητα νερου σας εξατμιζεται γενικα.Για παραδειγμα για να πεσει η θερμοκρασια

με τους ιδιους ανεμιστηρες σε μεγαλο ενυδρειο χρειαζεται περισοτερος χρονος απο οτι

σε ενα μικροτερο.Γενικα θα ηθελα να μαθω ποσο χρονο θελετε για να ριξετε την θερμοκρασια

2 βαθμους,και τι ποσοτητα νερου εξατμιζεται σε αυτη την περιπτωση.Συμπληρωνετε καθε μερα

νερο η πιο αραια πχ καθε βδομαδα.Γιατι αν συμπληρωνετε καθε μερα επηρεαζετε σε μεγαλο

βαθμο η βιολογια αν καθε βδομαδα τοτε εχει καλως.

Link to comment
Share on other sites

Δεν χρειάζεται να πανικοβαλόμαστε όταν το θερμόμετρο χτυπάει 30. Στο φυσικό περιβάλλον των ψαριών αυτών πιστεύετε ότι η θερμοκρασία είναι σταθερή; Οχι...

Απλά δεν πρέπει να είναι μόνιμα σε τέτοια θερμοκρασία. Δεν τίθεται κάποιο θέμα.

Έγινε επεξεργασία - vpatmos
Link to comment
Share on other sites

To 30 το έγραψα ενδεικτικά ως μια υψηλή θερμοκρασία η οποία μπορεί κάλλιστα να γίνει 32 ή 34 κ.ο.κ Απλά θεωρώ ότι η επένδυση σε ένα σύστημα με ανεμιστηράκια αξίζει όταν θέλουμε να κρατήσουμε την θερμοκρασία χαμηλά.

:)

Link to comment
Share on other sites

εξαρταται τα λιτρα γιατι εαν πχ στα 200 λιτρα επεσε 2 βαθμους σε μιαμιση ωρα δεν νομιζω να ειναι τοσο τραγικο

Δεν συμφωνω.

Ο ρυθμος μεταβολης και η συνολικη μεταβολη της θερμοκρασιας δεν επηρεαζει τα ζωνατανα το ιδιο, ειτε σε πολλα ειτε σε λιγα λιτρα?

Ασχετα αν οι δυο βαθμοι (μεσα σε ενα ευλογο χρονικο διαστημα) δεν ειναι παραγοντας που δημιουργει σημαντικο προβλημα. Θα μπορουσαν να ειναι περισσοτεροι.

Αν ηταν περισσοτεροι θα επηρεαζαν (ειτε σε μικρο ειτε σε μεγαλο ενυδρειο) στο ιδιο βαθμο τα ζωντανα του.

1. για να πεσει η θερμοκρασια με τους ιδιους ανεμιστηρες σε μεγαλο ενυδρειο χρειαζεται περισοτερος χρονος απο οτι σε ενα μικροτερο.

2. Γενικα θα ηθελα να μαθω ποσο χρονο θελετε για να ριξετε την θερμοκρασια 2 βαθμους,και τι ποσοτητα νερου εξατμιζεται σε αυτη την περιπτωση.

3. Συμπληρωνετε καθε μερα νερο η πιο αραια πχ καθε βδομαδα.Γιατι αν συμπληρωνετε καθε μερα επηρεαζετε σε μεγαλο βαθμο η βιολογια αν καθε βδομαδα τοτε εχει καλως.

1. Ναι. Αναλογα τα λιτρα επιλεγεις ανεμιστηρακια (αριθμο/ποσοτητα ανεμιστηρων αλλα και αποδοση αυτων, δλδ κοιτας στα χαρακτηριστικα τους τη ροη αερα CMF που εχουν)

Η επιλογη γινεται στο περιπου εμπειρικα και αναλογα επεμβαινουμε και προσθετουμε κι αλλα αν δεν φτανει.

Συνηθως με δυο ανεμιστηρακια με ροή αέρα 30-35 CFM καλυπτεις ενα ενυδρειο 100 λιτρων ανετα και σε μεγαλο καυσωνα.

Αν δεν εχει οπες αερα το ενυδρειο και κλεινει ερμητικα το καπακι, πρεπει να τοποθετησεις και ανεμιστηρα με ροη προς τα εξω για να βγαζει αερα.

2. Ο χρονος πτωσης θερμοκρασιας ειναι σχετικος με τη δυναμη των ανεμιστηρων οπως ειπα παραπανω.

Ενας μεσος ορος εξατμισης που εχω υπολογισει στα ενυδρεια μου ειναι 0,1% για ενα βαθμο πτωση θερμοκρασιας.

πχ αν ενα ενυδρειο 100 λιτρων εχει 29C το νερο και το διατηρεις με ψυξη ανεμιστηρα στους 28, εξατμιζεται λιτρο νερο την ημερα.

Το ιδιο ενυδρειο αν ειχε 30C και το κατεβαζαμε δυο βαθμους (28C) θα εξατμιζοταν 2 λιτρα νερο την ημερα.

3. Για τη βιολογια δεν παιζει σημαντικο ρολο ποτε θα συμπληρωνεις νερο.

Η σκληροτητα επηρεαζεται μονο (οχι σημαντικα ομως) αφου το νερο που εξατμιζεται αφηνει πισω στο ενυδρειο ολα τα αλατα του.

Γι'αυτο και αν δεν θελουμε να σκληραινει το νερο κατα την αναπληρωση, πρεπει να αναπληρωνουμε με νερο απο Αντιστροφη Οσμωση (ΑΟ) ή στην αναγκη με απιονισμενο απο σουπερ μαρκετ.

Αλλο σημαντικος παραγοντας για το χρονο αναπληρωσης ειναι το φιλτρο.

Αν η εισαγωγη του φιλτρου ειναι ψηλα (πχ σε εσωτερικα φιλτρα) τοτε ενδεχεται να κατεβει η σταθμη πιο χαμηλα απο την φτερωτη, να μεινει εκτος νερου η αντλια και να καει.

Η αποψη μου συμπερασματικα ειναι:

- Καλο ειναι να μην υπαρχουν αποτομες μεταβολες στη θερμοκρασια.

Ειναι προτιμοτερο να ειναι το νερο μονιμα στους 29-30C παρα να ανεβοκατεβαινει πχ απο τους 30 στους 27 κατα τη διαρκεια της ημερας συνεχως.

- Κατεπεκτασιν των παραπανω, σημασια πρεπει να δινουμε κατα την επιλογη ανεμιστηρων, οχι στο κατα ποσο γρηγορα μπορουν να κατεβασουν τη θερμοκρασια, αλλα να την κρατανε στο υψος που θελουμε χωρις να κανουν πολυ φασαρια (πανω απο 20-30db αναλογα την ευαισθησια των αυτιων μας ή αν ειναι σε κρεββατοκαμαρα το ενυδρειο).

- Η καλυτερη λειτουργεια ψυξης γινεται οταν οι στροφες των ανεμιστηρων ειναι ρυθμιζομενες (πχ να λειτουργουν με τροφοδοτικο πολλαπλης τασης 3-12V ή με ρεοστατη) ετσι ωστε να λειτουργουν σχεδον 24 ωρες το 24ωρο, αθορυβα και σταθερα, ακομα καλυτερα μεσω ελεγκτη (controller) θερμοκρασιας.

- Αποψη μου επισης ειναι οτι τα ψαρια αντεχουν και πιο πανω απο τα ανωτερα ορια που δινονται στα προφιλ. Οσο ομως πιο πολυ ξεφευγει η θερμοκρασια απο το ανωτατο οριο, τα ψαρια καταπονουνται και μικραινει το πρσοδοκιμο ζωης τους και επισης γινονται ευαλωτα σε ασθενειες..

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

Εγκρινω.Εγω αν δω πανω απο 30 βαθμους ριχνω παγακια. :helpsmilie:

Για να βαλεις ανεμιστηρακια δε πρεπει να κανεις τρυπες στο καπακι?Οχι αλλο καλωδιο και θορυβος........ :)

Link to comment
Share on other sites

delta66 πολυ κατατοπιστικες οι απαντησεις σου!!

Ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Μπουκαλάκια παγωμένα με μια κορδέλα πιασμένο να κρέμεται για να μην βρέχω

τα χέρια

και οταν απουσιάζω αεραντλία με χρονοδιακόπτη και φωτοπερίοδος μονο 1,5 ώρα

και ο Θεός βοηθός

φυσικά το καπάκι (είναι μεγάλο)

είναι μονίμως ανοιχτό με diy σίτα

Link to comment
Share on other sites

Εγκρινω.Εγω αν δω πανω απο 30 βαθμους ριχνω παγακια. :helpsmilie:

Για να βαλεις ανεμιστηρακια δε πρεπει να κανεις τρυπες στο καπακι?Οχι αλλο καλωδιο και θορυβος........ :)

οχι απαραιτητα...εγω που δν ημουν ακομα ετοιμη για ιδοκατασκευες...πηρα απλα ανεμιστηρακια για pc..και το εχω πανω στο καπακι... :helpsmilie:

post-21087-1281069680_thumb.jpg

post-21087-1281069738_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Η μεθοδος αυτη εχει για μενα τα εξης πλεονεκτηματα :

-Ειναι εντελως ανεξοδη...

...Πως σας φαινεται σαν φθηνη και ανεξοδη λυση με καλο αποτελεσμα;

Δεν ειδα να σχολιαζει κανεις αυτο. Αυτη η μεθοδος ΔΕΝ ειναι ανεξοδη. Το ψυγειο που σου παγωνει τα μπουκαλια καταναλωνει ισχυ (ρευμα ΔΕΗ) για να κανει την ψυξη και το νερο να γινει παγος. Μπορει εσυ να μην το βλεπεις αμεσα αλλα οταν ανοιγεις την πορτα και βαζεις μεσα 2 μπουκαλια με ζεστο νερο το ψυγειο λειτουργει πολυ περισσοτερη ωρα ωστε να μπορεσει να ισορροπησει την θερμοκρασια στην καταψυξη του. Επισης θα πρεπει να εχεις μεριμνησει ωστε να βαζεις καθε βραδυ τα μπουκαλια και να παρατηρεις την θερμοκρασια ωστε να βαλεις τα μπουκαλια την σωστη ωρα. Δεν ειναι πιο ευκολο να κατσεις μια ωρα να φτιαξεις μια απλη κατασκευη (ανεμηστηρακια-ελεκτης) και να το ξεχασεις για παντα το θεμα;

Πρακτικα αυτο με τα μπουκαλια το ειχα δοκιμασει στο Carefour 120 την περιοδο που ειχα γραφτει στο φορουμ εδω, δεν μου αρεσε και δεν ξανασχοληθηκα ποτε ξανα.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ειδα να σχολιαζει κανεις αυτο. Αυτη η μεθοδος ΔΕΝ ειναι ανεξοδη. Το ψυγειο που σου παγωνει τα μπουκαλια καταναλωνει ισχυ (ρευμα ΔΕΗ) για να κανει την ψυξη και το νερο να γινει παγος. Μπορει εσυ να μην το βλεπεις αμεσα αλλα οταν ανοιγεις την πορτα και βαζεις μεσα 2 μπουκαλια με ζεστο νερο το ψυγειο λειτουργει πολυ περισσοτερη ωρα ωστε να μπορεσει να ισορροπησει την θερμοκρασια στην καταψυξη του. Επισης θα πρεπει να εχεις μεριμνησει ωστε να βαζεις καθε βραδυ τα μπουκαλια και να παρατηρεις την θερμοκρασια ωστε να βαλεις τα μπουκαλια την σωστη ωρα. Δεν ειναι πιο ευκολο να κατσεις μια ωρα να φτιαξεις μια απλη κατασκευη (ανεμηστηρακια-ελεκτης) και να το ξεχασεις για παντα το θεμα;

Πρακτικα αυτο με τα μπουκαλια το ειχα δοκιμασει στο Carefour 120 την περιοδο που ειχα γραφτει στο φορουμ εδω, δεν μου αρεσε και δεν ξανασχοληθηκα ποτε ξανα.

εχεις δικιο... :) και δν ειναι ανεξοδη και πρεπει να σαι παντα παρον....να τσεκαρεις να φτιαχνεις νερα..να βαζεις να βγαζεις... :)

συν το οτι πιστευω(γνωμη μου,αν εχω αδικο ας με διορθωσει καποιος εμπειρος)οτι εκει που ειναι τα μπουκαλια και μεχρι να παρει το ενυδρειο μια συνολικη ομοιομορφη θερμοκρασια...ειναι πολυ ποιο παγωμενο το νερο... :helpsmilie:

πρεπει δηλ λογικα να εχουμε μ αυτη την μεθοδο 2-3 διαφορετικες θερμοκρασιες...την ιδια ωρα... :helpsmilie:

Link to comment
Share on other sites

Ενας μεσος ορος εξατμισης που εχω υπολογισει στα ενυδρεια μου ειναι 0,1% για ενα βαθμο πτωση θερμοκρασιας.

Μια διορθωση.

ο Μ.Ο. εξατμισης στα ενυδρεια μου ειναι 1% για καθε βαθμο πτωση θερμοκρασιας.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

και η δυο μέθοδοι έχουν σκοπό την πτώση θερμοκρασία απο τουσ θεωρητικά 30 στουσ 29,28,27 και πάει λέγοντας,φυσικά είναι και το θέμα του κόστους ώστε να κατασκευαστεί ο ανεμιστηρο μηχανισμός σε σχέση με τα πλαστικά μπουκάλια τα οποία ειναι ανέξοδα.....αλλά το πιο σημαντικό που πρέπει να προσέξουμε με τα πλαστικά είναι ότι με την απότομη αλλαγή τησ θερμοκρασία υποκειντε σε αλλοίωση και άρα σε μικροουσιεσ που ειναι ακατάλληλες για να μπουν στο ενυδρείο τα αποτελέσματα των οποίων φαίνονται αργότερα.......οπότε καλύτερα να δώσουμε έμφαση στους ανεμιστήρες και σε τέτοια συστήματα με λίγο κόστος..... ;)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...