Jump to content

Co2 φυσαλίδες


antgavri1986

Recommended Posts

έχω 55 λ. ενυδρύο με εύκολα φυτά.κερατόφυλο,εγκέρια ντένσα και λιμνοφυλία.η λιμνοφυλία δεν πιγαίνει καλά,χρειάζεται λίγο co2.θα ήθελα να μου πείτε όσοι ξέρετε πόσες φυσαλίδες/λεπτό είναι το ιδανικό για να μην έχω πρόβλημα με τα ψάρια?

παλιότερα έιχα φτιάξει co2 αλλα έιχα βάλει 4 φορές περισσότερη μαγιά γιατί νόμιζα ότι θα αναπτυχθούν γρηγορότερα τα φυτά μου,ανταυτού μου ψοφίσανε 15 μωρά μόλυ και ένα ενήλικο μόλυ.έφτιαξα ξανα co2 με λιγότερη μαγιά απο την ενδυκτική τιμή αλλά νομίζω ότι πάλι έχω πολλές φυσαλίδες,πανω απο 20/λεπτό.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς κανένας δε μπορεί να σου απαντήσει διότι κάθε ενυδρείο συμπεριφέρεται διαφορετικά (λόγο φυτών, λόγω παραμέτρων νερού κτλ κτλ).

Αυτό που μπορείς να κάνεις με απόλυτη ασφάλεια είναι το εξής. Πας και παίρνεις αυτό ή οτιδήποτε κάνει την ίδια δουλειά και το τοποθετείς σε ένα σημείο μέσα στο ενυδρείο όχι κοντά στη σκάλα που να έχει μια μικρή ροή. Βάζεις αμέσως μετά το μπουκάλι σου και πριν την ανεπίστροφη ένα σύνδεσμο Τ, όπου η μια του μεριά θα είναι συνδεδεμένη σε ένα βανάκι το οποίο δε θα συνδέεται πουθενά. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να ρυθμίσεις την παροχή του CO2. Ξεκίνα με 5 φυσαλίδες το λεπτό για να είσαι safe και το αφήνεις μια μέρα. Μετά από μια μέρα λοιπόν κοιτάς το χρώμα του τεστ. 99% θα χρειάζεσαι να προσθέσεις κι άλλο CO2. Από 5 φυσαλίδες λοιπόν αρχίζεις και ανεβάζεις σταδιακά μέχρι το χρώμα στο τεστ να γίνει πράσινο (συνήθως). Κάθε αλλαγή που κάνεις στην παροχή θα είναι πολύ μικρή και τα αποτελέσματα της θα τα κοιτάς ένα 24ωρο μετά.

Αυτά τα ολίγα από μένα ώστε να μην ξαναχάσεις ψαράκια! :)

Έγινε επεξεργασία - warhawk
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με τα παραπάνω. Η δοσολογία της μαγιάς θεωρητικά και πρακτικά επηρεάζει τις φυσαλίδες. Δεν είναι ο μόνος όμως παράγοντας. Γι'αυτό μην προσπαθείς να ελέγξεις τις φυσαλίδες με το μείγμα άλλα όπως είπε και φίλος πιο πάνω με το βανάκι. Αν έχεις περίσσεια από CO2 τα ψάρια σου μπορεί να δηλητηριαστούν ή και να έχεις απότομη μεταβολή του ΡΗ με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ψάρια σου.

Link to comment
Share on other sites

δεν έχω σκάλα διάχυσης,αλλά έχω βάλει αερόπετρα για να σπάει όσο το δυνατόν την φυσαλίδα.αυτό δεν μειώνει την απόδωση?πιστεύεται ότι 5 φυσαλίδες είναι καλά για αρχή?

Link to comment
Share on other sites

δεν έχω σκάλα διάχυσης,αλλά έχω βάλει αερόπετρα για να σπάει όσο το δυνατόν την φυσαλίδα.αυτό δεν μειώνει την απόδωση?πιστεύεται ότι 5 φυσαλίδες είναι καλά για αρχή?

ναι την μειώνει και πολύ μάλιστα... εάν είχες μπουκάλα θα ήταν τρομερή σπατάλη αλλά αφού παίζεις με DIY οκ! Ξεκίνα με 5 που είναι λίγο και αυξάνεις όπως σου είπα για να μην ξαναπάθεις το ίδιο με την προηγούμενη φορά :)

Link to comment
Share on other sites

δεν έχω σκάλα διάχυσης,αλλά έχω βάλει αερόπετρα για να σπάει όσο το δυνατόν την φυσαλίδα.αυτό δεν μειώνει την απόδωση?πιστεύεται ότι 5 φυσαλίδες είναι καλά για αρχή?

Την ίδια δουλειά κάνει και η αερόπετρα. Το αν την κάνει εξίσου καλά θα το δείς μόνο αν μετρήσεις το ποσοστό CO2 με αερόπετρα και με σκάλα διάχυσης, φυσικά με το ίδιο μείγμα. Αν ακολουθήσεις τις αναλογίες για το μείγμα πιστεύω θα είσαι οκ. Αν δεις ότι τα ψάρια ανεβαίνουν και μένουν επιφάνεια για να αναπνεύσουν τότε ελάττωσε τον αριθμό των φυσαλίδων. Το βράδυ μπορείς να ανοίγεις το βανάκι και να φεύγει το CO2 ή να βάλεις να λειτουργεί αεραντλία για να διώχνει το Ο2 το CO2. Οι 5 φυσαλίδες το λεπτό είναι πολύ λίγες. Ξεκίνα περίπου με 20 και βλέπεις. Ανάλογα βέβαια και πόσα φυτά έχεις και τι φωτισμό.

Link to comment
Share on other sites

'εχω λίγα φυτά.2 μεγάλα κοτσάνια κερατόφυλο,4 κοτσανάκια μικρά εγκέρια ντένσα,και 2 κοτσάνια λιμνοφυλία.ποια πιστεύεις ότι είναι η ιδανική αναλογία φυσαλίδων?

αυτή την στιγμή έχω αφήσει μέσα στο ενυδρείο, ελάχιστα κοτσανάκια απο εγκέρια και λιμνοφυλία και τα άλλα τα έχω σε μια φυάλλα στο μπαλκόνι μαζί με το co2 και μούργα από το ενυδρείο.θα τα αφήσω μέχρι τέλος του μήνα και θα δω αποτελέσματα.θα ξαναβάλω co2 στο ενυδρείο όταν αγοράσω τεστάκια μέτρισης co2.είναι είδη ανεβασμένη η θερμοκρασία (30+ μέσα στο νερό) πιστεύω ότι είναι καλό να μην επιβαρίνω άλλο το νερό.το φύλτρο μου είναι εσωτερικό και διοχετεύει έτσι και αλλιώς Ο2.

Link to comment
Share on other sites

έχει νόημα να βάλω το co2 μέσα στο ενυδρείο για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα?4 ώρες/ημέρα για παράδειγμα.θα έχω αποτελέσματα?

Link to comment
Share on other sites

ποσοτητα φυσαλιδων: για να ρυθμισεις τις φυσαλιδες ανα λεπτο κανε αυτο που ειπωθηκε με τα ταφ και το βανακι για αεραντλιες, ωστε αν το εχεις ανοικτο, να παιζει το ρολο της ανακουφισης, αρα και μικροτερη πιεση, αρα και λιγοτερες φυσαλιδες. οσο πιο κλειστο θα ειναι τοσο περισσοτερες φυσαλιδες θα εχεις.

διαχυση: για μενα, ο καλυτερος τροπος για αυτοσχεδιο συστημα ειναι η αντλια. αγοραζεις την πιο φθηνη αντλια μου θα βρεις και ενα λαστιχο 2 μετρων περιπου, που να εφαρμοζει στην εξαγωγη της ανλτιας. βαζεις τη μια ακρη του λαστιχου αυτου στην εξοδο της ανλτιας βγαζειςτ ο το λαστιχο απο το ενυδρειο και το τοποθετεις ετσι ωστε να ριχνει το νερο παλι μεσα στο ενυδρειο σου. μετα, συνδεεις το λαστιχακι του αεριου στην εξοδο της αντλιας(οπως εχεις κανει με το φιλτρο σου για τη παροχη οξυγονου). το αεριο ανακατευεται με το νερο οσο θα κανει τη διαδρομη μεσα στο λαστιχο και ετσι εχει πολυ καλη διαχυση. οσο πιο μακρυ λαστιχο βαλεις τοσο καλυτερη διαχυση θα εχεις. τελος συνδεεις την αντλια αυτη με το χρονοδιακοπτη που αναβουν τα φωτα σου, ωστε να σταματαει οταν αυτα σβησουν. η φυαλη θα βγαζει αεριο που θα καταληγει στην αντλια, η οποια θα ειναι σε ψηλο σημειο του ενυδρειου, αρα δεν θα εχεις καθολου διαχυση και επιβαρυνση του νερου.

δες και τα βιντεο!

ενας αλλος πολυ σηματνικος παραγοντας που επιρεαζει τις φυσαλιδες ειναι η θερμοκρασια του χωρου. απο καποια θερμοκρασια και κατω δεν δουλευει καν.

Link to comment
Share on other sites

Καλό είναι το CO2 να πέφτει όταν είναι αναμμένα τα φώτα. Στην περίπτωση του DIY βέβαια, μόνο χειροκίνητα μπορείς να σταματήσεις τη ροή του ανοίγοντας το βανάκι για να φεύγει το διοξείδιο στην ατμόσφαιρα αντί να διοχετεύεται στο ενυδρείο σου, όταν σβήνουν τα φώτα.

Παρεπιμπτόντως, πρόσεξε πολύ το εξής: Στα DIY συστήματα CO2 πρέπει πάντα να έχεις διέξοδο στο παραγόμενο αέριο είτε προς το ενυδρείο είτε στην ατμόσφαιρα, αλλιώς θα έχει δυσάρεστες καταστάσεις γιατί ο κίνδυνος να σκάσει στο μπουκάλι δεν είναι αμελητέος.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που μπορείς να κάνεις με απόλυτη ασφάλεια είναι το εξής. Πας και παίρνεις αυτό ή οτιδήποτε κάνει την ίδια δουλειά και ....

Αυτα τα τεστακια λειτουργουν μονο σε νερο με νορμαλ επιπεδα φωσφορικων που δεν υπαρχουν buffers ακομα και τυρφη.

(ετσι κι αλλιως δεν ειναι καλο να χρησιμοποιουνται ταυτοχρονα διοξειδιο και buffers)

Ετσι ομως το διοξειδιο μπορει να υπολογιστει και με το γνωστο calculator http://www.aquazone.gr/index.php?pid=20

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

Η παρουσία CO2 στο ενυδρείο είναι σε απευθείας συνάρτηση με το ΡΗ και το ΚΗ.

Βλέποντας την ταμπέλα παρακάτω προσδιορίζεις την ποσότητα CO2 στο ενυδρείο.

Γιαυτο πρέπει να ξεκινάμε από το ΚΗ έτσι ώστε να προσδιορίσουμε το θεμιτό ΡΗ για τα ψάρια και τα φυτά μας και την σωστή χορηγήσει του CO2 στο ενυδρείο μας για να μην έχουμε άσχημες εκπλήξεις. Στην ουσία δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε έναν αριθμό φυσαλίδων σαν γενικό κανόνα γιατί όπως καταλαβαίνεις παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, όπως λίτρα, ιχθυοφωρτωση, ποσότητα και είδος φυτών, ΡΗ, ΚΗ, θερμοκρασία, ανταλλαγή αερίων ανατάραξη επιφανείας κλπ.

Γιαυτο αρχίζουμε την χορήγηση σιγά σιγά και ανάλογα τις μετρήσεις που λαμβάνουμε σε συναρτηση με τον πινακα καταλαβαίνουμε σταδιακά το ποσοστό των φυσαλίδων που πρέπει να χορηγούμε σε καθημερινή βάση .

Έγινε επεξεργασία - Rik
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...