Jump to content

Colomesus asselus (Mueller & Troschel, 1848)


Aquazone Team

Recommended Posts

Colomesus asselus (Mueller & Troschel, 1848)

του Θανάση Μπαλάσκα

Τα Colomesus asselus ζουν στον Αμαζόνιο σε περιοχές μακριά από τις εκβολές του προς τη θάλασσα, στη Βραζιλία, την Κολομβία, και το Περού. Τα ψάρια που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι εισαγωγές από τα παραπάνω μέρη και πιασμένα στη φύση, δεδομένου ότι αυτά τα ψάρια δεν έχουν αναπαραχθεί ακόμα στην αιχμαλωσία.

post-137-1155661298_thumb.jpg

Τα Colomesus asselus, μαζί με τα Colomesus psittacus (Bloch & Schneider, 1801) είναι τα δυο μοναδικά είδη της οικογένειας puffer που ζουν στην Ν. Αμερική. Μεταξύ αυτών των δυο ειδών, τα Colomesus psittacus είναι πιο κοντά στο αρχικό είδος, ίσως και να είναι και αυτό που αρχικά αποίκησε τις εκβολές του Αμαζονίου από την θαλάσσια περιοχή. Αν κοιτάξουμε τα δυο είδη βρίσκουμε αρκετές ομοιότητες αλλά και σημαντικές διαφορές, όπως το μέγεθος. Τα Colomesus psittacus μπορούν να φτάσουν τα 30 cm ενώ τα Colomesus asselus τα 15 cm.

Αλλά η κύρια διαφορά τους είναι ότι τα μεν Colomesus psittacus είναι ψάρια υφάλμυρου νερού που κατά περιόδους περνούν και σε θαλάσσιες περιοχές, τα δε Colomesus asselus είναι ψάρια καθαρά γλυκού νερού. Αυτή η διαφορά μαρτυράει εν μέρη και την εξελικτική πορεία τους σαν είδος, μας δείχνει δηλαδή να καταλάβουμε ότι τα Colomesus asselus μάλλον είναι η εξέλιξη των Colomesus psittacus. Σύμμαχοι μου σε αυτό το συμπέρασμα είναι και το ότι τα μεν Colomesus asselus βρίσκονται στους ενδότερα του ποταμού Αμαζόνιου, ενώ Colomesus psittacus βρίσκονται αποκλειστικά στις εκβολές του ποταμού.

post-137-1155661313_thumb.jpg

Ενώ ανήκει σε μια οικογένεια με φημισμένους κυνηγούς οπως ειναι τα puffer, είναι η εξαίρεση του κανόνα. Σπάνια έχει παρατηρηθεί από μεμονωμένα ψάρια η τάση να δαγκώνουν την ουρά άλλου ψαριού, κάτι που τα πιο πολλά puffer κάνουν συστηματικά. Είναι η ιδανική επιλογή κάποιου χομπίστα που δεν στοχεύει σε species ενυδρείο, αλλά σε κοινωνικό. Ένα ακόμα ενθαρρυντικό σημείο για την επιλογή τους είναι και το ότι είναι πολύ ανθεκτικά ψάρια και ενώ θέλουνε μαλακό όξινο νερό με ανθρακική σκληρότητα ΚH 4 - 6 και σε πιο σκληρά νερά δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Το μέγεθος που μπορεί να φτάσει στο ενυδρείο σπάνια ξεπερνάει τα 7 - 8 cm, ενώ στην φύση βρίσκονται συχνά δείγματα μέχρι και 15cm. Δεν έχει εξακριβωθεί μετά από αρκετά test τι ακριβώς τα κάνει να μην φτάνουν σε τελικό μέγεθος, σημειωτέον ότι έχουν φιλοξενηθεί άτομα και σε τεράστια ενυδρεία άνω το 3 - 4 τόνων, αλλά και πάλι το τελικό μέγεθος τους και σε αυτά τα ενυδρεία να μην υπερβαίνει τα 8 cm. Κάπου μεσα σε αυτόν τον γρίφο πρέπει να οφείλεται και το λυπηρό γεγονός ότι καμιά προσπάθεια αναπαραγωγής πουθενά δεν έχει στεφθεί ακόμα με επιτυχία.

Τα Colomesus asselus, σε αντίθεση με τα ξαδέρφια τους από το γένος carinotetraodon, δεν έχουν σεξουαλικό διμορφισμό.

post-137-1155661387_thumb.jpg

Σε κάθε ενήλικο ψάρι πρεπει να αντιστοιχούν 30 με 35 λίτρα νερού, μιας και είναι ένα από τα πιο υπερκινητικά puffer γλυκού νερού. Στο θέμα διατροφής τώρα, πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή να ταΐζονται σε εβδομαδιαία βάση τα ψάρια με σαλιγκάρια, μιας και τα Colomesus asselus έχουν τα σκήπτρα της πιο γρήγορης ανάπτυξης των δοντιών στην οικογένεια puffer, όπως τα κουνέλια. Αν αμεληθεί από τον ιδιοκτήτη η σωστη διατροφη του, το ψάρι μετά από κάποιο διάστημα θα πεθάνει από ασιτία. Τώρα για συμπληρωματική διατροφή, τα κόκκινα σκουλήκια θα τιμηθούν εξίσου με τα σαλιγκάρια. Ένα ακόμα ευχάριστο γεγονός ειναι το ότι τα Colomesus asselus σε αντίθεση με αρκετά άλλα είδη puffer γλυκού νερού, τρώνε άνετα ξηρά τροφή σε μορφή flakes.

Στην Ελλάδα τα Colomesus asselus έχουν έρθει μια και μοναδική φορά πριν από καιρό. Ελπίζω από εδώ και στο εξής να τα συναντάμε συχνότερα, μιας και κατά την προσωπική μου άποψη είναι ένα πολύ ελκυστικό αλλά και εύκολο puffer, με άκρως φιλική συμπεριφορά απέναντι στα άλλα ψάρια.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...