Jump to content

Fields Medal


Recommended Posts

Το Fields Medal είναι ένα βραβείο μαθηματικών που απονέμει η Διεθνής Μαθηματική Ένωση (IMU) σε δύο μέχρι τέσσερεις μαθηματικούς οι οποίου έχουν διαπρέψει στον τομέα τους και δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους. Τα βραβεία απονέμονται από το 1950 κάθε τέσσερα χρόνια κατά την διάρκεια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Μαθηματικών (ICM). Το βραβείο δημιουργήθηκε από τον Καναδό μαθηματικό John Charles Fields για να βοηθήσει νέους υποσχόμενους μαθηματικούς και απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1936 στους μαθηματικούς Lars Ahlfors και Jesse Douglas. Το Fields Medal θεωρείται ως το κορυφαίο βραβείο που μπορεί να απονεμηθεί σε έναν μαθηματικό. Συχνά αναφέρεται και ως Νόμπελ των Μαθηματικών, ωστόσο ο παραλληλισμός είναι μάλλον άστοχος και ταιριάζει περισσότερο στο Abel Prize. Στη μια όψη του μεταλλίου είναι χαραγμένη η μορφή του Αρχιμήδη και μια ρήση του στα λατινικά

Transire suum pectus mundoque potiri (Υπερέβαλε εαυτόν και κατέκτησε τον κόσμο)

και στην άλλη πλευρά η φράση

CONGREGATI EX TOTO ORBE MATHEMATICI OB SCRIPTA INSIGNIA TRIBUERE

(Οι μαθηματικοί που έχουν συγκεντρωθεί από ολόκληρο τον κόσμο για βραβεύσουν εξέχοντα γραπτά.*)

Σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία του θεσμού

Το 1954 ο Jean-Pierre Serre έγινε ο νεότερος μαθηματικός που απονεμήθηκε ποτέ το βραβείο, διάκριση που διατηρεί μέχρι και σήμερα.

Το 1966 ο Alexander Grothendieck μποϊκόταρε την τελετή απονομής του, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα, για να διαμαρτυρηθεί για την δράση του Σοβιετικού στρατού στην ανατολική Ευρώπη.

Το 1970 ο Sergei Novikov δεν παρευρεθεί στην τελετή απονομής του, εξαιτίας του περιορισμού που του είχε επιβάλει το Σοβιετικό κράτος.

Το 1978 ο Grigory Margulis δεν παρευρεθεί στην τελετή απονομής του, εξαιτίας του περιορισμού που είχε επιβληθεί και σε αυτόν από το Σοβιετικό κράτος. Το βραβείο του, το παρέλαβε ο Jacques Tits.

Το 1982 το συνέδριο αναβλήθηκε για τον επόμενο χρόνο, λόγω της πολιτικής αστάθειας που επικρατούσε στη Βαρσοβία.

Το 1990 ο Edward Witten έγινε ο πρώτος και μοναδικός μέχρι σήμερα φυσικός, που κέρδισε το μετάλλιο Fields.

Το 1998 απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στον Andrew Wiles. Η ορθή απόδειξη του τελευταίου θεωρήματος του Fermat, δόθηκε τελικώς το 1994 (εκδόθηκε το 1995) όταν ο Wiles είχε περάσει τα 40.

Το 2006 ο Grigori Perelman έγινε ο πρώτος μαθηματικός που αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο.

http://en.wikipedia.org/wiki/Fields_Medal

post-20480-1283599240_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...