Jump to content

Herbert R. Axelrod


Recommended Posts

Δρ Herbert R Axelrod

Ο «μπαγάσας» επιχειρηματίας

Θέλω να πιστεύω πως έχετε ακούσει το όνομα, ακόμα και αν δεν σας λέει κάτι επιτρέψτε μου να σας θυμίσω το περίφημο Cardinal tetra - Paracheirodon axelrodi που ανακάλυψε ο Leonard P. Schultz. Αποτελεί το πλέον γνωστό ψάρι που έχει ονομαστεί προς τιμήν του, και ένα από τα πλέον γνωστά ψάρια του γλυκού νερού. Θα μπορούσαμε να γράψουμε αρκετές σελίδες για την συνεισφορά του στο χόμπι μας, και πάλι λίγες θα ήταν. Όμως ο Ηerb όσο και να είναι επιδέξιος επιχειρηματίας, ιχθυολόγος και πιονέρος της σύγχρονης εποχής του χόμπι μας, παράλληλα σφράγισε την αυτοκρατορία του με μια «λαδιά» πρώτου μεγέθους.

Ο H.R.A γεννήθηκε στις 7 Ιουλίου του 1927 στη Νέα Υερσέη από γονείς ρωσοεβραϊκής καταγωγής. Ο πατέρας του ήταν εκτός από καθηγητής του βιολιού και μαθηματικός. Κάτι που έπαιξε ρόλο στη μετέπειτα ζωή του. Από μικρός ο Herbert διακρίθηκε για τις γνώσεις του, και ειδικά η ικανότητά του να μιλάει 7 γλώσσες τον εξυπηρέτησε αργότερα στις περιπέτειες και τις επιχειρήσεις του.

Υπηρετώντας στο πόλεμο της Κορέας όπου έγραψε το πρώτο του βιβλίο The handbook of Tropical Fishes και σύμφωνα με ιστορίες που κατά καιρούς έχει αφηγηθεί περνούσε χρόνο εξετάζοντας τα ψάρια της χώρας.

Μετά τον πόλεμο ο H.R.A ίδρυσε το περιοδικό Tropical Fish Hobbyist (TFH) και παράλληλα ίδρυσε τον μεγαλύτερο εκδοτικό οίκο για κατοικίδια ζώα. Το 1997 ο δαιμόνιος επιχειρηματίας πούλησε τον εκδοτικό οίκο για 70 εκατομμύρια δολάρια στην Central Garden & Pet Company και για ποσοστά επί των κερδών. Όμως σύντομα βρέθηκε στο εδώλιο κατηγορούμενος για παραποίηση των οικονομικών μεγεθών, προ της πώλησης και αναγκάστηκε να δώσει πίσω μεγάλο μέρος του αρχικού κεφαλαίου.

Όμως ο Herbert είχε και ένα άλλο πάθος. Τη μουσική. Όντας βιολιστής ο ίδιος, έχοντας στη κατοχή του πανάκριβα μουσικά όργανα αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων διέθετε τα όργανα αυτά σε γνωστούς βιρτουόζους και ανερχόμενα ταλέντα για συναυλίες. Διέθεσε δωρεάν 4 έγχορδα των 50 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ινστιτούτο Smithsonian και πούλησε άλλα πολλά στη συμφωνική της Νέας Υερσέης για 18 εκατομμύρια. Η συλλογή αυτή εκτιμήθηκε αργότερα στα 49 εκατομμύρια δολάρια.

Στη συνέχεια όμως διαπιστώθηκε πως αν και τα εν λόγω μουσικά όργανα ήταν όντως εξαιρετικά παλιά και κάποιας αξίας, δεν είχαν την αξία αυτή την οποία ζήτησε και ο H.R.A και βρέθηκε άλλη μια φορά στο εδώλιο για απάτη και φοροδιαφυγή έχοντας βγάλει παράνομα μεγάλη ποσότητα χρήματος παράνομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αφού το έσκασε στη Κούβα πέρασε στην Ελβετία και από εκεί στο Βερολίνο συνελήφθει τελικώς και «επεστράφει» στις Η.Π.Α όπου και εξέτισε ποινή 18 μηνών φυλάκισης.

Ο Herbert, αρέσει δεν αρέσει, είναι ο άνθρωπος που στήριξε όλους σχεδόν τους ανθρώπους που στήριξαν το χόμπι μας τη δεκαετία του 50 που ήταν και η αρχή της σύγχρονης εποχής για το ενυδρείο. Ήταν πίσω από τους πρωτοπόρους της ιχθυοκαλλιέργειας τροπικών ψαριών και το έργο του ήταν πραγματικά μνημειώδες. Όσοι τον κατηγορούν πως είχε απώτερο σκοπό και τον ενδιέφερε περισσότερο το χρήμα ίσως θα πρέπει να κατηγορήσουν και εμένα και άλλους, ίσως και εσάς ή και τον εαυτό τους, μια και βλέπετε το κίνητρο αυτό μοιάζει να αποτελεί δέλεαρ για τόσους και τόσους. Όμως ο δαιμόνιος επιχειρηματίας είχε πάθος για το χόμπι του. Δεν χωράει καμιά αμφιβολία περί αυτού, και από το πάθος αυτό επωφεληθήκαμε όλοι μας.

Αν μη τι άλλο…

Πηγές: Wikipedia, TFH και συλλογή βιβλίων και περιοδικών δεκαετιών.

Link to comment
Share on other sites

O Dr. Herbert R Axelrod είναι πράγματι μεγάλος ευεργέτης και θεωρώ ότι η λέξη κουμάσι στο τίτλο του θέματος δεν του αρμόζει.

Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών μου σπουδών το 1989 στο Πανεπιστήμιο του Γκουέλφ, Καναδά, έκανε μια πολύ μεγάλη δωρεά… τη μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ από ιδιώτη σε πανεπιστήμιο του Καναδά. Δώρισε απολιθώματα ιχθύων μαζί με το ποσό των 1.000.000 δολαρίων!!! Συνέχισε να συνεισφέρει στο πανεπιστήμιο και συντέλεσε στο να δημιουργηθεί ιχθυολογικό ινστιτούτο που προς τιμή του πείρε το όνομα του… “ Axelrod Institute of Ichthyology”

http://www.uoguelph.ca/ib/research/infract...s.shtml#axelrod

http://www.axelfish.uoguelph.ca/about_axel.html

Ως άτομο χαίρει ιδιαίτερη εκτίμηση από τους επιστήμονες του χώρου, αναφέρω ως περιστατικό την επίσκεψη του Dr. Ad Konings πέρση στη Θεσσαλονίκη όπου κατά την προσωπική κουβέντα που είχαμε μου είπε μεταξύ άλλων και πόσο βοηθήθηκε ο ίδιος από τον Axelrod και πως τον θεωρεί ως μεγάλο κεφάλαιο στον κλάδο.

Μπορεί λοιπόν να είχε προβλήματα με την εφορεία της Αμερικής… αυτό όμως δεν μηδενίζει την προσφορά του στο χώρο που υπηρέτησε και έκανε όπως λέμε εμείς εδώ… πολλά, μα πολλά λεφτά!!!

Link to comment
Share on other sites

Η λέξη "κουμάσι" θεωρώ πως είναι η πλέον ενδεδειγμένη, και το λέω γιατί θεωρούσα πως η λέξη απατεώνας είναι μάλλον βαριά. Γνωρίζω για την εν λόγω δωρεά όπως και αμέτρητες άλλες συνεισφορές, όπως το γεγονός πως αυτός και ο Pierre Brichard ευθύνονται για τη μεγάλη και σωστή εμπορική εκμετάλλευση των τριών μεγάλων Αφρικάνικων λιμνών. Όπως επίσεις πρέπει να αναγνωρίσω πως πρόκειται για έναν άνθρωπο που παραδέχεται ανοικτά τα λάθη του και το κάνει και με μια δόση αυτοσαρκασμού που "μου κάνει" γενικά.

Όσο για την επιστημονική του συνεισφορά ομολογώ πως είναι πράγματι αξιοσημείωτη σύμφωνα με αυτά που λένε οι άλλοι για αυτόν.

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως αν δεν ήταν αυτός και άλλοι λίγοι το χόμπι μας σήμερα θα ήταν τουλάχιστο μια δεκαετία πίσω.

Τσεκάρετε λίγο το άρθρο μου στην βιβλιογραφία: Aquazone Forum > ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ (Freshwater) > Γενικά περί γλυκού νερού > Βιβλιογραφία Γλυκού Νερού > 23 Τίτλοι στην αναφορά μου στο βιβλίο "All about Discus"

Τα λέμε κύριοι....

Έγινε επεξεργασία - martineth
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...