Jump to content

Green Spot Algae (Πράσινες τελείες)


magman

Recommended Posts

Πρόσεξα σήμερα στο μπροστινό τζάμι πράσινες ανοιχτόχρωμες τελείες στο μπροστινό τζάμι. Παίζει να είναι αυγά απο λαθρεπιβάτες ή είναι άλγη; Είναι διάσπαρτες στο κέντρο του τζαμιού. Σε φωτογραφία δεν βγαίνουν :) .

Χρησιμοποιώ τα παρακάτω στα 98lt φυτεμένο:

2Χ11watt aquaell (είναι λίγο το ξέρω :) )

Seachem flourish 1ml κάθε 3 μέρες

Potasium 2.5ml μέρα παρα μέρα

DIY CO2

Έγινε επεξεργασία - magman
Link to comment
Share on other sites

Ειναι αλγη,καθαριζονται με μαλακο σφουγγαρι που να μην χαρασει το τζαμι.

Link to comment
Share on other sites

ακόμα καλύτερα με μια πιστωτική κάρτα :)

και μια άσχετη ερώτηση... Seachem Potassium γιατί βάζεις; είχες κάποια ένδειξη στα φυτά σου;

Link to comment
Share on other sites

ακόμα καλύτερα με μια πιστωτική κάρτα :)

και μια άσχετη ερώτηση... Seachem Potassium γιατί βάζεις; είχες κάποια ένδειξη στα φυτά σου;

Potasium (όχι όμως της Seachem) βάζω γιατί είχαν τρύπες τα φυτά μου.

Η άλγη είναι πολύ σκληρή, με το σφουγγάρι δεν βγαίνει. Η κάρτα υπάρχει περίπτωση να γδάρει το τζάμι;

Σκέφτομαι να ελαττώσω την ποσότητα του λιπάσματος. Θα βάζω το flourish ανα 4 μέρες και στο potassium όπως το βάζω αλλά 2ml. Αυτό που δεν ξέρω είναι αν πρέπει να βάζω το potasium συνέχεια. Μήπως πρέπει δηλαδή τώρα που σταμάτησαν οι τρύπες να το σταματήσω.

Link to comment
Share on other sites

Η συγκεκριμένη άλγη είναι η Green Spot Algae. Διάβασα γενικότερα πως φεύγει με την αύξηση του CO2.

Αν θέλω να την καθαρίσω μπορώ να χρησιμοποιήσω και ξυράφι αν δεν είναι ακρυλικό το ενυδρείο. Πώς όμως θα καταλάβω αν είναι τζάμι η ακριλικό; ;) Είναι και στο κέντρο και δεν θέλω να το κάνω μαντάρα!

Έγινε επεξεργασία - magman
Link to comment
Share on other sites

Ηλιακό φώς δεν πέφτει καθόλου στο ενυδρείο.

Θα την καθαρίσω με το χέρι την αλγη. Λογικά όμως αν δεν αλλάξω κάτι στις συνθήκες του νερού θα εμφανισθεί πάλι. Το θέμα είναι τι να αλλάξω; Διάβασα πως καμια φορά το να μειώσεις το λίπασμα φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα. Τα φυτά μου είναι αυτά που χαρακτηρίζονται "εύκολα". Η polysperma και η sesilliflora έχουν γοργή ανάπτυξη αν και θεωρώ πως η sesilliflora δεν αναπτύσσεεται "ποιοτικά" καθώς απο βλαστό σε βλαστό υπάρχει αρκετή απόσταση (λογικά λόγω χαμηλού φωτισμού). Pistia και Lymnovium εξαφανίστηκαν μυστηριοδώς, αρχικά χάθηκε η ρίζα και μετά το φυτό ;) Η sagittaria subulata δεν έχει ψηλώσει καθόλου έχει όμως βγάλει δρομείς με νέα φυτά. Σαπίσματα κλπ σε αλλα φυτά δεν έχω. NO3 φτάνω ~25 μέχρι τη μέρα της αλλαγής μια φορά την εβδομάδα. Τι να αλλάξω;;

Link to comment
Share on other sites

Έχεις μετρήσει φωσφορικά;

Οχι. Υπάρχει κάποιο λινκ να δώ τι είναι τα φωσφορικά καιπώς τα μετράω;

Link to comment
Share on other sites

Βρήκα κάποιες πληροφορίες εδώ για το φώσφορο. Είπα να το μεταφράσω μήπως και ενδιαφέρει και κάποιον άλλον. Ελπίζω να επιτρέπεται το λινκ και να μην έχω κάνει κανένα τραγικό λάθος στη μετάφραση.

Ο φώσφορος είναι παρόν σε όλα τα ενυδρεία και ας μην το έχουν αντιληφθεί οι ιδιοκτήτες τους. Αν το ενυδρείο δεν συντηρείτε σωστά, τα επίπεδα του φωσφόρου θα ανέβουν και θα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της άλγης.

Οι επιδράσεις του φωσφόρου

Ευτυχώς ο φώσφορος δεν βλάπτει τα ψάρια άμεσα, ακόμη και σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο το ξέσπασμα της άλγης το οποίο προκύπτει από υψηλά επίπεδα φωσφόρου μπορεί τελικά να προκαλέσει προβλήματα στους οργανισμούς του ενυδρείου. Για παράδειγμα, το πράσινο νερό εξαντλεί το οξυγόνο, και αυτό μπορεί να βλάψει τα ψάρια.

Από πού προέρχεται ο φώσφορος;

Ο φώσφορος προκύπτει φυσικά όταν τα απόβλητα διασπώνται στο ενυδρείο. Επιπρόσθετα με το να παράγεται εσωτερικά, ο φώσφορος μπορεί να μπει στο ενυδρείο από εξωτερικές πηγές. Τα πάντα, από το φαγητό, τα χημικά για την τροποποίηση του νερού, έως το ίδιο το νερό μπορεί να περιέχουν σημαντικές ποσότητες φωσφόρου. Πηγές φωσφόρου αποτελούν:

•Αφάγωτη τροφή

•Αποσυντιθέμενα φυτά

•Άλγη που αποσυντίθεται

•Περιττώματα ψαριών

•Ψόφια ψάρια

•Άνθρακας φιλτραρίσματος

•Ενυδρειακά άλατα

•Ρυθμιστές pH

•Ρυθμιστές kH

•Το ίδιο το νερό

Επιθυμητό επίπεδο

Ο φώσφορος είναι παρόν σε οργανικές και ανόργανες μορφές παράλληλα . Τα τεστ μπορούν μόνο να ελέγξουν για ανόργανο φώσφορο, γι’αυτό έχετε υπόψη ότι μετρούν μόνο ένα μέρος από το συνολικό φώσφορο στο ενυδρείο.

Όταν τα τεστ δείχνουν επίπεδα της τάξεως του 1.0ppm (ή 1.0 mg/L), οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για να ξεκινήσει η ανάπτυξη της άλγης. Στα 2 με 3 ppm, είναι πολύ πιθανόν να συμβεί έξαρση της άλγης. Ιδανικά επίπεδα φωσφόρου είναι 0.05 ppm ή λιγότερο.

Μειώνοντας τον φώσφορο

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσεις τον φώσφορο στο ενυδρείο σου είναι να μην τον αφήσεις να φτάσει σε υψηλά επίπεδα εξαρχής. Ωστόσο, αν ο φώσφορος είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα , μπορείς να τον μειώσεις με το να πάρεις τα ακόλουθα μέτρα.

•Αλλαγές νερού- Μεγάλες αλλαγές νερου θα βοηθήσουν στη μείωση του φωσφόρου γρήγορα, αλλά αν οι αιτίες που τον ανεβάζουν είναι ακόμη εκεί, η μείωση θα είναι προσωρινή. Έως ότου όλες οι αιτίες εξαλειφθούν, συνεχίστε τις συχνές αλλαγές νερού για να κρατηθεί ο φώσφορος σε χαμηλά επίπεδα.

•Καθαρισμός του ενυδρείου- Ξύστε το εσωτερικό του γυαλιού, αφαιρέστε τις πέτρες και άλλα διακοσμητικά και τρίψτε τα καλά. Αφήστε να ηρεμήσει η κατάσταση και κάντε ένα καλό καθαρισμό στο βυθό. Περιμένετε μερικές μέρες έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση και καθαρίστε το φίλτρο.

•Απορροφητής φωσφόρου- Τα υλικά απορρόφησης φωσφόρου είναι πολύ αποτελεσματικά. Μπορούν να προστεθούν σε όλα τα φίλτρα. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Γενικότερα η χρήση χημικών πρέπει να είναι η έσχατη επιλογή.

Κρατώντας τον φώσφορο χαμηλά.

Όταν κατεβάσετε τα επίπεδα του φωσφόρου, σιγουρευτείτε ότι θα μείνουν χαμηλά. Να κάποιοι τρόποι για να αποφύγετε την συγκέντρωση του φωσφόρου.

•Ταΐστε με φειδώ- Η νούμερο ένα πηγή φωσφόρου στο ενυδρείο είναι η τροφή. Ελαττώστε την συχνότητα και την ποσότητα της τροφής. Μία πρέζα μία φορά τη μέρα είναι επαρκής για τα περισσότερα ενήλικα ψάρια. Αφαιρέστε την αφάγωτη τροφή σχολαστικά.

•Αλλάξτε τροφή- Ο φώσφορος χρησιμοποιείται ως συντηρητικό σε τροφές τύπου flakes. Επειδή όλες οι μάρκες δεν είναι ίδιες, κάντε την έρευνά σας και επιλέξτε εκείνες που έχουν τον λιγότερο φώσφορο στα συστατικά τους.

•Η πηγή του νερού- Ελέγξτε το νερό σας. Δεν είναι ασυνήθιστο το νερό της βρύσης να περιέχει 1 ppm φώσφορο. Αν το επίπεδο φωσφόρου του νερού της βρύσης σας είναι υψηλό, αναζητήστε μια εναλλακτική πηγή νερού για το ενυδρείο σας.

•Αλλαγές νερού- Με συχνές αλλαγές νερού θα αποφύγετε την άνοδο του φωσφόρου. Αλλάξτε δέκα με δεκαπέντε τοις εκατό του νερού εβδομαδιαίως, χρησιμοποιώντας μια πηγή νερού με χαμηλά επίπεδα φωσφόρου.

•Συντήρηση του ενυδρείου- Το να κρατήσετε το ενυδρείο καθαρό από βρομιά θα αποτρέψει την άνοδο του φωσφόρου. Σιφωνάρετε τον βυθό τακτικά για να αφαιρείται η αφάγωτη τροφή, τα αποσυντιθέμενα φυτά και οι ακαθαρσίες των ψαριών.

•Υλικά φίλτρου- Ο άνθρακας είναι ένα καλό υλικό για τα φίλτρα, αλλά μπορεί να προσθέσει φώσφορο στην στήλη του νερού, γι’αυτό επιλέξτε προσεκτικά. Μερικοί άνθρακες όπως αυτοί για τα θαλασσινά ενυδρεία, είναι κατασκευασμένοι ειδικά για να μην αποβάλουν φώσφορο στο νερό. Άλλοι συνδυάζουν άνθρακα με υλικά που απορροφούν το φώσφορο για να έχουν το καλύτερο και από τα δύο.

•Καθαρισμός του φίλτρου- Ο συχνός καθαρισμός του φίλτρου από υπολείμματα βοηθάει στην μείωση των πηγών φωσφόρου.

•Πρόσθετα για το νερό- Υλικά που βελτιώνουν το νερό, αλλάζουν ή σταθεροποιούν το pH, προσθέτουν στοιχεία ή αλλάζουν τη σκληρότητα, συχνά περιέχουν φώσφορο. Αν δεν είναι απολύτως απαραίτητα μη τα χρησιμοποιείτε. Αν πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε προσπαθήστε να αγοράσετε προϊόντα με όσο το δυνατόν λιγότερο φώσφορο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...