Jump to content

Αλλαγή Βυθού


allucard

Recommended Posts

Χαιρετώ όλους τους συνχομπίστες!

Εδώ και μέρες σκέφτομαι να κάνω το επόμενο βήμα στο 100άρι ενυδρείο που έχω και να προχωρήσω στη προσθήκη περισσότερων φυτών.

Η παρούσα σύνθεση του ενυδρείου αποτελείται απο καμιά 20αρια γκάπυ, 5 γατόψαρα και εναν πλέκο. Απο φυτά έχω μόνο ανούμπιες και λίγο κερατόφυλλο.

Ο φωτισμός είναι ο κλασσικός για ενυδρείο carrefour 2*11W, και η μια έχει καεί κιόλας, και υπάρχει εξωτερικό φίλτρο 2211 της EIHEM.

Αυτό που θέλω να κάνω είναι σταδιακά να προσθέσω πολύ περισσότερα φυτό, εύκολα κυρίως, και όταν όλα πάνω καλά να γίνεται σιγά σιγά και προσθήκη γρασιδιού. Φυσικά το πρώτο βήμα είναι η αναβάθμιση του φωτισμού ώστε να έχω τουλάχιστον 0.8W/λίτρο. Σαν δεύτερο βήμα είναι η αλλαγή του βυθού. Το χαλίκι που υπάρχει εκτός του ότι είναι σχεδόν 2cm σε πάχος μόνο, είναι και αρκετά χοντρό (κατά τη γνώμη μου καθώς δε θυμάμαι τί διάμετρος είναι) και καθόλου καλαίσθητο, καθώς το έχω απο τη πρώτη μέρα που έστησα το ενυδρείο πριν ένα χρόνο.

Η ερώτησή μου έχει να κάνει με την επιλογή του βυθού (άμμος ή χαλίκι) για τα φυτά που θέλω να προσθέσω και κυρίως για να ψάρια που υπάρχουν, καθώς και αν είναι απαραίτητο το υπόστρωμα. Φυσικά, οι όποιες προτάσεις, ίδέες και παρατηρήσεις είναι πάντα καλοδεχούμενες.

Ευχαριστώ προκαταβολικά,

allucard.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ προτείνουν ψιλο χαλικάκι για φυτεμένο καθως βοηθάει στο φύτεμα των φυτων, όμως πολύ εχουν κάνει ωραία φυτεμένα και με άμμο. Το πρόβλημα με την άμμο είναι οτι δεν μπορείς να βάλεις υπόστρωμα γιατι ανακατευεται πολύ ευκολα με αποτέλεσμα να γίνει ασχημος ο βυθός σου και να γεμίσει αλγες το ενυδρείο (αφου οταν ερθει σε επαφη το νερο με το λίπασμα, περνει ολα του τα συστατικα). Ενα αλλο μειονέκτημα της άμμου και ειδικά της μπεζ και της ασπρης είναι οτι φαίνονται όλες οι βρομιες απο τα ψάρια και τα φυτά πάνω της.

Υπόστρωμα δεν χρειάζεται κατα την άποψή μου να βάλεις εφόσον θα έχεις ευκολα φυτα. Αυτα με ταμπλέτες έυκολα εξυπηρετούνται. Το γρασίδι όμως που θές λογικά θα το χρειαστεί. Μπορείς να πάρεις μια μικρή συσκευασία και να βάλεις υπόστρωμα μόνο εκεί που σκοπευεις να βάλεις γρασίδι.

Κάτι αλλο που πρέπει να ξες για το υπόστρωμα είναι οτι μετά απο 6-8 μήνες τελειωνει (δηλαδη δεν έχει αλλα συστατικά) και πλέον είναι μόνο λάσπη, οπότε θα πρέπει να βαλεις απο την αρχη το γρασιδι για να μπορεσει να πιάσει. Μετα απο το σημείο που θα τελειωσουν τα συστατικα του υποστρώματος θα χρησιμοποιείς ταμπλέτες. Γι'αυτόν ακριβώς τον λόγο πολλοί δεν συστίνουν το υπόστρωμα.

Εγω προσωπικά θα σου πρότεινα κάποιο ψιλό χαλικάκι διαμετρου 2-5 χιλιοστών πιο σκουρης απόχρωσης π.χ. μπεζ/καφε ή κοκκινο/καφε ή μαυρο. Υπόστρωμα αμα θες βάζεις αμα δεν θες δεν βάζεις, είναι δική σου επιλογή.

Χρησιμοποιώντας 1-2 ταμπλέτες κοντά στις ρίζες (κοντά και όχι επάνω) τον μήνα θα είσαι καλλυμενος για τα περισσότερα φυτά (εχινοδοροι, βαλλισνεριες, κρυπτοκορίνες κ.ο.κ.).

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για τη πολύτιμη βοήθειά σου!

Όσον αφορά το φωτισμό, είναι καλύτερο να έχω 2 λάμπες για φυτά ή μία για φυτά και μία daylight? Τα watt που έχω στο νού μου είναι 2*24 (0.53W/lt για 90lt καθαρά) για αρχή και όταν αυξηθούν τα φυτά θα προσθέσω και αντανακλαστήρες και diy CO2...

Link to comment
Share on other sites

Πολλοι απ'οτι ξέρω που έχουν δύο λάμπες έχουν μία γύρω στα 6000 κελβιν και μία πιο ψηλά. Το ενυδρείο μου εχει μόνο μία λάμπα και έχω μια για φυτά οπότε δεν μπορώ να σε βοηθήσω πολύ σε αυτό το θέμα.

Επίσης νομίζω πως οποιος δεν έχει ανακλαστήρες, τζαμπα χανει πολύ φως. Αμα βάλεις ανακλαστήρες μπορεί και να αρκουν οι λάμπες που έχεις τώρα. (εννοείται πως θα αλλαξεις την καμένη)

Link to comment
Share on other sites

Φίλτατε tsoum, το έχω σκεφτεί για αντανακλαστήρες αλλά μιας και οι λαμπες είναι οι γνωστες Aquael 11W του καρφουρίσιου που είναι ενωμένες με το μπαλάστ, πολύ δύσκολα μοντάρονται αντανακλαστήρες και ακόμα δυσκολότερα θα βρώ νέα λάμπα. Εφόσον πήρα την απόφαση να βάλω αρκετά φύτα, λέω να το κάνω σωστά. Χώρια του ότι αν ήξερα όσα ξέρω τώρα πριν ένα χρόνο που πήρα το ενυδρείο, δε θα έπαιρνα ποτέ ενυδρείο χωρίς καπάκι με T5 λάμπες... ;-)

Link to comment
Share on other sites

Τι εννοείς; Για δώσε μερικές πληροφορίες. Δεν αλλάζουν οι λάμπες; Πολύ περίεργο μου φαίνεται...

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να βγάλεις αλουμινόχαρτο στο σκαφάκι που έχουν οι λάμπες. Είναι πολύ απλό. Δεν θα σου δώσει όσο θα σου έδινε ο ανακλαστήρας αλλα και 20% να πάρεις κέρδος είναι!

Το καπάκι του aquael είναι λίαν επιοικώς απαράδεκτο! Λυγίζει πολύ εύκολα και είναι λεπτό σαν τσιγαρόχαρτο. Χώρια του οτι αν θέλεις να κάνεις τίποτα στο νερό πρέπει να το βγάλεις τελείως επειδή έχει μόνο ένα μικρό καπάκι για το τάισμα (πάλι καλά). Προσωπικά έχω αποφασίσει να μην βάλω άλλη λάμπα, ειδικά DIY επειδή νομίζω πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος λόγω της ελαστικότητας του καπακιού να βρεθεί στο νερό!Κάνω έρευνα για να βρώ την ίδια λάμπα που έχει απάνω, έχω διαβάσει στο φόρουμ πως υπάρχουν και μάλιστα πολύ οικονομικές(θα σου στείλω το λινκ). Έχω όμως ακούσει πως το φάσμα τους δεν είναι κατάλληλο για φυτά. Εγώ πάντως βλέπω τα φυτά μου να μεγαλώνουν, παρότι είναι λίγα τα watt.

Link to comment
Share on other sites

Τι εννοείς; Για δώσε μερικές πληροφορίες. Δεν αλλάζουν οι λάμπες; Πολύ περίεργο μου φαίνεται...

http://www.aquazone.gr/forums/index.php?sh...6&hl=aquael

Link to comment
Share on other sites

Θα το δοκιμάσω magman το κόλπο με το αλουμινόχαρτο, μέχρι να γίνει η αναβάθμιση του φωτισμού. Όσο για το καπάκι όντως είναι απαράδεχτο αλλά πιστεύω πως δε θα έχει πρόβλημα με το βάρος απο τις λάμπρες. Θα κάνω κάποιες δοκιμές και θα επανέλθω...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...