Jump to content

Αποριες, απορίες, απορίες


Guest el.stel

Recommended Posts

Γεια χαρά σε όλους.

Εδώ και αρκετό καιρό που διαβάζω το forum, ενώ μαθαίνω πολλά περί ενυδρείων, ξεπηδανε από το πουθενά συνεχώς νέες απορίες. Θα ήθελα λοιπόν να με βοηθήσετε αν μπορείτε σε κάποια ερωτήματα που έχω.

Στο φυτεμένο 80λιτρο που έχω με εσωτερικό φίλτρο, έχω μερικές ανουμπιες μερικές κρυπτοκορινες και πρόσφατα έβαλα και μερικά cabomba caroliana (νομίζω). Ο φωτισμός μου προς το παρόν είναι πολύ λίγος (T8, 18W, Sera plant color). Θα ήθελα να προσθέσω κάποιο είδος για στυλ γκαζόν όπως το cuba και λίγο moss.

1)Το ενυδρείο δεν έχει θέση για δεύτερη λάμπα. Ψάχνω καιρό στο internet να βρω κάποιο σύστημα φωτισμού, ξέρετε από αυτά τα εξωτερικά που κρέμονται πάνω από το ενυδρείο, αλλά είναι πανάκριβα!! Υπάρχει κάποια λύση σε αυτό?

2)Μπορώ να ισορροπήσω την έλλειψη φωτισμού με προσθήκη CO2 ή είναι και τα 2 απαραίτητα στην περίπτωση μου? Σκεφτομαι να πάρω κάτι σαν αυτό:

http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://...%26tbs%3Disch:1

Αξίζει? Επίσης αν βάλω CO2, θα πρέπει να το έχω συνέχεια στο on, εφόρου ζωής του ενυδρείου ή μόνο όταν θέλω να αναπτύξω τα φυτά μου κατά περιόδους?

Το φως ανάβει 10 με 10. Βάζω Flourish Potassium μια φορά την εβδομάδα. Από ψάρια έχω 6 ροδοστομα, 5 καρδηναλιους, ένα πλεκο και ένα Siamese algae eater. Προς το παρόν τα φυτά πάνε κανονικά θα έλεγα.

Σας ευχαριστώ όλους προκαταβολικά και συγνωμη αν κούρασα. :):)

Link to comment
Share on other sites

Δες Εξοπλισμος Γλυκου Ενυδρειου-Κατασκευες DIY τροπους προσθηκης δευτερης λαμπας.

Link to comment
Share on other sites

Μερικές προτάσεις κι από μένα, από προσωπική εμπειρία.

Χρειάζεσαι περισσότερο φως, και μικρότερη φωτοπερίοδο. Προτείνω να ρίξεις τις ώρες από 12 σε 8-9, με σταδιακή μείωση (μισή ώρα κάθε 3-4 μέρες).

Το CO2 πηγαίνει σε αναλογία με το φως. Όσο περισσότερο φως έχεις, τόσο μεγαλύτερη ανάγκη σε CO2 έχεις. Δεν αντικαθιστά το ένα το άλλο. Με τα φυτά που έχεις αυτή τη στιγμή παντως, δε χρειάζεσαι CO2, μπορείς κάλιστα να κάνεις δουλειά με υγρό άνθρακα (excel, easycarbo κλπ)

Αν τυχόν βάλεις CO2, καλό είναι να υπάρχει σταθερή παροχή στο σύστημα και να μην το βάζεις ανα περιόδους. Γενικά, σε ένα φυτεμένο οι απότομες αλλαγές σε CO2, λίπανση και φως, οδηγούν πάντα σε άλγες.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδία.

Έχω βρει αυτό:

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewI...E:X:RTQ:US:1123

Πιστεύετε ότι είναι υπερβολικό φως για τα λίτρα μου? Επίσης θα περισσεύει 3 πόντους από τα άκρα του ενυδρείου(η κατασκευή είναι 36 ίντσες και το ενυδρείο μου είναι 31), αλλά δεν φαντάζομαι να υπάρχει πρόβλημα σε αυτό. Ή μήπως υπάρχει? :):)

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει πολύς η λίγος φωτισμός, όλα εξαρτώνται από την προσφορά και την ζήτηση.

Ένα ενυδρείο που δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε φωτισμό θα έρθει αυτόματα η ανισορροπία με αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση της αλγης.

Με απλά λόγια και χωρίς πολλές σάλτσες. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ του φωτισμού, φυτά, διοξείδιο, και λίπανση.

Δεν μπορείς να έχεις πολύ φωτισμό ενώ το ενυδρείο σου έχει ανουμπιες και φυτά μόνο αργής ανάπτυξης. Αν βάλεις ΄΄μπόλικο΄΄ φως θα πρέπει να βάλεις και φυτά που αρέσκονται στο ΄΄μπόλικο΄΄ φως και αυτά συνήθως θέλουν ποιο πολύ λίπασμα και ταυτόχρονα διοξείδιο. Εκτός αυτού υπάρχουν και φυτά που θέλουν πολύ φωτισμό αλλά μεγαλώνουν πολλή αργά, εκεί θέλεις για να συμπληρωθεί το παζλ και φυτά γρήγορης ανάπτυξης.

Βασικά σε ενυδρείο με πολλή φως χρειαζόμαστε φυτά γρήγορης ανάπτυξης. Μιλώ για νορμάλ ενυδρεία. Γιατί υπάρχουν και ενυδρεία με φυτά αργής ανάπτυξης και πολύ φως αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Οπότε έχεις μόνο δυο επιλογές.

Η προσαρμόζεις τα φυτά σου στον φωτισμό σου, ή προσαρμόζεις τον φωτισμό στα φυτά σου.

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας και παλι

Φίλε tsikaboom, μου είπες παραπάνω ότι απότομες αλλαγές σε φως προκαλούν αλγες. Αν τελικά βάλω ένα μεγάλο σύστημα φωτισμού και από 0,2 watt/λίτρο που είμαι τώρα, πεταχτώ στο 0,9 – 1. τι θα πρέπει να προσέξω? Πρέπει να κάνω κάτι σταδιακά ή μπορώ απλά να αλλάξω το σύστημα από τη μια μέρα στην άλλη. Τα ψάρια θα είναι οκ με μια τόσο ξαφνική αύξηση φωτισμού?

Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει κάποιος εμπειρία με κάτι σαν και αυτόν τον μετρητή Co2:

http://viewitem.eim.ebay.gr/Glass_Drop_Che...0639200526/item

Συγγνώμη για τον καταιγισμό των ερωτήσεων. :)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...