Jump to content

Το πρώτο μου 98 λίτρα


yiazoo

Recommended Posts

Γεια σας,

Σας έχω ξαναενοχήσει με τις πρώτες μου ερωτήσεις όταν μπήκα στον χώρο. Λοιπόν, μόλις έστησα το νέο μου ενυδρείο και επειδή είμαι πολύ ενθουσιασμένος είπα να σας το δείξω για να μου πείτε τα σχόλιά σας. Λίγα λόγια για μένα, ξεκίνησα με γυάλα, πήγα σε 15 λίτρα jumbo και τώρα πήρα το carrefour 98 λίτρα. Έχω 3 χρυσόψαρα και είπα να τους φτιάξω ένα σπίτι να περνάνε ωραία γιατί στο μικρό έμαθα από εδώ ότι δεν καλοπερνάνε...

Μόλις τελείωσα το στήσιμο του μεγάλου, μου μένουν μόνο τα φυτά που θα τα βάλω από εβδομάδα γιατί το κατάστημα δεν είχε τώρα πολλά. Έκανα και τις μετρήσεις με τα στικάκια και είναι όλα σούπερ. Περίεργο που έκανα 2 μετρήσεις κιόλας, μόλις το γέμισα και χωρίς να βάλω τίποτα ήταν όλα οκ;. Έβαλα και το φίλτρο, το αντιχλώριο, τα βακτήρια και έκανα πάλι τεστ, όλα οκ. Πέτρες, ξύλα κλπ έχουν περάσει όλες τις διαδικασίες που έμαθα από εδω. Τα ψαράκια θα τα βάλω σε λίγες μέρες μέσα, μπορεί και αύριο. Έχω 3 μικρά χρυσόψαρα περίπου 4-5 εκ. Λέω να βάλω αργότερα καμμία γαρίδα και κανένα σαλιγκάρι να βοηθάνε στην καθαριότητα.

Μόλις βάλω και τα φυτά και τα ψάρια θα σας το ξαναπαρουσιάσω επίσημα.

Τί λέτε προς το παρόν;post-23292-1284819211_thumb.jpg post-23292-1284819231_thumb.jpgpost-23292-1284819324_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ανέφερε τις μετρήσεις σου να δούμε αν είναι όντως οκ για χρυσοψαρα :)

Ομορφα ξύλα και πολύ ωραία ιδέα η διχρωμία στον βυθό, με αυτό το ᾽᾽μονοπάτι᾽᾽ άμμου που έχεις φτιάξει.

Απο φυτά τι θα βάλεις;

Link to comment
Share on other sites

πολυ καλη δουλεια μπραβο..για πες και τη φυτα θες να βαλεις και τισ μετρισεις σου..??

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ παιδιά. Οι μετρήσεις που μου βγήκαν είναι: (με το τεστ της JBL, τα στικάκια) ΝΟ3: 10, ΝΟ2: 0, GH: ανάμεσα στο >7 & >14, ΚΗ: 6 και pH 7,2, τώρα τί σημαίνουν όλα αυτά δεν ξέρω, απλά ξέρω ότι είναι στα πράσινα όλα... Από φυτά θα βάλω κάποια σκληρά και πικρά, έτσι μου είπαν, για να μην τα πειράζουν τα ψάρια. Θα μου πουν στο μαγαζί... (ανούμπιες κλπ) sorry αλλά δεν ξέρω και πολλά πράγματα ακόμα

Έγινε επεξεργασία - yiazoo
Link to comment
Share on other sites

Αμμωνια μετρησες?Τα στικακια δεν ειναι και πολυ αξιοπιστα απλα να το ξερεις οταν σου τελειωσουν να παρεις υγρα τεστ της Api :):)

Link to comment
Share on other sites

Πώς μετράνε την αμμωνία; Έχει ξεχωριστό τεστ; Να βάλω και γαρίδες και κανα σαλιγκάρι; Τί λέτε;

Link to comment
Share on other sites

ναι με ξεχωριστα μετρανε την αμμωνια...διαβασε εδω περα και ρωτα και μην ακους οτι σου πλασαρουν οι peτshopades το μονο που θελουν ειναι να βαλουν πιο πολλα στο ταμειο..οποτε κατσε διαβασε και ολα καλα θα σου πανε ..!!

Link to comment
Share on other sites

ναι με ξεχωριστα μετρανε την αμμωνια...διαβασε εδω περα και ρωτα και μην ακους οτι σου πλασαρουν οι peτshopades το μονο που θελουν ειναι να βαλουν πιο πολλα στο ταμειο..οποτε κατσε διαβασε και ολα καλα θα σου πανε ..!!

:)

Link to comment
Share on other sites

Όμορφο το στήσιμο με τις άτακτα ριγμένες πέτρες και τα ξύλα. Από αισθητικής και μόνο άποψης θα ήθελα κάποιες πέτρες να καλύπτονται λίγάκι από το χαλικάκι. Δλδ σα να βγαίνουν μέσα από το έδαφος και όχι σα να είναι ακουμπισμένες στο έδαφος. Νομίζω θα δείξει πολύ καλύτερο.

Όσο για την διχρωμία που έκανες με την άμμο και το χαλικάκι είναι πολύ όμοργη, αλλά δυστυχώς θα καρατήσει πολύ λίγο. Τα χρυσόψαρα έχουν την τάση να σκαλίζουν και να ανακατεύουν το βυθό. Έτσι πολύ σύντομα θα αναμειχθεί η άμμο και το χαλικάκι.

Μην εμπιστεύεσε πολύ τα πετ σοπ στις επιλογές σου. Για τα φυτά, τα μόνα που σίγουρα θα αντέξουν στην όρεξη των χρυσόψαρων είναι όλα τα ειδη anubias, microsorum pteropus και vallisneria nana και ίσως και java moss

Για κάποια άλλα φυτά που μπορούν να μπουν με χρυσόψαρα μπορούν να κάνουν προτάσεις όσοι έχουν δοκιμάσει :)

Γαρίδες δε νομίζω να αντέξουν με τα χρυσόψαρα, αλλά για σιγουριά ας πουν πάλι όσοι έχουν πείρα. Σαλιγκάρια μπορείς να βάλεις.

Πόσο καιρό τρέχει το ενυδρείο σου με τα χρυσόψαρα μέσα;

Link to comment
Share on other sites

μεχρι να διαβασεις και επειδη λες πως δεν ξερεις πολλα παρε πιο αναλυτικη βοηθεια φιλε μου

χρειαζεσε τα εξης τεστ

1: αμωνιας που λεγεται ετσι NH3/NH4

2: νιτρικα NO2

3: νιτρωδη NO3

4: PH

5: GH KAI KH

εγω για παραδειγμα φιλε εχω της εταιριας tetra.υπαρχουν και αλλες πολλες και πιστεβω ολες ειναι αξιοπιστες.

αυτο θα το κρινεις εσυ με την ευρεση αγορας της περιοχης σου οπως και το τι θα βρης στα μαγαζια που θα πας.η τελος παραγγελια απο ιντερνετ.

εγω λοιπον φιλε εχω tera. το πρωτο παντα μηδεν ειναι η αμωνια το δηλητηριο.πεθανε το ψαρι εαν εχεις τετοιο.

το δευτερο και αυτο μηδεν αλλιως τα ιδια συμπτωματα φερνη το πρωτο αμωνια και τελος τα ψαρια.

το τριτο φιλε εαν βλεπεις εως και 20 εισαι καλα.αυτο σημαινη στρωμενο ετοιμο το νερο σου χωρις δηλητιρια και βαζεις μεσα ψαρια.

το ph σημαινη τι βαθμο εχει το νερο σου.λεγετε πεχα.οσο πιο μεγαλο ο αριθμος τοσο πιο σκληρο το νερο.εγω εχω ασπουμε εδω 8.αυτο σημαινη οτι δεν ζουνε καποια ψαρια μεσα σε τετοιο ph.

τα αλλα ειναι σκληροτητα νερου αλκαλικη.αυτα συμβαβιζουν με το ph.

σαν αρχη πρεπει να τα εχεις για να ξερεις τι νερο εχεις αμεσα.μετα ομως αυτο που βλεπω εγω ειναι το πιο σημαντικο το NO3 να μετρας καθε φορα σε αλαγες νερου πριν.οχι οτι τα αλλα δεν χρειαζοντε ετσι? αλλα εαν δεν κανεις βλακιες (ιχθιοφορτιση πολλα ψαρια μεσα σε ενυδρειο δηλαδη,τροφη ταιζμα παρα πολυ, και αλλα χαζα τετοια)τοτε δεν πιστεβω να χεις αμωνιες.αρα το NO3 βλεποντας το στα επιθιμιτα ορια εισαι οκ.

το καθενα τεστακι κανει περιπου απο 6-7 ευρω εως 15 περιπου.εδω τι θα βρης ετσι απο την ευρεση σου.οτι πουλαει ο καθενας.οποτε αυτα για να μην βασανιζεσε στην αρχη.

τωρα τα χρυσοψαρα σου ειναι ομορφο ψαρια βαλε πετρουλες και ανουμπιες και θα παιζουν ολη μερα.πετανε χαλικη απο το στομα ετσι παιζουν.τρωνε κερατοφυλο σαν τρελα οπως και φαγητα δικα μας δηλαδη αρακα,μαρουλακι,και βαλε.ενοειται και τροφη του εμποριου.απλα μην το γεμισεις πολλα γιατι μεγαλωνουν και δυσκολεβονται να κολιμπισουν και μετα αρχιζουν τα προβληματα στο ενυδρειο.αλαζε νερακι του θεου μια φορα την βδομαδα και τα ψαρια σου θα ναι βασιλιαδες.παιχνιδιαρικα ψαρια ειναι.οτι αλλο θες μην διστασεις εδω υπαρχη παρα πολλη βοηθεια απο ολα τα παιδια.

ελπιζω να στα εγραψα οσο απλα γινεται και να τα καταλαβεις γληγορα.

gemen.

Link to comment
Share on other sites

kai επειδη τωρα ειδα το φιλτρο σου αυτο δεν κανει.ειναι οτι πιο απλο εχει βαλη η εταιρια.δεν αποτελειται απο τιποτα απλα εχει αυτο το σαν σφουγαρι.οσο μπορεις γληγορα αγορασε ενα φιλτρακι γιατι δεν σε βλεπω καλα με το νερο.υπαρχουν εσωτερικα φιλτρα δηλαδη αυτα που μπαινουν μεσα σε ενυδρειο και εξωτερικα εξω απο το ενυδρειο.εδω συμφωνα με τα λεφτα σου και η αγορα σου.κανε συντομα ευρεση,οπως υπαρχουν και συνεχεια πωλησεις εδω απο παιδια που ασγοραζουν μεγαλυτερα.το ειχα αυτο το ενυδρειο ηταν το πρωτο μου να ξερεις ειναι της aquael εταιρια.το φιλτρο σου δεν κανει και θα χεις προβλημα.δεν στο λεω για να πας να αγορασεις και να σε βαλω σε εξοδα.στο λεω γιατι δεν θα βγαλεις ακρη στο μελλον.και ειδικα μες χρυσοψαρα.αμεσα ευρεση φιλτρου.ξεκινανε απο 10 15 ευρω κατι σε νορμαλ και ανεβενης μετα.ενα λογικο κανει 20-30 ευρουλακια.αξιζει να τα δωσεις εαν θελεις σωστες δουλειες στο ενυδρειο σου.

αυτα απο μενα και παλη.καλη σου επιτιχια και εις ανωτερα.(σε μεγαλυτερο και περισοτερα ενυδρεια)

Link to comment
Share on other sites

...τωρα τα χρυσοψαρα σου ειναι ομορφο ψαρια βαλε πετρουλες και ανουμπιες και θα παιζουν ολη μερα.πετανε χαλικη απο το στομα ετσι παιζουν...

Ένα μικρό σχόλιο αν μου επιτρέπεις. :) Όταν παίρνουν τις πετρούλες στο στόμα τους και μετά τις "φτύνουν" δε παίζουν, αλλά προσπαθουν να φάνε την άλγη και τους μικροοργανισμούς που είναι πάνω στα χαλικάκια. Αυτά τα ψάρια έχουν ατελείωτη όρεξη... :)

Link to comment
Share on other sites

ναι το πα στον φιλο μας σαν παιχνιδι.

οσο θα εξικιωνεται με το χομπι θα μαθαινη περισοτερα.εγω στης ανηψιες μου της μικρες παντος ελεγα ελατε να δειτε τα ψαρακια πως φτηνουν της πετρες και παιζαμε οποιος της πεταξει πιο μακρια κερδιζει.διαλεγαμε απο ενα ψαρι και τα ειχα μπροστα στο ενυδρειο ωρες,,,,,, οποτε αρχισαν να ζητανε ενυδρειο απο τον γαμπρο μου και βρηκα των μπελα μου.

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω κάτι; Ας πούμε ότι παίρνω νέο φίλτρο σε 3-4 μέρες. Πως το βάζω; κατευθείαν ή καλύτερα είναι να πάρω βιολογικό υλικό από το παλιό; Και τί ακριβώς είναι το βιολογικό υλικό; και πως το μεταφέρω στο νέο φίλτρο;

Λέω να πάρω ένα eheim εσωτερικό, το pickup 2010ας πούμε... Σε αυτό πρέπει να πάρω και έξτρα υλικό για μέσα ή είναι έτοιμο;

Ευχαριστώ

Έγινε επεξεργασία - yiazoo
Link to comment
Share on other sites

βαζοντας ενα φιλτρο μεσα στο ενυδρειο η και εξωτερικο το ιδιο ειναι αριζει να αποκτα βιολογια σιγα σιγα.

1:εαν δεν ειναι στρωμενο ετοιμο το νερο σου τοτε υπαρχουν οι εξης λυσεις.η φτιαχνεις σιγα σιγα με το καιρο απο μονος σου την βιολογια ταιζοντας με τροφη το ενυδρειο σου και ειδικα βακτιρια καποιον εταιριων ΧΩΡΙς ΨΑΡΙΑ ΜΕΣΑ γιατι εχουμε αμωνια ειπαμε η ζητας μπολι.αυτο σημαινη οτι βαζεις αγγελια και καποιος εκει κοντα σου στην περιοχη σου δινει.για να μην σε κουρασω εαν ερθη αυτος ο καποιος θα σου δειξη τι γινετε μετα.απλα σου κολαει ετοιμα βακτιρια βιολογια απο το δικο του στο δικο σου φιλτρο.

2: εαν ειναι στρωμενο το ενυδρειο σου με αυτο το μικρο φιλτρο απλα βαζοντας το καινουργιο σου φιλτρο σε μια βδομαδα το πολυ κολαει και αυτο βιολογια.μετα βγαζεις το μικρο φιλτρο και αφηνης το καινουργιο σου μεσα.βλεπεις με τα τεστακια σου στης αρχες πως πηγενη το ενυδρειο,νερο σωστο δηλαδη και αυτο ειναι ολο.

το φιλτρο που θα αγορασεις θεωριτικα εχει τα παντα μεσα σφουγαρια και τετοια.τωρα ειπαμε σημφωνα με την ευρεση που θα κανεις θα παρης και την αναλογη ποιοτητα.

γνωμη μου χωρις να σε επιρεασω ομως ειναι να πας κατευθειαν σε εξωτερικο για πολλους λογους που θα σου πω στο μελλον ασε που θα τους καταλαβεις εαν συνεχισεις το ενυδρειο σου και με 40 ευρω που λεμε βρησκεις ενα αξιοπιστο φιλτρο για το ενυδρειο σου.εαν δωσεις 20 ευρω ακομη θα σε αρχοντας για εξωτερικο φιλτρο.θα εχεις δυναμη και πολυ βιολογια για παντα στο ενυδρειο σου και θα μπορει να αντεξει καταστασεις δυσκολες εαν (ποτε)να μην ερθουν στο ενυδρειο σου σε σχεση με το μανισιο που σου εχει δωσει η εταιρια του ενυδρειο σου.δες αγγελιες εαν σε ενδιαφερουν τα μεταχειρισμενα εδω μεσα παιδιων.αλλιως κανε ευρεση για καινουργιο.θα δεις παρα πολλα ενδιαφεροντα φιλτρα.αυτα φιλε. συνεχισε να ρωτας εαν κατι σε δυσκολεβη στην αρχη τωρα.εμεις ειμαστε κοντα σου.καλη επιτιχια και παλη.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε ευχαριστώ για τη βοήθειά σου. Λέω να πάρω ένα από τα eheim pickup 2010 & eheim aquaball 130. Ποιο από τα 2 λέτε είναι καλύτερο;

Link to comment
Share on other sites

http://www.petcumulus.gr/index.asp?page=ca...=&show=rows

να συγκρινεις τιμες.παρε ενα λινγκ.

Link to comment
Share on other sites

Σας παρουσιάζω το ανανεωμένο στήσιμο που έκανα σήμερα...Σας αρέσει;

ΥΓ. Έβαλα προς το παρόν το παλιό φίλτρο μαζί με το νέο μέχρι να αγοράσω ένα καινούργιο πιο δυνατό.

post-23292-1285006666_thumb.jpgpost-23292-1285006677_thumb.jpgpost-23292-1285006689_thumb.jpgpost-23292-1285006698_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

μπραβο σου.εισαι μερακλης.σου αξιζει ευγε για την προσπαθεια.ειδες ποσο ωραιο εδειξε?θα το χαιρεσε και εσυ και τα ψαρια σου αυτο το περιβαλον.τι εκανες ομως με φιλτρο?σαν να μην βλεπω να εχεις ε??? εχε το νου σου στο νερο. ΑΜΩΝΙΑ!!!!παραμονεβη.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ! Αύριο πάω να πάρω τεστ και μέσα στην εβδομάδα φίλτρο. προς το παρόν όπως είπα έχω βάλει και τα 2 που έχω

Link to comment
Share on other sites

Μόλις έκανα το πρώτο μου τεστ για αμμωνία. πήρα της JBL αυτό που μετράει το ΝΗ4 με τα 2 μπουκαλάκια (το ένα σκέτο νερό και το άλλο με τα χημικά). Μου έβγαλε ανάμεσα στο 0,05 και στο 0,1. Καλά είναι;

Επίσης παρήγγειλα σήμερα φίλτρο. Το JBL i80. Μου άρεσε πολύ που είναι γωνιακό και δεν φαίνεται καθόλου. Το πήρα από Γερμανία από e-shop. Παιδιά μαζί με μεταφορικά 38,75 ενώ σε γνωστή αλυσίδα εδώ έχει 55 ευρώ (άντε με την έκπτωση 50). Πολύ καλή τιμή ε; καλό φίλτρο δεν είναι;

Link to comment
Share on other sites

μπραβο σου.εισαι μερακλης.σου αξιζει ευγε για την προσπαθεια.ειδες ποσο ωραιο εδειξε?θα το χαιρεσε και εσυ και τα ψαρια σου αυτο το περιβαλον.τι εκανες ομως με φιλτρο?σαν να μην βλεπω να εχεις ε??? εχε το νου σου στο νερο. ΑΜΩΝΙΑ!!!!παραμονεβη.

;):D:thumbup:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Γεια χαρά σε όλους! Σας παρουσιάζω την εξέλιξη του ενυδρείου μου μετά από 1 περίπου μήνα. Όλα τρέχουν ρολόι, οι μετρήσεις μου είναι πάντα μια χαρά, λίγο η αμμωνία μου ανέβηκε πριν καμμιά 15αριά ημέρες αλλά τώρα όλα καλά πάλι. Τα φυτά μου έχουν μεγαλώσει αρκετά, το κίτρινο χρυσόψαρο επίσης, έχει περάσει τα άλλα σε μήκος. Τώρα έχω μέσα 3 χρυσόψαρα, 6 white clouds, 2 σαλιγκαράκια, 2 γαρίδες (καλά την μία την είχα χάσει για μία εβδομάδα και τελικά την ανακάλυψα κρυμμένη, εδώ και 3-4 ημέρες έχουν πάρει πολύ θάρρος, βγαίνουν τσάρκα συνέχεια και δεν φοβούνται καθόλου) και έβαλα και έναν μικρό pleco (έτσι δεν λέγεται:) καφέ σκούρο με μπεζ βούλες ο οποίος κάνει πολυ καλή δουλειά στα φυτά μου και τα ξύλα, τα έχει γυαλίσει όλα!

Και μιας και έχω μπει στο τρυπάκι, λέω να φτιάξω το jumbo που έχω για έναν μονομάχο στο γραφείο κάποια στιγμή. Τελικά καταλαβαίνω όσους έχουν 4-5 ενυδρεία, είναι πόρωση να έχεις 4-5 με διαφορετικά στησίματα, το καθένα το δικό του τοπίο αλλά έχε χάρη το ΔΝΤ!!!

πως σας φαίνεται;

post-23292-1288271322_thumb.jpgpost-23292-1288271335_thumb.jpgpost-23292-1288271345_thumb.jpgpost-23292-1288271356_thumb.jpgpost-23292-1288271365_thumb.jpgpost-23292-1288271375_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...