Jump to content

ωριμο ενυδρειο


τζιμακος

Recommended Posts

γεια σας και παλι.το ενα απο τα ενυδρεια μου το εχω φυτεμενο εδω και 1 χρονο τουλαχιστον.δεν εχω βαλει λυπασμα η φαρμακα για τα φυτα ποτε και παρ'ολα αυτα τα φυτα μου ηταν παντα υγειεστατα και δεν μου χαλασαν ποτε.αντιθετως ειχαν παντα μεγαλη αναπτηξη...και εδω βαζω το ερωτημα.μηπως σε ενα ''καλοστρωμενο'' και ωριμο πλεων ενυδρειο ειναι περιττο να βαζουμε λυπασματα φαρμακα κλπ,οταν ο βυθος εχει γινει πλεων ''φυσικος''???γιατι βλεπω πολλους που παρ'ολο που εχουν χρονια φυτα εξακολουθουν να βαζουν λυπασματα στα ενυδρεια,και με συνεπεια οπως ξερω στην σκουπα να υπαρχει ανασηκωση του βυθου και μπελαληδικη θωλουρα... :)

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα φίλε μου!

Χαίρομαι που ακόμη μια φορά δίνεται η δυνατότητα να πω ότι

Όχι, δεν χρειάζονται πάντα τα λιπασματα!

Φυσικά εξαρτάται από τα φυτά σου και πόσο εύκολα ή απαιτητικά είναι, αλλά έχω διατηρήσει φουλ φυτεμένο με φυτά που τρέφονταν από τις ρίζες (valisneria, bacopa monieri, echinodorus tenellus) χωρίς καθόλου λίπασμα. Το μυστικό είναι να βρεις τις ισορροπίες και τα ψάρια αναλαμβάνουν την βιολίπανση!

:)

Link to comment
Share on other sites

ναι ευκολα φυτα εχω και αυτην την απαντηση περιμενα να ακουσω..να'σαι καλα :)

Link to comment
Share on other sites

Τα φυτά ως ζωνανοί οργανισμοί χρειάζονται κάποια θρεπτικά συτστατικά. Αν αυτά που υπάρχουν στο ενυδρείο ή προστίθενται με τις αλλαγές νερού επαρκούν, θα σου το πουν τα ίδια τα φυτά με τον τρόπο που αντιδρούν. Αν όλα παν καλά ή όπως εσύ επιθυμείς μην προσθέτεις τίποτα. Δες ΕΔΩ

:) Σε ένα πολύ καλό άρθο που έγραψε ο Χρήστος μεταξύ άλλων γράφει :

4. Λίπανση

Για την επιβίωση και την ανάπτυξη των φυτών απαιτούνται διάφορα θρεπτικά συστατικά.

Κάποια απ'αυτά τα συστατικά χρειάζονται σε μεγάλες ποσότητες και ονομάζονται μακροστοιχεία και κάποια κάποια χρειάζονται σε μικρές ποσότητες και ονομάζονται μικροστοιχεία.Και τα δύο είναι απαραίτητα για την σωστή ανάπτυξη των φυτών.

Τα βασικότερα στοιχεία που απαιτούν τα φυτά μας είναι το Σίδηρο, το άζωτο, το διοξείδιο του άνθρακα και σπανιότερα το κάλιο, ο φώσφορος. και το μαγνήσιο.

Πότε βάζουμε λίπασμα σε ένα ενυδρείο;

Η απάντηση είναι απλή, όταν χρειαστεί και όσο χρειαστεί.

Αρκετά ενυδρεία με λίγα και εύκολα φυτά δεν χρειάζονται καθόλου λίπασμα,διότι η μάζα των φυτών είναι μικρή και οι απαιτήσεις των φυτών σε μακρο και μικροστοιχεία είναι μικρές.Ετσι τα λίγα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά για τα ψάρια αντλούνται από τα υπολείμματα της τροφής που ταΐζουμε και από το φρέσκο νερό του δικτύου. Επίσης να μην ξεχνάμε και το υπόστρωμα ή την άμμο,όπου και εκεί υπάρχουν εγκλωβισμένα θρεπτικά συστατικά.

Όσο αυξάνεται η μάζα των φυτών και όσο ποιο απαιτητικά φυτά έχουμε,τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά χρειαζόμαστε.Εάν διαπιστώσουμε ότι τα φυτά μας δεν αναπτύσσονται,όπως θα έπρεπε,τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε λίπασμα.

Συνήθως ένα λίπασμα γενικής χρήσης μας καλύπτει σε τέτοιες περιπτώσεις. Αν δεν επαρκεί το λίπασμα γενικής χρήσης,τότε προσθέτουμε και CO2 σε αέρια ή οργανική μορφή.

Από εκεί και πέρα όσο πιο απαιτητικά φυτά έχουμε τόσο και ποιο εξειδικευμένα λιπάσματα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Συνοπτικά έχουμε

λίπασμα γενικής χρήσης που περιέχει μικρο-μακροσχτειχία σε μια ισορροπημένη σύνθεση.

Σίδηρο.

Άζωτο

Μαγνήσιο

Κάλιο

Φώσφορο.

Όλο το κείμενο εδώ : Το φυτεμένο ενυδρείο

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...