Jump to content

40 χρονια απο το θανατο του Jimi Hendrix 18/09/1970


Recommended Posts

Ενα κειμενακι που ειχα γραψει για τον Jimi επ'ευκαιριας την συμπληρωσης των 40 χρονων απο το θανατο του.

(Τον λεω παντα με το μικρο του ονομα γιατι τον θεωρω φιλο μου εκτος απο δασκαλο μου, μετα απο τις ωρες που εχουμε περασει μαζι παιζοντας κιθαρες - αυτος μεσα απο τους δισκους φυσικα :) )

Ειναι αξιοπροσεκτο γεγονος, ενας ηλεκτρικος κιθαριστας (και θα εξηγησω παρακατω γιατι τονιζω το "ηλεκτρικος") να ειναι στην κορυφη καλλιτεχνικα αλλα και να εχει ακομα τεραστιες πωλησεις, 40 χρονια μετα το θανατο του και με 4 επισημα αλμπουμ μονο, σε μια προσωπικη καριερα (αυτονομος και οχι session μουσικος) μολις 4.5 χρονων, απο το Μαιο του 67 που κυκλοφορησε το Are You Experienced μεχρι το θανατο του το Σεπτεμβριο του 70.

Η ηλεκτρικη κιθαρα ειναι ενα οργανο που εξελιχθηκε πολυ μεσα στα τελευταια 50 χρονια και σαν κατασκευη και σαν τεχνικη παιξιματος. Οπως επισης και οι ενισχυτες και τα εφφε (πεταλακια).

Μερικα μαλιστα απο αυτα κατασκευαστηκαν ή αναβαθμιστηκαν για τις απαιτησεις του Jimi, δινοντας εντολες ο ιδιος στους ηλεκτρονικους πως να του τα κατασκευασουν ή μετατρεψουν.

Οταν ξεκινησε να παιζει ο Jimi, ηταν σχετικα στα σπαργανα τους ακομα και κατασκευαστικα και απο τεχνικη.

Επισης σημαντικο ειναι οτι τις περισσοτερες ιδεες και μουσικες και τεχνικες, που ακομα παιζονται σημερα, τις εχει επινοησει ο ιδιος.

(Ο Eddie Van Halen εδωσε μονο καποια νεα πνοη στην κιθαρα προσθετοντας νεες τεχνικες και αλλαζωντας τον ρου της ιστοριας της ηλεκτρικης κιθαρας πχ το tappnig, αν και καποιος αλλος - o Harvey Mandel - το ειχε κανει πιο πριν αλλα ο Eddie το ολοκληρωσε και το εκανε διασημο)

Μετα απο 40 χρονια λοιπον καθομαστε και συγκρινουμε το βιρτουοζικο παιξιμο, τους ηχους και τις μουσικες του Jimi με των σημερινων ιερων τερατων (Satriani, Vai κλπ κλπ) που τα βρηκαν ολα ετοιμα. :)

Θα καταλαβει κανεις ομως, ποσο προσεφερε πραγματικα στην μουσικη και ιδιαιτερα στην ηλεκτρικη κιθαρα, αν παει πισω με μια χρονομηχανη στην εποχη που ξεκινησε ο Jimi, τοτε και που δεν υπηρχε τιποτα να αντιγραψει, εκτος μονο απο το υφος των παλιων μαυρων bluesmen, χωρις καμια ιδεα ομως απο τον καινουριο ηχο που προσφερε.

Μιλαμε για το 90% των τεχνικων και ηχων που υπαρχουν σημερα, που τα εχει δωσει αυτος πρωτος.

Αυτα τα κατανοησα για πρωτη φορα, μεταφερομενος με τη χρονομηχανη που λεγεται βιντεο, βλεποντας ενα DVD απο ενα τριημερο φεστιβαλ τον Ιουνιο του 1967, το Monterey Pop Festival.

Εβλεπα τις μπαντες και τους κιθαριστες της εποχης και ηταν σε καποιο αλφα επιπεδο ολοι, με καποιους να ειναι λιγο πιο καλοι κλπ

Μολις βγηκε ο Hendrix και επαιξε, ηταν σαν να επεσε απο το φεγγαρι.

Δεν μπορω να περιγραψω τη διαφορα.

Σαν να τρως καθε μερα χορτα και μια μερα να σε πηγαινουν για αρνι σουβλιστο στο χωριο. Grin

(Να ζητησω μια συγνωμη απο τους χορτοφαγους φιλους που διαβαζουν. Ας το σκεφτουν αναποδα το παραδειγμα.

:wootwoot:

Καπως ετσι θα ενοιωσαν οι θεατες της συναυλιας.

Αυτο δεν το εχει πετυχει αλλος απο τοτε σε αυτο το βαθμο.

Ακομα περιμενουμε και δε ξερω ποσες 40ετιες θα περασουν ακομα (αν υπαρχει ακομα τοτε η ανθρωποτητα και η μουσικη)

Μια ιστορια λεει οτι ο καλυτερος κιθαριστας του κοσμου πριν τον Jimi, θεωρουνταν o μεγας επισης (κατα την αποψη μου) κιθαριστας Jeff Beck.

Οταν μετακομισε στην Αγγλια ο Jimi και τον ειδε ο Beck να παιζει και απο κοντα, δηλωσε οτι παραιτειται απο την κιθαρα. :)

Μια αλλη λέει οτι οταν ρωτηθηκε ο αλλος σημερινος μεγας κιθαριστας Satriani, τι κανει σαν προθερμανση πριν τις συναυλιες του, απαντησε τιποτα, απλα διαλογιζομαι για λιγο και σκεφτομαι τον Jimi.

Δεν ξερω αν ειναι αληθεια, για αυτο που αναφερθηκε (χωρις ηχητικο ντοκουμεντο) σε καποιο αφιερωμα στο Χιωτη, οτι ο Jimi σε μια συνεντευξη το 1965 στην Αμερικη, αφου τον αποκαλεσε ο δημοσιογραφος ως τον καλυτερο κιθαριστα του κοσμου ειπε οτι δεν εχετε μαλλον ακουσει καποιον Ελληνα που λεγεται Χιωτης.

Το 1965 ο Jimi επαιζε ακομα σαν απλος session μουσικος και εκανε tour εκεινη τη χρονια ως κιθαριστας του Little Richard πριν ακομα γινει διασημος με τις δικες του δουλειες.

Δεν αποκλειεται ομως και να το ειπε καπου, γιατι ηταν πολυ ντροπαλος στις συνεντευξεις του και σε ενα DVD που εχω απο μια συνεντευξη, οταν ρωτηθηκε αν πιστευει και ο ιδιος οτι ειναι ο καλυτερος κιθαριστας του κοσμου, απαντησε οτι ειναι σιγουρα ο καλυτερος κιθαριστας που καθεται σε αυτην την καρεκλα, δειχνωντας την καρεκλα του.

Ας δουμε ομως μερικα βιντεο απο Jeff Beck, Joe Satriani και Steve Ray Vaughan να μιλανε για τον Jimi.

Ο jeff beck δηλωνει οτι θα γινει ταχυδρομος

Ποτε αποφασισε να γινει κιθαριστας ο Satriani

Ο SRV για τον Jimi

Βρηκα βιντεο απο το Monterey Pop Festival του 1967 που ανεφερα.

Φανταστειτε λοιπον τωρα οτι ειστε σε εναν κοσμο που ακουγονται ως οτι πιο μοντερνο, αυτες οι κατα τα αλλα ομορφες μουσικες, που θα ακουσετε στο παρακατω βιντεο.

Και ξαφνικα βγαινει ενας τυπος στη σκηνη λεει μερικα λογια και αρχιζει το μουσικο οργιο

Τι κανεις μετα? :thumbup:

Τιποτα.

Κοιτας σοκαρισμενος ή/και εκστασιαζομενος οπως ο κοσμος στα τελευταια δευτερολεπτα του βιντεο, την ιστορια της ροκ μουσικης να αλλαζει μπροστα στα ματια σου για παντα.

ΑΞΙΟΣ

Θα σε θυμομαστε παντα.

Σπυρος Δελτα

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

196730-275.jpg

O Τζίμι Χέντριξ (Jimi Hendrix), πραγματικό όνομα Τζέιμς Μάρσαλ Χέντριξ, (27 Νοεμβρίου 1942 – 18 Σεπτεμβρίου 1970) ήταν Αφροαμερικάνος κιθαρίστας, τραγουδιστής και συνθέτης. Γεννήθηκε στο Σηάτλ, στην Ουάσιγκτον, από πατέρα μαύρο και μητέρα Ινδιάνα. Ήταν αυτοδίδακτος και πέθανε νεότατος σε ηλικία 27 ετών.

Θεωρείται από πολλούς ως ο κορυφαίος κιθαρίστας (για μενα ειναι ο κορυφαιος) στην ιστορία της ροκ μουσικής. Ξεκίνησε το 1961 να παίζει διάφορους ρυθμούς μπλουζ της εποχής. Το 1966 μετέβη στο Λονδίνο όπου και δημιούργησε ως Τζίμι Χέντριξ, μαζί με τους Μιτς Μίτσελ (στα κρουστά) και τον Νόελ Ρέντιγκ (στο μπάσο), το φημισμένο συγκρότημά του The Jimi Hendrix Experience που γνώρισε τεράστια επιτυχία ξεκινώντας τις μεγάλες του εμφανίσεις από τη Γαλλία συνεχίζοντας σε άλλες πόλεις της Ευρώπης, με επιτυχίες τα τραγούδια "Hey, Joe'", "Purple Haze" και "The Wind Cries Mary'", που είχαν φθάσει στη κορυφή πωλήσεων. Αυτά μέχρι το 1968 όπου το συγκρότημα αυτό διαλύθηκε. Το αμέσως επόμενο χρόνο, 1969, συνέχισε με το συγκρότημα Band of Gypsys με το οποίο και θριάμβευσε. Μια από τις πιο γνωστές του εμφανίσεις ήταν αυτή στο φεστιβάλ του Γούντστοκ, στις 18 Αυγούστου του 1969, όπου, μεταξύ άλλων, παρουσίασε μια αυτοσχεδιαστική διασκευή του Αμερικανικού Εθνικού Ύμνου.

Ο Τζίμι Χέντριξ χρησιμοποιώντας στο μέγιστο δυνατό τους ηλεκτρικούς ενισχυτές καθώς και τις δυνατότητες της μουσικής μίξης άνοιξε νέους ορίζοντες στο είδος αυτό της μουσικής με συνέπεια και να καθιερωθεί πολύ γρήγορα.

Βρέθηκε νεκρός στις 18 Σεπτεμβρίου του 1970 στο ξενοδοχείο Samarkand στο Λονδίνο όπου διέμενε. Αν και ως αιτία θανάτου προσδιορίστηκε αναρρόφηση τροφών, οι συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατό του οφείλονταν σε υπερβολική λήψη βαρβιτουρικών. Ο τελευταίος άνθρωπος που ήταν μαζί του ήταν η Γερμανίδα σύντροφός του Μόνικα Ντάνεμαν.

Το μνημείο του Τζ. Χέντριξ στο Σηάτλ



Jimi-Memorial2.jpg

Δισκογραφία

* Are You Experienced? (1966:67)

* Axis: Bold as love (1967)

* Electric Ladyland (1968)

* Band Of Gypsys (1970)

Μεταθανάτιες κυκλοφορίες

* First rays of the new rising sun (1970)

* The Cry of Love (1971)

* Hendrix in the West (1972)

* Jimi plays Monterey (1967)

* Live at Winterland (1968)

* Live at the Royal Albert Hall (1969)

* Live at Woodstock (1969)

* Live At Berkeley (1970)

* Blue Wild Angel : Live at Isle Of Wight (1970)

* Rainbow Bridge (1971)

* War Heroes (1972)

* Loose Ends (1974)

* Crash Landing (1975)

* Midnight Lightning (1975)

* Nine to the Universe (1980)

* Radio One (1988)

* First Rays of the New Rising Sun (1997)

* South Saturn Delta (1997)

πηγη http://antitivi.blogspot.com/2010/09/40-jimi-hendrix.html

Έγινε επεξεργασία - delta66
Link to comment
Share on other sites

Φοβερό αφιέρωμα Σπύρο για ένα φοβερό αυτοδίδακτο μουσικό..

Link to comment
Share on other sites

Πραγματικά ωραίο αφιέρωμα Delta66, δίνω ένα λινκ από το βήμα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&amp...p;dt=07/08/2005

" And so castles made of sand fall in the sea, eventually"

Link to comment
Share on other sites

Μπραβο, πολυ καλο το αφιερωμα για εναν μεγαλο καλλιτεχνη. Το antitivi.blogspot.com πολλα ενδιαφεροντα θεματα.

Frank Zappa http://antitivi.blogspot.com/2010/09/frank-zappa.html

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΕΡΟΣ 1 http://antitivi.blogspot.com/2010/08/1.html

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΩΓΟΥ - ΤΡΙΑ ΚΛΙΚ ΑΡΙΣΤΕΡΑ http://antitivi.blogspot.com/2010/08/blog-post.html

Το «Πείραμα της Φυλακής» του πανεπιστημίου Stanford http://antitivi.blogspot.com/2010/08/stanford.html

Χουάρες, Η πόλη των νεκρών γυναικών http://antitivi.blogspot.com/2010/09/women...dad-juarez.html

Link to comment
Share on other sites

Τρεις άνθρωποι στην παγκόσμια ιστορία (απ'όσους γνωρίζω εγώ τουλάχιστον) κατάφεραν μέσα σε 3-4 χρόνια να φέρουν τα πάνω-κάτω μόνο με την ύπαρξή τους:

1) Rhandy Rhoads

2) Jimi Hendrix

3) Χριστός

Οι 2 από τους 3 είναι ιστορικά αποδεδειγμένα υπαρκτά πρόσωπα, αλλά όπως και να έχει η σημαντικότητα και των τριών είναι μεγάλη ;)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...