Jump to content

Recommended Posts

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα σε ένα θαλασσινό ενυδρείο είναι να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα επιθετικό ξέσπασμα από ''bubble algae''. Σε κατάλληλες συνθήκες πολλαπλασιάζονται με γρήγορος ρυθμούς κινδυνεύοντας να ''πνίξουν'' τα κοράλια μας και όχι μόνο. Ο παρακάτω οδηγός φτιάχτηκε για να μπορούμε να αναγνωρίζουμε-γνωρίσουμε ορθά το είδος αλλά και για να μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ακριβή αντίληψη στο χόμπι του οποίου οι άλγες είναι ένα από τα κοινά προβλήματα.

Ventricaria ventricosa

post-11732-1286657349_thumb.jpg

Η Ventricaria ventricosa είναι η πιο κακόφημη και αρκετά συνηθισμένη άλγη.Φέρει ένα ενιαίο, γεμάτο υγρό, και σχεδόν σφαιρικό κυστίδιο στο thallus (σώμα). Κάθε κύστη έχει ανεξάρτητη βάση στο υπόστρωμα.Η κύστη που είναι απλό κύτταρο μπορεί να αυξηθεί σε περίπου πέντε εκατοστά σε διάμετρο.Μπορεί να φαίνεται να έχει μια περίεργη λάμψη, ειδικά κάτω από το νερό που μπορεί να κρύψει σχεδόν το σκούρο πράσινο χρώμα του.Το οπτικό αποτέλεσμα προκύπτει από την παράλληλη ρύθμιση της κυτταρίνης μικρο-ινιδίων στο τοίχωμα της κύστης και η σχεδόν κρυσταλλική κατάσταση της κυτταρίνης.Η σκληρότητα στο κυτταρικό τοίχωμα,και το ίδιο μέγεθος της κύστης, αποθαρρύνουν πολλούς φυτοφάγους οργανισμούς που'' βόσκουν'' στο να την καταναλώσουν.Βρίσκεται γύρω από τον Ινδικό Ωκεανό στον Ειρηνικό, ανατολικά μέχρι την Samoas και ως την Αυστραλία, καθώς και ολόκληρη την Καραϊβική. Είναι γνωστη για την ανοχή της πολύ χαμηλά επίπεδα φωτισμού.

Boergesenia forbesii

post-11732-1286657610_thumb.jpg

Η Boergesenia forbesii έχει μια ενιαία κύστη η οποία σε πλήρη ανάπτυξη μπορεί να μοιάζει σαν μικρός λαμπτήρας. Αυτές οι κύστεις αναπτύσσονται σε περίπου πέντε εκατοστά μήκος και μέχρι περίπου μια δύο σε πλάτος. Αυτή η άλγη δεν περιορίζεται σε βραχώδες υπόστρωμα και είναι εύκολα στη φύση να βρεθεί σε επίφυτα-δηλαδή φυτά που ζουν σε άλλα φυτά όπως η θαλάσσια λιβάδια ή ένα πολύ γερό φύκι.

Valonia aegagropila

post-11732-1286657715_thumb.jpg

Η Valonia aegagropila είναι σαν να βλέπουμε ένα δάσος από φούσκες.Πρόκειται για μονοκύτταρες κύστες με σχήμα σαν κυρτό λουκάνικο.Έχει παρατηρηθεί και χωρίς φως να αναπτήσωνται ως και ένα εκατοστό.Αυτή η άλγη βρίσκεται διαδεδομένη στο δυτικό Ειρηνικό από την Αυστραλία μέχρι την Ιαπωνία, σε όλο τον Ινδικό Ωκεανό και την Καραϊβική, για τα Κανάρια Νησιά στον Ατλαντικό και στη Μεσόγειο .

Valonia fastigiata

post-11732-1286657806_thumb.jpg

Η Valonia fastigiata διαθέτει επίσης μικρές, «διακλάδωσης» κυστιδίων, με μια χαμηλότερη τάση φθάνοντας περίπου τα δύο εκατοστά στο μήκος.Η πιο τακτική διαμόρφωση της κύστης επιτρέπει την πολύ πυκνή ομαδοποίηση. Βρίσκεται γύρω από τον Ινδικό Ωκεανό, έξω στο Δυτικό Ειρηνικό, και ακόμη περισσότερο προς τα ανατολικά προς τα νησιά Φίτζι.

Valonia macrophysa

post-11732-1286657888_thumb.jpg

Η Valonia macrophysa σχηματίζει και αυτή μια αποικία σαν δάσος που αποτελείται από μονοκύτταρες φυσαλίδες λιγότερο από ένα εκατοστό σε πλάτος και μήκος.Οι κύστες είναι περίπου ροπαλοειδής (club-σχήμα) και πρήξιμο προς μια συνήθως πολύ στρογγυλοποιημένη κορυφή.Λόγω της πυκνής αποικίας των κυστιδίων μόνο από τις κορυφές είναι ορατή και όχι το υπόλοιπο σώμα.Το είδος έχει μια παγκόσμια διανομή από τον Ινδικό Ωκεανό μέσω του Δυτικού Ειρηνικού σε Ταϊτή, σε ολόκληρη την Καραϊβική, σε όλη την Μεσόγειο έξω στις Καναρίους Νήσους στον Ανατολικό Ατλαντικό.

Valonia utricularis

post-11732-1286657976_thumb.jpg

Η Valonia utricularis έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την macrophysa αλλά διαφέρει στο μέγεθος που μπορεί να φτάσει κάποιες φορές τα τέσσερα εκατοστά μήκος και το μισό εκατοστό πλάτος.Οι κύστες τείνουν να συγκεντρώνονται αόριστα, πολλές φυσαλίδες βρίσκονται σχεδόν μπρούμυτα και ξαφνικά τεντώνονται όρθια, και έτσι επιμηκύνουν το σχήμα τους και είναι πιο εύκολο να αναγνωριστούν

Dictyosphaeria cavernosa

post-11732-1286658117_thumb.jpg

Η Dictyosphaeria cavernosa σχηματίζει μια κύστη κοκκώδεις με μέγιστο μέγεθος τα δύο εκατοστά.Η κύστη μερικές φορές είναι σφαιρική αλλά πιο συχνά έχει ακανόνιστο σχήμα.Αυτή η άλγη μοιάζει αρκετά με σφουγγάρια.Γεωγραφικές ζώνες διανομής του από όλο τον Ινδικό Ωκεανό μέχρι Πολυνησία, καθώς και ολόκληρη την Καραϊβική.Παρόμοια εμφάνιση ειδών με παρόμοια κατανομή συναντάμε και στην Dictyosphaeria versluysii.

Bornetella sphaerica

post-11732-1286658201_thumb.jpg

Η Bornetella sphaerica μοιάζει με σταφύλι της οποία η κύστη καλύπτετε από μια σκληρότερη επιφάνεια.Το μέγεθος της μπορεί να φτάσει το ένα εκατοστό σε διάμετρο.Το εσωτερικό πλαίσιο των ινών έχει μια εκπληκτική ανθεκτικότητα. Το είδος βρίσκεται στο Δυτικό Ειρηνικό, Φιλιππίνες, και ανατολικά στη Χαβάη και τα νησιά Φίτζι.

Colpomenia sinuosa

post-11732-1286658271_thumb.jpg

Η Colpomenia sinuosa πρόκειται για πολυκυτταρικό οργανισμό με μέγεθος μεγαλύτερο από 10 εκατοστά διάμετρο.Το χρώμα της άλγης είναι κίτρινο μέχρι και καφέ και μπορούμε να το βρούμε σε βράχο αλλά και στο υπόστρωμα.Το είδος αυτό μπορεί να υπερηφανεύεται για μια αξιοπρόσεκτη παγκόσμια διανομή.Έχει βρεθεί ακόμη και στην Ανταρκτική, με μια αισθητή απουσία από τη βορειοανατολική ακτή των Ην. Πολιτειών και την Αρκτική.

Colpomenia bullosa

post-11732-1286658364_thumb.jpg

Η Colpomenia bullosa βρίσκεται ''στα κρύα του λουτρού'' που λέει η παροιμία.Τη συναντάμε λοιπόν στον Βόρειο Ειρηνικό από την Ιαπωνία και την Κίνα μέχρι την Αλάσκα.Υπάρχει μια τροπική καταγραφή στο Βιετνάμ.

Codium ovale

post-11732-1286658513_thumb.jpg

Η Codium ovale έχει ωοειδές σχήμα.Το μέγεθος από τις κύστες φτάνει τα πέντε εκατοστά διάμετρο. Αυτές οι κύστες μπορεί να μοιράζονται μια ενιαία (holdfast) δομή. Μικροσκοπικές δομές που ονομάζονται utricles οι οποίες συνδέονται με τις αναπαραγωγικές δομές τους διανέμονται στο εξωτερικό της ουροδόχου κύστης τους δίνοντας στην όλη δομή ένα ασαφές ή ατημέλητο σκούρο πράσινο.

Botryocladia skottsbergii

post-11732-1286658568_thumb.jpg

Η Botryocladia skottsbergii έχει ονομαστεί από ορισμένους ως «κόκκινο δάσος» αν και η σύγκριση είναι ικανή να γίνει μόνο όταν ένα τα δείγμα είναι πολύ μικρά.Όσο περισσότερο μεγαλώνει αυτή η άλγη παίρνει το χρώμα τις σκουριάς.Σπάνια θα ξεπεράσουν σε μέγεθος τα τρία εκατοστά.Το είδος αυτό βρίσκεται γύρω από τον Ινδικό Ωκεανό νότια έως την Αυστραλία και ανατολικά στη Χαβάη.Παρόμοια μορφή έχει και η Botryocladia uvarioides αλλά με πιο πολλές φυσαλίδες και σε πιο ιδιαίτερες διακλαδώσεις.Το είδος έχει μια περίεργη κατανομή και το συναντάμε μέχρι σήμερα μόνο στις Φιλιππίνες και στην Μπάχα Καλιφόρνια.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...