Jump to content

Recommended Posts

th_tanganyika_gombestream.jpg

Η λίμνη Tanganyika έχει περιγραφεί ήδη σε άλλα θέματα, για τον τεράστιο όγκο της και για τις υπέροχες κιχλίδες που ζουν σε αυτή. Κάτω απο τα κρυστάλλινα νερά της υπάρχουν βιότοποι που τις φιλοξενουν και κάποιες κιχλίδες έχουν συγκεκριμένες προτιμήσεις.

Muddy bays

Το φυσικό αυτό περιβάλλον-βιότοπο, το συναντάμε σε κόλπους που τα ποτάμια εκβάλουν στη λίμνη και μεταφέρουν σωματίδια λάσπης. Τα σωματίδια αυτά, κατακάθονται στον πυθμένα και δημιουργούν ένα θρεπτικό υπόστρωμα για την ανάπτυξη φυτών. Το θολό νερό όμως δεν επιτρέπει μεγάλη διείσδυση στο φως και έτσι η ανάπτυξή τους είναι περιορισμένη.Η λάσπη αυτή μεταφέρει και αρκετά βακτήρια τα οποία λειτουργούν ως τροφή (ζωοπλαγκτόν) για κάποιες κιχλίδες .Μικρά βράχια που βρίσκονται διάσπαρτα, είναι επίσης καλυμμένα με λάσπη.Ο βιότοπος αυτός προσφέρει καταφύγιο σε αρκετούς από τους κατοίκους της λίμνης και σπάνια το βάθος του ξεπερνά τα 10 μέτρα.


th_fytatangkanika3.jpg


The intermediate habitat

Ο βιότοπος αυτός αποτελείται από αμμώδη βυθό με πάρα πολλά βράχια και παρέχει καταφύγιο σε τεράστιες κοινότητες ψαριών στις οποίες απαριθμούνται αρκετά είδη.Το βραχώδες τμήμα καλύπτει τα τρία τέταρτα του βυθού και έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την βαθμιαία κλίση που δημιουργείτε προς τον πυθμένα.Τα βράχια αυτά είναι συνήθως καλυμμένα με ένα λεπτό στρώμα ψιλής άμμου.Δεν υπάρχει περιορισμός στα όρια του βάθους σε αυτό το βιότοπο. Είναι πυκνοκατοικημένος από ψάρια σε βάθος από 5 έως και 40 μέτρα Στα 25μέτρα περίπου βάθος, υπάρχει μια έντονη κλίση που δημιουργεί μια απότομη γωνία προς τον πυθμένα.Στο βιότοπος αυτό, ζουν και βρίσκουν καταφύγιο τεράστιες κοινότητες ψαριών από πάρα πολλά και διαφορετικά είδη.
th_45272b9f.jpg


The rocky habitat

Στο βιότοπο αυτό συναντάμε βράχια, που δεν είναι καλυμμένα ούτε με λάσπη ή αμμο, στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο σχηματίζοντας έτσι ένα δίκτυο σπηλαίων και ρωγμών-σχισμών. Πολλά είδη κιχλίδων ζουν στο συγκεκριμένο βιότοπο και αρκετά από αυτά είναι ίδια με τα είδη που συναντούνται στον ενδιάμεσο βιότοπο. Τα χαρακτηριστικά είδη κιχλίδων που ζουν στα βράχια (βραχόψαρα) ,όμως γενικά ζουν σε πιο βαθιά επίπεδα.
th_-.jpg


Muddy bottoms in deep waters

Μεγάλο κομμάτι του πυθμένα της λίμνης, αποτελείται από λασπώδη ύλη με αρκετό πάχος. Στα οξυγονωμένα στρώματα αυτού του βιότοπου, συναντάμε αρκετά είδη κιχλίδων μεταξύ 60 και 100 μέτρων ή και παραπάνω.
Το υπόστρωμα και σε αυτά τα επίπεδα χαρακτηρίζεται λασπώδες, όμως μεγάλα βράχια που βρίσκονται στο μαλακό αυτό υπόστρωμα δεν καλύπτονται από το λασπώδες ίζημα.
th_endiamesosbiotopos.jpg


The sandy habitat

Η αμμώδης περιοχή εδώ ορίζεται σαν μια περιοχή όπου κυριαρχεί η άμμος, με λιγότερο από το ένα δέκατο της περιοχής καλυμμένο με βράχια.Είναι μεγάλα αμμώδη κομμάτια του πυθμένα. Στις μεγάλες αμμώδεις περιοχές βρίσκονται λίγες κιχλίδες που δεν έχουν τόσο πολύ την ανάγκη ύπαρξης κάποιας μορφής καταφυγίου στο χώρο τους. Μόνο τα είδη που ζουν σε μεγάλες ομάδες επιχειρούν να τραφούν σε αυτό το βιότοπο και σπάνια έχουν παρατηρηθεί κατά την διάρκεια μιας κατάδυσης. Η παρουσία των ψαριών αυξάνεται δραματικά όταν υπάρχουν κάποια βράχια για καταφύγιο.
th_cc5a9bb3.jpg


Shell beds

Τα κοχύλια των μαλακίων αποσυντίθενται πολύ αργά μέσα στη λίμνη. Συνεπώς τα κοχύλια αυτά παρέχουν καταφύγιο σε μικρές νανο-κιχλίδες της λίμνης, τόσο μικρές ώστε να χωρούν στα κοχύλια.Ο βιότοπος αυτός μπορεί να χωριστεί σε δύο μέρη:
1. Στα μεγάλα τμήματα του πυθμένα που είναι στρωμένα με κοχύλια.( shell beds)
2. Σε άλλα τμήματα που τα κοχύλια βρίσκονται διάσπαρτα στον πυθμένα.
th_shell-bed.jpg


The surge habitat

Tα 2 πρώτα μέτρα νερού από τον βραχώδη και τον ενδιάμεσο βιότοπο φιλοξενούν μια ομάδα από ξεχωριστές κιχλίδες από τις οποίες οι περισσότερες είναι φυτοφάγες και τρέφονται με την πλούσια άλγη που δημιουργείται πάνω στα βράχια, στα ψηλότερα αυτά στρώματα Οι κιχλίδες αυτές έχουν μικρές κύστεις που τις βοηθούν να μένουν κολλημένες στα βράχια.Το κύριο χαρακτηριστικό του βιότοπου αυτού και των κατοίκων του είναι ή σχετικά μεγάλη αφθονία τροφής σε συνδυασμό με τα ταραχώδη και φουρτουνιασμένα και οξυγονωμένα σε υψηλά επίπεδα νερά, με ελάχιστο ή καθόλου διοξείδιο του άνθρακα.
th_surgehabitats.jpg


The open water

Οι κιχλίδες της Λίμνης Τανγκανίκα που ζουν στα ανοιχτά(πελαγικά) νερά της, περιορίζονται στην πραγματικότητα στα παράκτια νερά της λίμνης. Δεν είναι γνήσια πελαγικά ψάρια , με εξαίρεση κάποια είδη από το γένος Bathybates που αρκετές φορές βρίσκονται αρκετές δεκάδες μέτρα ψηλότερα από το βυθό.
Ακόμα και εδώ τα βράχια παίζουν σημαντικό ρόλο για την προστασία των ψαριών αυτών και την αίσθηση ασφάλειας. Όπως όλα δείχνουν και τα πελαγικά ψάρια δεν απομακρύνονται και δεν ανοίγονται αρκετά μακριά από τις βραχώδης περιοχές.


th_bathybates.jpg
 

Η ομάδα της Αφρικής.
:)

Πηγή : Back to nature, Guide to Tanganyika cichlids Ad konings.

Έγινε επεξεργασία - argy1
Link to comment
Share on other sites

πολύ ωραίο!!!!!!!!!!!!!πιστεύω ότι πρέπει να κλειδωθεί και να μπει στην αρθρογραφία :)

Link to comment
Share on other sites

Πολύ καλό ,μια παρουσίαση των βιοτόπων που θα βοηθήσει στο aquascaping των ενυδρείων.

:):thumbup:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...