Jump to content

λαθος ξεκινημα σε στρωσιμο ενυδρειου


angela

Recommended Posts

Ειμαι σε φαση στρωσιματος, για το στρωσιμο χρησιμοποιησα της Τetra Aqua το Easy Balance, το Blackwater Extract, το Aqua Safe καθως και το Waterlife BacterLife. Ακολουθησα τις οδηγιες του pet shop"δυο γραμμες απο το καθενα στον πατο", ολα μαζι, εξ αρχης. Προκειται για ενα μικρο ενυδρειο 60λιτρων.

Το φυτο που χρησιμοποιησα δε γνωριζω πως λεγεται, ειναι αυτο http://www.valentine.gr/images/pothos5.jpg ειχα κομμενο μηνες στο βαζο μου και το μετεφερα με τις ριζες-δε χρειαζεται καμμια φροντιδα για να ζησει, μεγαλωνει χωρις τη βοηθεια χωματος , λιπασματων, οι ριζες του τρεφονται απο το νερο, του ειναι αρκετο.

Απο μαγαζι μου ειπανε οτι σε 4 ημερες θα εχει στρωσει το ενυδρειο. Ειναι ετοιμο να βαλω τα ψαρια (goldenfish) και θα αλλαξω μετα απο 1 μηνα νερο κατα το 1/3. Στην αλλαγη αυτη θα ριξω "μια γραμμη απο το καθενα φαρμακο στον πατο". Ολικη αλλαγη θα κανω στους 9 μηνες ριχνοντας "δυο γραμμες απο το καθενα στον πατο".

Οπως καταλαβαινετε, διαβαζοντας στο site, εχω προβληματιστει κατα ποσο θα εχει ολοκληρωθει ο κυκλος του αζωτου.

Δεν μου μιλησανε για μετρησεις, κι ειναι αποριας αξιον, δε θελανε να πουλησουν;

Εμπειρικα ολα, οι δοσεις, οι μερες...

Αυτη τη στιγμη, εχω σε μια τετραγωνη γυαλα 3 χρυσοψαρα: Common, Fantail(με επιφυλαξη), Black Moor και ενα Ancistrus dolichopterus σχεδον ανυπαρκτο σε μεγεθος!

Με στεναχωρει η σκεψη οτι θα πρεπει να αρχισω απο την αρχη αν δεν ολοκληρωθει σωστα ετσι ο κυκλος του αζωτου. Κανω μερικες αλλαγες καθε 4 ωρες στη γυαλα. Ποσο να μεινουν ετσι στριμωγμενα τα καημενα; Δε θα ειχα καμμια βιασυνη, αλλα ειναι κριμα να τα εχω για πολυ ακομη στη γυαλα. Φοβαμαι μην παθουν κατι.

Οπτικα το νερο ειναι θολο, ειναι η 3 μερα στρωσιματος. Δεν διανοουμαι φυσικα να τα ριξω αυριο οπως με συμβουλεψαν στο καταστημα! Θα περιμενω λιγο ακομη και μετα με μετρησεις και ενα -ενα.

Θα ηθελα τη γνωμη σας, ειναι εντελως ανορθοδο αυτο που εχω ξεκινησει; Θα πρεπει να το ξεχασω και να ξεκινησω σρωσιμο εκ νεου οπως το περιγραφετε βημα-βημα;

Link to comment
Share on other sites

Αngela καλησπέρα,

λυπάμαι που στο λέω αλλά μάλλον το ενυδρείο σου είναι όντως άστρωτο. Καλό θα ήταν να ξεκινήσεις αγοράζοντας τεστ αμμωνίας και νιτρωδών (προσοχή: όχι νιτρικών!). Αναφέρομαι σε αυτά τα δύο τεστ πρώτα, γιατί οι συγκεκριμένες ουσίες είναι άμεσα τοξικές και αυτές που σε ενδιαφέρουν (αμμωνία, νιτρώδη). Θα πρέπει να κάνεις μετρήσεις με τα τεστ αυτά στο νερό του ενυδρείου σου. Αν και κατά πάσα πιθανότητα θα δείξουν μηδενικές τιμές. Κι αυτό γιατί από όσο καταλαβαίνω δεν έχεις τίποτα μέσα το οποίο να ξεκινήσει τον κύκλο του αζώτου στο ενυδρείο, όπως λίγη τροφή, αμμωνία ή κάποιο ψάρι. Δεν συστήνω τη χρήση ψαριού για το στρώσιμο γιατί ταλαιπωρείται πολύ!

Δυστυχώς μάλλον ο/οι άνθρωπος/οι από το πετ shop δεν γνωρίζει αρκετά επί του θέματος των ψαριών. Κι αυτό το λέω κρίνοντας την φράση που σου είπαν αλλαγή 1/3 νερού στο μήνα και ολόκληρο το νερό στους 9 μήνες. Επίσης blackwater για χρυσόψαρα πρώτη φορά ακούω... Άσε που δεν ταιριάζουν τα χρυσόψαρα με τον dolichopterus! Θέλουν διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης...

Παρόλα αυτά μην απελπίζεσαι. Θα ήθελα να μας πεις αν έχεις φίλτρο και τι φίλτρο είναι (εσωτερικό/εξωτερικό μάρκα, ροή). Ο πιο γρήγορος τρόπος που θα μπορέσεις να βάλεις τα ψάρια σου στο ενυδρείο (ακόμα και αύριο) είναι να βρεις κάποιον φίλο σου που να χει ενυδρείο ή κάποιο από τα παιδιά που γράφουν στο Aquazone και είναι στην περιοχή σου (Θεσσαλονίκη) να σου δώσει έτοιμο στρωμένο υλικό με αποικίες βακτηριδίων να βάλεις στο φίλτρο σου. Αν θες μπορείς να βάλεις ένα ποστ στις αγγελίες. Αν καταφέρεις και βρεις στρωμένο υλικό τότε το ενυδρείο σου θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στην άμεση ιχθυοφόρτιση (εννοείται ότι δεν αγοράζεις άλλα ψάρια για κάποιο διάστημα) βάζοντας φυσικά κι εσύ το χεράκι σου και κάνοντας τακτικές αλλαγές (20-30%) όταν χρειάζεται. Το πότε χρειάζεται θα το δεις μόνη σου από τα τεστ αμμωνίας και νιτρωδών. Αν πάει να σου ανεβάσει κάποιο από τα δύο τεστ τιμές, τότε κάνεις αλλαγή νερού (προσθέτοντας πάντα την απαραίτητη ποσότητα αντιχλωρίου). Για το πρώτο διάστημα ακολούθησε τις οδηγίες των συσκευασιών και πρόσθετε και βακτήρια. Θα βοηθήσει στην δημιουργία και ισορόπηση των αποικιών των βακτηριδίων. Αν από την άλλη δεν μπορείς να βρεις κάποιον με στρωμένο ενυδρείο, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να πας πίσω τα ψάρια (να στα φιλοξενήσουν) μέχρι να στρωθεί το ενυδρείο σου και να τα πάρεις πίσω σε κάνα μήνα.

Δώσε μας σε παρακαλώ περισσότερες πληροφορίες για τον εξοπλισμό του ενυδρείου σου και συνέχισε να κάνεις αλλαγές στη γυάλα ρίχνοντας πάντα την αντίστοιχη ποσότητα αντιχλώριο. ΔΙΑΒΑΖΕ τις οδηγίες από τα σκευάσματα που έχεις και μην ακους τον κάθε πετσοπά που λέει το μακρύ του και το κοντό του. Ρίξε μια ματιά στα άρθρα περί στρωσίματος και κύκλο αζώτου, και ό,τι απορία έχεις ευχαρίστως να τη συζητήσουμε.

Πρώτη σου προτερεότητα είναι να βρεις στρωμένα υλικά για το φίλτρο σου και να μας πεις τι φίλτρο έχεις...

Κουράγιο σε σένα, αλλά και στα ψάρια σου! :D

Link to comment
Share on other sites

Θα ψαξω να βρω υλικο στρωμενο, αν δε μπορεσω να βρω περισσοτερα και παρω μονο νερο απο στρωμενο ενυδρειο ειναι οκ;

Επισης, το κυριοτερο: Αφηνω το νερο στο δικο μου απειραχτο η το αδειαζω και το καθαριζω σαν καινουριο;

Απο τα φαρμακα που προαναφερα τι συνεχιζω να βαζω αφου βαλω υλικο στρωμενο και τα ψαρακια σιγα-σιγα;

Σε ποσο διαστημα κανω την πρωτη μερικη αλλαγη νερου και προσθετω απο ολα φαρμακα;

Link to comment
Share on other sites

Δεν αρκεί να βρεις μόνο νερό στρωμένο. Αυτό που θες είναι οι αποικίες στο φίλτρο σου. Στο νερό οι αποικίες είναι ελάχιστες συγκριτικά με το φίλτρο. Οπότε αν βρεις μόνο νερό δεν κάνεις και πολλά πράγματα. Σχετικά με τα σκευάσματα που έχεις διάβασε και ακολούθησε τις οδηγίες. Δεν χρειάζεται να αδειάσεις το νερό του ενυδρείου σου. To aqua safe είναι αντιχλώριο αν δεν κάνω λάθος και το βacterlife βακτήρια. Το εasy balance δεν το γνωρίζω. Ακολούθησε τις οδηγίες από τα σκευάσματά σου αυτά και πάρε για αρχή τα τεστ που σου είπα.

Δυστυχώς δεν ξέρω από τη φωτό τι φίλτρο φοράει το συγκεκριμένο ενυδρείο, αλλά μάλλον είναι εσωτερικό. Κάπου πρέπει να χει χώρο για σφουγγάρια ή βιολογικό υλικό. Εκεί θα πρέπει να βάλεις το στρωμένο υλικό που θα πάρεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Πόσα λίτρα έχεις; Διάβασα σε άλλο ποστ ότι είσαι από Λάρισα. Μπορώ να σου δώσω εγώ μπόλι για να στρώσεις το ενυδρείο σου

Link to comment
Share on other sites

Πόσα λίτρα έχεις; Διάβασα σε άλλο ποστ ότι είσαι από Λάρισα. Μπορώ να σου δώσω εγώ μπόλι για να στρώσεις το ενυδρείο σου

Βρε αυτο το ποστ ειναι απο το 2006

Link to comment
Share on other sites

λοοοοοοοολ

σβησ'το θα μας πάρουν με τις πέτρες....

Άμα ψάχνεις ενυδρειόφιλους από πατρίδα κάνεις βλακείες :wub:

Link to comment
Share on other sites

θα σας παρακαλέσω να προσέχετε πως εκφράζεστε και να μήν απαντάμε σε ποστ χωρίς να βλέπουμε την ημερομηνία!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή κάντε είσοδο για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να προσθέσετε ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Δημιουργήστε ένα νέο λογαριασμό. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Είσοδος
×
×
  • Create New...